Luis Aragonés sommásan zárta le a kontinenstornát: „Nyertünk, pont, vége”

Vágólapra másolva!
2008.06.30. 00:38
A győztesnek mindig igaza van. Akár ezt is a spanyol közvélemény orra alá dörgölhetné Luis Aragonés, a selección mestere, aki meglehetősen visszafogottan nyilatkozott a teljesen megérdemelt Európa-bajnoki siker után. Kollégája, Joachim Löw méltó győztesnek nevezte a spanyolokat. Az Eb után Löw maradhat posztján, Aragonés viszont távozik – búcsúajándéka a hispán drukkereknek örökre emlékezetes marad.
Európa királyai: 1964 után ismét Eb-győzelmet ünnepelhet Spanyolország
Fotó: Reuters
Európa királyai: 1964 után ismét Eb-győzelmet ünnepelhet Spanyolország
Európa királyai: 1964 után ismét Eb-győzelmet ünnepelhet Spanyolország
Fotó: Reuters
Európa királyai: 1964 után ismét Eb-győzelmet ünnepelhet Spanyolország

Olvassa el összefoglaló cikkünket is az Eb fináléjáról!

„Teljesítettük a kötelességünket. Nyertünk, pont, vége. Mindenki remekül elvégezte a rábízott feladatot és megérdemelten győztünk. Úgy gondolom, az egész tornán mi nyújtottuk a legjobb teljesítményt, nálunk nem voltak hullámvölgyek és a döntőben is jobban játszottunk ellenfelünknél. Gyorsabbak és pontosabbak voltunk a németeknél, sokkal több helyzetet dolgoztunk ki. Fantasztikusan jó csapatom van, támadásainkkal szemben egyetlen válogatottnak sem volt ellenszere” – nyilatkozta „Hortaleza Bölcse”

Aragonés sikere az argentin Carlos Bilardóéhoz hasonlít talán a legjobban: 1986-ban a „gauchók” mesterének fejét követelte a szövetség és a közvélemény a vb előtt, aztán csattanós választ adott a bírálóknak. Aragonés rengeteg bírálatot kapott a kontinenstorna előtt Raúl kihagyásáért, illetve a selejtezős szenvedésért – a végén azonban neki lett igaza. Mégsem marad.

FERNANDO TORRES

„Megvalósult álom ez. Az első címünk a csapattal, és csak remélni tudom, hogy nem az utolsó. Jön a világbajnokság, ambiciózusnak kell lennünk. Igazság tétetett: az a csapat nyerte az Európa-bajnokságot, amelyik a legjobb focit játszotta”
„Nem maradok a válogatott élén, hisz nem is adtak rá lehetőséget. Az Eb előtt megállapodtam a szövetséggel arról, hogy nem hosszabbítjuk meg a szerződésem” – mondta.

A másik oldalon a szomorúság volt az úr, de a németek emelt fővel távoztak mind az Eb-ről, mind a sajtótájékoztatóról.

„Fejet kell hajtanunk a spanyol csapat előtt. Ma este jobbak voltak, kihasználták tökéletes technikai képzettségüket. Sokkal több helyzetet tudtak kidolgozni, az előrejátékban egyértelműen fölénk nőttek. Az első 15-20 percben nem volt gond, utána azonban eladott labdákkal és súlyos hibákkal felhoztuk az ellenfelet és teljesen elvesztettük a fonalat. A második játékrészben nagyobb nyomást gyakoroltunk a spanyolokra, de igazán komoly helyzetünk nem volt. Reménykedni az utolsó percig reménykedtem az egyenlítésben, de a játékunkban nem volt benne a gól, igazán abban bízhattunk csak, hogy ellenfelünk hibázik, ez azonban nem következett be."

CESC FABREGAS

„Teljesítettük a feladatot, és megmutattuk mindenkinek, aki bízott bennünk, hogy nem tévedtek, érdemes volt szorítani nekünk. Most már nincs más hátra, mint az ünneplés, remélem ma éjjel mindenki alaposan felönt a garatra”
„Természetesen nem kell szégyenkeznünk, hiszen ezüstérmesek lettünk az Eb-n, 45 napig dolgoztunk együtt és a fiúk fantasztikus munkát végeztek. Ma még és pár napig nagyon csalódottak leszünk, de pár hét elteltével, a torna alapos elemzése után úgy gondolom, büszkén emlékszünk majd vissza a kontinenstornára." – nyilatkozta Joachim Löw.

A német mester szavaihoz csatlakozott Michael Ballack is, aki ismét "csupán" egy ezüsttel gazdagodott:

„Hatalmas csalódás ismét elveszteni a döntőt, de a csapatnak nagyszerű Eb-je volt. Sajnos a fináléban túl sokat hibáztunk. Nagyon akartunk, de a lábaink nem engedelmeskedtek. Ennek ellenére büszkék lehetünk, úgy érzem, a válogatott remek heteket szerzett a drukkereknek” – mondta.

THOMAS HITZLSPERGER

„A spanyolok remekül passzoltak, futtatták a labdát, no meg minket is. Esélyünk sem volt igazán. Tökéletesen megérdemelten nyerték meg a tornát, hisz remekül csaptak le, mikor esély adódott előttük. Hogy miben hibáztunk, azt még ki kell elemeznünk – úgy érzem, talán többet is kihozhattunk volna a döntőből” – nyilatkozta.


KATTINTSON A KÉPRE AZ ONLINE TUDÓSÍTÁSHOZ!
KATTINTSON A KÉPRE AZ ONLINE TUDÓSÍTÁSHOZ!


LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG

DÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 0–1 (0–1)
NÉMETORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 0–1

Nézőszám: 51428
Játékvezető: Roberto Rosetti
Asszisztensek: Alessandro Griselli, Paolo Calcagno (mindhárom olasz)

A KEZDŐCSAPATOK
NÉMETORSZÁG SPANYOLORSZÁG
Jens Lehmann Iker Casillas
Arne Friedrich Sergio Ramos
Per Mertesacker Carles Puyol
Christoph Metzelder Carlos Marchena
Philipp Lahm Joan Capdevila
Thomas Hitzlsperger Marcos Senna
Torsten Frings Xavi Hernández
Bastian Schweinsteiger Andrés Iniesta
Michael Ballack Cesc Fabregas
Lukas Podolski David Silva
Miroslav Klose Fernando Torres
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Joachim Löw Luis Aragonés

Gólszerző: Fernando Torres (33')
Csere: Philipp Lahm h. Marcell Jansen (46'), Thomas Hitzlsperger h. Kevin Kuranyi (58'), Miroslav Klose h. Mario Gomez (78'), Cesc Fabregas h. Xabi Alonso (63'), David Silva h. Santiago Cazorla (66'), Fernando Torres h. Daniel Güiza (78')
Sárga lap: Michael Ballack (42'), Kevin Kuranyi (88'), Iker Casillas (42'), Fernando Torres (74')


KATT A KÉPRE A FINÁLÉ LEGJOBB FOTÓIÉRT!
KATT A KÉPRE A FINÁLÉ LEGJOBB FOTÓIÉRT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik