Első után utolsó: Roberto Rosetti vezeti az Európa-bajnokság döntőjét

Vágólapra másolva!
2008.06.23. 16:17
Az Európa-bajnokság nyitómérkőzése után a döntőt is az olasz Roberto Rosetti vezeti. A talján sípmester vezette a kontinenstorna első mérkőzését, a hazai, svájci válogatott és a cseh csapat között.
Az olasz kórházigazgató dirigálja a nyitómeccs után a döntőt is
Fotó: Imago
Az olasz kórházigazgató dirigálja a nyitómeccs után a döntőt is
Az olasz kórházigazgató dirigálja a nyitómeccs után a döntőt is
Fotó: Imago
Az olasz kórházigazgató dirigálja a nyitómeccs után a döntőt is

A 40 éves játékvezető később megbízást kapott a görög–orosz csoportmeccsen, majd ő vezette pénteken este a büntetőkbe „torkolló” Horvátország–Törökország negyeddöntőt is.

Roberto Rosetti annak is köszönheti megbízását, hogy Olaszország válogatottja az utolsó negyeddöntőben kiesett Spanyolországgal szemben, így őt már nem érheti az elfogultság vádja.

Rosetti civilben kórházigazgatóként tevékenykedik. 2006-ban annak köszönhette részvételét a németországi világbajnokságon, hogy az akkor első számú itáliai játékvezetőt, Massimo De Santist az olasz szövetség visszahívta, mert érintett volt a bundabotrányban. Rosetti élt a bizalommal (ő vezette a Franciaország–Spanyolország nyolcaddöntőt), és azóta is a legjobbak között tartják számon.

Érdekesség, hogy Rosetti úgy vezette a horvát–török negyeddöntőt, hogy édesanyja horvát származású. Az olasz játékvezető folyékonyan beszél angolul és franciául. 1983-ban kezdte a játékvezetést, 1996-ban vezetett először a Serie A-ban, 2002 óta FIFA-kerettag. Az idei Bajnokok Ligájában ő vezette a Chelsea–Liverpool BL-elődöntő visszavágóját.

Az UEFA Játékvezető Bizottsága megnevezte az elődöntőn működő sporttársakat is. A német–török meccset a svájci Massimo Busacca, az orosz–spanyol összecsapást a belga Frank De Bleeckere dirigálja.

Az első elődöntőn és fináléban is a Peter Fröjdfeldt lesz a tartalék-játékvezető. A svéd úriember vezette az olasz–holland összecsapást, amely után – Ruud van Nistelrroy gólja miatt – az UEFA közleményben védte meg, tudatva: ő és asszisztensei helyes döntést hoztak a kérdéses szituációnál.

A BÍRÓKÜLDÉS

Németország–Törökország
Játékvezető: Massimo Busacca
Asszisztensek: Matthias Arnet, Stephane Cuhat (mindhárom svájci)
Negyedik játékvezető: Peter Fröjdfeldt (svéd)

Oroszország–Spanyolország
Játékvezető: Frank De Bleeckere
Asszisztensek: Peter Hermans, Alex Verstraeten (mind belga)
Negyedik játékvezető: Kirosz Vasszarasz (görög)

Döntő
Játékvezető: Roberto Rosetti
Asszisztensek: Alessandro Griselli, Paolo Calcagno (mind olasz)
Negyedik játékvezető: Peter Fröjdfeldt (svéd)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik