Tíz perc alapján válogatta be Löw a Nationalelf tinireménységét

Vágólapra másolva!
2008.05.22. 18:32
Ha volt nagy meglepetése a német válogatott kerethirdetésének, az alighanem a Borussia Mönchengladbach játékosának, Marko Marinnak a beválogatása. Timo Hildebrand pocsék évet tudhat maga mögött, René Adler tehetsége vitathatatlan, a kölni Patrick Helmes meg már nem újonc, így többé-kevésbé jelenlétük (avagy hiányuk) indokolható. Marin viszont 19 éves, tejfelesszájú ifjoncként került be a huszonhatok közé, mindössze 34 Bundesliga-mérkőzéssel a háta mögött.
Ez még nem a nagyválogatott meze, de Marko Marin reméli: a nyári Eb-n szerepet kap a Nationalelfben
Fotó: Reuters
Ez még nem a nagyválogatott meze, de Marko Marin reméli: a nyári Eb-n szerepet kap a Nationalelfben
Ez még nem a nagyválogatott meze, de Marko Marin reméli: a nyári Eb-n szerepet kap a Nationalelfben
Fotó: Reuters
Ez még nem a nagyválogatott meze, de Marko Marin reméli: a nyári Eb-n szerepet kap a Nationalelfben

Joachim Löw a jelek alapján a „meglátni és megszeretni” elv alapján tette be a nyári Európa-bajnokságra készülő keretbe Marint, akit a kapitány „villámmegfigyelés” után hívott be.

„Személyesen csak egyszer néztem meg, és tíz perc után már tudtam: magammal viszem” – nyilatkozta a szakvezető.

Marin persze a korosztályos válogatottaknál már letette a névjegyét: rendszeresen tagja az U21-csapatnak, az izlandiak ellen lőtt káprázatos szólógólja meg már önmagában is elég lett volna, hogy felhívja rá a figyelmet.

A mindössze 169 centi magas szélső az akkor még jugoszláv tagköztársaság Bosznia-Hercegovinában látta meg a napvilágot, de már Németországban kezdett focizni. Előbb a SG 01 Hoechst amatőrcsapatában kapott lehetőséget, majd kiszúrták az Eintracht Frankfurt tehetségkutatói. Hamarosan azonban el kellett jönnie a „sasoktól”.

„Mindig én voltam a legkisebb. Amikor a Frankfurt B-csapatában játszottam, a vezetők kételkedni kezdtek a képességeimben, és azt mondták, nem vagyok megfelelő fizikailag. Szerencsére én sosem kételkedtem magamban” – nyilatkozta a szurkolók által csak „matchboxnak”, avagy nemes egyszerűséggel a „német Cristiano Ronaldónak” becézett szélső.

Marin így átkerült a Borussia Mönchengladbachhoz, ahol az akadémia befejezése után villámgyorsan szerepet kapott a nagyok között – és egyből közönségkedvenccé vált.

A kiszámíthatatlan, villámgyors támadó különösen az egy az egy elleni játékban remekel, pont ez volt, ami felkeltette Joachim Löw figyelmét. Marin persze nem akarja még túl hamar beleélni magát az Eb-álomba.

„Újonc vagyok, így könnyen én lehetek az egyik, aki kimarad a keretből” – mondta.

Azt már mi is hozzátehetjük: a jövő azonban kétségtelenül az övé, hisz a müncheni Toni Kroos mellett őt tartják a legtehetségesebb német tininek.

MARIN GYÖNYÖRŰ GÓLJA IZLANDNAK (U21-MÉRKŐZÉS)


A HUSZONHATOS NÉMET KERET

Kapusok: Jens Lehmann (Arsenal), Robert Enke (Hannover), René Adler (Leverkusen)
Védők: Christoph Metzelder (Real Madrid), Per Mertesacker (Werder Bremen), Philipp Lahm (Bayern München), Arne Friedrich (Hertha), Marcell Jansen (Bayern München), Clemens Fritz (Werder Bremen), Heiko Westermann (Schalke 04)
Középpályások: Michael Ballack (Chelsea), Thomas Hitzlsperger (Stuttgart), Simon Rolfes (Leverkusen), Torsten Frings (Werder Bremen), Bastian Schweinsteiger (Bayern München), Piotr Trochowski (Hamburg), Tim Borowski (Werder Bremen), Jermaine Jones (Schalke 04), David Odonkor (Betis), Marko Marin (Mönchengladbach)
Csatárok: Mario Gomez (Stuttgart) Miroslav Klose (Bayern München), Kevin Kuranyi (Schalke 04), Lukas Podolski (Bayern München), Oliver Neuville (Mönchengladbach), Patrick Helmes (1. FC Köln)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik