A Serie B esélyesei: FC Bari

magyarserieb | 2015.07.16. | 16:07

A következő epizódban a Bari magyar facebook oldalának szerkesztője készítette el az FC Bari történelmi bemutatását tartalmazó írást. Fogadjátok...


Hirdetés

A következő epizódban a Bari magyar facebook oldalának szerkesztője készítette el az FC Bari történelmi bemutatását tartalmazó írást. Fogadjátok szeretettel!

Az itáliai csizma sarkát képező Puglia régió 300 ezer lakosú székhelyén 1908-ban alapítottak először labdarúgó klubot FC Bari néven. Az 1920-as évek nagy részében azonban a város két másik csapata, az FC Liberty és az US Ideale erősebbek voltak, majd az országos trendnek megfelelően 1927-ben először előbbi olvadt össze a legrégebbi egyesülettel, majd egy évvel később utóbbi is immár az US Bari név alatt egyesülve.

Az új egylet az országos ligarendszer kialakítása során a Serie B-ben kapott először helyet, a vezetőedző pedig nem volt más, mint a magyar Plemisch Ferenc. A század közepéig egyébként további kilenc magyar edző is irányította a csapatot, így például az első feljutást is Hajdú János vezetésével érték el a kakasok 1931-ben, de a Serie A-ban már a tragikus sorsú Weisz Árpád ült a kispadon.

A következő években aztán megkezdődött az első- és másodosztály közötti liftezés, mely kisebb megszakításokkal voltaképpen máig is tart. A csapatnak 1934-ben a Stadio della Vittoria lett az otthona, és itt élte meg a máig leghosszabb, hatéves sorozatot is a legjobbak között 1935-től 1941-ig. A klub történetének legjobb szereplése azonban a visszatérés utánra, 1947-re tehető már AS Bari néven, amikor a Serie A tabellájának 7. helyén zárt az előbb Nehadoma János, majd Kuttik András által irányított csapat.

Az ’50-es években egy rövid időre a negyedik vonalig is visszacsúszott az egyesület, de összességében az újkori bajnoki rendszer 91 szezonjából 33-at az első és 48-at a második vonalban töltöttek a kakasok. Mindeközben az egyetlen viszonylag értékesebb trófea a klub vitrinjében az 1990-ben, gyakorlatilag a Stadio della Vittoria búcsúztatóján megnyert Közép-európai kupa (Coppa Mitropa), melynek elhódítása után a csapat átköltözött a máig is használt Stadio San Nicolába. A város védőszentjéről elnevezett stadiont az olaszországi VB-re készítettek, így kissé már idejét múlt, méreteit tekintve pedig túlzó építmény, elméletileg egy virág szirmait szimbolizáló betonelemekkel.

A kilencvenes évek közepén Igor Protti gólkirály lett a klub színeiben, majd olyan tehetségek bukkantak fel a galletti soraiban, mint Nicola Ventola, Gianluca Zambrotta vagy Antonio Cassano. A legutóbbi feljutás idején 2009-ben a jelenlegi szövetségi kapitány, Antonio Conte ült a kispadon, a védelmet pedig Leonardo Bonucci és Andrea Ranocchia neve fémjelezte, miközben a gólokat a brazil közönségkedvenc Barreto szolgáltatta, ez pedig egy csalóka 10. helyre volt elég az élvonalban. A 2011-es kiesés ugyanis az összeomlás kezdetét jelentette, a tulajdonos Matarrese család pedig 34 év után hagyta magára az egyesületet.

Az AS Bari végül 30 millió eurós tartozással 2014 márciusában jelentett csődöt, de ekkor már a játékosok és vezetők hónapok óta nem kaptak fizetést. Ez volt azonban az az időszak, amikor Bari lakossága példás módon kiállt a látszólag kilátástalan helyzetben lévő klub mellett, és a korábban alig 2-3 ezresre apadó nézőszám hirtelen 20 ezer fölé ugrott, a csapat pedig elképesztő szárnyalásba kezdett és egészen a rájátszás elődöntőjéig jutott, ahol a Latina ellen már 50 ezren buzdították a kakasokat. Közben a csődeljárás harmadik aukcióján az egykori FIFA-játékvezető, Gianluca Paparesta, a város szülötte vásárolta meg az egyesületet, ami felvette a történelmi nevet kiegészítve az alapítás dátumával: FC Bari 1908. A kalandos szezonról dokumentumfilm is készült Una meravigliosa stagione fallimentare címmel, mely számos rangos díjat nyert el sportfilmfesztiválokon.

Ezek után nagy bizakodással kezdte meg a biancorossi az előző szezont, ám az gyorsan középszerűségbe szürkült. Az U21-es válogatottal EB-döntős Devis Mangia távozása után Davide Nicola vezetőedzőnek a védelmet ugyan sikerült gatyába ráznia, a helyzetkihasználás továbbra is pocsék maradt, így annak ellenére végzett a Serie B 10. helyén a csapat, hogy a teljes ligában a legtöbbet lőtte kapura.

A szurkolótábor viszont továbbra is lenyűgöző: a csaknem 20 ezres átlagnézőszámot és a Bologna elleni meccsre kilátogató 38 ezer szurkolót sok első osztályú gárda is megirigyelné. Alighanem ennek köszönhető az is, hogy a Nike is lát fantáziát a klubban és idén nyártól három évig a csapat mezszállítója lesz.

A San Nicola északi kanyarát elfoglaló Seguaci della Nord egyébként a Serie B-be frissen feljutott Salernitana szurkolóival ápol jó kapcsolatot, de a Reggina és a Sampdoria is a testvéregyesületek közé tartoznak, míg a legfőbb rivalizálás a pugliai vetélytársakkal alakult ki, de a régió nehéz anyagi helyzete miatt a Lecce 2011, a Foggia 1997, a Taranto pedig 1993 óta nem jutott egy osztályba a Barival, míg a déli vetélytársnak számító Napoli és Palermo jelenleg feljebb található, miközben az utóbbi években leginkább az avellinóiakkal mérgesedett el a viszony.


magyarserieb

Címkék

Friss kommentek

Blogarchívum