Vb 2022: Miért mentek oda a magyarok a szurkolóikhoz? – lapszemle

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.09.03. 10:40
null
A magyar játékosok megköszönték a szurkolók biztatását (Fotó: Török Attila)
Mint ismert, az angol labdarúgó-válogatott csütörtökön este vb-selejtezőn 4–0-ra nyert a Puskás Arénában a mieink ellen. A mérkőzést követően az angliai sajtó sima győzelemről, illetve elítélendő hazai szurkolói viselkedésről ír.

 

A BBC külön írásban foglalkozik a Budapesten tapasztalt hangulattal. A cikk szerzője szerint „az adta meg az alaphangot”, hogy a magyar szurkolók egy csoportja kifütyülte a kezdőrúgást megelőzően térdre ereszkedő angol játékosokat. Az írásban megemlítik, hogy Raheem Sterling vezető gólját követően a hazai kemény mag előtt ünnepelt, s a támadót pohársortűz érte a lelátóról; emellett arra is kitérnek, hogy Harry Maguire találatát (0–3) követően valaki egy füstbombát dobott a pályára.

Southgate a felelősöket, nem a teljes szurkolótábort büntetné

Gareth Southgate a mérkőzést követően a BBC Radio 5-nak adott interjújában elmondta, ő maga nem tapasztalt rasszista megnyilvánulásokat a lelátóról, sőt, úgy véli, nem szabad kollektíven elítélni a teljes magyar szurkolótábort egyesek viselkedése miatt.

„Igazságtalan minden magyar rajongót kritizálni. Sokan nagyon tisztelettudóak voltak és kifejezetten jól viselkedtek. A felelősökkel foglalkozni kell. Azt hiszem, vannak kamerafelvételek, amelyek alapján a hatóságok intézkedni tudnak a rendbontókkal szemben, remélem, megfelelően fognak eljárni.”

Az angol szakvezető ugyanakkor kijelentette: a játékosai jelzéseit komolyan veszi és közösen lépnek fel csapatként a kirekesztőnek ítélt nézők ellen.

„A világ fejlődik, és bár egyesek megrekednek a gondolkodásmódjukban, illetve az előítéleteiknél, végül ők maradnak a dinoszauruszok, mivel a világ változik.”

Sterlinget megdobálták sörrel (Fotó: AFP)
Sterlinget megdobálták sörrel (Fotó: AFP)

A BBC cikkét a helyszíni tudósító elemzése zárja, amelyben a szerző azon értetlenkedik, hogy miután a csapatot korábban is megbüntették a lelátón tapasztalt viselkedés miatt, a magyar válogatott játékosai miért mentek oda a lefújást követően még hosszasan éneklő és ugráló szurkolóikhoz.

„Legalább öt percen keresztül részesültek a szeretetükben és támogatásukban. Nem túl szép jelenetek a végére” – zárul a kommentár a jelenetekkel kapcsolatban, amely során a játékosok és a szurkolók hagyományos módon a himnuszt is elénekelték közösen.

A pályán történtekkel az angol közmédia a lelátó megfélemlítőnek titulált eseményeihez képest rövidebb terjedelemben foglalkozik: azt írják, az angol játékosok a „második félidőben átvették az irányítást az egyre inkább elfogyó erejű hazaiak felett.”

A BBC szakírója úgy véli, a mérkőzés – amelynek legjobbja Kalvin Phillips volt – nagyobb gólkülönbséggel is zárulhatott volna.

A Sky Sports tudósítása alapján az angol labdarúgó-válogatott szép munkát végzett Budapesten, annak ellenére, hogy az első félidőben még nem találta el a kaput. A sportportál sem megy el a Puskás Aréna lelátóin tapasztaltak mellett: cikkük szerint a magyar szurkolók részéről „rasszista rigmusok” érték Sterlinget és a csereként melegítő Jude Bellinghamet, külön említve ezek közül a majomhangot utánzó huhogást.

A The Guardiankiemeli: azután, hogy az angol válogatottat saját szurkolói fütyülték ki júniusban, a Románia és az Ausztria elleni felkészülési mérkőzésen, most a magyar táborból kísérte egyet nem értés a csapat mérkőzés előtti letérdelését. A lap a meccs sporthoz kötődő eseményeiről azt írja: „Anglia könnyed győzelmet aratott”, ami „tökéletes kezdés” az őszi vb-selejtezőkre.

Az I Sport címlapján az „Anglia–Rasszisták 4–0” címmel jelent meg. Az újság a mérkőzést remek, a körülményeket rossz élményként írja le.

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK
4. FORDULÓ
I-CSOPORT

Magyarország–Anglia 0–4 (0–0)
Budapest, Puskás Aréna, 60 000 néző. Vezette: Cakir (török)
Magyarország:
Gulácsi – Kecskés Á., Orbán, Szalai A. – Bolla B. (Varga K., 70.), Kleinheisler (Gazdag, 82.), Szoboszlai, Schäfer, Fiola – Sallai R. (Sallói D., 66.), Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Anglia: Pickford – K. Walker, Stones, Maguire, Shaw – Ka. Phillips, Rice (J. Henderson, 88.) – Sterling, Mount (Lingard, 84.), Grealish (Saka, 88.) – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Sterling (55.), Kane (63.), Maguire (69.), Rice (87.)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

A csoport többi csütörtöki mérkőzésén
Andorra–San Marino 2–0
Lengyelország–Albánia 4–1

VB-SELEJTEZŐ, AZ I-CSOPORT SZEPTEMBERI PROGRAMJA

SZEPTEMBER 5., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–MAGYARORSZÁG
18.00:Anglia–Andorra
20.45:San Marino–Lengyelország

SZEPTEMBER 8., SZERDA
20.45:
MAGYARORSZÁG–Andorra
20.45:Lengyelország–Anglia
20.45:Albánia–San Marino

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia4 413– 1+1212
2. Lengyelország4 21111– 6 +5 7
3. MAGYARORSZÁG4 21110– 8 +2 7
4. Albánia4 22 4– 6 –2 6
5. Andorra4 13 3– 8 –5 3
6. San Marino4 4 0–12–12 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik