Angliával és Lengyelországgal kerültünk egy csoportba a vb-selejtezőn

HATÁR DÁVIDHATÁR DÁVID
Vágólapra másolva!
2020.12.07. 17:45
null
Angliával és Lengyelországgal kerültünk egy csoportba a vb-selejtezőn (Fotó: AFP)
Hétfőn tartották meg a svájci Zürichben a 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek sorsolását. A magyar válogatott a harmadik kalapból várta a sorsolást, és Anglia, Lengyelország, Albánia, Andorra, San Marino társaságában az I-csoportba került.

 

A magyar együttes a harmadik kalapból várta a sorsolást, s az őszi mérkőzések alapján bizakodva figyelhette a golyók kihúzását. A mieink az I-csoportba kerültek Anglia, Lengyelország, Albánia, Andorra és San Marino társaságában.

A SELEJTEZŐSOROZAT JÁTÉKNAPJAI
1. forduló: 2021. március 24., 25.
2. forduló: 2021. március 27., 28.
3. forduló: 2021. március 30., 31.
4. forduló: 2021. szeptember 1., 2.
5. forduló: 2021. szeptember 4., 5.
6. forduló: 2021. szeptember 7., 8.
7. forduló: 2021. október 8., 9.
8. forduló: 2021. október 11., 12.
9. forduló: 2021. november 11., 12., 13.
10. forduló: 2021. november 14., 15., 16.
Pótselejtező, elődöntő: 2022. március 24., 25.
Pótselejtező, döntő: 2022. március 28., 29.
A pontos menetrendet később teszik közzé.

A 2022-es katari tornára Európából a 10 csoportgyőztes, illetve a pótselejtezőből (amelyet a 10 csoportmásodik, továbbá a Nemzetek Ligája alapján kialakuló ranglistáról még két válogatott vív) három csapat juthat ki – összesen tehát 13 európai válogatott lehet ott a 32 csapatos vb-n. Az európai vb-pótselejtező három ágon, négy-négy csapat részvételével, elődöntő-döntő rendszerben zajlik 2022 márciusában.

Ha a magyar válogatott nem végez kijutást vagy pótselejtezőt érő – azaz az 1. vagy a 2. – helyen a csoportjában, akkor a vb-pótselejtezőhöz az kell, hogy az NL összesített rangsorában előtte álló csoportelsők közül (ez hét csapat: Belgium, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Wales, Ausztria, Csehország) legalább hat az első vagy a második helyen végezzen vb-selejtezős csoportjában.

A sorsolással eldőlt, hogy egy helyet biztosan elvisz majd az E-csoport (a belga, walesi, cseh hármasból egy válogatott), azaz ha a franciák, az olaszok és a spanyolok hozzák a papírformát, akkor már csak az kell a mieink biztos pótselejtezőjéhez, hogy a végelszámolásnál Ausztria ott legyen az első két hely valamelyikén az F-csoportban.

A katari világbajnokságot 2022. november 21. és december 18. között rendezik meg.

A 2022-ES VB EURÓPAI SELEJTEZŐJÉNEK CSOPORTSORSOLÁSA
A-CSOPORTB-CSOPORTC-CSOPORTD-CSOPORTE-CSOPORT
PortugáliaSpanyolországOlaszországFranciaországBelgium
SzerbiaSvédországSvájcUkrajnaWales
ÍrországGörögországÉszak-ÍrországFinnországCsehország
LuxemburgGrúziaBulgáriaBosznia-HercegovinaFehéroroszország
AzerbajdzsánKoszovóLitvániaKazahsztánÉsztország
F-CSOPORTG-CSOPORTH-CSOPORTI-CSOPORTJ-CSOPORT
DániaHollandiaHorvátországAngliaNémetország
AusztriaTörökországSzlovákiaLengyelországRománia
SkóciaNorvégiaOroszországMAGYARORSZÁGIzland
IzraelMontenegróSzlovéniaAlbániaÉszak-Macedónia
FeröerLettországCiprusAndorraÖrményország
MoldovaGibraltárMáltaSan MarinoLiechtenstein
ELLENFÉLNÉZŐ

ANGLIA

FIFA-ranglista: 4.

Az első kalapból sorsolt vetélytársunk erejéről sokat elmond, hogy a legértékesebb játékoskerettel büszkélkedhet a világon. Az átigazolásokkal foglalkozó transfermarkt.de az angol válogatott labdarúgóinak értékét összesen 1.33 milliárd euróra becsüli. Gareth Southgate szövetségi kapitány játékosai közül Raheem Sterling (Manchester City, 128 millió euró), Harry Kane (Tottenham Hotspur, 120 millió euró) és Trent Alexander-Arnold (Liverpool, 110 millió euró) is kiemelkedik, a nemzeti csapatban tehát jószerével Premier League-ben futballozó klasszisok szerepelnek.

Örökmérleg: 5 győzelem, 2 döntetlen, 15 vereség

LENGYELORSZÁG

FIFA-ranglista: 19.

Noha a két nemzet barátságot ápol egymással, a pályán aligha kímélik egymást a játékosok. A lengyelek legnagyobb sztárja Robert Lewandowski, aki az idén minden megnyert klubjával. A Bayern München gólvágója öt trófeával gazdagodott 2020-ban, emellett ő lett az Év játékosa az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és az Európa vezető sportújságait tömörítő ESM (European Sport Media) – köztük a Nemzeti Sport – tizedik alkalommal megszervezett közös szavazásán. A válogatottjában sem fogja vissza magát: a lengyelek csapatkapitánya 116 mérkőzésen már 63 gólt szerzett.

Örökmérleg: 20 győzelem, 4 döntetlen, 8 vereség

ALBÁNIA

FIFA-ranglista: 66.

A balkáni válogatottal korábban a 2008–2009-es vb-selejtezőben kerültünk össze, a sorozatban hazai pályán 2–0-ra, míg idegenben 1–0-ra győztünk. Legutóbb 2014-ben játszottunk ellenük felkészülési mérkőzést, akkor Priskin Tamás tizenegyesből szerzett góljával nyertünk. Érdekesség, hogy Albánia még sohasem győzte le Magyarországot, mi több, hazánk legjobbjai ellen szenvedte el fennállása legsúlyosabb vereségét 1950-ben, a végeredmény 12:0 lett (Puskás és Budai II egyaránt négy, Palotás és Kocsis két gólt szerzett). Keretében felbukkan Myrto Uzuni, a Ferencváros húzóembere, legjobb játékosai a Romában szereplő Marash Kumbulla és a Napolit erősítő Elseid Hysaj.

Örökmérleg: 5 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség

ANDORRA

FIFA-ranglista: 151.

A magyar válogatott egyik legcsúfosabb mérkőzéseként vonult be a krónikáskönyvekbe az Andorra ellen 2017 júniusában elveszített világbajnoki selejtező: a Bernd Storck irányította együttes megalázó, 1–0-s zakóval tért haza. A törpeállam mindössze kétszer nyert ebben a sorozatban, rajtunk kívül Észak-Macedóniát tréfálta meg 2004-ben. A tétmérkőzést elvétve nyerő ország gárdája legutóbb 2019. október 11-én Moldova ellen örülhetett, akkor Eb-selejtezőn győzött 1–0-ra hazai pályán.

Örökmérleg: 3 győzelem, 0 döntetlen, 1 vereség

SAN MARINO

FIFA-ranglista: 210.

Noha örök szabály, a futballban bármi megtörténhet, nehezen elképzelhető, hogy San Marino pontot szerez a csoportban – Andorra ellen is csak fikarcnyi az esélye a döntetlen kicsikarására. A FIFA-világranglista utolsó helyezettjének mindeddig nem sok babér termett a vb-selejtezőkben, hiszen csupán két döntetlennek örülhetett – egyszer Törökország, egyszer Lettország ellen. Magyarország ellen még gólt sem szerzett, legutóbb 2011. június 7-én hazai pályán szenvedett 3–0-s vereséget Eb-selejtezőn (előtte itthon 3–0-ra és 8–0-ra, idegenben 5–0-ra győztünk ellene).

Örökmérleg: 4 győzelem, 0 döntetlen, 0 vereség

A KALAPBEOSZTÁS A SORSOLÁS ELŐTT
1. KALAP:Belgium, Franciaország, Anglia, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Dánia, Németország, Hollandia
2. KALAP:Svájc, Wales, Lengyelország, Svédország, Ausztria, Ukrajna, Szerbia, Törökország, Szlovákia, Románia
3. KALAP:Oroszország, MAGYARORSZÁG, Írország, Csehország, Norvégia, Észak-Írország, Izland, Skócia, Görögország, Finnország
4. KALAP:Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Montenegró, Észak-Macedónia, Albánia, Bulgária, Izrael, Fehéroroszország, Grúzia, Luxemburg
5. KALAP:Örményország, Ciprus, Feröer, Azerbajdzsán, Észtország, Koszovó, Kazahsztán, Litvánia, Lettország, Andorra
6. KALAP:Málta, Moldova, Liechtenstein, Gibraltár, San Marino

Adél-amerikai,azázsiaiés azafrikai zónábanmár korábban megkezdődtek a selejtezők.

A modul betöltése néhány másodpercet igénybe vehet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik