B. Z.
2023.10.03 13:22 Frissítve: 2023.10.03 13:37

Válogatott: Nekem Magyarország a második hazám – Marco Rossi

Mint beszámoltunk róla, Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya leteszi a magyar állampolgársági esküt. Íme, egy rövid sajtószemle azokból az interjúkból, nyilatkozatokból, amelyek megvilágítják az olasz sportember lépésének hátterét!

Marco Rossi (Fotó: Szabó Miklós)

 

„Nekem Magyarország rengeteget jelent, és ezért mondom azt, ha megadatna nekem a nemzeti válogatott irányítása, akkor aludni is alig bírnék, olyan kimondhatatlan büszkeséggel töltene el.” (Sport Tv, 2018, néhány nappal szövetségi kapitányi kinevezése előtt)

„Szia, nagypapa! Remélem, jól vagy. Hány éve is mentél el? Túl sok. Kilencvennégyben volt, de az emléked most is itt él bennem. Ki tudja, milyen boldog leszel és büszke az unokádra, aki most a magyar válogatott szövetségi kapitánya… Igen, azé a Magyarországé… Az Aranycsapaté, amelyben Puskás, Hidegkuti és a többiek játszottak, és amelyről annyit meséltél nekem.” (Szövetségi kapitányi kinevezése után 2018-ban)

„Nekem Magyarország a második hazám. És nemcsak nekem, hanem a feleségemnek, Mariellának, sőt neki még inkább. Ő egyenesen szerelmes Budapestbe, szó szerint búskomor lett, amikor elhagytam a Honvédot.” (Ch. Gáll András Marco Rossi című könyvében, 2018)

„Visszaemlékszem 2012-re, engem valahogy rögtön megszerettek a szurkolók Magyarországon. És ezt ki is mutatták Kispesten. És ez kölcsönös volt, őszintén szeretem a magyarokat, és nem csak a szurkolókat.” (Ch. Gáll András Marco Rossi című könyvében, 2018)

„Nekem nem munka, nem pénzkérdés volt a Honvéd edzői posztja, hanem szenvedély. Ha csak pénzkérdés lett volna, nem sokáig maradok.” (Ch. Gáll András Marco Rossi című könyvében, 2018)

„Az, hogy én a magyar nemzeti válogatott szövetségi kapitánya lehetek, számomra nem a kiindulópont, hanem a beteljesedés. Ez a maximum, amit a pályafutásom során elérhetek. Ez a karrierem csúcspontja.” (Nemzeti Sport, 2019)

„A magyaroknak ugyanúgy a család a legfontosabb, ahogy nekünk, olaszoknak. Talán emiatt is éreznek sokan közülük valónak. A családi hagyományaink, a személyiségem alapján már-már rokonságot érzek. És nagyon hálás is vagyok Magyarországnak, őszintén mondom: Magyarország nélkül nem tudom, hol tartanék ma.” (Képmás, 2020)

„Nagyon szeretem a magyar leveseket, a pörköltöt és a töltött káposztát.” (Csisztu Sport Cast, 2021)

„Az igazat megvallva, lényegében Magyarországon kezdődött az edzői pályafutásom, Olaszországban csak alacsonyabb osztályokban dolgozhattam. De csak Magyarországtól kaptam meg azt a lehetőséget, hogy idáig eljussak. Nagyon a szívemhez nőtt Magyarország.” (Az angliai 4–0-s siker után az M4 Sportnak, 2022)

„Szeretem a magyar embereket, és azt, ahogy kifejezik a tiszteletüket. Otthon érzem ott magam, életem végéig hálás leszek Magyarországnak. Itt lehetőséget kaptam, hogy edző lehessek, hogy megmentsem a méltóságomat egy olyan időszakban, amikor mélyen depressziós voltam. Biztos vagyok benne, hogy sosem szakad meg a kapcsolatom Magyarországgal.” (World Soccer, 2023)

2023.12.09 00:03:35

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Elődeink elképesztő érzelmi és gondolati gazdagsággal, a szavakkal is művészien bánva, de azokkal öncélúan – a valós tartalom hiánya elfedésének szándékával – sohasem bűvészkedve írtak. Tudtak emelkedettek lenni, de bizony földbe döngölni is. Manapság elképzelhetetlen éllel, iróniával metsző kritikákat fogalmaztak meg. Olykor eltűnődöm azon, hogyan merészelték? Ilyen hatalmasak, erősek, bátrak voltak? Aztán arra jutok, nem, hanem ilyen hitelesek.

2023.12.07 22:22:08

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Gulácsi ebbe az interjúba beletette a szívét-lelkét.

2023.12.05 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Úgy gondolkodtam, egykori tulajdonos-főszerkesztőnk, Vadas Gyula is fontosnak tartotta volna a helyemben, hogy ott legyen a Tuttosport díjátadó ünnepségén.

2023.12.02 23:31:19

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Most nem kellett 67 évet várni, hogy újra játszhassunk a németekkel.

2023.11.28 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A szerző tétele, hogy míg a magyarok nem voltak restek tanulni mástól (a Lánchidat megvalósító Széchenyi István dicsérete az első fejezet), addig az angolok nagyságukra büszkén, „fényes elszigeteltségben” ültek a fenekükön, a felsőbb osztályok által amúgy sokáig lenézett futballjátékot illetően is. Jólesik e reánk nézvést hízelgő gondolat.