Válogatott: Csoboth Kevinnél nincs gyorsabb játékos Magyarországon – Rossi

N-P. T.N-P. T.
Vágólapra másolva!
2023.03.14. 14:03
null
Marco Rossi nem aggódik a hiányzók miatt (Fotó: Dömötör Csaba)
Mint megírtuk, Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya négy újoncot is meghívott az észtek elleni felkészülési mérkőzésre, valamint a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtezőre. Bár sok az újonc, Rossi egyáltalán nem aggódik, azon már annál inkább, hogy az Eb-selejtezőn favoritként Bulgária és Montenegró ellen is szenvedős meccsek várhatnak ránk.

A kapitány szokásához híven magyarul ismertette a keretet, majd arról beszélt, miért volt szükség négy újonc behívására a válogatottba.

„Megszenvedjük a kapusposztot Gulácsi Péter sérülése miatt, de máshol is vannak hiányzóink, ezért van ennyi új név. De emiatt nem kell bánkódnunk és panaszkodnunk. Néhány fontos játékost cserélni kellett, mi pedig erre a legjobb tudásunk szerint törekedtünk. Olyan srácokkal pótoltuk a kiesőket, akik méltóak arra, hogy meghívjuk őket. Nagy Zsolt helyére Ferenczi Jánost választottuk, aki már nem fiatal, de nagyon jól ismerjük. Debrecenben minőségi játékot mutat. Demjén Patrikot korábban sosem hívtuk be, de nagyon jól teljesít Zalaegerszegen. Hegyi Krisztiánra harmadik számú kapusként számítunk, ő inkább a jövő embere. A támadóknál Csoboth Kevin még fiatal, Újpesten mindig kimagasló teljesítményt nyújt, és Magyarországon most nincs nála gyorsabb játékos. Varga Barnabás nem a legfiatalabb, de túl a góljain jól olvassa a játékot, osztogatja a labdákat.”

Elmondta: már az első, Észtország elleni felkészülési mérkőzést is nagyon komolyan veszik.

„Azért is lesz hangsúlyos, mert négy hónap után kell ismét rászoknunk olyan automatizmusokra, melyek révén kiérdemeltünk némi hírnevet az elmúlt időszakban. Reméljük, már ezen a mérkőzésen fontos visszajelzéseket kapunk a játékosok állapotáról, amiket mérlegelhetünk a következő találkozóra. Észtországnak hasonló a játékmodora, mint Bulgáriáé. Háromvédős rendszerben játszanak öt középpályással és két támadóval. A taktika gyakorlása miatt lesz fontos, de fizikailag is vannak erős játékosaik. Ha ezen a mérkőzésen játékban olyan történik, ami miatt muszáj lesz felülvizsgálnunk a csapatot, akkor meg is tesszük, mert Bulgária ellen már biztosra kell menni, nem lesz helye a kísérletezésnek. Tanulni kell a múltbeli hibákból. Én tudom magamról, hogy nem vagyok fenomén, nem is próbálok az lenni, de a hibáimból általában tanultam, remélem, hogy mindegyikből sikerül a magyar válogatott edzőjeként is.”

Az észtek elleni meccs ráadásul az ötvenedik lesz Rossinak magyar szövetségi kapitányként.

„Amikor leülök a válogatott kispadjára, mindig érzem a felelősség terhét a játékosok, a szurkolók és Magyarország iránt. Őszintén szólva, amikor Finnország ellen vezényeltem az első meccset, nem hittem volna, hogy sok ilyen vár még rám. Egyébként nem ülök sokat, általában állok a kispad előtt. Nem számítottam ötven meccsre, ez nemcsak nekem, hanem a stábomnak is óriási eredmény. Mindössze három legenda érte ezt el, Baróti Lajos, Sebes Gusztáv és Mészöly Kálmán. Negyedikként követni őket hatalmas megtiszteltetés. Ha valaki még ötvenet kívánna, azt felelném, hogy csak a következő kettőre összpontosítok. Már akkor sikeresnek érezném magam, ha kitölteném a 2025-ig szóló szerződésemet, mert akkor szerintem elérem a kívánt eredményeket.”

Arra a kérdésre is válaszolt: az elmúlt meccsek eredményei miatt érez-e magán nyomást, hogy a közvélemény már elvárja a csapattól a kijutást az Európa-bajnokságra.

„A felelősség hatalmas valamennyiünk számára. Az elmúlt eredményeknek köszönhetően tényleg olyan helyzetben vagyunk, hogy Szerbia mellett favoritnak számítunk, vagyis a szurkolók arra számítanak, hogy megnyerjük a meccseket. Én pedig nem tehetek mást, minthogy próbálom oltogatni ezeket a lángokat. Tudjuk, hogy Bulgária és Montenegró nagyon kemény ellenfél, szenvedős meccsek elé nézünk. Bulgária nemrég edzőt és stratégiát váltott, agresszív labdarúgást játszik, és úgy küzdenek a játékosok minden labdáért, mint az életükért. Nekünk is ezt kell tennünk minden egyes párharcban, különben szenvedni fogunk – de könnyen lehet, egyébként is.”

MARCO ROSSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Demjén Patrik
(Zalaegerszegi TE FC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Hegyi Krisztián (West Ham United – Anglia)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Mocsi Attila (Zalaegerszegi TE FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Ferenczi János (Debreceni VSC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Németh András (Hamburger SV – Németország), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Varga Barnabás (Paksi FC)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 23., 19.30: Magyarország–Észtország

EURÓPA BAJNOKI SELEJTEZŐ
Március 27., 20.45:
Magyarország–Bulgária

Az Európa-bajnoki selejtező összes találkozóját 2023-ban játsszák le, a magyar válogatott márciusban és szeptemberben egyszer, júniusban, októberben és novemberben kétszer lép pályára.

A csoportokból az első két helyezettek jutnak ki a németországi kontinensviadalra, így a rendezővel együtt 21 résztvevő válik ismertté a 2023 decemberében megtartandó sorsolás idejére. A fennmaradó három kvóta sorsa a 2024 márciusában esedékes Eb-pótselejtezőkön dől el.

A magyar válogatott Eb-selejtezős programja:
Március 27., 20.45:Magyarország–Bulgária
Június 17., 18.00:
Montenegró–Magyarország
Június 20., 20.45:Magyarország–Litvánia
Szeptember 7., 20.45:Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45:Magyarország–Szerbia
Október 17., 20.45:Litvánia–Magyarország
November 16., 20.45:Bulgária–Magyarország
November 19., 15.00:Magyarország–Montenegró

Ezen ligánként a négy legelőrébb végző csapat vehet részt azok közül, akik a klasszikus selejtezőn nem tudták kvalifikálni magukat. Mindez a magyar válogatott szempontjából úgy lehet érdekes, ha nem sikerül közvetlenül kijutnia az Eb-re – az A-ligából a négy legjobb, nem Eb-résztvevő csapat közé kell kerülni az NL-rangsorban. Szinte biztos, hogy ennek a kritériumnak megfelel majd csapatunk (csak akkor nem, ha az olasz, holland, belga, dán, horvát, portugál, spanyol hetesből négy nem jut ki az Eb-re).

Ha az A-liga csapatai közül négynél kevesebb venné sikertelenül az Eb-selejtezősorozatot, az alsóbb ligákból töltenék fel a pótselejtezős mezőnyt – a sorban az első a D-liga legjobbja, Észtország. Az elődöntő és a döntő is egy mérkőzésből áll, a győztes továbbjut, illetve kijut az Eb-re.

A pótselejtezőben kijutók a 2023. decemberi Eb-sorsoláson a 4. kalapba kerülnek.

A pótselejtező időpontjai
Elődöntő:
2024. március 21.
Döntő: 2024. március 26.

Az Európa-bajnokságot 2024. június 14. és július 14. között rendezik meg tíz német városban. Mérkőzésnek ad otthont Berlin, München, Dortmund, Gelsenkirchen, Frankfurt, Stuttgart, Hamburg, Düsseldorf, Köln és Lipcse is. A nyitó mérkőzés Münchenben, a döntő Berlinben lesz.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2024
A SELEJTEZŐCSOPORTOK
A-CSOPORT:
Spanyolország, Skócia, Norvégia, Grúzia, Ciprus
B-CSOPORT: Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár
C-CSOPORT: Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta
D-CSOPORT: Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Lettország
E-CSOPORT: Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer, Moldova
F-CSOPORT: Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország
G-CSOPORT: MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia
H-CSOPORT: Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San Marino
I-CSOPORT: Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra
J-CSOPORT: Portugália, Bosznia-Hercegovina, Izland, Luxemburg, Szlovákia, Liechtenstein

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik