Válogatott: Corbu és Bumba honosítása esetében a játékosok szándéka az első – Rossi

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2022.07.26. 11:37
null
Rossi a romániai sportlapnak is interjút adott (Fotó: Árvai Károly, archív)
Részletes interjút közölt a Gazeta Sporturilor romániai sportlap a múlt héten Erdélybe látogató Marco Rossi magyar szövetségi kapitánnyal.   

A Tusnádfürdőn készült interjú elején főleg a bresciai román légió (Gheorghe Hagi, Florin Raducioiu, Ioan Ovidiu Sabau) a téma, melynek tagjaival Rossi együtt futballozott a román edzőlegenda, Mircea Lucescu irányítása alatt. A magyar kapitány elmondta, hogy erdélyi látogatása alatt újra találkozott Sabauval. Utóbbi az Universitatea Cluj klubvezetőjeként többször is felajánlotta neki az akkor másodosztályú, idéntől újra élvonalbeli csapat kispadját, de az olasz edző magyarországi lekötöttsége miatt nemet mondott.

Lucescut pedig úgy említi, mint aki Marcelo Bielsa mellett az egyik legfontosabb edzője volt. „Mircea a világ legkiválóbb edzői között van, hihetetlenül hosszú és sikerekkel teli karrierrel. Olyan edző, aki mindig fejleszteni tudta a játékosait és a csapatai játékát” – mondja Rossi, aki büszke arra, hogy tavaly ősszel Lucescu őt javasolta a román válogatott szakvezetőjének.

Rossi szerint ahhoz, hogy valaki sikeres legyen egy másik ország szövetségi kapitányaként, elsősorban tiszteletre van szükség. „Tökéletesen ismerni kell a bajnokság csapatainak szintjét, látni kell minden mérkőzést, megismerni a játékosokat és minden tudásomat beleadni” – véli a magyar kapitány.

Az NB I-ben futballozó romániai futballisták, Claudiu Bumba (Mol Fehérvár) és a csángó Marius Corbu (Puskás Akadémia) honosítására vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy a játékosok szándéka az elsődleges, csak azt követően lehet egyáltalán megvizsgálni, teljesítik-e a szabályokban rögzített feltételeket, hogy a magyar válogatottban szerepeljenek.

„Mindketten nagyon technikás labdarúgók. Bumba remekelt a Kisvárdánál és most elment a Mol Vidihez, míg Corbu remekül elboldogul a Puskás Akadémiánál. Mindketten abszolút érdekes játékosok, de más szempontokat is figyelembe kell venni” – mondta róluk az olasz edző, bevallva, hogy amúgy kevésbé ismeri a román futballistákat: Mivel a két válogatott nem került össze az utóbbi időben, nem tanulmányozta a román csapatot, csupán Hagi fiat, a Rangersben futballozó Ianist ismeri.

Egy esetleges FCSB–DAC párharcban az Európa-konferencialiga harmadik selejtezőkörében Rossi a bukaresti együttest látja enyhén esélyesebbnek. (A beszélgetés az FCSB vasárnapi bajnoki veresége és Anton Petrea vezetőedző hétfői lemondása előtt zajlott. A román ezüstérmes csütörtökön 0–1-es hátrányból kezdi meg a grúz Szaburtalo elleni hazai visszavágót.)

„Mindenki tudja, hogy a Steaua az a Steaua, bár lehet, hogy már nincs a régi szintjén. A DAC-ról pedig mindent tudok, dolgoztam ott, jól ismerem az elnököt. Egyre gyorsabban fejlődik, biztosan érdekes párharc lenne, de egy cseppnyivel több esélyt látok a Steaua mellett. Viszont fizikai szempontból a DAC komoly ellenfél lesz” – mondta Rossi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik