Válogatott: a Wembleyben szokás a himnusz kifütyülése

SZELI MÁTYÁS (London)SZELI MÁTYÁS (London)
Vágólapra másolva!
2021.10.11. 09:47
Több angliai magyar a hazai szektorból nézi majd a keddi mérkőzést, a Magyarországról érkezők helyzetét a járványügyi intézkedések is bonyolítják, nézőtéri balhéra nem számítanak.

Az angol szurkolók egy része júliusban az olasz válogatott himnuszát is kifütyülte az Eb-döntőn (Fotó: Getty Images)
Az angol szurkolók egy része júliusban az olasz válogatott himnuszát is kifütyülte az Eb-döntőn (Fotó: Getty Images)
Az angol szurkolók egy része júliusban az olasz válogatott himnuszát is kifütyülte az Eb-döntőn (Fotó: Getty Images)
Az angol szurkolók egy része júliusban az olasz válogatott himnuszát is kifütyülte az Eb-döntőn (Fotó: Getty Images)
Az angol szurkolók egy része júliusban az olasz válogatott himnuszát is kifütyülte az Eb-döntőn (Fotó: Getty Images)

 

A szeptemberi Magyarország-Anglia mérkőzés előtt a brit sajtó különféle szurkolói incidensektől tartott. Noha Marco Rossi szövetségi kapitány és a játékosok sportszerű szurkolást kértek, a találkozó heves visszhangot váltott ki és nem is zajlott gondmentesen. Az összecsapást követően sok helyen nem az angolok 4-0-s győzelme, hanem a nézőtéri események kerültek középpontba, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) pedig pénzbírsággal és két zárt kapus meccsre (ebből egy felfüggesztve) büntette a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ). A FIFA közleménye szerint a szurkolók egy részének „rasszista viselkedése és egyéb incidensek (például tárgyak bedobálása a pályára) miatt” büntetett. Az MLSZ minderre azzal reagált, hogy feljelentést tesz a rendbontók ellen, továbbá „mélységesen elítélendő azon rendbontók viselkedése, akik a több tízezres tömegtől eltérően, bizonyítottan rasszista módon nyilvánultak meg a Magyarország–Anglia vb-selejtezőn a játékosokkal szemben, szeptember elején... Az MLSZ változatlanul úgy gondolja, egy hatvanezres stadionban jó hangulatot teremtő tömeget és a minden elvárható intézkedést végrehajtó rendező szövetséget ilyen súlyosan, kollektív módon büntetni nem igazságos és kontraproduktív lépés.”

4400 BELÉPŐT KAPOTT AZ MLSZ AZ ANGOLOKTÓL

Raheem Sterling emlékezetes gólöröme a Puskásban megrendezett Magyarország–Anglia vb-selejtezőn
Raheem Sterling emlékezetes gólöröme a Puskásban megrendezett Magyarország–Anglia vb-selejtezőn

A két csapat kedden ismét összecsap, ezúttal a Wembley Stadionban, amely a júliusi Eb-döntő előtt inkább hasonlított csatatérre a stadionba jegy nélkül betörő angol drukkerek miatt. Bár a meccset három hónapja játszották és az UEFA fegyelmi vizsgálatot indított az angolok ellen, döntés valamiért még nem született... A Puskás Arénában játszott találkozóval ellentétben pedig most lehetnek vendégdrukkerek, az MLSZ 4400 belépőt kapott - a szövetség tájékoztatása szerint ennél kevesebbet tud majd értékesíteni. A kaotikus londoni Eb-finálé és a budapesti mérkőzés után érdekes kérdés, hogy mire számítanak és mennyien lesznek a magyar szurkolók, akiknek beutazását a járványhelyzet is nehezíti.

Az Egyesült Királyság ugyanis nem minden Magyarországon használt vakcinát fogad el, így aki nem a Pfizerből, a Modernából vagy az AstraZenecából kapott, arra rengeteg teszt, illetve többnapos karantén vár, kvázi lehetetlenné, de legalábbis nagyon nehézzé téve ezzel az utazást. Az EU-s vakcinaigazolvánnyal rendelkező magyaroknak is kell tesztelniük az érkezésüket követő második napon, az biztos, hogy a tesztet előzetesen le kell foglalniuk, hiszen a beutazáshoz szükséges dokumentumon (Passenger Locator Form) fel kell tüntetni a foglalási számot, de az például sokaknak nem volt tiszta, mit kell tenniük abban az esetben, ha már a második nap előtt hazautaznak. Az Egyesült Királyság kormányának honlapján azt írják, a tesztet mindenképpen meg kell venni, de csak akkor kell elvégezni, ha az utazó az érkezést követő második napon is Angliában van.

„Úgy érzem, az MLSZ is jobban tájékoztathatott volna minket a beutazással kapcsolatos szabályokról – mondta lapunknak Ákos, aki Budapestről utazik a mérkőzésre. – Aki teljes védettséggel rendelkezik, annak sem egyszerű, mi az ikertestvéremmel már a nyár óta terveztük az utat, meg is vettük a jegyet, de a testvérem keleti vakcinát kapott, így ő nem jön. Az sem lett volna rossz, ha a két szövetség valamilyen megállapodásra jut, és a szurkolóknak egyszerűbb lett volna a beutazás, mint ahogyan a budapesti Eb-meccseken volt. Nem hiszem, hogy gond lesz kedden, nem vagyok félős típus.”

Ákos egyébként kint volt a magyar-angol találkozón, Raheem Sterling gól­öröme kapcsán úgy véli, nem feltétlenül a legbölcsebb cselekedet volt a tábor előtt ünnepelni, amire szerinte a magyar drukkerek közül persze szintén nem mindenki reagált megfelelően (hozzátéve, hogy például a francia drukkerek Cristiano Ronaldót dobálták poharakkal a portugál-francia Eb-meccsen). Ettől függetlenül úgy érezte, nem lehet azt mondani, hogy az egész szurkolótábor kollektíve ellenséges hangulatot teremtett.

Reméljük, a keddi vb-selejtező előtt nem lesz olyan balhé Londonban, mint a nyári Eb-döntőt megelőzően (Fotó: Getty Images)
Reméljük, a keddi vb-selejtező előtt nem lesz olyan balhé Londonban, mint a nyári Eb-döntőt megelőzően (Fotó: Getty Images)

EZ A NÉZŐSEREG NEM ÍGÉRKEZIK BALHÉT KERESŐNEK

ANGOL LAPSZEMLE
Sports Mole     
A magyar válogatott 1986 óta nem jutott ki a világbajnokságra, a vesszőfutás folytatódik – írja a brit lap. Szombat este Albánia 1–0-s győzelmével Marco Rossi csapata kiszállt a versenyből, a legutóbbi nyolc mérkőzéséből csak egyet nyert meg. Óriási meglepetés lenne, ha ezek után legyőzné Angliát a Wembleyben.
Sky Sports     
Anglia nagy bajban lehet, ha nem győzi le a magyar válogatottat, Albánia pedig nyer a lengyelek ellen. Az angol lap szerint azonban erre kicsi az esély, a keddi mérkőzésnek Gareth Southgate együttese a toronymagas esélyese, hatalmas blama lenne, ha hazai pályán nem győzne a csoport negyedik helyén álló magyar együttes ellen.
The Scotsman     
Az Eb-n erőn felül teljesítő magyar válogatott hónapok óta gyengélkedik – írja a skót lap. Az angol válogatott kedden az Olaszország elleni, elveszített Eb-döntő után másodszor játszhat a Wembleyben, a papírforma alapján simán nyernie kell a gödörben lévő magyar csapat ellen.

De mit várhatunk a keddi mérkőzéstől? Balhét? Nyugodt atmoszférát? Az angolok újabb sima győzelme és a magyar-albán után a tét már korántsem akkora, amekkorának napokkal ezelőtt tűnt.

„Ha bármi balhé lenne, meglepődnék, ha az angolok kezdeményeznék – mondta lapunknak egy távolról magyar felmenőkkel rendelkező angol drukker. – Általában véve az ilyen selejtezőkre helyszínen kíváncsi drukkerek más típusú, nyugisabb, inkább családos szurkolók, mint azok, akik a nagy tornákra járnak. Biztosan lesz néhány, aki hallatja a hangját, de ez a nézősereg nem olyannak ígérkezik, amelyik keresi a balhét. Azt nem tudom, mire számítsak a magyaroktól, legfeljebb provokatív molinókat tudok elképzelni. Azzal sincs gond, hogy most jöhetnek vendégszurkolók, de az MLSZ-nek nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie arra, hogy kiszűrje a problémás embereket, sajnos túl sokszor lehettünk szemtanúi annak, hogy egy kisebbség miatt rossz fény vetül a magyar drukkerek többségére.”

Tekintve, hogy Angliában rengeteg magyar él, sok olyan honfitársunk van, aki Londonból megy a mérkőzésre.

„A járványhelyzet miatt nem fordult meg a fejemben, hogy a vendégszektorba veszek jegyet, Budapesten nem voltak angol drukkerek, először azt hittem, most sem lehetnek vendégek – mondta egyikük. – Végül a hazai szektorba vettem öt jegyet, minden gond nélkül, mindegyikünk magyar, van, aki Spanyolországból, más pedig Franciaországból érkezik a mérkőzésre. Ezeket egyszerűbb volt megvenni, meg jobb helyekre is szólnak, nincs is semmilyen extra feltétel, aminek eleget kell tenni. Igazából nem számítok semmilyen problémára, egyikünk sem őrjöngő típus, de azért nyilván nem magyar színekben ülünk be az ellenfél drukkerei közé. Az esélyekkel kapcsolatban nem vagyok optimista, többgólos vereségre számítok.”

MAGYAR MEZ A PULÓVER ALATT

Egy másik, Londonban letelepedő magyar drukker angol barátaival megy a hazai szektorba.

„Mivel Andorra ellen több angol alapember pihent, kemény meccs vár ránk, főleg az albánoktól elszenvedett vereség után – mondta lapunknak. – Azt tudom, hogy a Wembleyben szokás kifütyülni a himnuszt, szóval, erre számítok kedden is, főleg annak tükrében, ahogyan az angol médiában írnak Magyarországról szeptember óta. Ha az Európa-bajnokság előtt kérdezett volna valaki, azt mondtam volna, nem izgulok a meccs miatt, de az Eb-döntőn látott káosz után biztos, hogy óvatosabb leszek. Ha magyar mez lesz rajtam, a pulcsim alá veszem.”

Ez tűnik a legbölcsebb döntésnek.

A mérkőzéssel és a szurkolókkal, a várható biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban megkerestük az Angol Labdarúgó-szövetséget (FA), de lapzártánkig nem kaptunk válasz kérdéseinkre: telt ház lesz-e?; számítanak-e szurkolói rendbontásra?; biztonsági szempontból kiemelt kockázatúnak tartják-e a mérkőzést?; a megszokottnál nagyobb rendőri jelenlét lesz-e a keddi meccsen?

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:Bogdán Ádám (FTC), Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások:Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (FC DAC 1904 – Szlovákia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (FTC)
Támadók:Hahn János (FC DAC 1904 – Szlovákia), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Varga Roland (al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek)
A védelemben Botka Endre (FTC) is a keret tagja lenne, de eltiltás miatt nem játszhat az angolok ellen.

AZ EURÓPAI SELEJTEZŐ I-CSOPORTJA, OKTÓBERI MECCSEK
7. FORDULÓ
OKTÓBER 9., SZOMBAT
MAGYARORSZÁG–Albánia 0–1
(Broja 80.)
Lengyelország–San Marino 5–0 (Swiderski 10., Brolli 20. – öngól, Kedziora 50., Buksa 84., Piatek 90+1.)
Andorra–Anglia 0–5 (Chilwell 17., B. Saka 40., T. Abraham 59., Ward-Prowse 79., Grealish 86.)

8. FORDULÓ
OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia7 6123– 2+2119
2. Albánia7 5211– 6 +515
3. Lengyelország7 42124– 8+1614
4. MAGYARORSZÁG7 31312–11 +110
5. Andorra7 16 4–19–15 3
6. San Marino7 7 1–29–28 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik