Broja ismét lecsapott, az albánok Budapesten is legyőzték a Rossi-csapatot

Vágólapra másolva!
2021.10.09. 20:30
A magyar labdarúgó-válogatott 1–0-ra kikapott Albániától a Puskás Arénában, zárt kapuk mögött. Ezzel a vereséggel már csak a csoda segítheti hozzá Marco Rossi csapatát a 2022-es világbajnoki szerepléshez.
Itt a vége… (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Itt a vége… (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!



EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK

7. FORDULÓ
I-CSOPORT

MAGYARORSZÁG–ALBÁNIA 0–1 (0–0)
Budapest, Puskás Aréna, 50 néző. Vezette: Cerro Grande (spanyol)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka (Lang, 83.), Orbán, Szalai A. – Nego (Hahn J., 83.), Nagy Á. (Kleinheisler, 71.), Schäfer, Nagy Zs. – Sallai R. (Vécsei, 71.), Sallói D. (Schön, 59.), Szoboszlai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
ALBÁNIA: Berisha – Ismajli, Kumbulla, Djimsiti (Veseli, 30.) – Hysaj, Bare, Gjasula, Trashi (Iván Balliu, 86.) – Uzuni (Broja, 66.), Cikalleshi (Manaj, 66.), Cekici (Bajrami, a szünetben). Szövetségi kapitány: Edoardo Reja
Gólszerző: Broja (80.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Ha valamikor jól jött volna a szurkolók biztatása, akkor ez a szombat esti meccs lett volna… Noha az edzők és játékosok ki nem állhatják a sorsdöntő összecsapás jelzőt, az albánok elleni mérkőzést minden túlzás nélkül lehetett ebbe a kategóriába sorolni – a győztes harcban maradt, a vesztes kiszállt a világbajnokságra kijutásért vívott csatából.

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós



Ezért (is) nyújtott lehangoló látványt a kihalt Dózsa György út; itt az igazi futballhangulatban piros-fehér-zöld zászlókat lobogtató drukkerek tömött sorokban ballagtak volna a Puskás Aréna irányába, ehelyett… Sem kiabálás, sem tömeg, sem zászlók… Alighanem Marco Rossi sem bánta volna, ha 60 ezer őrjöngő magyar szurkoló előtt léphet pályára a válogatott, már csak azért sem, mert a szövetségi kapitány az összeállítást illetően a megszokottnál is több problémára panaszkodott… Szalai Ádám és Fiola Attila hiányában a védelem és a támadósor összeállítása okozott fejtörést, így kérdés volt az is, hogy Marco Rossi marad az általa az utóbbi időben favorizált három belsővédős rendszernél, vagy átáll a négyhátvédes hadrendre.

Nos, egy óra negyven perccel a kezdő sípszó előtt kiderült, marad a három belső védő. A tengelyben nem volt gond, míg a jobb oldalon Loic Nego kapott lehetőséget, az igazi problémát a bal szél jelentette, ott végül a kétszeres válogatott, felcsúti Nagy Zsolt került be – némi meglepetésre – a kezdőcsapatba. Szalai Ádám hiányában a szakmai stáb három veszélyesnek ítélt támadót küldött pályára, Sallai Roland és Szoboszlai Dominik előtt középen Sallói Dániel várta a labdákat.

Eleinte hiába.

Harcolni harcoltunk éppen... (Fotó: Szabó Miklós)
Harcolni harcoltunk éppen... (Fotó: Szabó Miklós)



Az első néhány percben a vendégek kezdtek agresszívebben, a ferencvárosi Myrto Uzuni és (honfi)társai a magyar térfél közepén elindították a letámadást, és próbálták zavarba hozni a védőket. A kezdeti lelkesedés azonban gyorsan alábbhagyott, és kirajzolódott, amit ezen a mérkőzésen várni lehetett – mindkét csapat a biztonságot szem előtt tartva próbált akciókat felépíteni.

Az első fél órában a magyar csapat jobb szárnya volt némileg veszélyesebb, ha Loic Nego pontosabban centerez, Sallói Dániel ziccerbe kerülhetett volna, a másik oldalon Nagy Zsolt inkább a védekezéssel volt elfoglalva. A védők türelmesen passzolgattak egymáshoz, majd ha valamelyik középpályáshoz került a labda, igyekezett felpörgetni a ritmust. Nagy Ádám próbálkozott néhány ritmusváltással, kis területen háromszögelni társaival, ám érdemben ezekből sem jutott előrébb a válogatott. Az albánok a félidő derekán sérülés miatt voltak kénytelenek változtatni, kapu előtti ütközésnél Berat Djimsiti esett nagyot, a csendben hallani lehetett, ahogy a hátvéd felkiáltott. Kiugrott a bal válla, hordágyon vitték a mentőbe, onnan a kórházba.

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós



Bő fél óra elteltével aztán Marco Rossi utasítására változott a támadósor helyezkedése, az addig előretolva futballozó Sallói Dániel jobbra lépett vissza, befejező csatárnak pedig Sallai Roland lépett előre. A kapitány talán abban bízott, a fürge, Amerikában, a Sporting Kansas csapatában remeklő, és gólérzékeny szélső jobbról indulva több veszélyt jelenthet, Sallai Roland pedig egyébként is érzi a kaput, ha helyzetbe kerülne, nem jönne zavarba.

A félidőig nem derült ki, a Freiburg légiósa értékesítené-e az előtte adódó helyzetet, hiszen a szünet előtti percekben sem igazán alakított ki helyzetet a csapat. A labda (olykor) lábról lábra járt, ám a kapu előteréből lehetetlen volt kicsalogatni a vendégeket.

A szünet előtti pillanatokban Botka Endre kapott sárga lapot, ami azt jelentette, Marco Rossi ráncai az angliai mérkőzés előtt még mélyebbek lesznek, hiszen a hátvédnek eltiltása miatt ki kell hagynia a keddi összecsapást. Az első félidő nagyon kevés szép jelenetet hozott, azt kell írni, hogy se színe, se íze meccset játszottak a pályán szó szerint is inkább küzdő, semmint futballozó csapatok.

A második félidőt helyzettel kezdte a nemzeti csapat. Ezúttal is a jobb oldal jelentett veszélyt, Loic Nego és Botka Endre összjátékának végén Sallói Dániel vághatta volna a labdát a kapuba, ám a helyzet kimaradt. A gond az volt, hogy nem sokkal később Uzuni vezette egyedül Gulácsi Péterre a labdát – és ez a helyzet előrevetítette, hogy az albán támadókkal lesz még gond…

Gulácsi nagy védése videón ITT!

Szerencse, hogy a válogatott csapatkapitánya óriási bravúrral védett. A szövetségi kapitány nem sokat várt az első változtatással, Sallói Dániel helyét Schön Szabolcs foglalta el.

A probléma azonban a pályán maradt: a kreativitás hiányzott a válogatott futballjából. Szoboszlai Dominik láthatóan továbbra is messze van a csúcsformájától, Sallai Roland gyengébb napot fogott ki, és egyre több hiba csúszott a játékunkba. Több veszélyes helyen eladott labdát láthattunk, és azt, hogy Uzuni került ismét helyzetbe, a 74. percben mégis a magyar együttes állt közelebb a gólszerzéshez, oldalról beívelt szabadrúgást követően Szalai Attila pörgette bevetődve kapufára a labdát – centimétereken múlott…

Szalai Attila nagy helyzete (Fotó: Árvai Károly)
Szalai Attila nagy helyzete (Fotó: Árvai Károly)


Néhány percig úgy tűnt,a válogatott valóban képes lehet a gólszerzésre, és némileg magához tért a magyar együttes – Nagy Zsolt próbálkozott távoli lapos lövéssel –, ám a túloldalon az albánok nem rontottak. Ahogyan Elbasaban, úgy Budapesten is Armando Broja villant meg és szerzett gólt, szinte a teljes védelem asszisztálása mellett, az albánok cserejátékosa újfent fontos gólt szerzett, mesterien lőtt a jobb alsó sarokba. Miközben a vendégek egymás nyakába ugráltak a szögletzászlónál, lehajtott fejű magyar játékosok sétálgattak a pályán – érezni lehetett, innen nem lesz visszaút.

Broja gólja videón ITT!

A vereséggel a magyar válogatott búcsút inthet a világbajnoki álmának (mondjuk, a meccs előtt sem volt több ez a remény álmodozásnál), jön az Anglia elleni idegenbeli mérkőzés, Marco Rossi szövetségi kapitánynak varázsolnia kellene, hogy a gyenge produkciót nyújtó társaságot a keddi meccsre csapattá formálja.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Ezzel dőlt el (Fotó: Szabó Miklós)
Ezzel dőlt el (Fotó: Szabó Miklós)


A csoport többi mérkőzésén
Lengyelország–San Marino 5–0 (Swiderski 10., Brolli 20. – öngól, Kedziora 50., Buksa 84., Piatek 90+1.)
Andorra–Anglia 0–5 (Chilwell 17., B. Saka 40., T. Abraham 59., Ward-Prowse 79., Grealish 86.)

Az állás
1. Anglia 7 6 1 23– 2 +21 19
2. Albánia 7 5 2 11– 6 +5 15
3. Lengyelország 7 4 2 1 24– 8 +16 14
4. MAGYARORSZÁG 7 3 1 3 12–11 +1 10
5. Andorra 7 1 6 4–19 –15 3
6. San Marino7 7 1–29–28 0

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik