BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre) 2021.10.09 20:30 Frissítve: 2021.10.10 00:46

Broja ismét lecsapott, az albánok Budapesten is legyőzték a Rossi-csapatot

A magyar labdarúgó-válogatott 1–0-ra kikapott Albániától a Puskás Arénában, zárt kapuk mögött. Ezzel a vereséggel már csak a csoda segítheti hozzá Marco Rossi csapatát a 2022-es világbajnoki szerepléshez.

Itt a vége… (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK

7. FORDULÓ
I-CSOPORT

MAGYARORSZÁG–ALBÁNIA 0–1 (0–0)
Budapest, Puskás Aréna, 50 néző. Vezette: Cerro Grande (spanyol)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka (Lang, 83.), Orbán, Szalai A. – Nego (Hahn J., 83.), Nagy Á. (Kleinheisler, 71.), Schäfer, Nagy Zs. – Sallai R. (Vécsei, 71.), Sallói D. (Schön, 59.), Szoboszlai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
ALBÁNIA: Berisha – Ismajli, Kumbulla, Djimsiti (Veseli, 30.) – Hysaj, Bare, Gjasula, Trashi (Iván Balliu, 86.) – Uzuni (Broja, 66.), Cikalleshi (Manaj, 66.), Cekici (Bajrami, a szünetben). Szövetségi kapitány: Edoardo Reja
Gólszerző: Broja (80.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Ha valamikor jól jött volna a szurkolók biztatása, akkor ez a szombat esti meccs lett volna… Noha az edzők és játékosok ki nem állhatják a sorsdöntő összecsapás jelzőt, az albánok elleni mérkőzést minden túlzás nélkül lehetett ebbe a kategóriába sorolni – a győztes harcban maradt, a vesztes kiszállt a világbajnokságra kijutásért vívott csatából.

Fotó: Szabó MiklósEzért (is) nyújtott lehangoló látványt a kihalt Dózsa György út; itt az igazi futballhangulatban piros-fehér-zöld zászlókat lobogtató drukkerek tömött sorokban ballagtak volna a Puskás Aréna irányába, ehelyett… Sem kiabálás, sem tömeg, sem zászlók… Alighanem Marco Rossi sem bánta volna, ha 60 ezer őrjöngő magyar szurkoló előtt léphet pályára a válogatott, már csak azért sem, mert a szövetségi kapitány az összeállítást illetően a megszokottnál is több problémára panaszkodott… Szalai Ádám és Fiola Attila hiányában a védelem és a támadósor összeállítása okozott fejtörést, így kérdés volt az is, hogy Marco Rossi marad az általa az utóbbi időben favorizált három belsővédős rendszernél, vagy átáll a négyhátvédes hadrendre.

Nos, egy óra negyven perccel a kezdő sípszó előtt kiderült, marad a három belső védő. A tengelyben nem volt gond, míg a jobb oldalon Loic Nego kapott lehetőséget, az igazi problémát a bal szél jelentette, ott végül a kétszeres válogatott, felcsúti Nagy Zsolt került be – némi meglepetésre – a kezdőcsapatba. Szalai Ádám hiányában a szakmai stáb három veszélyesnek ítélt támadót küldött pályára, Sallai Roland és Szoboszlai Dominik előtt középen Sallói Dániel várta a labdákat.

Eleinte hiába.

Harcolni harcoltunk éppen... (Fotó: Szabó Miklós)Az első néhány percben a vendégek kezdtek agresszívebben, a ferencvárosi Myrto Uzuni és (honfi)társai a magyar térfél közepén elindították a letámadást, és próbálták zavarba hozni a védőket. A kezdeti lelkesedés azonban gyorsan alábbhagyott, és kirajzolódott, amit ezen a mérkőzésen várni lehetett – mindkét csapat a biztonságot szem előtt tartva próbált akciókat felépíteni.

Az első fél órában a magyar csapat jobb szárnya volt némileg veszélyesebb, ha Loic Nego pontosabban centerez, Sallói Dániel ziccerbe kerülhetett volna, a másik oldalon Nagy Zsolt inkább a védekezéssel volt elfoglalva. A védők türelmesen passzolgattak egymáshoz, majd ha valamelyik középpályáshoz került a labda, igyekezett felpörgetni a ritmust. Nagy Ádám próbálkozott néhány ritmusváltással, kis területen háromszögelni társaival, ám érdemben ezekből sem jutott előrébb a válogatott. Az albánok a félidő derekán sérülés miatt voltak kénytelenek változtatni, kapu előtti ütközésnél Berat Djimsiti esett nagyot, a csendben hallani lehetett, ahogy a hátvéd felkiáltott. Kiugrott a bal válla, hordágyon vitték a mentőbe, onnan a kórházba.

Fotó: Szabó MiklósBő fél óra elteltével aztán Marco Rossi utasítására változott a támadósor helyezkedése, az addig előretolva futballozó Sallói Dániel jobbra lépett vissza, befejező csatárnak pedig Sallai Roland lépett előre. A kapitány talán abban bízott, a fürge, Amerikában, a Sporting Kansas csapatában remeklő, és gólérzékeny szélső jobbról indulva több veszélyt jelenthet, Sallai Roland pedig egyébként is érzi a kaput, ha helyzetbe kerülne, nem jönne zavarba.

A félidőig nem derült ki, a Freiburg légiósa értékesítené-e az előtte adódó helyzetet, hiszen a szünet előtti percekben sem igazán alakított ki helyzetet a csapat. A labda (olykor) lábról lábra járt, ám a kapu előteréből lehetetlen volt kicsalogatni a vendégeket.

A szünet előtti pillanatokban Botka Endre kapott sárga lapot, ami azt jelentette, Marco Rossi ráncai az angliai mérkőzés előtt még mélyebbek lesznek, hiszen a hátvédnek eltiltása miatt ki kell hagynia a keddi összecsapást. Az első félidő nagyon kevés szép jelenetet hozott, azt kell írni, hogy se színe, se íze meccset játszottak a pályán szó szerint is inkább küzdő, semmint futballozó csapatok.

A második félidőt helyzettel kezdte a nemzeti csapat. Ezúttal is a jobb oldal jelentett veszélyt, Loic Nego és Botka Endre összjátékának végén Sallói Dániel vághatta volna a labdát a kapuba, ám a helyzet kimaradt. A gond az volt, hogy nem sokkal később Uzuni vezette egyedül Gulácsi Péterre a labdát – és ez a helyzet előrevetítette, hogy az albán támadókkal lesz még gond…

Gulácsi nagy védése videón ITT!

Szerencse, hogy a válogatott csapatkapitánya óriási bravúrral védett. A szövetségi kapitány nem sokat várt az első változtatással, Sallói Dániel helyét Schön Szabolcs foglalta el.

A probléma azonban a pályán maradt: a kreativitás hiányzott a válogatott futballjából. Szoboszlai Dominik láthatóan továbbra is messze van a csúcsformájától, Sallai Roland gyengébb napot fogott ki, és egyre több hiba csúszott a játékunkba. Több veszélyes helyen eladott labdát láthattunk, és azt, hogy Uzuni került ismét helyzetbe, a 74. percben mégis a magyar együttes állt közelebb a gólszerzéshez, oldalról beívelt szabadrúgást követően Szalai Attila pörgette bevetődve kapufára a labdát – centimétereken múlott…

Szalai Attila nagy helyzete (Fotó: Árvai Károly)


Néhány percig úgy tűnt,a válogatott valóban képes lehet a gólszerzésre, és némileg magához tért a magyar együttes – Nagy Zsolt próbálkozott távoli lapos lövéssel –, ám a túloldalon az albánok nem rontottak. Ahogyan Elbasaban, úgy Budapesten is Armando Broja villant meg és szerzett gólt, szinte a teljes védelem asszisztálása mellett, az albánok cserejátékosa újfent fontos gólt szerzett, mesterien lőtt a jobb alsó sarokba. Miközben a vendégek egymás nyakába ugráltak a szögletzászlónál, lehajtott fejű magyar játékosok sétálgattak a pályán – érezni lehetett, innen nem lesz visszaút.

Broja gólja videón ITT!

A vereséggel a magyar válogatott búcsút inthet a világbajnoki álmának (mondjuk, a meccs előtt sem volt több ez a remény álmodozásnál), jön az Anglia elleni idegenbeli mérkőzés, Marco Rossi szövetségi kapitánynak varázsolnia kellene, hogy a gyenge produkciót nyújtó társaságot a keddi meccsre csapattá formálja.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Ezzel dőlt el (Fotó: Szabó Miklós)


A csoport többi mérkőzésén
Lengyelország–San Marino 5–0 (Swiderski 10., Brolli 20. – öngól, Kedziora 50., Buksa 84., Piatek 90+1.)
Andorra–Anglia 0–5 (Chilwell 17., B. Saka 40., T. Abraham 59., Ward-Prowse 79., Grealish 86.)

Az állás
1. Anglia 7 6 1 23–  2 +21 19
2. Albánia 7 5 2 11–  6   +5 15
3. Lengyelország 7 4 2 1 24–  8 +16 14
4. MAGYARORSZÁG 7 3 1 3 12–11   +1 10
5. Andorra 7 1 6   4–19 –15   3
6. San Marino7 7  1–29–28  0

 

 

2021.11.26 09:48:23

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Gallowich Tibor és Sebes Gusztáv bizalmát is megkapta, de ritkán került be az Aranycsapatba.

2021.11.24 23:34:00

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. November 25., a magyar futball napja. Egyébként nem véletlen, hogy olyan meccseket idéztem fel, amelyeket ritkán emlegetnek, szándékosan tettem. Hiszem ugyanis, hogy ami nekem, neked, neki, sőt nekünk maradandó, az még nem minden. Valamennyiünknek megvannak a magunk – reggelig idézhető – emlékei.

2021.11.21 13:57:42

Magyar válogatott CSILLAG PÉTER

Farkasréti sírjánál beszélgettünk a 47 évesen eltemetett Aranycsapat-fedezet lányával, Ágnessel a család örmény gyökereiről is.

2021.11.22 00:24:42

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Zakariás József, az Aranycsapat »szürke eminenciása«, akit a legkevésbé emlegettek, emlegetünk, s a leginkább titokzatos alak egyben, aki a legelsőként – ma ötven esztendeje, 1971. november 22-én, élete negyvennyolcadik évében – ment el a tizenegy legenda közül.

2021.11.20 07:43:40

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

Értékeltük a magyar labdarúgó-válogatott 2021-ben nyújtott teljesítményét.