Válogatott: „Ez a futball szépsége!” – Rossi Könyves bemutatkozásáról

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (Belgrád), NAGY-PÁL TAMÁS (videó)KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (Belgrád), NAGY-PÁL TAMÁS (videó)
Vágólapra másolva!
2020.10.11. 23:14
null
Marco Rossi sokkal boldogabb volt a szerbiai játéktól, mint a bulgáriaitól (Fotó: Szabó Miklós, archív)
A magyar labdarúgó-válogatott a debütáló Könyves Norbert góljával 1–0-ra legyőzte Szerbiát a Nemzetek Ligájában, a B-liga 3. csoportjában. Az összecsapást Marco Rossi szövetségi kapitány értékelte a helyszínen.

„Sokkal boldogabb vagyok most, mint a legutóbbi mérkőzésen. Hatvanöt-hetven percen keresztül egészen elképesztő teljesítményt nyújtottunk, egy sokkal gyorsabb, erőszakosabb ellenfél ellen – kezdte Marco Rossi a meccs utáni sajtótájékoztatót. – Olyan küzdeni tudást, olyan letámadást mutattunk be, amit mindig is szeretnék látni. A második félidő második felében már voltak gondjaink, de ne feledjük, Szerbia ellen játszottunk. Meg lehet nézni, hol futballoznak, milyen értékeik vannak. Az első félidőben talán kicsit alábecsültek minket. A második félidőre viszont ezt nem lehet elmondani. Megérdemelten nyertünk, még ha volt egy-két helyzetben szerencsénk is. A másik oldalon ott volt Holender Filip tiszta ziccere… A szurkolók most igazán boldogok lehetnek. Az igazi drukkerek, nem azok, akik mindig csak kritikusak, hanem azok, akik őszintén drukkolnak a csapatnak.”

A kapitány hozzátette, a győzelemnek sosem csak egyetlen oka van. Nem lehet megfejteni a futballt, a sikerek hátterét egyetlen nagy igazsággal – miként a sorozatban elért három idegenbeli siker okát sem.

„Ha mégis ki kell emelni valamit, az a hozzáállás. Futballozni szeretünk, nem csak védekezni, nem a pontrúgásokra várni. Eljutottunk arra a pontra, hogy mindenki kellően bátor, támadó szellemben szeretne és tud is játszani. Az európai labdarúgás egészét tekintve egy senki vagyok. De ha a nagy edzőket nézünk, a presszing és a fizikai állapot az, amire kulcskérdésként tekintenek – ez világosan látszik a jelenlegi trendekből. Ezen mutatókkal meccseket lehet eldönteni. Ha Szerbiához hasonlítjuk magunkat, nem vagyunk azon a szinten, amit külön-külön ezek a játékosok tudnak. De ha egy csapat megdolgozik ezért, akkor lehet annyi időt nyerni a pályán, ami segít egy-egy helyzetet jobban megoldani. Igen, a szerbeknek volt több helyzetük, igen, lőttek kapufát, de összességében megismétlem, teljesen megérdemeltnek tartom a sikert. Ennek fő oka pedig a mentalitásunk.”

Rossi újabb kérdésre megjegyezte, ez a csapatszellem és elhivatottság segítette át a csapatot azon is, hogy olyan korábbi alapembereket tudjanak együtt pótolni, mint Dzsudzsák Balázs, Korhut Mihály vagy épp a Salzburg döntése miatt ezúttal kieső Szoboszlai Dominik.

„A játékosok extra munkát végeztek, akkor is, amikor a pandémia miatt hónapokig nem tudtunk találkozni, ha kellett videón, ha kellett telefonon egyeztettünk a fejlődés érdekében” – árult el némi kulisszatitkot.

Az újonc Könyves Norbert gólja döntött Belgrádban (Fotó: Szabó Miklós)
Az újonc Könyves Norbert gólja döntött Belgrádban (Fotó: Szabó Miklós)

A szerb újságírók párhuzamot vontak az FTC Bajnokok Ligájában elért sikerei és a magyar válogatott meccsei között.

„A Ferencváros Szerhij Rebrovval egészen elképesztő munkát végez – reagált Rossi. – Több mint tíz éve nem volt magyar csapat a Bajnokok Ligája csoportkörében. Valami hasonlót próbálunk most elérni a válogatottal. A mi nagy célunk, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra. Ez az álmunk. Ehhez egy tőlünk erősebb csapat, Izland ellen kell bizonyítanunk. Nagyon nehéz mérkőzés lesz, a világranglistán jóval előttünk állnak. Szerencsére viszont ott lesznek velünk a szurkolóink – legalábbis egy jó részünk. Hiszem, hogy megvan az esélyünk arra, hogy kiharcoljuk az Európa-bajnoki részvételt. A magyar futball az elmúlt években rengeteget fejlődött, ez kétségtelen. Remélem, hogy kijutunk az Eb-re, és akkor elmondhatjuk, elértünk válogatott szinten is valami hasonló sikert, mint tette azt a Ferencváros klubként.”

A válogatottban győztes góllal debütáló Könyves Norbertről is szót ejtett.

„Több tízezer kilométert utazom, amióta szövetségi kapitány vagyok, és ez nem arról szól, hogy Olaszországba mennék haza. Ezeket a kilométereket jelentős részben Magyarországon gyűjtöm. Igyekszünk figyelni és minél több adatot szerezni a játékosokról. Mindenkiről, aki a válogatottnál szóba jöhet. Könyves Norbiban is okkal bíztunk meg. Ha valakit meghívunk, annak nyomós oka van. Tudtuk, hogy Szalai Ádám nincs a legjobb formában, de ma is láthattuk, a beállása után, mennyivel másabb lett a játékunk, hogy micsoda melót végez el. Ugyanakkor kellett alternatívákat találnunk. Az egyik Könyves. Ő igazi harcos, minden alkalommal elmondom, hogy olyan játékosokra akarom építeni a keretet, akik ilyen mentalitással vannak megáldva. Akiknek igazi büszkeség, hogy a magyar válogatott mezét viselhetik, akik valódi harcosok. A meccs után megkérdeztem tőle, hogy tíz napja hitte volna, hogy hasonló élményben lesz része. Norbi azt válaszolta, egyáltalán nem és nagyon-nagyon köszöni. Én pedig azt mondtam, hogy ez nem köszönet kérdése, igazán, tényleg boldog vagyok attól, hogy így mutatkozott be a válogatottban. Ez a futball szépsége” – mondta Marco Rossi.

A JÁTÉKOSOK MECCS UTÁNI ÉRTÉKELÉSEI ITT OLVASHATÓAK!

Ljubisa Tumbakovics, a szerb válogatott szövetségi kapitánya úgy értékelt, minden erőfeszítésük ellenére a Norvégia elleni sikert követően kisebb volt a csapat motivációja és lendülete Magyarország ellen – legalábbis az első félidőben.

„A novemberi egymást követő három meccsen kisebb rotációval fogunk dolgozni, ez fontos tanulság. Természetesen nem jó érzés, hogy utolsók vagyunk a Nemzetek Ligája-csoportban. A fő cél az Európa-bajnoki részvétel, de ettől még aggaszt, hogy utolsók vagyunk az NL-ben. Norvégia ellen jól játszottunk, amely talán még erősebb csapat is, mint a magyar. Ezzel együtt nem jó érzés, ahogyan a mai meccs alakult.”

„Kicsit sem néztük le az ellenfelünket. Egyik csapat sem az alapfelállásával játszott ezen a mérkőzésen, szükség volt változtatásokra a sorozatterhelés miatt. Még egyszer mondom, kicsit sem vagyok elégedett a látottakkal, de arról szó sincs, hogy félvállról vettük volna a mérkőzést, vagy ne vettük volna elég komolyan az ellenfelet” – tette hozzá a szerb tréner.

NEMZETEK LIGÁJA
B-LIGA

3. CSOPORT, 3. FORDULÓ
SZERBIA–MAGYARORSZÁG 0–1
Belgrád, Rajko Mitics Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Schärer (svájci)
Szerbia: Rajkovics – Sz. Mitrovics, Milenkovics, Sz. Pavlovics – Gacsinovics (Vlahovics, 66.), Gudelj, Tadics, Milivojevics (Radonjics, a szünetben), Mladenovics – Jovics, Ljajics (Lukics, a szünetben). Szövetségi kapitány: Ljubisa Tumbakovics
A kispadon: Dmitrovics (k), Rockov (k), Makszimovics, A. Mitrovics, Katai, Maras, Risztics, Zdjelar, Djuricsics
Magyarország: Gulácsi – Botka, Lang, Szalai A. – Bese (Orbán 56.), Kalmár, Nagy Á., Gazdag (Schäfer, 77.), Hangya (Holender, a szünetben) – Nikolics (Nego, 76.), Könyves (Szalai Á., 63.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
A kispadon: Dibusz (k), Hegedüs L. (k), Kecskés Á., Fiola, Cseri, Szőke A., Varga K.
Gólszerző: Könyves (20.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Oroszország–Törökország 1–1 (Anton Mirancsuk 28., ill. Kenan Karaman 62.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország 3 2 1 7–4 +3 7
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 4–3 +1 6
3. Törökország 3 2 1 1–2 –1 2
4. Szerbia 3 1 2 1–4 –3 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik