Válogatott: Szoboszlai, Tóth Balázs és Spandler maradt ki az Eb-keretből

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (Saalfelden)KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (Saalfelden)
Vágólapra másolva!
2021.06.01. 17:07
null
Marco Rossi az ausztriai kerethirdetésekor (Fotó: Árvai Károly)
Igaznak bizonyultak a kedd délelőtti sajtóhírek, a magyar válogatott Szoboszlai Dominik nélkül vág neki a részben hazai rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságnak. Erről Marco Rossi szövetségi kapitány számolt be a válogatott saalfeldeni edzőtáborában, ahol egyúttal a 26 fős, végsőnek szánt Eb-keretet kihirdette.

 

Mint emlékezetes, az olasz tréner 30 játékost, köztük négy kapust hívott be a kontinenstornát megelőző edzőtáborba, közülük Hangya Szilveszter sorsa már korábban eldőlt, a védő bokasérülést szenvedett, így már másfél hete tudni, nem lehet ott az Eb-n. A helyére újabb játékost nem hívott be Rossi, így a keddi sajtótájékoztatón „már csak” két mezőnyjátékos és egy kapus sorsa volt kérdéses. Vagyis lett volna, ha nincs Szoboszlai makacs sérülése, amely miatt az RB Leipzig légiósa az egész tavaszi idényt kihagyta, és az Európa-bajnokságot is kihagyni kényszerül...

„Minden a lehető legjobban alakult, élvonalbeli helyszínen voltunk, nagyszerű futballpályával, ellátással. Önök is láthatták a filmbejátszásokból a helyszínt, ahol dolgoztunk. Az időjárással is szerencsénk volt, talán csak két nap esett, így el tudtuk végezni a tervezett munkát. Elsődleges célunk volt, hogy azoknak a játékosoknak, akik meglehetősen megterhelő idényből érkeznek, fent tartsuk a kondícióját” – értékelte a szerdán véget érő ausztriai edzőtábort Marco Rossi.

Rossi posztonként ismertette az Eb-re nevezett 26-os keretet alkotó játékosok névsorát. A kapusok közül a Puskás Akadémia játékosa, Tóth Balázs került ki, míg Bogdán Ádám, Dibusz Dénes és Gulácsi Péter készülhet tovább az Eb-re.

„Azért esett harmadik helyen Bogdánra a választásom, mert kiváló idényzáráson van túl. Ezzel szemben Tóth az utolsó fordulókra lesérült. Mérlegelnem kellett. Balázs bizonyította a képességeit, de egy hetet kihagyott az edzőtáborban, és még nem százszázalékos. Ádámról annyit mondhatok, kivételes személy, kivételes ember” – világította meg a kapitány a döntése hátterét.

„Dibusz Dénes teljes mértékben felépült, másképpen nem is lenne a keret tagja. Ami a három játékos helyzetét illeti, régimódi edzőnek tartom magam, egyértelmű hierarchia alapján határozom meg, ki véd. Ettől csak rendkívüli esetben vagyok hajlandó eltérni, ha valakinél óriási formahanyatlás áll be, vagy sorra követi el a butaságokat. Számomra egyértelmű a helyzet, az első Gulácsi Péter, a második Dibusz Dénes, a harmadik Bogdán Ádám. Igen, ha nem jön közbe semmi, ő (Gulácsi) véd az első pillanattól az utolsóig” – tette hozzá.

A védők közül két ballábas bekk, a sérült Hangya Szilveszterés Spandler Csaba esett ki a keretszűkítésnél.

„Spandlert egyértelműen belső védőként tartom számon, szélsőként hiányzik az alapgyorsasága. Szem előtt kell tartani, hogy olyan ellenfelekkel találkozunk, akikkel szemben nehezen tudom elképzelni a szélen. Amikor először megérkezett közénk, kissé tétovának éreztem, de folyamatosan egyre jobban felbátorodott. Ha hasonló teljesítményt nyújt, mint a legutóbbi idényben, még lesz jövője a válogatottban – legalábbis, amíg én vagyok a kapitány. Hangya kiesése fájó, ha őszinte akarok lenni, nincs olyan játékos Szalai Attilán kívül a felhozatalban, akit jó szívvel be lehetne vetni Franciaország, Németország és Portugália ellen.”

Újjá kell építeni Szoboszlai fizikumát
Az M1 aktuális csatornán Esterházy Mátyás játékosmenedzser kijelentette, Szoboszlai Dominik rehabilitációja a terveknek megfelelően halad, de sajnos nem tudott olyan állapotba kerülni, hogy egy ilyen intenzitású tornán hasznára legyen a csapatnak.
„Azért utazott el az edzőtáborba, hogy ott lehessen az Európa-bajnokságon, de készült arra, hogy van olyan forgatókönyv, amely szerint ez nem fog összejönni, tehát nem érte teljesen váratlanul a döntés” – nyilatkozta Esterházy, aki nagyon hálás Marco Rossinak és a válogatott orvosi stábjának, amiért szem előtt tartották a játékos jövőjét.
A menedzser közölte, rendkívül makacs sérülésének leküzdése után Szoboszlainál most a fizikumának újraépítésén van a hangsúly, folytatja tovább a rehabilitációt, és remélhetőleg a lipcsei csapat felkészülését százszázalékos állapotban tudja elkezdeni július ötödikén.
(MTI)

A középpályások közül – ahogyan arra a délelőtti hírek után már lehetett számítani – Szoboszlai Dominik esett ki.

„Nincs jó állapotban. Olyan állapotban sincs, hogy néhány percre beálljon. Ahogy nagyapám mondogatta, jobb egy élő szamár, mint egy halott orvos... Számomra egyenesen fájdalmas, hogy nem játszathatom az Eb-meccseken. Mindennél jobban kellett volna számunkra és az ő számára is, hogy pályára léphessen ezen a tornán. De nem lehet, mert nincs jól. Magyarország érdekeit, a válogatott érdekeit kellett szem előtt tartanom. Nem bánt jól velünk a sors, Szoboszlai mellett a másik tehetséges szervezőnket, Kalmár Zsoltot is elvesztettük. A másik kegyetlenség a sorstól maga ez a csoport. De ettől függetlenül bízom a behívott játékosok kvalitásaiban, képességeiben.”

„Az utolsó percig reménykedtem benne, hogy Dominik benn lehet a szűk keretben. De ez inkább remény volt, mint bizonyosság. De számítottam rá, készültem arra az eshetőségre, hogy nélküle maradunk. Az első edzések után látszott, nemcsak szemre, hanem az orvosok által mért fizikális paraméterek alapján is, hogy nincs jó állapotban. Ilyen állapotban nem hívhattam meg a válogatottba, ezzel az egész karrierjét veszélyeztettük volna, ezt sem kapitányként, sem emberként nem engedhettem volna meg magamnak.”

Hozzátette, reális forgatókönyv, hogy a Mol Fehérvár FC játékosa, Loic Nego szélső helyett középső középpályásként lépjen pályára az Eb-n, mint Szoboszlai és Kalmár egyik lehetséges alternatívája, de lehet, hogy szerkezetváltással orvosolják a két játékos hiányát.

„A BL-csoportjában a Ferencváros olyan hármas középpályával játszott, ahol nem volt klasszikus tízes. Ez egy olyan lehetőség, amit szintén mérlegelhetünk a nemzeti csapatnál is. Mindig mérlegelnünk kell az ellenfelek erejét, stílusát. A most következő Eb-meccseket húsz olyan játékos lesz a pályán, akik részt vettek a BL-elődöntőben.”

Rossi újságírói kérdésre azt mondta, Kalmár és Szoboszlai hiánya a jelenlegi magyar válogatottra nézve összehasonlíthatatlan azzal, mintha bármely másik két játékos hiányozna a német, a portugál vagy a francia keretből.

„Döntőig, elődöntőig juthatnak az ellenfeleink, a legnagyobb erejük pedig talán az, hogy tele vannak remek egyéniségekkel. Nem tudnék két-két játékost kiemelni, akiknek a kiesése akkora érvágás lenne számukra, mint számunkra Szoboszlai és Kalmár hiánya. Ha meg is próbálnám, illetlenségnek érezném a többi kerettaggal szemben.”

„A válogatott szűk magjáról van szó, amelynek tagjai sokat beszélgetnek egymással. Biztos vagyok benne, hogy azonnal látták, hogy nehéz Dominik helyzete, és ezt egymás közt át is beszélték. De most előre kell néznünk, meg kell találnunk a megoldást a pótlására, ez részben az én feladatom, de tudom, hogy számíthatok a játékosaimra is.”

A támadók közül mind a hét meghívót kapó játékos a keret tagja maradt. Hozzátette, a válogatott keretében maradó két viszonylag új arc, Schön Szabolcs és Hahn János egyaránt bizonyított a számára. Utóbbi a bajnokság után az edzéseken is megmutatta, hogy kiváló góllövő, mindketten színesebbé teszik a válogatott taktikai repertoárját.

„Amikor a hierarchiáról beszéltem, elsődlegesen a kapusokról beszéltem. Az külön világ, kényes terület. A többi csapatrészben nem így gondolkodom. Nem is hagyhatom, hogy megkövüljenek egyes emberek a kezdőben. Mindig a játékosok aktuális formáját és taktikai beilleszthetőségét tartottam szem előtt. Nincs garancia arra, hogy Szalai Ádám és Sallai Roland mindig együtt kezdenek, akkor sem, ha eddig így volt. Van még tizennégy napunk az első csoportmeccsig, addig lesz két felkészülési találkozónk is, ezek fontos támpontokat adhatnak majd arra, hogyan rendezkedjünk be a csoportkörre. De nem szeretném azt sem, hogy túl korán elfáradjanak a játékosaink, biztosan lesz rotáció” – tette hozzá.

„Igen, most is kiemeltem az ellenfeleink minőségét, de ettől még mindig a győzelemre kell törekednünk. Hallottam olyan kommenteket, azt mondják, ha Rossi nem hisz abban, hogy legyőzhetjük a franciákat, a németeket és a portugálokat, akkor mondjon le. Nem a holdon élünk... De erre Marco Rossi csak annyit tud felelni, mindent megteszünk annak érdekében, hogy győzni tudjunk ellenük – így készülünk.”

A válogatott kerethirdetést követő edzését az oldalvonal mellől nézte Szoboszlai Dominik...

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-RE KÉSZÜLŐ 26 FŐS KERETE
KAPUSOK:
Bogdán Ádám(Ferencváros),Dibusz Dénes(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország)
VÉDŐK:
Bolla Bendegúz(Mol Fehérvár FC),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár), Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Lovrencsics Gergő(Ferencváros),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), Szalai Attila(Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kleinheisler László(NK Osijek – Horvátország),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Loic Nego(Mol Fehérvár),Schäfer András(DAC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros)
TÁMADÓK:Hahn János(Paksi FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár),Sallai Roland (Freiburg – Németország),Schön Szabolcs(FC Dallas – Egyesült Államok),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország),Varga Roland(MTK Budapest)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Árvai Károly (fotó), Babják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik