Továbbra is nyeretlen Gera Zoltán csapata, osztrák győzelem a Puskás Arénában

BABJÁK BENCE (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)BABJÁK BENCE (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.11.18. 18:46
null
Tóth Bencének meggyűlt a baja Christoph Halperrel (Fotó: Szabó Miklós)
Magyarország U21-es labdarúgó-válogatottja a Puskás Arénában fogadta felkészülési mérkőzésen Ausztriát. Gera Zoltán szövetségi edző csapata továbbra is nyeretlen maradt, mert a jobban játszó osztrákok egy góllal nyertek.

 

LABDARÚGÁS
U21-ES FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–AUSZTRIA 0–1 (0–1)
Budapest, Puskás Aréna, 11 400 néző. Vezeti: Fyodor Zammit (máltai).
Magyarország:Demjén – Tóth B., Nagy Zs. (Palincsár, 65.), Varjas Z. – Gergényi (Majnovics, 61.), Szabó B. (Schäfer, 61.), Bolla – Banó-Szabó (Kovácsréti, 61.), Tajti – Szőke (Bíró B., 61.), Szabó M. (Kundrák, 74.).Szövetségi edző:Gera Zoltán
Ausztria:Helac (Giuliani, 46.) – Danso, Borkovic (Gölles 85.), Maresic, Malicsek (Aiwu, 79.) – Lovric, Müller (Sabitzer, 46.) – Lukacevic (Friedl, 46.), Halper (Arase, 63.), Grüll – Schmidt (Fadinger, 63.).Szövetségi edző:Werner Gregoritsch
Gólszerző: Danso (44.)
MESTERMÉRLEG
Gera Zoltán: –
Bátortalanul kezdtünk, nem tudtuk kihozni a labdát, az első félidőben keveset vállalkoztunk. A fordulás után feljavult a csapat, a cseréknek és a szerkezeti váltásnak köszönhetően többet birtokoltuk a labdát. Nem volt sok helyzetünk, de egy-két lehetőségünk akadt, amelyekből gólt szerezhettünk volna. A védekezéssel nagyjából elégedettek lehetünk, ám támadásban fejlődnünk kell. Önkritikusan kell értékelni az eddigi hat találkozónkat, nyilván én is hibáztam.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Puskás Arénát látni kell! Erre gondolhatott a Magyar Labdarúgó-szövetség, amikor úgy döntött, hogy az U21-es magyar válogatott Ausztria elleni felkészülési meccsét a múlt pénteken átadott impozáns létesítményben rendezi. Az Uruguay elleni avatómérkőzésre pillanatok alatt elfogytak a belépők, sok szurkoló a kapun kívül maradt, az MLSZ pedig az alsó karéj megnyitásával és kedvezményes árú jegyek árusításával hétfő este nekik is megadta a belépés lehetőségét.

A Puskás Arénát látni kell! Erre gondolhatott a stadion felé induló több ezer néző, aki hétfő esti programjának a magyar fiatalok találkozóját választotta. A beléptetőkapuknál már másfél órával a kezdés előtt szállingóztak a drukkerek, a zöld mellényes önkéntesek készségesen igazították útba a szurkolókat, akik között háromfős lánytársaságot, idősebb házaspárt, valamint a kisfiával a stadion lépcsői felé ballagó apukát egyaránt láthattunk. A kezdő sípszó előtti pillanatokban a tetőszerkezet alatti reflektorok beindították a villámlást idéző fényjátékot, a magyar tehetségek pedig alighanem az utóbbi évtizedek legjobban várt hazai rendezésű utánpótlásmeccsén ballagtak ki a himnuszokhoz – s ez még akkor is igaz, ha az érdeklődés ezúttal egyértelműen az arénának, nem pedig a korosztályos válogatott eddigi teljesítményének szólt. Az Uruguay és az Ausztria elleni barátságos meccsekben viszont a helyszín mellett volt még egy közös pont – Gera Zoltán.

Néhány nappal ezelőtt a hivatalos búcsúztatásán csaknem hatvanötezer néző éltette a Puskás Arénában a korábbi középpályást, aki hétfő este jóval feszültebben járkált a magyar kispad előtt.

Pénteken az érzelmeké volt a főszerep, ezúttal a szakmáé: a szövetségi edző két döntetlen és három vereség után az első győzelmét igyekezett megszerezni a csapatával.

A 2021-es, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő válogatottból Szűcs Kornél és Kiss Bence egyaránt sérülés miatt hiányzott, míg Szalai Attilát Marco Rossi szövetségi kapitány a felnőttválogatotthoz vezényelte. Ismét lehetőséget kapott viszont a kezdőben a múlt heti, Észak-Írország elleni, 1–1-re végződő idegenbeli meccsen góllal bemutatkozó Szőke Adrián, igaz, az első helyzet nem előtte, hanem Szabó Máté előtt adódott, ám a Budafok csatárának ziccerben leadott lövését védte az osztrák kapus. Nem sokkal később a vendégek szerezhettek volna vezetést, amikor Alexander Schmidt senkitől sem zavartatva fejelt hat méterről a jobb sarok mellé.

A „Hajrá, magyarok!” buzdítás a stadion remek akusztikájának köszönhetően ezúttal is betöltötte a teret, más kérdés, hogy a hazai játékosok nem igazán találtak fogást az ellenfélen, az első percekben kihagyott ziccert követően Ammar Helacnak csak Banó-Szabó Bence szabadrúgásánál kellett védenie, az irányítást idővel magához ragadó Ausztria pedig az első félidő utolsó percében vezetést szerzett. Bár Sandi Lovric közeli lövését és Marco Grüll fejesét még védte Demjén Patrik, Kevin Danso fejese után úgy pattant meg a labda Tóth Bence hátán, hogy a ZTE FC kapusa nem tudott hárítani.

Sajnos a meccs képe a fordulás után sem változott, a pontatlanul és lassan futballozó magyar válogatott Kovácsréti Márk kapura tekert szabadrúgása után járt a legközelebb az egyenlítéshez, míg a másik kapunál Demjén Patriknak kellett védenie ahhoz, hogy ne hízzon kétgólosra a különbség.

Utánpótlás-találkozóhoz képest irigylésre méltó körítés mellett vesztett újabb mérkőzést az U21-es válogatott.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

93. perc: Vége a meccsnek, egy góllal nyertek az osztrákok, teljesen megérdemelten. 0–1
90. perc:
Három perc a hosszabbítás.
90. perc: Szabadrúgáshoz jutottak az osztrákok 29 méterre a kaputól, trükkösen akarták megoldani, aztán magukat is becsapták.
88. perc: A szabadrúgást Kovácsréti rúgta kapura a tizenhatos jobb sarka közeléből, de a lövést Giuliani kiütötte.
88. perc: Friedl kapott sárga lapot egy rossz becsúszás miatt.
87. perc: Aiwunak fájt, mert rátaposott a lábára Kundrák, de a szöglet a miénk. De nem lett belőle semmi.
84. perc:
Az utóbbi percekben támad a magyar csapat, egyelőre nagyobb helyzet nélkül, igaz, az osztrákok csak tízen vannak a pályán.
82. perc: Szöglethez jutottunk, a bal oldali badást Danso fejelte el, majd Kovácsréti vállalkozott, de jócskán fölé.
81. perc: Bíró indult meg az osztrák kapu felé, úgy tűnt fellökték, de a játékvezető szerint nem.
80. perc: Egy ütközés után Borkovic maradt a földön, le kell cserélni.
79. perc: Osztrák csere, Malicsek helyett Aiwu a pályán.
78. perc: Grüll a felezővonal környékén fordult le könnyedén, végigrobogott a magyar térfélen, de remekül jött ki elé Demjén, aki menteni tudott.
76. perc: Megint beszorultunk, végül kihagyták a helyzetet, az oldalhálóba lőtt Sabitzer.
74. perc: Magyar csere, Szabó Máté helyett Kundrák a pályán.
71. perc: Kovácsréti harcolt Borkoviccsal, aki véletlenül eltalálta a magyar fiú arcát, de nem volt komoly.
70. perc: Szöglethez jutott a magyar válogatott, Bíró fejelhetett is, de rosszul, ráadásul szabálytalanság is történt középen, jöhettek az osztrákok.
69. perc: Ganso
nem túl erős lövését könnyen fogta Demjén.
66. perc: Schäfer
kapott nagy rúgást, de aztán szöglethez jutottunk. Kovácsréti kapura csavarta, kicsivel fölé.
65. perc: Újabb magyar csere, Nagy Zsombor helyett Palincsár játszik.
63. perc: Kettőt cseréltek az osztrákok is, Halper helyett Arase, Schmidt helyett Fadinger jött.
61. perc: Sorozatos cserék, lejött Szőke, Banó-Szabó, Gergényi és Szabó Bence, bejött Bíró, Kovácsréti, Majnovics és Schäfer.
60. perc:
Pár pillanatra feltűntünk az osztrák kapu előtt, sőt aztán egy újabb támadásra vállalkoztunk, Gergényi beadása szögletre ment.
58. perc: Szabó Máté szépen szöktette Gergényit, de a beadás rossz volt...
55. perc:
A szabadrúgást Friedl rúgta el, és a jobb alsó sarokba tartó labdát gyors vetődéssel ütötte ki Demjén Patrik. Bravúr volt!
55. perc: Nagy Zsombor
szabálytalansága után jó helyzetből rúghatott szabadott Ausztria, nagyjából 22 méterre a magyar kaputól.
53. perc: A játék képe mit sem változott, ezúttal Friedl szerzett labdát a magyar tizenhatosnál, középre gurított, jött Halper, és 17 méterről mellé durrantott.
49. perc: Banó-Szabó gyengén eladta a labdát a szabadrúgásból, aztán rohanhatott a meginduló osztrák után. Utolérte, lapot kapott ő is.
48. perc: Szőke indult volna meg nagyon szépen, de Maresic elkaszálta egy sárga lapért.
47. perc: Schmidt már megint elmozgott a védőjétől, de szerencsére kicsit lesről, így odalett a nagy vendéghelyzet.
46. perc: Kettőt is cserélt Ausztria, lejött Lukacevic és Müller, beállt Friedl és Sabitzer. No meg a kapuban is cseréltek, Helac helyett Giuliani fog védeni.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Vége az első félidőnek, sokkal jobbak voltak az osztrákok, vezetnek is. 0–1
44. perc: GÓL! VEZETNEK AZ OSZTRÁKOK. Jött a szöglet a jobb oldalról, Szőke alászaladt a labdának, jött mögötte Danso,aki némi lökdösődés után Tóth Bence hátára fejelt, onnan került a labda a magyar kapuba. 0–1
43. perc. Bolla
vesztett labdát egy könnyelmű csel után, villámgyorsan indultak az osztrákok, és Halper badása után Grüll fejesét védte Demjén.
42. perc: Gergényi
és Müller fejelt össze, de gyorsan felálltak, nincs ápolás.
41. perc: Letámadtak az osztrákok, labdát is szereztek, de aztán sikerült elrúgni a veszélyzónából.
39. perc: Lovric próbálkozott 26 méterről, de eléggé mellé-fölé.
36. perc: Óriási ütemben ugrott ki Grüll, akit utolért Varjas, és láthatóan a labda előtt elrúgta az osztrák támadó lábát... A bíró mégsem adott tizenegyest a máltai–magyar barátság keretében.
Eddig sokkal jobbak az osztrákok, lényegében az történik a pályán, amit ők akarnak...
35. perc: Óriási Demjén-védés! Schmidt adott jó passzt a kiugró Lovricnak, aki mivel Nagy Zsombor rontott, egyedül maradt a kapu előtt, de a lövését Demjén kiütötte!
33. perc: Magyar lehetőség! Hosszú idő után újra feltűnt az osztrák kapu előtt a magyar csapat, de Bolla jónak tűnő középre adására nem érkezett senki.
32. perc: Bal oldali beadás után Schmidt fejelt volna a bal fölsőbe, de a labda igen lágyan hullott, Demjén könnyen megkaparintotta.
30. perc: Halper egy megkerülős csellel elment a védője mellett, majd elesett, de a bíró nem fújt tizenegyest, pedig Tóth Bence megtaposta az osztrák fiú lábát.
30. perc: Grüll indult volna meg a bal oldalon nagy sebességgel, de Varjas szép becsúszással szerelte.
28. perc: Jobb oldali szöglet után próbálkozhatott Lukacevic, de Szabó Mátébelevetődött a labda útjába.
24. perc: Grüll érkezett remekül egy jobb oldali beadásra, de nem sikerült fejelnie, mert Varjas megelőzte. Nagyon kellett.
24. perc: Szabó Bence reklamált, hogy ő nem is szabálytalankodott, de a bírónak hátul is volt szeme, befújta.
18. perc: A szabadrúgást Banó-Szabó lőtte el, de Helac könnyedén védett.
18. perc: Szabadrúgáshoz jutott Magyarország, miután Szőkével szemben szabálytalankodtak. 25 méter lehet a távolság...
16. perc: Szögletet rúghatott Ausztria a bal oldalról, a védők kifejelték, de röviden, Lovric középre adott, ahol Danso szabálytalanul csinált magának helyet.
A nagyjából 12 ezer néző azt látja, hogy az osztrákok irányítják a meccset, nem nagyon jutunk át a felezővonalon.
14. perc: Demjén próbálta meg a mezőnybe rúgni a labdát, de csak az elé odaugró Lovricot találta el. Szerencsére a labda mellé ment.
13. perc: Grüll látta meg az indítás lehetőségét, csak a csapattársak nem reagáltak kellő ütemben.
11. perc: Ezúttal is Schmidt ugrott volna ki a védőink közül, és be is lőtte a kapuba a labdát, de már lesről tette.
10. perc: Ezt megúsztuk!Nagyon egyedül maradt elöl Schmidt, és 7 méterről, senkitől sem zavartatva fejelt mellé.
5. perc: Magyar helyzet! Banó-Szabó remek passza után Szabó Máté került helyzetbe, de az ötös jobb sarkáról a kapusba lőtt.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a magyar csapat piros-fehér-zöldben, az osztrák fehér-feketében játszik.

Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik az U21-es válogatottak felkészülési mérkőzése a Puskás Arénában. Tartsanak velünk!

„A játékosok számára óriási élmény lesz, hogy pályára léphetnek a Puskás Arénában, ennél nagyobb motivációra nincs szüksége senkinek, bízom benne, hogy mindenkit feldobnak majd a körülmények és jó meccset tudunk játszani Ausztria ellen – fogalmazott azmlsz.hu-nakGera Zoltán, az U21-es csapat szövetségi edzője. –Kielemeztük az északírek elleni mérkőzést, a játékosok láthatták, hogy miben kell előrelépniük az osztrákok ellen.A védekezésünk végig stabil volt, ez jó alap lehet hétfőre, de elkövettünk néhány olyan hibát, amelyet feltétlenül ki kell javítanunk ahhoz, hogy jó eredményt érhessünk el Ausztria ellen. Erős riválissal játszunk, biztosan lesznek olyan periódusai a meccsnek, amikor ellenfelünk fog dominálni, ám bízom benne, hogy meg tudjuk valósítani, amit tervezünk, és támadásban is előre tudunk lépni az előző mérkőzésekhez képest.”

2021-ben korosztályos Európa-bajnokságot rendeznek hazánkban (Szlovénia a társrendező), a magyar együttes pedig mint az egyik házigazda automatikusan részt vesz a tornán, ezért addig csak felkészülési mérkőzéseket játszik.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik