Háromgólos győzelemmel rajtoltunk az U17-es Eb-n!

Vágólapra másolva!
2023.05.17. 19:55
Győzelemmel kezdett válogatottunk a hazai rendezésű U17-es labdarúgó Európa-bajnokságon: Magyarország–Wales 3–0! 
Fotó: Szabó Miklós – a képre kattintva galéria nyílik

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Magyarország–Wales 3–0 (1–0)
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion, 3480 néző. V: Ladebäck (svéd)
Magyarország: Yaakobishvili – Girsik, Umathum, Kaczvinszki, Hornyák – Varga Z. (Molnár Cs., 69.), Fenyő (Burghart, 90.), Kern (Somfalvi, 80.), Németh H. – Simon B. (Vidnyánszky, 80.), Bagi (Szabó Sz., 69.). Szövetségi edző: Belvon Attila
Wales: Margetson – Thomas, Clarke, Lawlor, Beecher (Parker, 72.) – Perret (Cook, 72.), Crew, Andrews (Tuck, 60.) – Biancheri, Morgan (Cunningham, 80.), Hatch (Issaka, a szünetben). Szövetségi edző: Craig Knight
Gólszerző: Simon B. (43.), Szabó Sz. (74.), Umathum (81.)

Korábban
Lengyelország–Írország 5–1 (Skoczylas 13., 49., Szala 44., Borys 54., Kadziolka 65., ill. Orazi 5.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Marco Rossi szövetségi kapitány és a válogatottsági rekorder Dzsudzsák Balázs is megnézte, mire képes a magyar utánpótlás: az U17-es válogatott a hazai rendezésű Európa-bajnokságon szerda este Wales ellen lépett pályára. Továbbjutásban reménykedő válogatottunknak nagy szüksége volt a három pontra, a csoport másik mérkőzésén ugyanis a kvartett legerősebbjének vélt Lengyelország erődemonstrációt tartva 5–1-re kiütötte Írországot. Talán éppen a fokozott érdeklődés (és elvárás) miatt eleinte megilletődötten futballozott Belvon Attila szövetségi edző együttese, a történetük első U17-es Eb-jén részt vevő walesiek mutattak bátrabb, kezdeményezőbb játékot, többször is eljutottak Yaakobishvili Áron kapujáig, a Barcelonában nevelkedő tehetség azonban állta a sarat. Az ellenfél térfelén a 15. percben villant meg először a magyar csapat, előbb Kern Martin adott szemtelen kötényt a védőjének, kiharcolt egy szögletet, ami után Kit Margetson kapusnak kellett védéssel bizonyítania rátermettségét, majd két védő blokkolta a kapu irányába tartó labdát. A játékrész második felében sokáig a vendégek akarata érvényesült, többször kerültek a hazai védelem mögé, s nemegyszer a csatárteljesítményen múlt, hogy nem ragadták magukhoz a vezetést.

A 31. percben intő jel lehetett, hogy Iwan Morgan lövése eltalálta a jobb oldali kapufát, a félidő vége ugyanis a magyar csapatról szólt. A 41. percben Girsik Attila nagyszerű passza után Simon Benedek került ziccerbe, ám lövés helyett cselre vállalkozott, s bár a kapust elfektette, az alapvonalon túlra tolta a labdát. A Bp. Honvéd középcsatára azonban nem omlott össze az elpuskázott lehetőség következtében, két perccel később saját magának teremtett lövőhelyzetet, s gólra váltotta az egyébként kevésbé ígéretes lehetőséget. Hogy mekkora megkönnyebbülést és micsoda örömöt jelentett mindez neki és a társaságnak, jól jelzi, hogy az összes mezőnyjátékos a hazai táborhoz sprintelt ünnepelni – alighanem felejthetetlen pillanatok voltak ezek számukra.

Felvetődött a kérdés, az eredmény megtartása érdekében vajon visszaáll-e a magyar válogatott vagy sem. Nos, a gól meghozta a csapat önbizalmát, veszélyesebben játszott vetélytársánál. Az 51. percben Simon Benedek duplázhatta volna meg az előnyt, elpöckölte a labdát a kilépő kapus mellett, ám mintegy fél métert tévesztett. Noha a walesieknek kellett volna rohamozniuk az egyenlítésért, szervezetten védekezett a magyar együttes, és elöl is hatékony volt, a következő két nagy helyzetét ugyanis gólra váltotta: előbb a csereként beálló Szabó Szilárd passzolta a kapuba a kapusról kipattanó labdát, majd Umathum Ádám csúsztatott szögletet követően a kapu bal oldalába. A hajrában is összeszedetten futballozott a korosztályos magyar csapat, amely kiélvezhette a közönség szeretetét, megérdemelten aratott nagyobb különbségű győzelmet, s tett fontos lépést célja elérése felé. A következő erőpróba szombaton 20 órakor vár az U17-esekre, az ellenfél az éllovas Lengyelország lesz Felcsúton 20 órától.

KERN MARTIN CSAPATKAPITÁNY BÜSZKE, HOGY MAGYAR LEHET

SIMON BENEDEK SEMMIRE NEM EMLÉKSZIK A GÓLJA ELŐTTI PILLANATOKBÓL

ÍGY ÉNEKELTÉK A JÁTÉKOSOK A SZURKOLÓKKAL A HIMNUSZT A MÉRKŐZÉS UTÁN

PERCRŐL PERCRE


90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+2. perc Truck emel Issaka elé, közbelép az ötösön Umathum.

90+2. perc A Manchester City ígérete, Thomas ütközik Némethtel, de folytatja.

Öt perc a ráadás!

90. perc Burghart Manuel váltja.

88. perc Begörcsöl Fenyő, csere lesz.

85. perc Molnár újabb szöglete a védőké, Hornyák ballal 25-ről a léc fölé lő.

84. perc Issaka helyzetben, kissé jobbról, 13-ról kapura lő, de véd szépen a jobb, azaz a hosszú sarok előtt Yaakobishvili.

82. perc Molnár passzol Vidnyánszky elé, aki ballal nyolcról, kissé balról a jobb sarok mellé lő!

81. PERC ELDŐLT! A bal oldali, jobblábas Molnár-szögletet UMATHUM ÁDÁM kissé balról, két lépésről a bal, azaz a hosszú sarokba fejeli. 3–0!

80. perc Simon és Kern le, Vidnyánszky Ádám és Somfalvi Bence be. Morgant Alfie Cunningham váltja, ék helyén középpályás.

80. perc Molnár ballal kapura lő 17-ről, de figyel most a walesi kapus. Szöglet.

77. perc Fölé, Morgan lő kapura az ötös elől Issaka jobb oldali beadása után, belekap ujjheggyel Yaakobishvili a léc alatt... kirúgás. Nem állt most a helyzet magaslatán a védelmünk.

74. PERC SZABÓ SZILÁRD BETALÁL! Molnár lő ballal kapura kissé balról, 15 méterről Németh nagyon okos keresztpassza után, a balra vetődő kapus véd, ám Szabó ballal a jobb sarokba lő középről, hat méterről. 2–0!

74. perc Kern felbőrözi a jobb szélen Parkert.

Kezdenek fáradni a csapatok, rákezd a magyar tábor. Jönnek a szokásos rigmusok és szép magyar népdalok.

Az egyik leghíresebb, elismert tehetségkutató oldal, a Football Talent Scout összeszedte, országonként kire érdemes odafigyelni a szerdán (ma) kezdődő U17-es hazai labdarúgó Európa-bajnokságon. A magyar válogatottból Varga Zétényt (Ferencváros) és Fenyő Noah-t (Frankfurt) emelte ki az oldal.

72. perc Nem tudja folytatni a fején megsérülő Perret, Jacob Cook váltja. Sőt, Beecher sérülése is komoly, Samuel Parker fut be a helyére.

71. perc Öt ápolás is rövid időn belül. Háromszor a pályán.

70. perc Fenyő megindul, de a 16-osról a jobb sarok mellé lő.

69. perc Vargát Molnár Csaba, Bagit Szabó Szilárd váltja.

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós


64. perc
Morgan visszatér, 5 eddigi válogatott meccsén 8-szor volt eredményes.

62. perc Morgan ápolást kér, a walesiek legveszélyesebbje. Rosszul ért földet, nem ért el egy kapusunk által ügyesen leszedett Tuck-ívelést, és rosszul ért földet az ötösön, megfájdult a bokája. Tuck a QPR játékosa, Morgan a Swansea neveltje és játékosa.

60. perc Alfie Tuck váltja Andrewst.

Viseljék büszkén a címeres mezt – ez Dzsudzsák üzenete a fiataloknak.

55. perc Bagi egy labdaszerzés után 22-ről, középről a kapust találja el a labdával.

51. perc MELLÉ!Varga csodás passzát Simon az ötös elől ballal a bal alsó mellé pöcköli, védőjét és a kivetődő kapust is megelőzve.

50. perc Issaka jobb oldali beadását Bagi vállal blokkolja, hiába reklamálnak büntetőt a vendégek.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Az angol harmadosztályban a felnőttek között egy percet már játszó Frederick Issaka be, Hatch le, ékcsere. Isaaka a Plymouth Argyle játékosa, volt angol U16-os válogatott.

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

Minden számottevő utánpótlástornáról kiderül – persze utólag –, micsoda klasszisok bontogatták akkor a szárnyaikat. Bár a tizenhét éven aluliaknál még meglehetősen távoli a felnőttkarrier, és aki ma kimagaslik a korosztályból, nem feltétlenül lesz a holnap nagy spílere, ha megnézzük, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kiket választott ebben az évezredben az Eb-k legjobbjának – többek között –, a következő nevekkel találkozhatunk: ­Wayne Rooney (2002), Cesc Fabregas (2004), Toni Kroos (2006), Mario Götze (2009), Steven Bergwijn (2014), Jadon Sancho (2017). A magyarországi kontinensbajnokságon is pályára lép majd néhány ígéretes tehetség, sőt, nem egy olyan játékos, aki, mondhatni, már több is ennél. Most vessünk egy pillantást a három talán legreménytelibbre. A világ egyik legjobb utánpótlás-nevelői, a hollandok például csatába küldhetik Enoch Mastorrast, aki az idei UEFA Ifjúsági Liga (másként: ifi BL) győztese, az AZ alapembere. A három középső védős rendszerben a bal oldalon játszik, és már most olyan intenzitással játssza be a két tizenhatos közti zónát, mint a legjobb felnőttek, és persze a védelemben is keményen megállja a helyét. A címvédő franciáknál Eli Junior Kroupi nem középcsatár, hanem támadó középpályás, mégis ontja a gólokat. Amióta felkerült az U17-es korosztályba, kilenc válogatottságán kilenc gólt szerzett, klubcsapatában, a Lorient-ban (a tartalékbajnokságban) 18 meccs/9 gól a mérlege – nem véletlen, hogy áprilisban Régis Le Bris, a felnőttcsapat edzője már felhívta a nagyok közé a Marseille elleni bajnokira. Ha létezik ilyen, a torna kiemelkedő sztárja a spanyol válogatottal érkező Lamine Yamal lehet, aki tizenöt évesen, kilenc hónaposan és tizenhat naposan minden idők egyik legfiatalabb Barcelona-játékosaként mutatkozott be a spanyol élvonalban – és ehhez nemigen kell mit hozzátenni. Azért jegyezzük meg, hogy a katalán klubnál a nála fiatalabbként bemutatkozók mind a profi éra előtt, 1903 és 1920 között játszottak. Az afrikai származású ifjú futballista pedig mindkét szélen bevethető, mindkét lábát mesterien használja, a villámgyors játék egyik legszebben csillogó – talán már nem is annyira csiszolatlan – gyémántja.

Szekeres Adrián, az ETO FC U14-es csapatának vezetőedzője: – A 2006-os U17-es Eb-t időnként felelevenítjük győri kollégámmal, az ETO FC U15-ös csapatánál asszisztens­edzőként dolgozó Dudás Ádámmal, szép emlékeket őrzünk a tornáról, amelyen például Toni Kroos, César Azpilicueta és Sztefan Jovetics is játszott. A Both József vezette csapatunk erőssége volt, hogy gerince a Sándor Károly Akadémián futballozott, két sikerrel vett selejtezősorozaton csiszolódtunk össze a más klubokból érkezőkkel. Ebből kiindulva hátrányt jelenthet, hogy a torna előtt álló magyar válogatott nem játszott tétmérkőzéseket, de az Eb-n részt vevő csapatokkal összemérte tesztmeccseken az erejét, ami segíthette a felkészülését. Nem szabad teherként megélni a körülményeket, előnyt kell kovácsolni a hazai rendezésből, hiszen saját közönség előtt bizonyíthatnak a srácok. Amikor kétezertizenkilencben Preisinger Sándor szövetségi edző mellett stábtagként vettem részt az U17-es Eb-n, a kétezerkettes korosztályos válogatott tagjai bízhattak magukban az eredményeik alapján, nyomás nélkül játszhattak és kijutottak a világbajnokságra. Tehetséges korosztálynak tartják a mostani U17-est is, vannak játékosai, akik már ismerkednek a felnőttfutballal. Belvon Attila szövetségi edzőnél jól kezekben van a csapat, precíz szakember, aki régóta foglalkozik gyerekekkel. Ha a játékosok odafigyelnek rá és a csapatérdeket helyezik előtérbe, szép eredményeket érhetnek el, meglehet a továbbjutás. Az írek elleni csoportmeccsre elviszem a korosztályos együttesemet, hogy a srácok tapasztalják, milyen jó lehet címeres mezben játszani, inspirálja őket az élmény.

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc a ráadás.

43. PERC EZ MÁR BENT VAN, SIMON BENEDEK BETALÁL! Bagi passzával lefordul az emberéről, Clarke-ról, kissé balról, nyolcról kapura lő ballal, a közbelépni akaró Lawloron megpattan a labda, és a jobbra vetődő kapust becsapva a kapu közepébe pattan! 1–0!

41. perc Girsik pazar, lapos indításával Simon kapura tör, de nem lő az ötös jobb sarka elől, hanem kifelé cselez, fölöslegesen és hosszan, majd elesik. Nem járt büntető, szerencsére sárga lap sem, műesésért.

38. perc Játék a tűzzel... Hatch az ötösről, középről a jobb sarok mellé fejeli a felfutó Beecher balról jövő, ballábas beadását.

35. perc Crew jobb oldali szöglete Morgan elé pattan, aki 16-ról ballal a közbeugró Kernbe lő.

31. perc KAPUFA! Morgan egy kiváló csel után az ötös bal sarkáról jobbal a jobb, azaz a rövid oldali kapufa tövére lő!

30. perc Morgan egy cselt követően most a jobb alsóba lőne a 16-os előteréből, vetődve fogja a labdát a kapusunk.

28. perc Simon elesik az ötösön, szabadrúgás kifelé, rossz volt a levétel, aztán felrúgta az előle bevetődve tisztázó Lawlort.

26. perc Mezőnyharc, jó iramú mérkőzés, de kevés helyzettel.

21. perc Kern most balról ad be egy szögletet, Simon 16-ról kapura lő, de ez is egy védőé. Jól tömörülnek a walesiek.

20. perc Ismét Morgan kísérletezik, a 16-os jobb sarkáról jobbal a bal alsót veszi célba, de vetődve fogja a labdát a kapus.

– Milyen csapat a korosztályos magyar válogatott?
– Jó képességű vázra épül, és a játékosai remekül megértik egymást a pályán – mondta lapunknak Fenyő Noah, az U17-es válogatott Eintracht Frankfurtban nevelkedő középpályása. – Harcos társaság a miénk, mindenki hozzáállása példás. A játéképítésünk működik, a védelemből gördülékenyen juttatjuk a támadókhoz a labdát, elöl azonban pontosabbnak kell lennünk, az utóbbi meccseken ugyanis kevés gólt szereztünk. Korábban bizonyítottuk, helytállunk az erős csapatok ellen, úgyhogy sokat számíthat, ha a ránk jellemző elán­nal veselkedünk neki a tornának. Igyekeztünk annyi időt együtt tölteni, amennyit csak lehet, hogy minél jobban megismerjük egymást. A minap moziba is elmentünk, megnéztük a vízilabdázókról szóló A nemzet aranyai című filmet, hogy legyen pluszinspiráció.

19. perc MELLÉ! Perret jobb oldali beadását az őt fejjel indító Hatch hat méterről, középről a jobb alsó mellé fejeli.

16. perc Kern jobb oldali szöglete után hat méterről két magyar is kapura lő jobbal, de nagy a túlerő előttük. Blokkolnak a védők. Kaczvinszki fejese is egy vörös mezes játékoson csattant.

14. perc Újabb walesi kisszöglet, Crewe legurít, Perret jobbal 21-ről kapura lő, de jobbra vetődve véd Yaakobishvili. Spanyolországban, a Barcelonában pallérozódik az U17-es válogatott kapusa, Yaakobishvili Áron.

11. perc Kaczvinszki már hátul, a balról ballal, éles szögből beadó Morgant blokkolja. Morgan beadása most még jobb, becsúszva ment az ötösön Varga, remek mozdulattal!

Kern Martintól azt kérdezte az NS a mérkőzés előtt: jobban izgult-e, amikor megtudta, hogy debütál az NB I-ben a Puskás Akadémia színeiben, mint most, hogy csapatkapitányként kell vezetnie hazai rendezésű Európa-bajnokságon az U17-es válogatottat. „Egyiket sem izgultam túl, inkább azt mondom, hogy egy drukk folyamatosan volt bennem akkor és van bennem most is. De most ez a fontosabb, hiszen ez a jelen, nem a múltban élünk. Teljesen erre szeretnék most fókuszálni, mert ez egy nagy lehetőség a csapatnak és mindenkinek egyénileg is.”

10. perc Kaczvinszki Dominik kap sárga lapot, egyébként magyar szabadrúgás lesz. Heveskedett picit.

7. perc Ismét Morgan villan meg, egy csel után jobbal 22-ről, középről kapura lő, de lehajol a labdáért kényelmesen Yaakobishvili.

4. perc Morgan megindul, az ötös bal sarkán szereli őt pontos becsúszással Kaczvinszki. Crew szöglete veszélytelen.

1. perc Kern bedob egy jó cselt, felrúgja gyorsan Crew.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink tiszta fehérben, a walesiek tiszta vörösben.

Llun y tim

https://t.co/fFazUJwHmN#U17EURO | #TogetherStrongerpic.twitter.com/UmXe2YHPxD


„Wales két játékrendszert alkalmazott a legutóbbi három tétmérkőzésén, négy–négy–kettes rombuszban kezdte a meccseket, amelyek alakulása függvényében négy–kettő–három–egyre váltott. Feltűnő, hogy a középpályásai intelligensek és játékügyesek, jól tudják forgatni a játékot. Két remekül beinduló támadót találni a walesi keretben, a Manchester Unitedben pallérozódó Gabriele Biancherit és a Plymouth első csapatában bemutatkozó Frederick Issakát – mind a ketten gyorsak és minden megmozdulásuk a kapura törésre irányul. Szélső védői aktívak, figyelni kell rájuk is. Játékosaik közül többen bemutatkoztak már hazájuk élvonalbeli bajnokságában, illetve az angol profi osztályokban. Noha sok a labdaügyes játékosuk, egyénileg és csapatszinten is hiányosságokat lehet felfedezni a védekezésükben – azért is váltanak felállást a vezetés megszerzése esetén, hogy stabilizálják a játékukat.”

Központi cél, hogy az U17-es nemzeti együttes kezdeményező futballt játsszon minden ellenfelével szemben, és az is, hogy ne kerüljön alárendelt szerepbe. Ehhez szervezetten, mentálisan megfelelően felkészítve kell futballoznia a csapatnak, amely az év során többször vett részt összetartáson – úgy hírlik, a csapatösszhang kimondottan jó. Kérdés persze, mit engednek majd a magyar csapatnak az ellenfelek. Ahhoz, hogy a vetélytársak játékerejéről képet alkothassunk, László Dávid, az U17-es válogatott videóelemzőjének segítségét kértük.

Nem kell tehát temeti a csapatot, sőt! Tehetséges futballista szép számmal akad a keretben, lehetnek olyanok, akik a 2019-es írországi Eb-n ötödik helyezést elérő Hegyi Krisztiánhoz, Balogh Botondhoz vagy Németh Andráshoz hasonlóan felnőttválogatott-kerettagságig vihetik.


Persze így sem lesz könnyű elérni a kitűzött célt, a csoportból való továbbjutást, Lengyelország, Írország és Wales mellett szép eredmény lenne a kvartett első két helyének egyikén zárni, különösképpen, ha figyelembe vesszük, hogy a magyar U17-es válogatott az utóbbi időszakban nem bővelkedett sikerélményekben: a legutóbbi kilenc mérkőzéséből egyet nyert meg, az idei négy előkészületi találkozóján pedig csupán egy gólt szerzett. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az utolsó, a szintén Eb-résztvevő Szerbia ellen játszott hivatalos tesztmeccsén stabil játékkal rukkolt ki, a taktikai elképzelések jelentős része megvalósult, a játék képe biztató volt az 1–0-s vereség ellenére.

A május 17-én, szerdán kezdődő és június 2-án végződő tornán a könnyebb négyesek egyikébe került a Belvon Attila szövetségi edző által felkészített csapat – köszönet érte a sorsoláson közreműködő Dzsudzsák Balázsnak, az Eb nagykövetének –, hiszen elkerülte az olyan nagyágyúkat, mint Spanyolország, Portugália, Franciaország, Olaszország, Németország, Anglia vagy éppen Hollandia.

Itt az idő a bizonyításra! Az U17-es magyar válogatott az év egyik legjelentősebb utánpótlás labdarúgó-eseményén, a hazai rendezésű korosztályos Európa-bajnokságon igazolhatja, nem csupán a rendező jogán szolgál rá, hogy automatikus résztvevője legyen a tizenhat csapatos mezőnynek, hanem a teljesítménye is megüti a kívánt szintet.

20.00
Új Hidegkuti Nándor Stadion#magyarok#U17EUROpic.twitter.com/7cTmZL8HA3


U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Május 17., szerda
20.00:
Magyarország–Wales
Budapest,
Hidegkuti Nándor Stadion

Május 20., szombat
20.00:
Magyarország–Lengyelország
Felcsút, Pancho Aréna

Május 23., kedd
20.00:
Írország–Magyarország
Felcsút, Pancho Aréna

A MAGYAR U17-ES VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: Lehoczki Bendegúz (Puskás Akadémia), Yaakobishvili Áron (FC Barcelona), Molnár Mátyás (Bp. Honvéd)
Védők: Lengyel Noel (Főnix), Girsik Attila (Vasas), Manuel Burghart (Ried), Umathum Ádám (Puskás Akadémia), Demkó Márton (El Paso), Kaczvinszki Dominik (Budapest Honvéd), Hornyák Csaba (DVSC), Kubicsek Levente (Puskás Akadémia)
Középpályások: Kern Martin (Puskás Akadémia), Németh Hunor (Köbenhavn), Fenyő Noah (Eintracht Frankfurt), Somfalvi Bence (Puskás Akadémia), Bagi Ádám (Ferencváros), Vidnyánszky Mátyás (DAC)
Támadók: Molnár Csaba (Vasas), Szabó Szilárd (Ferencváros), Simon Benedek (Bp. Honvéd), Varga Zétény (Ferencváros)

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–WALES MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik