Róth Antal: Nem vagyok alkalmatlan, nem mondok le

Vágólapra másolva!
2013.11.16. 12:41
null
Buktató: az U21-esek pocsékul játszottak Albánia ellen (Fotó: Korponai Tamás)
Az albánok elleni 0–2 után a Nemzeti Sport megkeresésére részletesen beszélt a problémákról Róth Antal, az U21-es válogatott szövetségi edzője. A szakember hangsúlyozta, a vereség ellenére nem érzi magát alkalmatlannak a posztra, ezért nem mond le.

„Egy meccsből nem vonnék le olyan összefüggéseket, amelyek nem léteznek, bármennyire is fájó a vereség – reagált Róth Antal, az U21-es válogatott szövetségi edzője arra a felvetésre, hogy mennyire tekinthető történelmi kudarcnak, mélypontnak az albánok elleni 2–0-s vereség. – Mindenesetre sok problémára rávilágított az összecsapás, például arra, hogy nemzetközi szinten valóban nincs könnyű ellenfél. Ez nem azt jelenti, hogy könnyedén vettük volna a meccset. Nem a hozzáállásban keresendő a kudarc oka. De fölmenteni sem szeretném a srácokat, az elemzésekből kiderül, a játék alapelemeiben – cselezés, szerelés – fölénk nőtt az ellenfél.”

Ha lehet, ez még szomorúbb. Nem ellazáztunk egy selejtezőt a lesajnált vetélytárssal szemben, hanem kiderült, ennyit tudunk.

„Ezen a napon legalábbis ennyit tudtunk. Lehet, valaki azt gondolja, ő jobb, mint az ellenfele, ám azt be is kell bizonyítani, nem árt, ha a szó és a tett összecseng” – mondta a fentiekre Róth.

A szakember kisebb megszakítással 2002 óta irányítja a tinédzserkorból kinövők válogatottját, a nagyokhoz hasonlóan ő sem jutott el nagy tornára, ám míg a felnőtteknél azóta féltucatnyi tréner próbált szerencsét, a Feyenoord egykori légiósának posztja sziklaszilárdnak tűnik.

„Nem tudom, mennyire biztos az állásom. Három szövetségi vezetőségnél is dolgoztam, most is beszámolási kötelezettségem van. Mindegyik korosztályból került ki olyan játékos, aki A-válogatott lett, márpedig a saját eredményesség mellett ez legalább olyan fontos. Az idei sorozatról szólva, a kilencvenkettes-kilencvenhármas korosztállyal foglalkozva fel kell tenni a kérdést: fejlődtünk-e? A válasz: nem. Előre tudtunk lépni? Nem. Találni olyat, aki perspektíva lehet a nagyválogatottnak? Mindig adtunk föl játékost, de ugyancsak látni kell, hogy több hiányposzt van a felnőttegyüttesben, tehát a magyar utánpótlás maradéktalanul nem képes eleget tenni a követelményeknek. Márpedig ez teljesítményköteles sportág. Szóval nem akarom én a saját felelősségemet bagatellizálni. Hogy lemondok-e? Nem. Akkor tenném, ha alkalmatlannak tartanám magam. Úgy gondolom, kellő alapossággal láttam el a feladatomat a keret kialakításánál és versenyeztetésénél egyaránt” – nyilatkozta Róth Antal.

RÓTH ANTAL A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN MEGJELENT TELJES NYILATKOZATÁBAN A FALS ÁLMOKRÓL IS BESZÉL.

RADÓ: NEM TUDOK MÁST MONDANI, CSAK AZT, HOGY SAJNÁLOM

Az albánok elleni vereség kapcsán két szombathelyi U21-es válogatott támadó, Radó András és Ugrai Roland is elmondta a véleményét.

„Örülök, hogy klubcsapatom sikereinek részese lehetek, de amikor a válogatottal készülök, nem azon jár az agyam, milyen jó manapság szombathelyi futballistának lenni. Jelen pillanatban a válogatott körül forognak a gondolataim, leginkább az van bennem, hogy a jó rajt után csúnyán elrontottuk a folytatást – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Radó András. – Spanyolországban még tisztes vereséget szenvedtünk, viszont az osztrákoktól és az albánoktól kapott pofon nagyon fáj. Nem így terveztük, elhiheti nekem, hogy rettentően sajnáljuk. Azonkívül, hogy sajnálom, nem tudok mást mondani. Én csak azt látom, hogy többségünk rendszeresen játszik az NB I-ben, ráadásul már profi – vagy legalábbis az akar lenni… Ha valakinek kétsége lett volna efelől, az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, rengeteget kell még fejlődnünk ahhoz, hogy a pályán is profikká váljunk. Az NB I ugyan megedzett már annyira, hogy a sikert és a kudarcot egyaránt fel tudom dolgozni, ám a vereséget csak nehezen. Ilyenkor azon rágódom, mit rontottam el. Az, hogy nem rúgtam, nem rúgtunk gólt, mindent elárul. Egyáltalán nem úgy ment a játék, ahogy elvárják tőlem és ahogy elvárom magamtól. Azon leszek, hogy ha lehetőséget kapok, hétfőn Ausztria ellen javítsak.”

Radó András teljes nyilatkozatát is elolvashatja a Nemzeti Sport szombati számában!

„Tudtuk, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk, hiszen végignéztük az albán csapat összes meccsét – idézi a haladasfc.nyugat.hu Ugrai Rolandot az Albánia elleni U21-es Eb-selejtezővel kapcsolatban. – A spanyolokon kívül igazából senki nem tudta őket megszórni, az osztrákok is csak egy öngóllal tudtak nyerni ellenük. Személyekre lebontva is remek játékosaik vannak, akadnak olyan labdarúgóik, akik az Olympiakoszban futballoznak. Egyikük sem az albán bajnokságban szerepel, tehát egyáltalán nem becsültük le őket. Egyszerű célfutballt játszottak, ívelgették fel a labdákat egy nagyon jó felépítésű csatárra. A kispasszos játékunkat mi sajnos tegnap nem tudtuk érvényesíteni. Úgy érzem, hogy támadóinkra lehet kenni ezt a mérkőzést, többet között rám is, mert nem tudtunk megvillanni. Sajnos, csődöt mondtunk…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik