BODNÁR ZALÁN 2018.10.15 20:35 Frissítve: 2018.10.16 08:43

Három góllal sem sikerült három pontot szerezni Észtországban

A magyar labdarúgó-válogatott 3–3-as döntetlent játszott Észtországban a Nemzetek Ligája C-divíziójának 2. csoportjában. Oda a remény a csoportelsőségre, az észtek az eddigi három találkozójukon sem pontot, sem gólt nem szereztek.


Szalai Ádám első gólja (Fotó: Tumbász Hédi)

NEMZETEK LIGÁJA, C-LIGA
2. CSOPORT, 4. FORDULÓ

ÉSZTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 3–3 (1–1)
Tallinn, A. Le Coq Aréna, 3043 néző. V: Halis Özkahya (török)
ÉSZTORSZÁG: Aksalu (Lepmets, 43.) – Teniste, Baranov, Mets, Tamm, Pikk – Luts, Antonov, Vassiljev, Ojamaa – Henri Anier (Purje, 90.). Szövetségi kapitány: Martin Reim
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lovrencsics G. (Bese, 81.), Orbán, Kádár, Baráth – Nagy Á. – Nagy Dominik (Eppel, 75.), Kleinheisler (Pátkai, 68.), Kovács I., Sallai R. – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Luts (20.), Pátkai (71. – öngól), Henri Anier (79.), ill. Nagy Dominik (24.), Szalai (54., 81.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Három-négy változtatást valószínűsített Marco Rossi szövetségi kapitány a görögök elleni kezdőcsapathoz képest az Észtország elleni találkozóra, és tartotta is magát ehhez az olasz szakember, négy helyen módosított az Athénban 1–0-s vereséget szenvedő csapaton: az eltiltott Fiola Attila helyett Lovrencsics Gergő került be a jobbhátvéd posztjára, a jobbszélső Varga Roland helyett Nagy Dominik, a középpálya közepén Kalmár Zsolt helyett Kovács István kapott bizonyítási lehetőséget.

A legnagyobb meglepetést azonban az jelentette, hogy a balhátvéd posztjáról kieső Fiola Attila helyét az az újonc Baráth Botond foglalta el. A Honvéd 26 éves labdarúgóját jól ismeri a szövetségi kapitány, 2017-ben közösen nyertek bajnokságot Kispesten. Az elején érződött rajta a lámpaláz, a 3. percben például a tizenhatos vonala mellett elkövette a világ legfeleslegesebb szabálytalanságát, máskülönben rendben volt az egyébként sok kockázatot nem vállaló játéka.

Nem is ő, hanem a rutinos Kádár Tamás volt a védelem gyenge pontja az első félidőben: a Dinamo Kijev bekkje előbb utolsó emberként közvetlen közelről az ellenfélnek passzolt, néhány perccel később csúnyán aláment egy ívelt labdának, majd mellőle szerezte meg a vezetést a hazaiaknak Siim Luts a 20. percben – igaz, a gólnál talán Gulácsi Péternek is ki kellett volna mozdulnia a balról érkező beadásra.

Addig sem a magyar válogatott akarata érvényesült, az öt középpályást, köztük három szűrőt pályára küldő észteken nem találtak fogást legjobbjaink, gyakran voltak kénytelenek hátul passzolgatni, hogy kicsit kicsalogassák a hazaiakat.

A magyar nemzeti csapat nem is próbálkozott kapura lövéssel egészen a 24. percig, akkor viszont bebizonyosodott, hogy a szövetségi kapitány jót húzott Nagy Dominik kezdőcsapatba állításával, mert a Legia szélsője rendkívül ügyesen oldott meg egy olyan helyzetet, amely az egyenlítésünket eredményezte: nem félt bevinni a váratlanul hozzá kerülő labdát két védő közé, majd az egyetlen jó megoldást megtalálva, estében lőtt ballal a bal alsó sarokba.

Sőt, végképp nyerő emberré válhatott volna a Varsóban légióskodó támadó, ha az első félidő utolsó perceiben sokkal könnyebb helyzetben hasonlóan ötletes megoldást választ, akkor viszont ziccert hibázott 11 méterről, középről – a mérkőzésen először tudta megtartani a labdát, majd lefordulni védőjéről Szalai Ádám, ő tálalt pontosan Nagy Domink elé, aki viszont duplázás helyett inkább naggyá tette a néhány perccel korábban a megsérülő Mihkel Aksalu kapus helyére beálló Sergei Lepmetset.

Sokkal nagyobb elánnal, határozottabb játékkal kezdte meg a második félidőt a Rossi-csapat, amely percekig beszorította a hazaiakat, az első félidőben észrevehetetlen Sallai Roland is „bemelegedett”, és rá jellemző cselsorozatot mert vállalni szűk helyen, érezhető volt, hogy nyomás alatt zavarban van az észtek hátsó alakzata. S hibázott is: egy szöglet után szinte megfeledkeztek Szalai Ádámról, aki a lesvonalon, középen úgy tudta mellre venni a labdát Sallai Roland fejese után, hogy még meg is fordulhatott az ötösön (ilyet manapság szökőévente látni válogatott mérkőzéseken), és ha már megfordult, nem is hibázott, bevágta a léc alá (a visszajátszás igazolta, hogy nem volt les, Taijo Teniste egy hajszállal beragadt, úgyhogy köszöntük szépen).

Hetven perc alatt testközelből láthattuk, hogy az észtek nem a futball művészei, úgyhogy reménykedhettünk, hogy ebből a helyzetből már behúzzuk a mérkőzést, és 2016 októbere után újra úgy nyerünk idegenbeli mérkőzést, hogy két gólt is szerzünk (akkor szintén egy balti állam, Lettország csapata volt az ellenfél). Továbbra sem játszott ugyanis veszélyesen a hazai együttes – amely viszont a semmiből talált egy gólt! Maguk is meglepődtek, hogy a felperdülő labda a lehetséges több tucat földet érési pontja közül épp a magyar kapu bal kapufája mögé, az oldalhálóba pottyan be.

Teljes erővel neki kellett állni rohamozni, mert vészesen kevésnek tetszett a hátralévő 19 perc. Marco Rossi az első gólt szerző Nagy Dominik helyett második csatárt, Eppel Mártont vetett be a harmadik gólunk megszerzése érdekében, de ehelyett a hazaiak szereztek újabb gólt. Ezen a meccsen mondanunk sem kell: Kádár Tamás újabb szörnyű megmozdulása segítségével.

Szerencsére ezen a napon pályán volt Szalai Ádám, aki kevés ideig hagyta örülni az hazaiakat, s a második góljával megmentette a tallinni meccset és a csapat becsületét. Kevesen hittük a mérkőzés előtt, hogy az eddigi három találkozóján sem pontot, sem gólt nem szerző észtek ellen ennek is örülni kell majd.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Finnország–Görögország 2–0

A CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Finnország 4 4 5–0 +5  12
2. Görögország 4 2 2 3–4 –1  6
3. MAGYARORSZÁG 4 1 1 2 5–6 –1  4
4. Észtország 4 1 3 3–6 –3  1


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Gróf Dávid (Budapest Honvéd)
VÉDŐK: Baráth Botond (Budapest Honvéd), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Lang Ádám (CFR Cluj – Románia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Vinícius (Mol Vidi FC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (Asztana – Kazahsztán), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Nagy Gergő (Budapest Honvéd), Pátkai Máté (Mol Vidi FC)
TÁMADÓK: Eppel Márton (Kajrat Almati – Kazahsztán), Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország), Holender Filip (Budapest Honvéd), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (TSG 1899 Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

 

2021.11.28 22:01:01

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

Marco Rossinál az idén 36 játékos szerepelt, közülük 21 volt hosszabb-rövidebb ideig valamelyik magyarországi akadémia növendéke.

2021.11.28 21:40:29

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A fő nehézséget a felnőttfutballba belépés okozza.

2021.11.26 09:48:23

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Gallowich Tibor és Sebes Gusztáv bizalmát is megkapta, de ritkán került be az Aranycsapatba.

2021.11.24 23:34:00

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. November 25., a magyar futball napja. Egyébként nem véletlen, hogy olyan meccseket idéztem fel, amelyeket ritkán emlegetnek, szándékosan tettem. Hiszem ugyanis, hogy ami nekem, neked, neki, sőt nekünk maradandó, az még nem minden. Valamennyiünknek megvannak a magunk – reggelig idézhető – emlékei.