MLSZ: mérsékelte a rendbontók miatti büntetést az UEFA

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2021.11.17. 17:16
null
Magyar szurkolók a Puskás Arénában a nyári Európa-bajnokságon (Fotó: Mirkó István)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) mérsékelte azt a büntetést, amelyet a magyar válogatott három Európa-bajnoki mérkőzése miatt indított fegyelmi eljárás végén szabott ki a Magyar Labdarúgó-szövetségre. A fellebbezés nyomán három helyett két, UEFA-versenysorozatban rendezett hazai A-válogatott meccset kell zárt kapuk mögött lejátszani, a másodikra vonatkozó döntést két évre felfüggesztette az európai szövetség – derült ki az MLSZ hivatalos honlapjának szerdai közleményéből.

 

A vizsgált diszkriminatív magatartás miatt az UEFA első fokon a következőket rendelte el:
• három soron következő, hivatalos UEFA-versenysorozatban tartott hazai mérkőzés zárt kapu mögött, a 3. mérkőzésre vonatkozó korlátozás két évre felfüggesztve;
• a zárt kapus meccseken az „EqualGame” logó kihelyezése;
• 100 000 euró pénzbüntetés a szövetségnek.

Az MLSZ – a rasszizmus elleni elkötelezettségének hangsúlyozása mellett – fellebbezett a döntés ellen, arra alapozva, hogy a találkozókon jellemzően a 60 ezer néző sportszerű szurkolása volt tapasztalható. Ennek hitelt érdemlő bizonyítására részletes indoklást nyújtott be a magyar szövetség, ami meghozta eredményét: az UEFA másodfokon a bevezetőben említetteknek megfelelően mérsékelte a büntetést.

Marco Rossi csapata következő, UEFA által szervezett tétmeccseit júniusban és szeptemberben játssza a Nemzetek Ligája A-ligájában, a kiszabott zárt kapus büntetést akkor fogja letölteni (fontos hangsúlyozni, hogy felkészülési mérkőzésen nem tölthető le a büntetés).

A Nemzetek Ligája sorsolása 2021. december 16-án lesz.

Egyben nyilvánosságra került a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) döntése is a szeptemberi magyar–angol vb-selejtezőkapcsán beadott fellebbezésre. A nemzetközi szövetség első fokon a pénzbírság mellett két mérkőzés zárt kapuk melletti megrendezését rendelte el, s a második találkozó esetében a végrehajtást felfüggesztette. Szerdán a FIFA másodfokon is megerősítette döntését. Az MLSZ várja a részletes indoklást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik