Egy percre voltunk a győzelemtől a románok ellen

Vágólapra másolva!
2013.03.22. 19:31
null
A magyar csapat (Fotó: Hegedüs Gábor)
A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás-stadionban Románia ellen folytatta világbajnoki selejtezőit – zárt kapuk mögött. A magyar csapat Vanczák Vilmos fejes góljával vezetést szerzett az első félidőben, a fordulás után Adrian Mutu büntetőből egyenlített, de nem sokra rá Dzsudzsák Balázs is gólt szerzett, szintén 11-esből. Már majdnem elkönyveltük a magyar győzelmet, amikor a ráadás második percében a csereként beálló Alexandru Chipciu egalizált, a vége így 2–2 lett.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A másik pénteki zárt kapus vb-selejtező fölényes hazai sikert hozott, igaz, a 6–0-ra nyerő Bulgária a románnál „valamivel” gyengébb máltai válogatottat fogadta. A magyar válogatott összeállításával kapcsolatban az egyik legnagyobb kérdés az volt, hogy a kapuban Bogdán Ádám vagy Király Gábor kezd-e.

Nos, Egervári Sándor utóbbinak szavazott bizalmat, aki ráadásul a csapatkapitányi karszalagot is megkapta. Az 1860 München kapusa 1998. március 25-én, vagyis három nap híján tizenöt esztendeje öltötte magára először a nemzeti együttes szerelését, ma este pedig már a 88. alkalommal lép pályára a válogatottban. Király ott volt a '98-as 1–1-nél, amikor legutóbb gólt szereztünk a románok ellen.

A stadion mellett egy órával a mérkőzés előtt már több ezren gyülekeztek (Fotó: Veres Viktor)
A stadion mellett egy órával a mérkőzés előtt már több ezren gyülekeztek (Fotó: Veres Viktor)


A mérkőzés ugyan zárt kapus, ám így is több ezer embert mozgatott meg Budapesten. A szurkolók két helyszínen, az Ötvenhatosok terén és a Dózsa György úton nézhetik kivetítőn, szervezett keretek között a találkozót.

A stadionban lejátszották a himnuszokat, kint eközben már a Dózsa György úti kaputól a Syma-csarnokig ér a tömeg.

A kezdőcsapatok (Fotó: Hegedüs Gábor)
A kezdőcsapatok (Fotó: Hegedüs Gábor)

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS, PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSUNK ITT OLVASHATÓ.

A nyitó öt percben nem alakult ki folyamatos játék, az első szögletet a románok végezhették el, de veszélytelennek bizonyult. Nem sokkal ezután feljegyezhettük az első kapura lövést is, Pintér Ádám próbálkozása nem sokkal kerülte el a bal alsó sarkot.

Ahogy azt várni lehetett, a románok középen tömörülnek, egy kisebb védelmi hiba (Kádár Tamás középre fejelte ki a labdát) után pedig ők is célba vették a kaput, Mihai Pintilii kapásból el is találta azt, de Király a helyén volt.

Alig léptünk bele a második negyedórába, amikor megszereztük a vezetést! Hajnal Tamás ívelt középre szabadrúgásból, Vanczák Vilmos pedig mindenkinél magasabbra emelkedett, és a jobb oldali kapufa segítségével fejelt a kapuba. 1–0

Vanczák bólint – közben egy kis fájdalmat is okoz ellenfelének –, Magyarország megszerzi a vezetést (Fotó: Hegedüs Gábor)
Vanczák bólint – közben egy kis fájdalmat is okoz ellenfelének –, Magyarország megszerzi a vezetést (Fotó: Hegedüs Gábor)

Ahogy a meccs előtti elemzésünkben rámutattunk, pontrúgásokból, rögzített helyzetekből verhetők a románok! A vb-selejtezőkön ez volt az 5. gól, amit kaptak, ebből 4 született ilyen szituációból.

VANCZÁK GÓLJA

Nem sokkal ezután igen meleg pillanat a kapunk előtt: Mészáros vezette hátra felé a labdát, miközben Király kijött a kapujából, a Mészárost támadó román megszerezte a labdát, de lövését a debreceni védő blokkolta. Egervári nagy letolásban részesítette Mészárost.

Felpörögtek az események, hiszen szinte postafordultával jött a következő magyar támadás, amely során Dzsudzsák Balázs és Szalai Ádám ügyesen megkeverte Dorin Goiant, de Vlad Chiriches belelépett Dzsudzsák lövésébe.

A pálya egyébként a tegnapi, román edzéshez képest remek állapotban van, akkor állt rajta a víz. Dzsudzsák és Koman Vladimir többször helyet cserél egymással a széleken, a 32. percben Koman éppen a jobb oldalon kapott labdát a tizenhatoson belül, lepasszolta Szalainak, aki állítgatás nélkül, 14 méterről nem sokkal tévesztette el a jobb alsó sarkot. Nagy helyzet volt.

A berobbanó Stancu elől a jó ütemben vetődő Király elhalássza a labdát (Fotó: Korponai Tamás)
A berobbanó Stancu elől a jó ütemben vetődő Király elhalássza a labdát (Fotó: Korponai Tamás)

Túlzás lenne azt állítani, hogy védelmünk megingathatatlan, egy hosszú indítást követően Grozav vette el a labdát Vanczáktól, de szerencsére hosszan tolta meg Király mellett, majd Mutu beforgatta Mészárost, kapusunk azonban biztos kézzel hárított. A két román lehetőség között azért a mieink is veszélyeztettek, Dzsudzsák bal oldali beadása után Szalai fejelt a léc fölé.

A félidő hajrájára is maradtak helyzetek: az egyik oldalon egy újabb Dzsudzsák-beadást követően Hajnal törte el a labdát szemben a kapuval, a másik „végen” pedig Torje került a jobb oldalon a védelmünk mögé, keresztbe lőtt labdáját azonban Grozav nagyon csúnyán (számunkra gyönyörűen) elügyetlenkedte.

A szünetre egygólos előnnyel vonulhatott a magyar válogatott.

AZ ELSŐ FÉLIDŐ ÖSSZEFOGLALÓJA

Egyik kapitány sem cserélt a szünetben. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy rögtön a második játékrész elején megduplázzuk előnyünket, Szalai ötméteres lövését blokkolták, Szabics ismétlését pedig Tatarusanu könnyedén védte.

Ezután is mi maradtunk kezdeményezőbbek, Szabics iramodott meg a kapu felé – mögötte Szalai futott –, de védője szorításában elesett, Wolfgang Stark pedig nem látott szabálytalanságot. Szabics jelezte ezután, hogy cserét kér, Böde Dániel el is ment melegíteni, ám végül Varga József állt be a Sturm-csatár helyére.

A románoknak a fordulás utáni első negyedórában szinte momentumuk sem volt, mi viszont veszélyesen játszottunk. A 60. percben Dzsudzsák húzott befelé a jobb oldalról, lövése pedig a hálót találta el, sajnos csak oldalról.

A 64. percben Szalai kihagyta a mérkőzés legnagyobb helyzetét: Pintér adott be a jobb oldalról, a Mainz gólfelelőse pedig teljesen tisztán fejelhetett, de nagyon rosszul találta el a labdát.

Hiába támadtunk mi, a románok szereztek gólt. A 68. percben a leshatárról ugrott ki Grozav, és bár védőink visszazártak, a labda a vendégeknél maradt, Adrian Mutut pedig Korcsmár a tizenhatoson belül buktatta. A büntetőt a sértett értékesítette, pedig Király érezte az irányt. 1–1

Mutu tizenegyesből egyenlít (Fotó: Hegedüs Gábor)
Mutu tizenegyesből egyenlít (Fotó: Hegedüs Gábor)

Nem sokáig örülhettek a románok, azonnal visszavettük a vezetést! Újabb tizenegyest fújt be a játékvezető, ismét Korcsmár volt az egyik főszereplő, de ezúttal sértettként, Goian lökte fel. A kapus balra vetődött el, Dzsudzsák viszont a jobb alsó sarkot választotta. 2–1

Elemzésünkben rámutattunk, hogy a románok ellen van esély 11-es kiharcolására, ez most be is jött.

A KÉT TIZENEGYES

Dzsudzsák Balázs (jobbra) gólöröme (Fotó: Szabó Miklós)
Dzsudzsák Balázs (jobbra) gólöröme (Fotó: Szabó Miklós)

A 80. percben újoncot avatott a magyar válogatott, Hajnal helyére Kovács István állt be. A véghajrához közeledve beszorult a magyar csapat, de állta a román „rohamokat”. A 87. percben Kovács ugrott volna ki a felezőnél, Chiriches csak sárga lap árán tudta megállítani.

Mi viszont nem tudtuk megállítani őket... A 92. percben Maxim ugrott ki, ráesett Vargára, közben Mészárosnak sem sikerült tisztáznia, a labda Chipciu elé pattant, ő pedig laposan a kapu közepébe gurított. 2–2

ALEXANDRU CHIPCIU TALÁLATA

Mészáros és Varga sem tudott menteni a 92. percben (Fotó: Hegedüs Gábor)
Mészáros és Varga sem tudott menteni a 92. percben (Fotó: Hegedüs Gábor)

A középkezdésre még volt idő, érdemi tettekre viszont már nem, így egy pontot szereztünk, pedig nagyon közel voltunk a háromhoz.

PINTÉR ÁDÁM: MINDKÉT GÓLJUK SZABÁLYTALAN VOLT!

EGERVÁRI SÁNDOR ÉRTÉKELÉSE

ÍGY LÁTTÁK A ROMÁN JÁTÉKOSOK

VB 2014, EURÓPAI SELEJTEZŐK
A D-CSOPORT PÉNTEKI PROGRAMJA

MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 2–2 (1–0)
Budapest, Puskás Ferenc Stadion. V: Wolfgang Stark (német)
MAGYARORSZÁG: Király – Vanczák, Korcsmár, Mészáros N., Kádár – Koman, Pintér Á., Hajnal (Kovács I., 80.), Dzsudzsák (Halmosi, 91.) – Szabics (Varga J., 58.) – Szalai. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
ROMÁNIA: Tatarusanu – Tamas, Chiriches, Goian, Radu – Bourceanu, Pintilii (Chipciu, 86.) – Torje (Maxim, 66.), Grozav (Rusescu, 71.), B. Stancu – Mutu. Szövetségi kapitány: Victor Piturca
Gólszerző: Vanczák (16.), Dzsudzsák (71. – 11-esből), ill. Mutu (68. – 11-esből), Chipciu (92.)

ANDORRA–TÖRÖKORSZÁG 0–2
Andorra La Vella,
Comunal de Aixoval Stadion. V: Nerijus Dunauskas (litván)

HOLLANDIA–ÉSZTORSZÁG 3–0
Amszterdam,
Amsterdam ArenA. V: Vitalij Meskov (orosz)

AZ ÁLLÁS
1. Hollandia 5 5 16–2 +14 15
2. MAGYARORSZÁG 5 3 1 1 12–7 +5 10
3. Románia 5 3 1 1 10–6 +4 10
4. Törökország 5 2 3 6–6 0 6
5. Észtország 5 1 4 1–9 –8 3
6. Andorra 5 5 0–15 –15 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik