Pontrúgásokból verhetők a románok? Kikre kell figyelnünk?

HEGYI DÁNIELHEGYI DÁNIEL
Vágólapra másolva!
2013.03.19. 12:16
null
Martins Indiről alaposan lemaradtak a románok egy szabadrúgásnál októberben (Fotó: Action Images – archív)
Az utóbbi napokban kiemelten foglalkoztunk a román válogatottal a Nemzeti Sport Online-on a közelgő magyar–román világbajnoki selejtező kapcsán. Ezúttal azt vizsgáltuk meg, vajon milyen taktikával készül Victor Piturca szövetségi kapitány ellenünk, és melyek Románia erősségei, illetve gyengéi.

Szinte borítékolható, hogy a román válogatott 4–2–3–1-es hadrendben lép majd pályára ellenünk a pénteki világbajnoki selejtezőn a Puskás Ferenc Stadionban. Könnyen előfordulhat tehát, hogy a mieink és a vendégek ugyanolyan taktikai felállást választanak a fontos találkozón. A román nemzeti csapatot elemeztük, megkeresve a sebezhető pontjait.

A Nemzeti Sport pénteki számához 16 oldalas melléklet 
jár a magyar–román világbajnoki selejtező felvezetéseként
A Nemzeti Sport pénteki számához 16 oldalas melléklet jár a magyar–román világbajnoki selejtező felvezetéseként

SEBEZHETŐ ROMÁN VÉDELEM

Bognár György, Egervári Sándor megfigyelője a Nemzeti Sportnak részletesen elemezte a románok védősorát, amely a korábbi ötvenszeres válogatott irányító szerint – a magyar csapatéhoz hasonlóan – a gárda gyenge pontja.

A védelem jobb oldalán Victor Piturca kényszermegoldáshoz folyamodik, és nagy valószínűséggel a belső védő Gabriel Tamast (a másik lehetőség a posztja szerint szintén középen játszó Srdjan Luchin) küldi pályára jobbhátvédként. Gera Zoltán csapattársa a West Bromwichban azonban január elseje óta nem játszott bajnokin, így meggyűlhet a baja Dzsudzsák Balázzsal. Bár a Dinamo Moszkva szélsőjének sem nyílt sok lehetősége, mivel az orosz csapatnak még csak két tavaszi bajnokija volt, de mindkettőt végigjátszotta, és egyébként is mindig képes váratlan húzásokra.

Ahogy Bognár György fogalmazott, „a románok hátul is futballozni akarnak, és ebben benne van a hiba". A román védelem a többi poszton is sebezhető – bár a középen játszó steauás Vlad Chiriches mindössze 23 éves kora ellenére kiváló labdarúgó, a rutint képviselő Dorin Goian és a csapatkapitány, a szintén 30 fölötti Razvan Rat hibára kényszeríthető – utóbbi támadásépítésben kiváló, a védőmunkája viszont hiányos. Az említett hibalehetőséget Piturca lehet, hogy a támadásépítés leegyszerűsítésével igyekszik kiküszöbölni: a román kapitány az első gyakorláson a gyors indításos, hosszú labdás játékot próbálgatta, felgyorsítva a labdakihozatalt – mivel arra számít, hogy Egervári Sándor feltolja a magyar válogatott védekezését, és a hátvédsor mögötti területekre a román védők azonnal előre tudják rúgni a labdát. A jó rúgótechnikájú Ratnak ebben a feladatban kulcsszerepe lehet.

SZAVAZÁS

Pénteken vívja a magyar labdarúgó-válogatott a románok elleni világbajnoki selejtezőt: ön szerint milyen eredmény születik a továbbjutás szempontjából sorsdöntőnek is nevezhető mérkőzésen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

AZ ELLENFÉL PONTRÚGÁSAIVAL SZEMBEN TEHETETLEN A ROMÁN CSAPAT

A román csapatnak gyakran meggyűlik a baja az ellenfél pontrúgásaival, ezt Bognár György is megfigyelte („Amíg a támadópontrúgásaik veszélyesek, hátul ugyanezeknél a szituációknál elbizonytalanodnak, elkövetnek súlyos hibákat"), és a román Pro Sport napilap elemzése szerint is ez a válogatott egyik gyenge pontja.

Victor Piturcának még van néhány napja a budapesti meccsig, így minden bizonnyal gyakoroltatja majd játékosaival ezeket a szituációkat, ennek ellenére korántsem biztos, hogy riválisunk jelentősen előre tud lépni e tekintetben.

„Nagy problémája ez a csapatnak. A Hollandia elleni mérkőzésünk előtti napon Piturca körülbelül két és fél órás edzést tartott, s ezalatt végig a pontrúgások elleni védekezést gyakoroltatta a játékosokkal. Aztán másnap a hollandok szereztek egy ilyen gólt. Nagyobb gondunk van ezekkel a szituációkkal, mint a figyelmetlenség. Piturca minden bizonnyal gyakoroltatja ezt a héten, de nem tudom, mit ér majd el" – mondta Costin Negraru, a Pro Sport szakírója.

A HOLLANDOK SZABADRÚGÁS UTÁN SZERZETT GÓLJA A ROMÁNOK ELLENI VB-SELEJTEZŐN OKTÓBERBEN

A REKORDRA TÖRŐ MUTU PÓTOLHATJA MARICÁT

A román sajtóban az utóbbi hetekben az egyik legfontosabb téma volt, hogy vajon rendbe jön-e a mieink elleni meccsig a nemzeti csapat első számú támadója, Ciprian Marica. Nos, a Schalke támadója nem épült fel, ami jó hír számunkra, mivel a románok többsége az eddigi négy vb-selejtezőn két találatot szerző futballistától várta a gólt a magyarok ellen.

Két csatár jöhet szóba Marica pótlására: a 34 éves Adrian Mutu és török Ordusport erősítő Bogdan Stancu. Meglepetésember lenne a steauás, a csatárok közül talán a legjobb formában levő – ám válogatott szinten rutintalan – Raul Rusescu bevetése.

„Szerintem Mutu kerül majd be a kezdőbe. Piturca nem fogja a kispadon jegelni, ráadásul beállíthatja Hagi rekordját" – mondta Costin Negraru, utalva arra, hogy a francia élvonalbeli Ajaccio légiósa csak egy góllal van lemaradva a román válogatott valaha volt legeredményesebb játékosa, a 35 találatig jutó Gheorghe Hagi mögött.

TORJÉRE NAGYON ODA KELL FIGYELNÜNK

Ahogy a magyar csapatban Dzsudzsák Balázs, úgy a románban Gabriel Torje okozhat majd óriási veszélyt a pálya széléről az összecsapáson. A Granada jobbszélsője rendszeres játéklehetőséget kap a Primera Divisiónban, és a románok több gólt szereztek a beadásaiból a vb-selejtezőkön.

Jó eséllyel Kádár Tamásnak kell majd farkasszemet néznie vele balhátvédként, az ő feladata lesz, hogy megpróbálja meggátolni a 23 éves játékost.

A STEAUA EREJÉBEN BÍZHATNAK A ROMÁNOK

A Steaua Bucuresti olyan eredményeket ért el az utóbbi hetekben, amiről a magyar klubcsapatok csak álmodnak. Bár éppen a múlt héten kiesett az Európa-ligából, a BL-győztes Chelsea ejtette ki a nyolcaddöntőben, és az angoloknak korántsem volt könnyű kiharcolni a továbbjutást.

A Steaua sok futballistát ad a válogatottba, a klub öt-hat játékosa alapember a nemzeti csapatban. Ez előny számunkra, mivel ők jól ismerik egymást, kiválóan tudnak együtt játszani, és persze nagyszerű labdarúgókról van szó. Ne feledjük, megverték a Chelsea-t, és az Ajaxot ki is ejtették" – mondta Dorin Goian az NSO-nak adott interjújában a steauás különítményről.

Hasonlóan vélekedik Costin Negraru is: „A Steaua kilenc játékosa van ott a válogatott keretében, és öten közülük biztosan ott lesznek a Magyarország elleni kezdő tizenegyben. Nagyszerű formában vannak, és az is előny, hogy a bukaresti játékosok nagyon jól ismerik egymást, kiválóan tudnak együtt játszani".

ÖSSZEGZÉS

Dorin Goian a honlapunknak adott interjújában arról beszélt, nincs igazi vezéregyénisége a román válogatottnak, azonban a csapategységben rejlik az ereje. A steauás kontingens tagjai is ezt az erőt képviselik. Ennek ellenére vannak sebezhető pontjai a román együttesnek a védelemben, és a pontrúgásokkal is könnyen zavarba hozható riválisunk.

Náluk hiányzik a legjobb csatár, Ciprian Marica, nálunk viszont harcra kész Szalai Ádám. Mindkét félnél van egy-egy rendkívül veszélyes szélső (Gabriel Torje, illetve Dzsudzsák Balázs), rajtuk és az ellenük védekező hátvédeken sok múlhat, illetve könnyen lehet, hogy a szövetségi kapitányok ugyanolyan hadrendben küldik pályára csapatukat, míg a szurkolók egyik válogatottat sem buzdíthatják a lelátóról. Nehéz lenne megtippelni a végeredményt, de ha sikerül kihasználnunk a románok gyenge pontjait, megerősíthetjük a pozíciónkat a D-csoport második helyén.

A román válogatott várható kezdőcsapata a Pro Sport szakírója szerint: Tatarusanu – Tamas, Chiriches, Goian, Rat – Pintilii, Bourceanu – Torje, Grozav, Tanase – Mutu
A román válogatott várható kezdőcsapata a Gazeta szerint: Tatarusanu – Tamas, Goian, Chiriches, Rat – Bourceanu, Lazar – Torje, Mutu, Tanase – Rusescu (B. Stancu)
A kérdéses posztok:
jobbhátvéd (Tamas vagy Luchin – mindkettő középhátvéd eredetileg, valószínűleg Tamas kezd)
az egyik védekező középpályás (Pintilii avagy Lazar)
a támadósor összetétele (Torje, Mutu és Tanase helye biztosnak tűnik, a negyedik kiadó helyért Grozav, Rusescu és Stancu versenyez. Rusescu és Stancu előretolt ékként jöhet számításba – ebben az esetben Mutu visszalép középső támadó középpályásnak –, Grozav bevetése esetén Mutu lenne az ék)

A ROMÁN VÁLOGATOTT 24 FŐS KERETE
Kapusok: Costel Pantilimon (Manchester City), Ciprian Tatarusanu (Steaua Bucuresti), Silviu Lung (AFC Astra)
Védők: Vlad Chiriches (Steaua Bucuresti), Florin Gardos (Steaua Bucuresti), Dragos Grigore (Dinamo Bucuresti), Dorin Goian (Spezia), Srgian Luchin (Dinamo Bucuresti), Stefan Radu (Lazio), Razvan Rat (Sahtar Doneck), Gabriel Tamas (West Bromwich Albion)
Középpályások: Alexandru Bourceanu (Steaua Bucuresti), Alexandru Chipciu (Steaua Bucuresti), Costin Lazar (PAOK), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart), Mihai Pintilii (Steaua Bucuresti), Adrian Popa (Steaua Bucuresti), Cristian Tanase (Steaua Bucuresti), Gabriel Andrei Torje (Granada)
Csatárok: Gheorghe Grozav (Petrolul Ploiesti), Claudiu Keserü (Angers), Adrian Mutu (AC Ajaccio), Raul Rusescu (Steaua Bucuresti), Bogdan Stancu (Orduspor)

Mindent a magyar–román világbajnoki selejtezőről: itt az összes hírünket megtalálja a kulcsfontosságú meccsről!

VB-SELEJTEZŐ, A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 4 4 13– 2 +11 12
2. MAGYARORSZÁG 4 3 1 10– 5 +5 9
3. Románia 4 3 1 8– 4 +4 9
4. Törökország 4 1 3 4– 6 –2 3
5. Észtország 4 1 3 1– 6 –5 3
6. Andorra 4 4 0–13 –13 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik