Magyar rémálom Splitben: egy félidő elég volt a horvátoknak

PIETSCH TIBOR (Split, összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (Budapest, percről percre)PIETSCH TIBOR (Split, összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (Budapest, percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.10.10. 20:00
A magyar labdarúgó-válogatott 3–0-ra kikapott Horvátországtól a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjének 7. fordulójában az E-csoportban.
A remény meccséből rémálom lett: kétség sem férhetett a horvátok győzelméhez (Fotó: Török Attila) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A remény meccséből rémálom lett: kétség sem férhetett a horvátok győzelméhez (Fotó: Török Attila) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

EB-SELEJTEZŐ
7. FORDULÓ, E-CSOPORT
Horvátország–Magyarország 3–0 (3–0)
Split, Poljud Stadion, 32 110 néző. Vezette: Daniele Orsato (Lorenzo Manganelli, Fabiano Preti – olaszok)
Horvátország: Livakovic – Jedvaj, Lovren, D. Vida, Barisic – Modric (Kovacic, 67.), Brozovic – Perisic (Brekalo, 60.), Rakitic (Vlasic, 74.), Rebic – Petkovic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics G., Orbán, Kádár (Lang, a szünetben), Korhut – Vida M., Kleinheisler – Dzsudzsák (Nagy D., 60.), Holman, Sallai R. (Varga R., 76.) – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Modric (5.), Petkovic (24., 42.)
Kiállítva: Kleinheisler (56.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A napok, sőt hetek óta tartó találgatásokat 2019. október 10-én, 19.13 órakor le lehetett zárni: a gyepszemlére érkező horvát válogatott tagjait akkora ováció fogadta, hogy azon talán még maguk az ünnepeltek is meglepődtek. Aki tehát azt pedzegette, hogy Splitben nagyobb szeretet fogadja majd a magyar együttest, mint a Zlatko Dalic edzette csapatot, tévedett. A kezdésig hátralevő bő másfél óra egészen hihetetlen hangulatban telt: mintha csak zenés estén lettünk volna az Adria partján, folyton-folyvást horvát népdalok szóltak a hangszórókból. Az össznépi nótázás csak akkor szakadt félbe, amikor Dzsudzsák Balázs vezetésével a magyar válogatott kifutott melegíteni – az éles füttyszó is jelezte, hogy a népszerűségi rangsor élén valóban nem a mieink állnak errefelé.

A kezdőként a pályára kocogók között volt Vida Máté is, aki egy hónap híján három év elteltével ölthette magára újra a címeres mezt. A válogatottban legutóbb 2016. november 15-én, a Svédország ellen 2–0-ra elveszített felkészülési mérkőzésen szereplő középpályás visszatérésére a horvát kollégák is felkapták a fejüket: „Meglátjuk, a mi Vidánk vagy a ti Vidátok a jobb” – jegyezte meg egyikük, noha a mosolyából arra következettünk, számára ez nem kétséges.

Számunkra meg az nem, hogy a magyar drukkernél elszántabb kevés létezik. Ezerötszázan foglalták el a Poljud vendégszektorát, s megpróbálták felvenni a harcot a mintegy hússzoros túlerővel szemben. A megszokott koreográfia sem maradhatott el, amíg a kerítésen a „Három szín, mi éltet...” feliratú drapéria feszült, addig a mögötte felsorakozók pirosba, fehérbe és zöldbe öltöztették a lelátó(rész)t.

A mérkőzést tiszta fehérben indító magyar válogatottra már a negyedik percben a frászt hozta Ivan Perisic, de lövését Gulácsi Péter még védeni tudta. Az immár 29-szeres válogatott kapus a kezdést megelőzően abban reménykedett, hogy a védelem stabil lesz, és képesek lesznek lehozni a meccset kapott gól nélkül – ehhez képest már a Bayern München szélsője is Korhut Mihály rossz passza után került helyzetbe. Ha ezt még meg is úsztuk, az újabb hibát már nem: Kádár Tamás gyakorlatilag odaajándékozta a labdát Luka Modricnak, aki van akkora klasszis, hogy könnyedén éljen egy ilyen lehetőséggel.

Modric gólja

Még csak az ötödik percben jártunk, de már fogtuk a fejünket. A középkezdés megelőzően a 125. válogatott mérkőzésén a 16. gólját jegyző csapatkapitány ugyanúgy űzte az övéit, mint a másik oldalon Dzsudzsák Balázs, és persze a vendégszektorban is zengett a „Mindent bele! Mindent bele!” Az akaraterővel nem is volt gond, ám egyhamar nyilvánvalóvá vált, a tudáskülönbséget ritkán lehet lelkesedéssel kompenzálni. Ha a házigazdák felgyorsították a játékot, arra nem volt ellenszer, az első negyedórában többször is növelhették volna előnyüket. Hogy nem tették, azt a 23. percben kis híján megkeserülték (ej, bennünket mennyire boldoggá tett volna ez...), ám Vida Máté kapuba tartó fejese egy védőről pattant szögletre.

S hogy szegény magyart még az ág is húzza: egy perc múltán Lovrencsics Gergő hibáját kihasználva Ante Rebic szolgálta ki tökéletesen Bruno Petkovicot. A labdát a kapuba sarkazó Dinamo-támadó kapcsán érdemes megjegyezni: zágrábi játékos góljának talán még sosem örültek ennyire Splitben. Az ő örömük a mi bánatunk volt: csakúgy, mint az első, a második hazai gólhoz is kellett egy nagy magyar hiba. Fájdalom, ebben a selejtezősorozatban nem először fordul elő, hogy ezen a szinten megengedhetetlen bakikat követnek el a játékosok, félő, a végén ez sokba kerül majd.

Petkovic első találata

S akkor még nem láttuk a harmadik gólt – bárcsak ne is láttuk volna! Egy beadás után Kádár Tamás nem találta el jól a labdát, amely felperdült a lábáról, Bruno Petkovic le akarta venni, de elpattant tőle. Hogy hol landolt? Az eseményeket tehetetlenül szemlélő Gulácsi Péter kapujának jobb alsó sarkában. Jellemző, hogy a gólt érő megmozduláson maga a szerző nevetett legjobban. Mi viszont sírni tudtunk volna. Hátravolt még negyvenöt perc. Hogy miben bízhattunk? Legfőképp abban, hogy a magyar játékosokban a folytatásban lesz annyi, hogy legalább a szurkolókért és a becsületükért harcolnak.

Petkovic második gólja

Marco Rossi mindenesetre megkímélte a további szenvedéstől Kádár Tamást, és a második félidőre Lang Ádámot állította a helyére. Ahogy az várható volt, a horvátok visszavettek valamelyest, igaz, az 54. percben így is tizenegyeshez jutottak, ám Gulácsi Péter bravúrral szögletre ütötte Ivan Perisic lövése után a labdát, míg a büntetőrúgás előtt szabálytalankodó Kleinheisler László a sarokrúgás elvégzése előtt „kireklamálta” magának a második sárga lapját – kiállították.

A 63. percben a közönség Zlatko Dalicot éltette, aki a kispad elé kisétálva, körbeintegetve köszönte meg ezt. A 67. percben Luka Modric hagyta el vastaps közepette a játékteret. A 68. percben végre Dominik Livakovicnak is akadt védenivalója – Sallai Roland lövését követően. A lelátó hullámzott, de a mérkőzés csendben csordogált, s végre felhangzott a hármas sípszó. 3–0

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Szlovákia–Wales 1–1 (Kucka 53., ill. Moore 25.)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 6 4 1 1 13–5 +8 13
2. Szlovákia 6 3 1 2 10–8 +2 10
3. MAGYARORSZÁG 6 3 3 7–9 –2 9
4. Wales 5 2 1 2 5–5 0 7
5. Azerbajdzsán 5 1 4 5–13 –8 1
Az Eb-selejtezőben azonos pontszám esetén jelenleg a gólkülönbség szerint rangsorolunk, a végelszámolásnál azonban az egymás elleni eredmény dönt.

A Nemzeti Sportot Splitből tudósítja: Pietsch Tibor (szöveg), Török Attila, Meder István (fotók), Pusztai Viola (videó)

Március 21., csütörtök
Horvátország–Azerbajdzsán 2–1 (Barisic 44., Kramaric 79., ill. Sheydayev 19.)
Szlovákia–Magyarország 2–0 (Duda 42., Rusnák 85.)
Március 24., vasárnap
Wales–Szlovákia 1–0 (D. James 5.)
Magyarország–Horvátország 2–1 (Szalai Á. 34., Pátkai 76., ill. Rebic 13.)
Június 8., szombat
Horvátország–Wales 2–1 (J. Lawrence 17. – öngól, Perisic 48., ill. Brooks 77.)
Azerbajdzsán–MAGYARORSZÁG 1–3 (Emreli 69., ill. Orbán 18., 53., Holman 71.)
Június 11., kedd
Azerbajdzsán–Szlovákia 1–5 (Sheydayev 29., ill. Lobotka 8., Kucka 27., Hamsík 30., 57., Hancko 85.)
MAGYARORSZÁG–Wales 1–0 (Pátkai 80.)
Szeptember 6., péntek
Wales–Azerbajdzsán 2–1 (Pasayev 26. – öngól, Bale 84., ill. Emreli 59.)
Szlovákia–Horvátország 0–4
(Vlasic 45., Perisic 47., Petkovic 72., Lovren 89.)
Szeptember 9., hétfő
Azerbajdzsán–Horvátország 1–1 (Khalilzade 72., ill. Modric 11. – 11-esből)
Magyarország–Szlovákia 1–2 (Szoboszlai 50., ill. Mak 40., Bozeník 56.)
Október 10., csütörtök
Horvátország–Magyarország 3–0 (Modric 5., Petkovic 24., 42.)
Szlovákia–Wales 1–1 (Kucka 53., ill. Moore 25.)
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik