THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2021.10.14 22:44 Frissítve: 2021.10.15 07:46

Igazságok – Thury Gábor jegyzete

Igaza van Barczi Róbertnek, az MLSZ sportigazgatójának: a magyar futballban még mindig nem alakult ki teljesen a rendszerszintű gondolkodás. Igaza van Somogyi Zsolt kollégámnak: a képzésre, nevelésre minden rendelkezésre áll, de nincs számonkérés (...), futni tudunk, futballozni nem. Igaza van az öttusázó olimpiai bajnok Török Ferencnek: gyorsaság és állóképesség nélkül a technika semmit sem ér, mert az ellenfelek más sebességen játszanak és teljesítenek. Mi, magyarok elvagyunk egymással az alacsony sebességben.

 

Eddig nem sikerült élni a történelmi eséllyel

Én pedig a magyar szurkoló vagyok, és nekem is igazam van: az 1969-es marseille-i kudarc óta arra várok, hogy a magyar futball visszataláljon arra a pályára, amelyen egykoron Puskásék – na jó, Alberték – játszottak, de már annak is örülnék, ha kijutnánk egy-egy világbajnokságra. Meggyőződésem, akkor vesztettük el a fonalat, amikor a sportág a szórakoztatóipar része lett, ha úgy jobban tetszik, „tudományos” alapra került. A tudomány régen nálunk volt, csak nem hívták tudománynak. Puskás Ferenc és Bozsik József, mielőtt a Kispest csapatába kerültek, a lakóhelyüknél a városi házaknál, ha úgy tetszik, a grundon rúgták reggeltől estig a labdát. Ettől labdabiztosak, játékügyesek lettek, s észre sem vették, hogy az állandó játék a legjobb erőnléti edzés. Ha megnézik Puskás combizmát, azzal tényleg meg lehetett lőni a labdát, pedig nyilvánvaló, hogy az erőnléti edző fogalma ismeretlen volt.
De nem révedek a múltba.

A hosszú évtizedek lemaradása után a kormány úgy döntött, a sport és azon belül a labdarúgás stratégiai kérdés, ha úgy tetszik, politikai szintre kell emelni. A sportág tömegesítésére tett törekvések, az infrastrukturális fejlesztés és a klubok konszolidációja is ezt az irányt jelölte ki. Csak éppen mintha a szakma sikkadt volna el. Az eltűnt grundok, ketrecek helyett jó szándékkal akadémiák létesültek – itt a kritikák szerint a 14 és 18 éves kor között már csak korlátozottan hatékony a képzés –, mégsem dörömbölnek a fiatal tehetségek a felnőttcsapatok öltözőinek ajtaján.

Továbbra is magyar szurkoló vagyok, nem tudom, igazam van-e: fontos, hogy játékosaink konyítsanak a labdához, de a mai futballban a gyorsasági állóképesség, a labdajáratás sebessége kulcskérdés. Ha elveszted a labdát, visszatámadj, megszerezd és akciót indíts. A nemzetközi trend szerint a támadást, ha lehet, tíz másodperc alatt fejezd be. Egyszerűen hangzik, de évek munkája kell hozzá.
De még ott tartunk, hogy Marco Rossinak is igaza van: mintha Magyarországon nehézséget jelentene a nemzetközi szintű futballisták kinevelése.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!   

2021.10.27 22:49:42

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. S mert e válogatott volt nagyságunk emlékezetét mozgósítva rég átélt örömöt adott másfél esztendeig, a reményt meg a csillagos égig srófolta szinte, majd egyik pillanatról a másikra összeomlott, földolgozhatatlan traumát hagyva reánk, mindez racionális, lehetőség szerint egy okra visszavezethető magyarázatért kiált a szurkolói lélekben azóta is.

2021.10.21 21:44:24

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Túlnyomó többségük öregbítette a magyarság hírnevét.

2021.10.21 11:49:58

Magyar válogatott BODNÁR ZALÁN

Sajnos máig aktuális a kérdés, amelyet Miért vesztettünk? c. könyvének első oldalán feltesz L. Réti Anna.

2021.10.18 20:51:25

Magyar válogatott BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Szögezzük le, a magyarok olasz szövetségi kapitánya távolról sem idióta, pontosan ismeri csapata és játékosai erényeit, gyengéit, és szent meggyőződésem, hogy kihozza a legtöbbet a jelenlegi állományból. Ahogyan azonban maga is többször hangsúlyozta: nem leszármazottja Houdininek, nem volt Harry Potter csoporttársa a varázslóiskolában, nem tud csodát tenni, abból főz, amije van.

2021.10.17 18:41:59

Magyar válogatott T. Z.

A 2012-es Magyarország–Izrael barátságos mérkőzés után büntetett az európai szövetség.