Megérkeztünk az álmok kapujába – Budapesten vívhatjuk ki az Eb-részvételt!

Babják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg), Nagy-Pál Tamás (videó) és Szabó Miklós (fotó)Babják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg), Nagy-Pál Tamás (videó) és Szabó Miklós (fotó)
Vágólapra másolva!
2020.10.08. 19:45
A labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező elődöntőjében a magyar válogatott 3–1-re nyert Bulgáriában, így már csak egy lépcsőfok választja el nemzeti csapatunkat a részben hazai rendezésű kontinenstornától.
A magyar válogatott a vártnál magabiztosabb győzelmet aratott Szófiában (Fotó: Szabó Miklós) – A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
A magyar válogatott a vártnál magabiztosabb győzelmet aratott Szófiában (Fotó: Szabó Miklós) – A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
A-LIGA, ELŐDÖNTŐ

BULGÁRIA–MAGYARORSZÁG 1–3 (0–1)
Szófia, Vaszil Levszki Stadion, 2000 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
Bulgária: P. Iliev – Cicinho, Terziev, Bozsikov, Nedjalkov – Karabeljov, Malinov – Karagaren (Deszpodov, 58.), Nedelev (Jankov, 80.), Ivanov (Jomov, 30.) – Kraev (Isza, 80.). Szövetségi kapitány: Georgi Dermendzsiev
Magyarország: Gulácsi – Orbán, Lang, Szalai A. – Fiola (Botka, 82.), Sigér, Nagy Á. (Gazdag, 82.), Kalmár (Hangya, 70.), Holender (Nego, 70.) – Szalai Á. (Nikolics, 59.), Sallai R. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Jomov (89.), ill. Orbán (17.), Kalmár (47.), Nikolics (75.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Nem volt mindig gördülékeny a játék, akadtak nehéz pillanatok, ám a magyar válogatott elérte azt, amiért Szófiába utazott: az Eb-pótselejtezőn legyőzte Bulgáriát, és életben tartotta az Európa-bajnoki részvételről szőtt álmait. Nem csoda, ha a lefújás pillanatában boldogságtól ittas magyar játékosok ugrottak egymás karjaiba, miközben a csalódott bolgár nézők elkeseredetten ballagtak hazafelé. Az ő álmuk összetört, a magyaroké tovább él.

Mivel a találkozó előtt bíztunk benne, hogy örökké emlékezetes esemény felé tesz rendkívül fontos lépést a válogatott, a történelmi hűség kedvéért jegyezzük fel: az öltözőfolyosóból előbb a bolgár, majd a magyar válogatott futott ki a Vaszil Levszki Stadion gyepére a szófiai Európa-bajnoki pótselejtezőn. Az már a kezdés előtti percekben kiderült, hogy pokoli hangulattól nem kell tartania Marco Rossi együttesének, a foghíjas lelátókon a szervezőknek aligha jelentett gondot, hogy a vírushelyzet miatt előírt másfél métert betartassák a helyi szurkolókkal. Ezzel együtt az első percekben mégis idegesnek tűnt a magyar csapat, a találkozó elején ugyanis a bolgárok már a labdakihozatalnál igyekeztek megzavarni, a „Gyere, segíts neki!” ukáz nem véletlenül hangzott el előbb Gulácsi Péter, majd Lang Ádám szájából. Idővel aztán szerencsére megnyugodott a magyar válogatott, a maréknyi bolgár B-közép által kántált rigmusok közepette egyre többet birtokolta a labdát. Az első negyedóra végén felhangzott a füttyszó a hazai közönségtől.

A magyar füleknek milyen szépen csengő, harsány fütty volt ez! A tizenhetedik percben ugyanis a koronavírus-járvány miatti karantén következtében Salzburgban ragadó Szoboszlai Dominik helyén szerepet kapó Kalmár Zsolt szöglete után Willi Orbán juttatta a hálóba a labdát, így a magyar válogatottnál volt az előny. A középső védő múlt hétvégén az idényben először kapott lehetőséget a Leipzigben, és szerencsére Szófiában ott folytatta, ahol a Schalke elleni bajnokin abbahagyta: ismét a hálóba talált. Más kérdés, hogy mindössze néhány másodpercnek kellett eltelnie, hogy a füttyszó már lelkes tapsba csapjon át, Gulácsi Péternek ugyanis a léc alól kellett kitolnia Todor Nedelev életerős löketét, majd nem sokkal később Galin Ivanov próbálkozásából ment a labda a bal alsó sarok mellé.

Bár a bolgárok távolról sem adták fel, az eredmény miatt a kispadok előtt állva vezénylő szövetségi kapitányok közül így is Marco Rossi lehetett nyugodtabb, kollégájának ugyanis az első fél óra végén kényszerűségből kellett cserélnie. Az apróbb tüskék után egyébként is sokat állt a játék, más kérdés, hogy a félidő végén a hazaiak futballoztak veszélyesebben. Előbb az egészen a saját tizenhatosáig visszasprintelő Sallai Roland mentett hatalmasat becsúszva a lőni készülő Cicinho elől, majd ismét a magyar kapus bravúrjára volt szükség. Ezt követően a 39. percben az eredményjelzőn megjelenő „Lehetséges büntető felülvizsgálata” felirat okozhatott némi riadalmat – szerencsére azt is megúszta a magyar válogatott. Az első játékrész ráadásában aztán Gulácsi Péter a második hatalmas védését is bemutatta, s ezután nem véletlenül pacsizott Szalai Attilával: a hazai helyzet előtt meglehetősen határozatlan magyar hátsó alakzat rendkívül sokat köszönhetett a Leipzig kapusának.


A második félidő pedig nem is kezdődhetett volna szebben. Ha már Szoboszlai Dominik nem állt a szakmai stáb rendelkezésére, Kalmár Zsolt állt a labda mögé egy szabadrúgásnál, és amíg a többség beívelésre számított, a DAC középpályása kapura lőtt. Az eredmény: síri csend a stadionban. A második játékrészre kifutó bolgárokat még megtapsoló nézők vélhetően nem hittek a szemüknek, a sorfalon megpattanó, bal alsó sarokra tartó lövés ugyanis Plamen Ilievet is meglepte, és a hálóban kötött ki. Nem volt mit szépíteni: innen már csak a magyar válogatott veszíthette volna el a meccset (0–2).

A második gól után a „Gyerünk, gyerekek, keményen, nem engedünk semmit!” kiáltás hangzott fel a magyar középpályáról, csakhogy ez a keménység a játékvezető szerint túlzottra sikeredett, így a bolgár válogatott akkor jutott büntetőhöz, amikor a legkevésbé sem volt benne a gól a játékában. A bosszankodást aztán felváltotta az öröm, s óriási kő gördült le a magyar szívekről, amikor a VAR-visszajátszást követően a lengyel játékvezető szabadrúgásra változtatta az ítéletét, a tizenhatos előteréből kapura küldött labda pedig a léc fölé szállt.

A folytatásra a bekötözött fejjel lekocogó Szalai Ádámot a fehérvári Nikolics Nemanja váltotta fel, majd a félidő közepén klubtársa, a magyar válogatottban Szófiában bemutatkozó Loic Nego is pályára lépett. A magyar válogatott ekkor igyekezett lassítani a játékot, próbálta megbecsülni a labdát, a célt, hogy a bolgár válogatottat távol tartsa kapujától, elérte. Negyedórával a vége előtt aztán az utolsó szálakat is elvarrta a magyar együttes: a szintén csereként pályára lépő Hangya Szilveszter előbb megúszott egy VAR-visszajátszást, majd tökéletesen ívelt Nemanja Nikolics fejére, aki nem tévesztett, ezzel bebiztosította a magyar győzelmet (0–3).

A legelkeseredettebb nézők nagyjából ekkortájt indultak hazafelé – ők már nem láthattak a hajrában esett szépítő gólt –, míg a magyar játékosok még a lefújás utáni percekben is a gyepen örültek. 1–3

Volt miért, a válogatott magabiztos győzelmével életben tartotta a reményeket, és november 12-én a Puskás Arénában az Európa-bajnoki részvételért játszik Izland ellen.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A másik elődöntőben
Izland–Románia 2–1

DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
20.45:
Magyarország–Izland, Puskás Aréna

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósította:Babják Bence, Kocsmár-Tóth István(szöveg),Nagy-Pál Tamás(videó) ésSzabó Miklós(fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik