Bolgár–magyar: Nem éreztem túl jól magam… – Marco Rossi

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN, NAGY-PÁL TAMÁS (Szófia)KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN, NAGY-PÁL TAMÁS (Szófia)
Vágólapra másolva!
2020.10.08. 22:58
null
Marco Rossi szerint a csapata nem épp úgy játszott, ahogyan a legutóbbi meccseken (Fotó: Szabó Miklós)
Amint arról beszámoltunk, a magyar labdarúgó-válogatott 3–1-re legyőzte idegenben Bulgáriát a két csapat Európa-bajnoki pótselejtezőjén, ezzel biztosította a helyét a november 12-ei playoffdöntőre, amelyben Izland lesz a mieink ellenfele. Marco Rossi, a mieink szövetségi kapitánya, valamint a bolgár válogatott szakvezetője, Georgi Dermendzsiev értékelte a találkozót a lefújás után.

A szokásokkal ellentétben a házigazda kezdte a sajtótájékoztatókat.

„Nem érzem úgy, hogy az eredmény hűen tükrözné a játékot. A magyar válogatott nem volt ennyivel jobb, de a momentumokat jól ragadta meg. Ha a fordulópontokra gondolok, röviden azt mondhatom, egyszerűen a gólok maguk voltak azok” – kezdte értékelését a bolgár szövetségi kapitány, Georgi Dermendzsiev, aki a bolgár újságírók kérdésére hozzátette, a vereségben talán azt érzi a legbosszantóbbnak, hogy a magyar válogatott szinte minden helyzetét gólra tudta váltani csapata ellen, ezzel szemben az övéi nem voltak elég higgadtak sokszor.

„Az volt a feladatom, hogy megpróbáljam a lehető leghiggadtabb állapotban tartani a csapatot, csökkenteni a rájuk nehezedő nyomást. Lehet, ezt nem sikerült maradéktalanul megoldanunk és ez az én felelősségem is. Természetes, rég vártunk erre a meccsre, rég vártunk egy olyan lehetőségre, mint ez a meccs volt, és ez nagyobb nyomást is jelentett, mint egy átlagos találkozó velejárói.”

„Keményen kell dolgoznunk tovább. Megvan a csapatunk, amivel érdemes dolgozni. Tele vagyunk fiatalokkal, akik ha megfelelő mennyiségű játékidőt kapnak, képesek lehetnek megugrani azt a szintet, ahová vágyunk” – tekintett előre a bolgár tréner.

A 65 éves szakember értékelése végén – újságírói kérdésre – a két videobíró által visszanézett tizenegyes-szituációra és összességében a VAR-működésére is kitért.

„Még szép, hogy szerettünk volna tizenegyeseket kapni, ezekből gólt szerezni. De nem volt szerencsénk ezekkel a helyzetekkel. Kár lenne a játékvezetésre vagy a döntésekre mutogatni” – adott diplomatikus választ Dermendzsiev, aki hozzátette, az rajtuk múlt, hogy a többi helyzetükből nem sikerült elég gólt szerezniük.

„Nem éreztem túl jól magam a meccs kilencven perce alatt. A csapat nem épp úgy játszott, ahogyan a legutóbbi meccseken. Tudom, több volt a nyomás, ez pedig több apró technikai és egyéni hibához vezetett. Nem tudtunk úgy játszani, mint amilyen minőség van bennünk. Tudom, Péter hozta ma a legjobb formát mindannyiunk közül a pályán. De... ez az, amivel nem kell igazán foglalkoznunk utólag. Soha, egy csapat sem tud úgy meccset nyerni, hogy nem szolgál rá. Megszenvedtünk ezért. Szenvedtünk, küzdöttünk, dolgoztunk egymásért, a sikerért és megtettük azt a lépést, amire nagyon vágytunk. Ugyanakkor, persze, a játékban el kell ismerni, nem a legjobb irányt vettük” – kezdte Marco Rossi.

Hozzátette, készültek arra, hogy kevés helyzetből is meg kell tudni oldani a mérkőzést. Szoboszlai Dominik hiánya nem kedvezett előzetesen a pontrúgásoknál, de Kalmár Zsolt ismét bizonyította, hogy ilyen szempontból is lehet rá számítani.

A játék képét illetően kiemelte, néhol a korábban látott agresszió hiányzott a válogatott játékából. Időről időre a bal szélen került bajba a csapat, ahol a bolgár válogatott védője egészen extra támadómunkát és futómennyiséget mutatott be.

Gulácsi Péter mosolyogva idézte fel az első félidő végi bravúrját. „Sokkal jobban kellett volna levédekeznünk a szituációkat, remekül jött középre a labda, jó volt a befejezés is, volt szerencsém is. De ettől boldog egy kapus, sikerült hozzátennem a csapat teljesítményéhez, ráadásul kulcspillanatban, az első játékrész lefújása előtt. Ahogyan az edző is mondta, nem volt a legjobb meccsünk, fejlődnünk kell még.”

„A legfontosabb, hogy megvan a győzelem, ez óriási öröm az öltöző számára. Igen, ma nem játszottunk jól, de volt már olyan a múltban nem egyszer, hogy hiába mi voltunk a jobb csapat, nem sikerült nyerni. Most megvan a siker. A nap végén igazából csak ez számít. Folytathatjuk, készülhetünk a playoffdöntőre az Európa-bajnokságért” – tette hozzá a válogatott egyese.

Rossi a Nemzeti Sport kérdésére Szalai Attila teljesítményéről külön is beszélt.

„Mindig panaszkodnak, ha az edző nem nyúl hozzá a fiatal játékosokhoz, számomra jelenleg Szalai Attila az a futballista, akit a leginkább el tudok képzelni a bal oldali középső védőként, mert ő az egyetlen ballábas ezen a poszton. Nagy utat tett meg, két éve Mezőkövesden játszott, most pedig Cipruson szerepel, és már Bundesliga klubtól is kapott ajánlatot. Aligha lehet rossz játékos, ha Németországból keresik, a világ egyik legjobb bajnokságából. S jegyezzük meg, a Bundesligát nem csak a Bayern teszi a világ egyik legjobbjává, ott van a többi klub is, például a Leipzig – bökött fejével Gulácsi felé. – Egy fiatal játékosnak bizalomra van szüksége. Ez sosem egyszerű helyzet, ha a fiataloknak szavazok bizalmat, megkérdőjelezik, miért teszem be, ha nem teszem be, az a probléma. Emlékszem, amikor Marcello Lippi megnyerte a világbajnokságot Olaszországgal, majd az emberek elkezdték kritizálni. Hogy lehet ez, az ember egyszerűen nem értette, hogy miért. Ez a szövetségi kapitányi poszt egyik legnagyobb kényelmetlensége, hogy valójában mindenki jobb szövetségi kapitány – így van ez mindenütt, Magyarországon, Olaszországban, mindenütt.”

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
A-LIGA, ELŐDÖNTŐ
BULGÁRIA–MAGYARORSZÁG 1–3 (0–1)
Szófia, Vaszil Levszki Stadion, 2000 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
Bulgária: P. Iliev – Cicinho, Terziev, Bozsikov, Nedjalkov – Karabeljov, Malinov – Karagaren (Deszpodov, 58.), Nedelev (Jankov, 80.), Ivanov (Jomov, 30.) – Kraev (Isza, 80.). Szövetségi kapitány: Georgi Dermendzsiev
Magyarország: Gulácsi – Orbán, Lang, Szalai A. – Fiola (Botka, 82.), Sigér, Nagy Á. (Gazdag, 82.), Kalmár (Hangya, 70.), Holender (Nego, 70.) – Szalai Á. (Nikolics, 59.), Sallai R. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Jomov (89.), ill. Orbán (17.), Kalmár (47.), Nikolics (75.)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

A másik elődöntőben
Izland–Románia 2–1

DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
20.45:
Magyarország–Izland, Puskás Aréna

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósította:Babják Bence, Kocsmár-Tóth István(szöveg),Nagy-Pál Tamás(videó) ésSzabó Miklós(fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik