Rossi: Dárdai magyarnak érzi magát; az olyanokra, mint Szmodics, nincs szükségünk

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2024.03.12. 13:54
Marco Rossi keretet hirdetett (Fotó: Török Attila)
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi ma kihirdette idei első keretét, majd Telkiben, sajtótájékoztató keretében válaszolt az újságírók kérdéseire.

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott március 22-én Törökország, március 26-án Koszovó ellen lép pályára felkészülési mérkőzésen. A keretbe újoncként bekerült a német másodosztályú Hertha BSC középpályásként is bevethető védője, Dárdai Márton is. Több visszatérőt is találunk a névsorban, hiszen többek között Schäfer Andrásra (Union Berlin) és Willi Orbánra (RB Leipzig) újra számíthat a kapitány. Ugyanakkor most is vannak sérülés miatt hiányzó játékosok, így például a fehérvári Fiola Attila és klubtársa, Kalmár Zsolt.

A keddi kerethirdetés utáni sajtótájékoztatón felvetődő témákat, illetve Marco Rossi kérdésekre adott válaszait témánként csoportosítottuk alább. 

A KAPUSKÉRDÉSRŐL

Dibusz Dénes jól teljesített és korábban Gulácsi Péter is. Felváltva fognak a felkészülési időszakban védeni, de az Eb-ig dönteni fogok, hogy a tornán melyikük véd majd. Harmadik számú kapusként Tóth Balázs kapott most meghívót, miután Szappanos Péter megsérült.”

DÁRDAI MÁRTONRÓL ÉS A SZMODICS-ÜGYRŐL

A Nemzeti Sporttól a keretbe először bekerülő Dárdai Mártonról és a brit sajtóban a magyar válogatottal szóba hozott Sammie Szmodicsról, illetve a további lehetséges honosítási tervekről is kérdeztük a kapitányt.

Idén nehezen tudom elképzelni, hogy bekerüljön további olyan játékos, aki nem Magyarországon született. A magyar válogatott kapcsán az összetartozás érzése fontos szempont. Nem szeretnék sok olyan játékost meghívni, akik miatt gyengülhet ez az összetartozás. Szmodics ügyében nagyon kellemetlenül érintett, hogy ki beszélhetett az ír médiának az ő meghívásáról, miután érdeklődtem nála arról, szerepelne-e adott esetben a magyar válogatottban. Vagy ő, vagy a menedzsere. És mi célból? Azért, hogy meghívják az ír válogatottba. Nincs szükségünk ilyen emberre, még ha technikailag jó játékos is.”

„Dárdai Márton már néhány éve képbe került, de ezúttal személyesen beszéltünk és meggyőzött arról, hogy valóban szeretne szerepelni a magyar válogatottban. Annak ellenére, hogy Németországban született, német közegben nőtt fel. Ugyanakkor a Dárdai családból származik, magyarul beszél a családban, magyar a barátnője, magyarnak érzi magát. Reméljük, hogy beváltja a hozzáfűzött reményeket."

A VÉDŐKRŐL

Szalai Gábor eddig nem tudott debütálni, mert mindig úgy gondoltuk, van még javítanivaló a játékában. Svájcban játszva erre megvan a lehetősége, és az edzéseken is értékelni fogjuk a fejlődését. Több választási lehetőségünk van a posztján. Szalai Attila már jelentős nemzetközi tapasztalattal bír. Ugyanakkor fontos, hogy a játékosok fel tudják venni a ritmust, hogy játékban legyenek a klubjukban, ez fontos szabály. Attila kapcsán most nem mondhatom el, hogy játékban van, de vannak helyzetek, amikor a szabályokat nem tudom figyelembe venni. Korábban is volt erre példa Szalai Ádám, Nagy Ádám vagy Loic Nego esetében, mert ha most Szalai Attilát kihagytam volna, az mentálisan nagyon káros lett volna számára. Bízunk benne.”

VERSENYHELYZET AZ EB ELŐTT

Most is vannak olyan játékosok, például Botka Endre vagy Csoboth Kevin, akiknek változott a klubjukban a helyzete, a teljesítménye. Az Európa-bajnokságra olyan játékosokat fogok elvinni, akik a legjobban tudnak alkalmazkodni az elképzeléseinkhez. Ugyanakkor az, hogy Botka, Csoboth vagy mások most nem lesznek itt velünk a keretben, nem azt jelenti, hogy nyáron az Eb-re nem jöhetnek velünk. A játékosok aktuális szereplésétől függően változhat még a keret az Eb-ig.” 

SZOBOSZLAI DOMINIKRÓL

Nincs sok időre szüksége a sérülése után. Nyilván egyes meccseken több szerepet kaphatott volna a klubjában, ha százszázalékos állapotban van, ám az ő meghívását nem befolyásolja a sérülése. Türelmesnek és nyugodtnak kell lennie, de számunkra nagyon hasznos játékos és ez őt is önbizalommal töltheti el.”

SCHÄFER ANDRÁSRÓL

Schäfer Andrással kapcsolatban voltak aggodalmaim, mert ő egy vicces, nagyon pozitív gondolkodású fiú, ám az elmúlt időszakban, a sérülése alatt ez megváltozott. Viszont most, hogy visszatért, újra játszik a klubjában és bizonyítani tud, újra fontos játékossá válhat számunkra is.”

AZ ELLENFELEKRŐL

Amikor felkészülése meccseket szervezünk, csak egy bizonyos körből tudunk ellenfelet választani. A török szövetséggel, illetve Vincenzo Montella szövetségi kapitánnyal kölcsönösen kerestük ennek a meccsnek a lehetőségét. A németekéhez és a skótokéhoz hasonló játékstílust képvisel a török válogatott, nagy nyomással, nagy tempóval futballozik a középpályán. Taktikai szempontból nagyon értékes ellenfél következik az Eb szempontjából. Az ír válogatott pedig, amellyel júniusban játszunk, a fizikai felkészültsége miatt lehet nagyon hasznos ellenfél nekünk, hasonló stílusú, mint a skót válogatott.”

 

A JÖVŐRŐL

A vb-selejtezőkig hátralévő időszakról és a hosszú távú terveiről is kérdeztük a kapitányt.

Sosem tudom, mi fog történni, de nagy örömömre szolgálna, ha két év múlva is itt lehetnék. Az adott szót és az aláírást tiszteletben kell tartani, és nekem szerződésem van. A labdarúgásban elő szokott fordulni, ha az elvárt eredmények nem érkeznek, akkor felbontják a szerződést. Nyilván, ha pozitívan gondolkodunk és az idei eredmények is jól alakulnak, az megfelelő alapot adhat a vb-selejtezők előtt. Az biztos, ha bármikor el kell köszönnöm a válogatottól, az békében fog történni, és nem úgy, hogy árulónak tekintsenek. Mindig is tiszteletben tartottam az adott szó erejét. Persze ha megkérdeznek, mi lenne, ha a Napoli vagy a Liverpool megkeres, ki vagyok én, hogy azt mondjam, nem mennék el. De a magyar válogatott abszolút a legfontosabb a karrieremben.” 

 

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE TÖRÖKORSZÁG ÉS KOSZOVÓ ELLEN

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Tóth Balázs (Fehérvár FC)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Freiburg – Németország), Szalai Gábor (FC Lausanne – Svájc)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Kerkez Milos (Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nego Loic (Le Havre – Franciaország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Sunderland – Anglia)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok ), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÁRCIUSI PROGRAMJA
Március 22.
20.45: Magyarország–Törökország
Március 26.
19.00: Magyarország–Koszovó 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik