A kijutásra még várni kell, de még egy lépéssel közelebb vagyunk az Eb-hez

Vágólapra másolva!
2023.10.17. 20:30
null
<a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/litvania-magyarorszag-eb-selejtezo-fotok-szabo-miklos--7339" target="_blank">Döntetlen lett a vége <br />A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Szabó Miklós)</a>
A magyar labdarúgó-válogatott 2–2-es döntetlent játszott Litvániában a Európa-bajnoki selejtezők 8. fordulójában, ezzel még közelebb került a kijutáshoz. A hátralévő két fordulóban egyetlen egy pontot kell szereznünk ahhoz, hogy ott legyünk a németországi Eb-n.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
8. FORDULÓ
G-CSOPORT
Litvánia–Magyarország 2–2 (2–0)
Kaunas,Dariaus ir Girėno Stadion, 4000 néző. Vezette: Xhaja (albán)
LITVÁNIA: Zubas – Lasickas,Girdvainis, Lekiatas, Sirvys (Beneta, 76.) – Utkus (Kazukolovas, 64.), Vorobjovas – Slivka (Novikovas, 90.), Gineitis, Cernych (El. Jankauskas, 65.) – G. Paulauskas. Szövetségi kapitány: Edgaras Jankauskas
MAGYARORSZÁG:Dibusz – Fiola, Szalai Attila, Lang – Nego (Csoboth, 62.), Nagy Ádám,Szoboszlai, Kerkez (Nagy Zsolt, a szünetben) – Sallai (Bolla, 90+2.), Gazdag (Styles, a szünetben) – Varga Barnabás (Ádám Martin, 90+2.). Szövetségi kapitány:Marco Rossi
Gólszerző:
Cernych (20.), Sirvys (36.), ill. Szoboszlai (67. – 11-esből), Varga Barnabás (82.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Win & in – az angolszász sportnyelv tudja a legrövidebben és legérzékletesebben kifejezni azt a helyzetet, amiben a magyar válogatott készülhetett a Litvánia elleni idegenbeli Európa-bajnoki selejtezőre. Mi, akik évtizedek óta minden selejtezősorozatban néhány forduló után máris a „számolgatásba” kényszerültünk menekülni, igazán élvezhetjük, hogy a képlet most nem is lehetne ennél egyszerűbb: „win & in”, vagyis „nyersz és bejutsz”! Vagy kijutsz, ha úgy jobban tetszik. Lényeg, hogy abban a tudatban repült a nemzeti csapat Kaunasba: az esetleges győzelme minden más eredménytől függetlenül azt jelenti, ott lesz a jövő évi, németországi Európa-bajnokságon.

Szokni kell még ezt az újszerű, ám annál bizsergetőbb érzést, de Marco Rossi szövetségi kapitány elmondása szerint mindent megtett, hogy a játékosai ne igyanak előre a medve bőrére, és végezzék el becsülettel az eddigi remek munka hátralévő részét is.

A szurkolók mindenesetre már ünnepelni is érkeztek Kaunasba, amelynek stadionja, a Dariaus ir Gireno Stadion a negyedik olyan helyszín lehet, ahol a magyar válogatott története során Eb-kijutást ünnepelhet. 1964-ben a Népstadionban vált bizonyossá a kvalifikáció (2:1, összesítésben 5:2 Franciaország ellen), 2015-ben a ferencvárosi Groupama Arénában (2–1, összesítésben 3–1 a norvégok ellen), 2020-ban a Puskás Aréna zárt kapui mögött (2–1 Izland ellen), míg 1972-ben külföldön ünnepelhettünk kijutást, akkor a négy közé jutásért Romániát a harmadik meccsen győztük le 2–1-re, Belgrádban.

A magyar szurkolókon mindenesetre nem múlott, hogy Kaunas legyen az első külföldi helyszín, ahol Eb-kvalifikációt lehet ünnepelni, és ne maradjanak kérdőjelek Szófiára, netán Budapestre. Míg a mindenekelőtt a kosárlabdáért rajongó litvánokat nem hozta különösebben lázba a mérkőzés, a magyar szurkolók lényegében megtöltötték a rendelkezésükre bocsátott ezerötszáz helyet a vendégszektorban (és simán túlkiabálták a mintegy kétszer annyi hazai drukkert). Kaunasban a meccs napján sétálni lényegében olyan volt, mintha Debrecenben vagy Kecskeméten járna az ember, mindenhonnan csak magyar mondatokat lehetett hallani.

Egy meglepetéssel szolgált a kezdőcsapatban Marco Rossi szövetségi kapitány: Callum Styles helyett Gazdag Dániel került be a csapatba. Mivel a Barnsley játékosa védekező középpályás, a Philadelphia Union légiósa pedig csatár, nyilvánvaló volt, hogy nem posztra történt a váltás, de más választási lehetőség nem nagyon volt, hiszen a középső középpályások közül régóta sérült Kleinheisler László és Schäfer András, Kalmár Zsolt pedig eltiltását tölti. Mint azt várni lehetett, a csapatkapitány Szoboszlai Dominik lépett egy sorral hátrébb, Gazdag Dániel pedig Sallai Roland mellett a másik szélső támadó lett, aki a középcsatár Varga Barnabást támogatja.

Ahogy azt Marco Rossi is előre jelezte, a jelenlegi szövetségi kapitány, Edgaras Jankauskas irányításával sok letámadást alkalmazó, agresszív futballt játszik a litván együttes, és ezúttal is így kezdte a mérkőzést, a tizedik percben pedig rá is ijesztettek a védelemre, amikor Pijus Sirvys szabadon tüzelhetett a tizenhatosról, de jócskán fölé lőtt. Újabb tíz perc elteltével viszont jött a hideg zuhany, a már addig is jól mozgó Fedor Cernych szépen bekígyózott a magyar védelembe, majd a labdával mesterien kilőtte a hosszú alsó sarkot. Aztán a 25. percben is megdolgoztatták a litvánok Justas Lasickas lövésével Dibusz Dénest a kapuban – nagyon nem úgy kezdődött tehát a mérkőzés, ahogyan azt a magyar kispadnál elképzelték.

Szoboszlai Dominik 30. percben 25 méterről elvégzett szabadrúgásáig kellett várni az első magyar helyzetre, azt szögletre mentette a bal alsó sarok elől a litván kapus, majd két perccel később a csapatkapitány beadása után lőhetett volna nagy gólt tíz méterről Sallai Roland, ám kevéssel a bal kapufa mellé ment a labda. Ezek csak pillanatnyi fellángolásnak bizonyultak, mert a 36. percben érkezett a második litván gól, ezúttal szöglet után: a felfutó balhátvéd, Pijus Sirvys szerezte, akinek két találatával nyertek szombaton is a litvánok Bulgáriában. A 43. percben szépíthetett volna Kerkez Milos, de nagyot védett Emilijus Zubas.

A szünetben az öltözőbe érthetően rendkívül dühösen beviharzó Marco Rossi kettőt is cserélt, az ezúttal sokat hibázó Kerkez Milos helyére Nagy Zsoltot küldte be, és a nem sok vizet zavaró Gazdag Dániel helyett visszakerült Callum Styles a csapatba.

Nagyobb lendülettel kezdte a második félidőt a magyar csapat, próbálta minél jobban beszorítani az ellenfelet, de már egyre nehezebb dolga volt, mivel elkezdtek tömörülni hátul a hazaiak. Az 55. percben Varga Barnabás veszélyeztette fejjel a kaput, de Emilijus Zubas kapus megint jól védett, mint ahogy öt perccel később egy szöglet után felpattanó, majdnem bepottyanó labdánál, újabb két perc múlva pedig Loic Nego fejesénél. Az utolsó fél órára az éppen Negót váltó Csoboth Kevinnel igyekezett gyorsítani a csapatot Marco Rossi.

Sallai Roland buktatása után szépített tizenegyesből a magyar válogatott (Fotó: Szabó Miklós)
Sallai Roland buktatása után szépített tizenegyesből a magyar válogatott (Fotó: Szabó Miklós)

A félidő közepén visszatért a remény, Sallai Roland tizenegyest harcolt ki, a büntetőből pedig Szoboszlai Dominik bevágta a léc alá a labdát. Gyönyörű volt az is a csapatkapitánytól, amikor a 71. percben beívelés helyett kapura tekert kissé szélről egy távoli szabadrúgást, meglepte a kapust, kis híján gól lett. A 82. percben Varga Barnabás remek fejes góljával megint közelebb került az Eb-kijutás, főleg úgy, hogy jöhetett volna az újabb magyar találat, de a kapura törő Csoboth Kevin túlságosan is önzetlen volt, passzolt ziccerben, így odalett a lehetőség.

A sírból visszahozta a meccset a válogatott, a vereséget elkerülte, továbbra is veretlen a selejtezőcsoportban, de a kijutás egyelőre nincs meg, hiszen elméletileg az utolsó két fordulóban a magyarhoz képest hatpontos hátrányban lévő, harmadik helyen álló, Szerbiában vereséget szenvedő Montenegró utolérheti a mieinket, és azonos pontszámnál neki lenne jobb az egymás elleni mutatója. Ahhoz az kell, hogy a válogatott mindkét hátralévő meccsét elveszítse, Montenegró pedig mindkettőt megnyerje, úgyhogy még mindig erősen nekünk áll a zászló.

SZOBOSZLAI: NEM KICSIT TETTÜK MAGUNKNAK MAGASRA A LÉCET

VARGA BARNABÁS: ROSSI A SZÜNETBEN PRÓBÁLTA HELYRETENNI A FEJEKET

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Szerbia–Montenegró 3–1 (A. Mitrovics 9., 71., Tadics 77., ill. Jovetics 36.)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 6 4 2 11–4 +7 14
2. Szerbia 7 4 1 2 13–7 +6 13
3. Montenegró 6 2 2 2 6–8 –2 8
4. Litvánia 7 1 3 3 8–12 –4 6
5. Bulgária 6 2 4 3–10 –7 2
Rosszul kezdtünk (Fotó: Szabó Miklós)
Rosszul kezdtünk (Fotó: Szabó Miklós)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik