Válogatott: egy lelátót nyitnak meg a szerbek – nem lesz annyi gyerek, mint nálunk volt

Vágólapra másolva!
2023.09.07. 12:00
null
A szerb szövetség egy nappal a meccs előtt is közzétette, hogy várja gyerekek jelentkezését az Eb-selejtezőre, miután nem telt meg a számukra kijelölt keleti lelátó (Fotó:<a href="https://fss.rs/srbija-zove-poziv-najmladjima-za-utakmicu-orlova-sa-madjarskom-u-kvalifikacijama-za-ep/?fbclid=IwAR1uTgajwHbdj_PoD8Zf2RLkQ0osPHoatD5lRVsLx69a7fPTv9JvA501n88"> fss.rs</a>)
Mint ismeretes, a Szerbia–Magyarország Eb-selejtezőre csak gyerekeket (illetve 15 gyereket kísérhet egy felnőtt) engedhet be a szerb szövetség – az UEFA fegyelmi bizottsága ezzel büntette meg a szerbeket szurkolóik montenegrói viselkedése miatt. A gyerekek számára a regisztráció 12 órakor lejárt. Pontos számok még nem ismertek, de az biztos, kevesebben lesznek a lelátón, a belgrádi Rajko Mitics Stadionban, mint amennyi gyerek volt nálunk, a Puskás Arénában, tavaly az angolok ellen.

 

Tavaly júniusban a Magyarország–Anglia (1–0) Nemzetek Ligája-mérkőzés után még az angolok is hüledezve beszéltek arról, hogy egy elvileg zárt kapus meccsen elképesztő gyerekzsivajban, több mint harmincezer lurkó tülkölése és szurkolása közepette kellett pályára lépniük.

Nos, Szerbiában hasonlóra nem számíthatunk, hiába rendezik a csütörtöki Eb-selejtezőt felnőtt szurkolók nélkül. A szerb szövetséget a szurkolóik 1. fordulós, montenegrói viselkedése miatt büntették meg a felnőtt szurkolók kizárásával (emiatt vendégszurkolók sem lehetnek jelen a meccsen). A hivatalos indoklás szerint a márciusi Montenegró–Szerbia (0–2) mérkőzésen a vendégszurkolók szektorában felharsanó diszkriminatív rigmusok vezettek a szigorú döntéshez, egy korábbi felfüggesztett büntetés aktiválásához. A szerb szövetség ezek után már a nyáron egy felhívást tett közzé, hogy várja futballcsapatok, iskolák jelentkezését a büntetésben érintett, Magyarország elleni, szeptemberi Eb-selejtezőre, de nem érkezett annyi előzetes regisztráció – csütörtök 12 óráig lehetett jelentkezni – amennyit reméltek.

Ennek jele, hogy szerdán, egy nappal a mérkőzés előtt újra közzétették a felhívást. Amiben egyébként az szerepel, hogy a szerb szövetség minden általános iskolás gyereket, illetve minden futballklubot meghív, hogy a 7 és 14 év közötti gyerekeikkel vegyenek részt a csütörtöki Eb-selejtezőn és az UEFA-büntetés ellenére teremtsenek igazi futballhangulatot. Egy 15 fős gyerekcsoport egy felnőtt kíséretében mehet be a stadionba, vagyis minden 15. gyerekre juthat egy felnőtt.

A szerdán másodszor is közzétett felhívásban is az áll, hogy a gyerekek a keleti lelátón foglalhatnak majd helyet a Rajko Mitics Stadionban. Tehát a stadion másik három lelátóját lezárják. Ez azt jelenti, ha teljesen meg is telik az a lelátó, akkor is csak valamivel több mint 15 ezren lehetnek jelen a Szerbia–Magyarország Eb-selejtezőn.

A Nemzeti Sport vajdasági tudósítójától, Tőke Jánostól megtudtuk, hogy a szerb szövetség tavasszal a litvánok elleni, 2–0-ra megnyert mérkőzésen ugyanennek a korosztálynak már ingyenessé tette a belépést, azon a meccsen felnőttek is lehettek, de úgy is 25 ezres nézőszám jött össze (abból úgy 20 ezer volt a gyerek). Hasonló számban reménykedtek a csütörtöki mérkőzés előtt is, de ezt a jelek szerint nem fogják elérni.

A belgrádi mérkőzés 20.45 órakor kezdődik.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
G-CSOPORT
5. FORDULÓ
Szeptember 7., csütörtök

20.45: Szerbia–Magyarország – élőben az NSO-n!
18.00: Litvánia–Montenegró – élőben az NSO-n!
Szabadnapos: Bulgária

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország3215–0+57
2. Szerbia3215–1+47
3. Montenegró31111–2–14
4. Bulgária4222–6–42
5. Litvánia3121–5–41

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A SZEPTEMBERI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK:
Demjén Patrik(MTK Budapest),Dibusz Dénes(Ferencvárosi TC),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország),Szappanos Péter(Paksi FC)
VÉDŐK: Balogh Botond(Parma – Olaszország),Fiola Attila(Fehérvár FC),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Mocsi Attila(Rizespor – Törökország),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Szalai Attila (Hoffenheim – Németország),Szalai Gábor(Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Kalmár Zsolt(Fehérvár FC),Kata Mihály(MTK Budapest),Kerkez Milos(AFC Bournemouth – Anglia),Nagy Ádám(Pisa – Olaszország),Loic Nego(Le Havre – Franciaország), Callum Styles(Barnsley – Anglia),Szuhodovszki Soma(Kecskeméti TE)
TÁMADÓK:Ádám Martin(Ulszan Hyundai – Dél-Korea),Csoboth Kevin(Újpest FC),Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE),Sallai Roland(SC Freiburg – Németország),Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia),Varga Barnabás(Ferencváros)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

A SZERB VÁLOGATOTT KERETE A MIEINK ELLENI MÉRKŐZÉSRE
KAPUSOK: Vanja Milinkovics-Szavics(Torino),Predrag Rajkovics(Mallorca),Djordje Petrovics (New England Revolution),Borisz Radunovics(Cagliari)
VÉDŐK: Nikola Milenkovics
(Fiorentina),Sztrahinja Erakovics(Zenit),Nemanja Gudelj (Sevilla), Milos Veljkovics(Werder Bremen),Sztrahinja Pavlovics(Red Bull Salzburg),Szrdjan Babics (Szpartak Moszkva),Filip Mladenovics(Panathinaikosz)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
Andrija Zsivkovics(PAOK),Nemanja Radonjics(Torino),Nemanja Makszimovics (Getafe), Uros Racsics(Sassuolo),Ivan Ilics(Torino),Filip Kosztics(Juventus),Dusan Tadics (Fenerbahce),Lazar Szamardzsics(Udinese),Sztefan Mitrovics(Crvena zvezda),Szergej Milinkovics-Szavics (Al-Hilal)
TÁMADÓK: Alekszandar Mitrovics
(Al-Hilal),Dusan Vlahovics(Juventus),Luka Jovics(Milan)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Dragan Sztojkovics

 

A Nemzeti Sportot Szerbiából tudósítja: Bodnár Zalán, Somogyi Zsolt, Pusztai Viola (videó), Szabó Miklós (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik