Egy balszerencsés öngóllal vereséget szenvedtünk a szerbektől

Vágólapra másolva!
2022.03.24. 19:15
A magyar labdarúgó-válogatott 1–0-ra kikapott a Puskás Arénában Szerbiától felkészülési mérkőzésen.
Ez a gól döntött... (Fotó: Árvai Károly)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Ez a gól döntött... (Fotó: Árvai Károly) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–SZERBIA
0–1 (0–1)
Budapest, Puskás Aréna, 29 914 néző. Vezette: Glova (szlovák)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka (Kecskés Á., 80.), Lang, Fiola – Nego (Bolla, 59.), Schäfer, Nagy Á. (Gazdag, 59.), Nagy Zs. (Styles, 70.) – Sallai (Vécsei, 80.), Szalai Á. (Ádám, 70.), Szoboszlai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
SZERBIA: V. Milinkovics-Szavics – Veljkovics (Racsics, 77.), Nasztaszics (Terzics, 65.), Pavlovics (Sz. Mitrovics, 55.) – Lukics (Radonjics, a szünetben), Gudelj – Zsivkovics (Jovics, a szünetben), Tadics, Sz. Milinkovics-Szavics, Kosztics (Risztics, a szünetben) – A. Mitrovics. Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics
Gólszerző: Nagy Zs. (35. – öngól)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A kezdőrúgás elvégzése előtt a 94 esztendős korában hétfőn elhunyt Raduly Józsefre emlékezett a közönség: tapssal búcsúzott a Vasas legendás futballistájától.

Azok után, hogy a megszokott három belső védő közül Willi Orbán és Szalai Attila is hiányzott a Szerbia elleni felkészülési mérkőzésről, nem maradt túl sok mozgástere Marco Rossi szövetségi kapitánynak. Lang Ádám mellett jobbról Botka Endre, balról Fiola Attila foglalta el a belső védő pozícióját, a jobb szélen Loic Nego és Bolla Bendegúz közül előbbit választotta a szövetségi kapitány, míg a bal oldalon a Puskás Akadémia labdarúgója, Nagy Zsolt és az újonc Callum Styles jelentett opciót. A szakvezető szerda délután leszögezte: újonc biztosan nem lesz a kezdőcsapatban, így a felcsúti játékos nyugodtan készülhetett az összecsapásra. Középen Nagy Ádám és Schäfer András játszott szűrő középpályást, előttük Szoboszlai Dominik kapott szerepet, illetve Sallai Roland és Szalai Ádám alkotta a csatársort. Az olasz szakember a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón részletesen beszélt a szerbek agresszív letámadásáról, és alig telt el hetven másodperc, amikor ebből már ízelítőt is kaptunk. A magyar csapat már a saját tizenhatosánál problémába ütközött, az első labdakihozatalt megzavarta az ellenfél, de szerencsére ebből nem alakult ki gólhelyzet – mindenesetre intő jel volt, hogy a világbajnokságra készülő ellenfél pillanatnyi nyugalmat sem hagy a mieinknek. Persze ez nem volt meglepő, hiszen a szerb együttest a nemzetközi porondon csupa ismert futballista alkotta. A 8. percben hördült fel először a közönség – mármint a magyar szurkolók, mert az aréna harmadik szintjén több száz szerb drukker foglalt helyet –, amikor Szalai Ádám fejesét Vanja Milinkovics-Szavics kiütötte, igaz, a partjelző lest intett.

Húsz perc elteltével az lehetett a nézők benyomása, hogy ez a meccs tényleg barátságos. Ez a forgatókönyv ma már nem divat, szinte csak tétmérkőzést játszanak a klubok és a nemzeti válogatottak is, de az iramon mégis azt lehetett érezni, nem pörög mindenki azon a fordulatszámon, amelyen általában szokott. S ez főleg a vendégekre vonatkozott, akiknek minden mozdulatán érződött a labdabiztonság, a technikai tudás, könnyedén, egyben könnyelműen is játszottak – a hazai együttesnek viszont így is sokszor problémát okozott a labda megtartása, még a saját térfélen is. Feltűnő volt, hogy a passzok nem találták meg Szoboszlai Dominikot, aki próbált folyamatosan mozogni, igyekezett elkérni a labdát, de a mérkőzés első szakaszában alig-alig tudott bekapcsolódni a játékba. Időnként hosszú indításokkal próbálkozott a válogatott, ha már a labdatartás problémába ütközött, és ezekből zavart tudott okozni a szerb védőknek. Amikor Fiola Attila indításával Nagy Zsolt kilépett a bal oldalon, morajlott a közönség, ám végül nem sikerült veszélyes helyzetet kialakítani ebből az akcióból sem. Nem volt véletlen, hogy Marco Rossi idegesen mászkált a kispad előtt, és dühösen kiabálta be a pályára az instrukcióit – nyilvánvalóan többet várt játékosaitól.

S miközben úgy éreztük, „fél gőzzel” játszik a szerb válogatott, mégis vezetést szerzett, egy kétségkívül szokatlan góllal. Nemanja Gudelj lövése után szöglethez jutott a vendégcsapat, a sarokrúgást követően a Fulham támadója, Alekszandar Mitrovics – egy tizedmásodpercre kézzel is érintve a labdát – kapura lőtt, Gulácsi Péter bravúrral a lécre tolta a labdát, amely onnan kifelé pattant, de Nagy Zsolt olyan ügyetlenül próbált felszabadítani, hogy a labdát a saját kapuja felé terelte, és Loic Nego már csak a gólvonalon túlról tudott menteni.

A szerb játékosok örülni kezdtek, csakhogy a legújabb kor „divatja” szerint hosszú perceket kellett arra várni, hogy a VAR-elemzés után kiderüljön, vezetést szerzett-e a válogatottjuk. Az eset érdekessége, hogy – felkészülési meccsről lévén szó – a VAR-szobában ülő Bognár Tamás hosszas vizsgálódás után úgy döntött, a támadó nem volt szabálytalan, a labda pedig egyértelműen, teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon, így a szlovák játékvezető középre mutatott.

Egy csapásra megélénkült a mérkőzés a furcsa és a magyar színekért szorítók számára lehangoló közjátéktól. Sallai Roland szép cselekkel elment a bal oldalon, beadását követően Szalai Ádám került ígéretes helyzetbe, ám nem találta el a kaput. Válaszképpen Szergej Milinkovics-Szavics szabadrúgásból veszélyeztetett, de a Lazio kitűnősége néhány centivel eltévesztette a jobb felső sarkot.

Noha a szerb együttes vezetett, mégis Dragan Sztojkovics szövetségi kapitány cserélt – hármat is. Ettől függetlenül a mérkőzés az első játékrész nagy részéhez hasonlóan csendesebb tempóban zajlott, látszott, hogy a vendégeknél technikailag képzettebb labdarúgók szerepelnek, ráadásul a szerbek az előnyük tudatában nyugodtan és legtöbbször pontosan passzolgattak. Sokkal több labdakezelési hiba akadályozta a magyarok játékát, innen-onnan az elégedetlenkedők hangja is felerősödött. Gazdag Dániel és Bolla Bendegúz volt a házigazda csapat első két cseréje, és előbbi néhány megindulása a jobb oldalon máris zavart okozott a szerb védőknél. A 60. percben ismét szokatlan jelenetnek lehettünk tanúi: a hangosanbeszélő megkérte a stadionban helyet foglaló gyerekeket, hogy ne dobáljanak papírrepülőket a játéktérre – valóban, az egyik szögletzászló környékén több „járat” is landolt a zöld gyepen. Amúgy pedig a gyerekeknek mindig igazuk van: nagyszerű esemény volt, hogy a viszonylag késői kezdés ellenére is ott lehettek az arénában, az nem az ő kritikájuk, hogy unatkoztak, nem kötötte le őket igazán a találkozó. Lassan, pontatlanul játszott a válogatott, és bár a küzdeni tudására semmiféle panasz nem lehetett, a futball minősége hagyott kívánnivalót maga után.

Aztán jött az újoncavatás: Marco Rossi pályára küldte Callum Stylest, akit a magyar szurkolók közül jó eséllyel még senki sem látott játszani, mégis a megelőlegezett bizalmat jelentő vastapssal köszöntötték őt. Vele együtt lépett a pályára a Paks gólkirályjelöltje, Ádám Martin, őt is szeretettel fogadták. S hogy, hogy nem, de a hajrára megélénkült az összecsapás: előbb Gulácsi Péter védett szenzációsan, amikor Alekszandar Mitrovics szemből, egyedül vihette felé a labdát, ám az RB Leipzig kapusa lábbal védeni tudott, a másik oldalon pedig Sallai Roland lövésénél reménykedhettek a magyar drukkerek, azonban a labda elkerülte a jobb alsó sarkot. Ugyanezt célozta Nemanja Radonjics, aki a két gárda legutóbbi mérkőzésén gólt szerzett Budapesten (1–1 lett az eredmény 2020 őszén), viszont ő is tévedett néhány centit.

Az utolsó pillanatban óriási esély nyílt egyenlíteni: Schäfer András lövése után a a kapufáról vágódott vissza a labda, Szoboszlai Dominik elé került, de ő nem találta el az üres kaput – ez legyen a legnagyobb bajunk, rúgjon akkor gólt, amikor tétmeccset játszunk!

Idei első mérkőzésén vereséget szenvedett tehát a magyar válogatott, a nyilvánvalóan erősebb, jobb játékosokból álló, vb-részvevő riválistól. Az összecsapásnak rengeteg tanulsága lehet – együttesünk legközelebb kedden játszik Belfastban Észak-Írország ellen, s talán akkor hatékonyabb lesz a produkció.




(Fotó: Szabó Miklós)
(Fotó: Szabó Miklós)



ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A MAGYAR KERET A MÁRCIUSI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKRE
Kapusok:
Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
Védők:
Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán* (RB Leipzig – Németország), Spandler Csaba (Puskás Akadémia)
Középpályások: Baráth Péter
(Debreceni VSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Barnsley – Anglia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (FTC)
Támadók: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Basel – Svájc), Varga Kevin (Young Boys – Svájc)

A MAGYAR VÁLOGATOTT IDEI PROGRAMJA – SZEPTEMBERIG

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 29.
20.45: Észak-Írország–MAGYARORSZÁG (Belfast, Windsor Park)

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA, 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik