Válogatott: „Sousa nem szeretne kapitány lenni; Rossival is történt beszélgetés”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.19. 12:30
null
Paulo Sousa minden bizonnyal nem lesz a magyar válogatott szövetségi kapitánya (Fotó: AFP)
Csütörtökön a Digi Sport Reggeli Start című műsorának vendége volt az MLSZ elnökségi tagja, Bánki Erik, aki többek között a leendő szövetségi kapitány kilétéről, a kiválasztás szempontjairól beszélt, valamint arról, hogyan képzeli el a szövetség az utánpótlás- és a felnőttválogatott körüli munkát. 

 

„Azon az állásponton voltam, és az elnök úr nyilatkozta is, hogy ne kapkodjunk – felelte Bánki Erik arra a kérdésre, eldőlt-e, hogy a novemberi Costa Rica és Luxemburg elleni felkészülési mérkőzésen Szélesi Zoltán vezeti a válogatottat. – Ha a következő napokban nem találjuk meg a kapitányt, akivel a következő években az építkezési folyamatot közösen gondoljuk el, akkor inkább megbízott kapitány legyen. Úgy gondolom, a magyar mezőnyben találunk olyan szakembert, aki a legjobb tudása szerint össze tudja úgy rakni a válogatottat, hogy jól szerepeljünk ezen a két mérkőzésen.”

„Azt nem tudom, hogy történt-e kapcsolatfelvétel Paulo Sousával, én is csak a folyosói pletykákból hallottam, hogy nem az elnök, de mások beszéltek vele – reagált Bánki a leendő szövetségi kapitány kilétét firtató kérdésre. – Azt a visszajelzést adta, hogy megtisztelő a felkérés, szereti a magyarokat, de nem szeretne szövetségi kapitányi feladatokat ellátni, ő tipikusan klubedzőnek tartja magát. Marco Rossival is történtek háttérbeszélgetések az információim szerint, de nyilvánvalóan más szereplő is képbe kerül. Az elnökség megbízta ezzel az elnök urat és a főtitkárt, hogy egyeztessenek olyan szakemberekkel, akik megfelelő életpályával rendelkeznek, vagy olyan fiatalok, akikben reménybeli sikeres jövőt látunk.”

Bánki Erik szerint ha rutinos kapitányt választanak,

az külföldi lesz (Fotó: pecsma.hu)
Bánki Erik szerint ha rutinos kapitányt választanak, az külföldi lesz (Fotó: pecsma.hu)

Szombathy Pál műsorvezető erre reagálva rákérdezett, megerősíti-e vendége, hogy egyeztetések lesznek az olyan típusú fiatal magyar edzőkkel is, mint Szabics Imre, Fehér Csaba vagy Lőw Zsolt.

„Az északírek elleni meccs utáni váltásban nagy szerepet játszottam, hiszen az elsők között voltam, aki azt mondta, hogy azonnali váltásra van szükség – mondta az elnökségi tag. – Nem azért, mert kikaptunk Észak-Írországtól, hanem azért, mert az előtte lévő felkészülési meccsen és az északírek elleni találkozón sem láttam azt az elképzelést a kapitány részéről, ami sikeres Eb-kvalifikációhoz vezetett volna.”

„Akkor meglepő ötlet volt, amikor előhoztuk Dárdai Pált, sok kritikai jött az elején. Én ma is azt mondom, hogy vagy egy ilyen fiatal edző kell, vagy egy idősebb, komoly pályát maga mögött tudó, ez esetben külföldi szövetségi kapitány, aki mellett ezek a fiatalok tudnak annyi tapasztalatot szerezni, hogy aztán át tudják venni a válogatottat. Azt gondolom, hogy Szélesi is sokat fejlődött az elmúlt időszakban Dárdai és Storck mellett is. Ők is egy-két éven belül olyan állapotban lesznek, hogy sikeres magyar szövetségi kapitányok lehessenek.”

Bánki Erik azt is elmondta, hogy a jövőben különválik egymástól a szövetségi kapitányi és a sportigazgatói pozíció, valamint úgy gondolja, hogy marad a német vonal.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik