Válogatott: A román csapat jobb a magyarnál - Jenei

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.03. 10:44
Jenei Imre egykori román és magyar szövetségi kapitány volt a Digi Sport Reggeli Start című műsorának a vendége. A rutinos szakember beszélt a közelgő, bukaresti labdarúgó Eb-selejtezőről is, amelyen a házigazdákat érzi erősebbnek, de nem zárja ki, hogy a magyar válogatott meglepetést szerez.

 

„A tippem maradt ugyanaz, mint volt tavaly: a román csapat jobb a magyarnál, akiket láttam az északírek ellen – nyugtázta az amúgy ismert erőviszonyokat Jenei Imre. – Plusz hazai pályán, Bukarestben játszhatnak a románok, ahol ötvenezer néző buzdítja őket. Persze mindez együtt sem jelenti azt, hogy a magyarok ne tudnának jó eredményt elérni. Ez lehet akár egy bukaresti győzelem is, hiszen a futballban bármi megtörténhet. Dárdai Pálnak olyan labdarúgókra lesz szüksége, akik képesek fülüket bedugva tartva függetleníteni magukat a közegtől, és csak a játékkal foglalkoznak. Nem zavarja őket meg az atmoszféra, ami persze nem lesz egyszerű feladat. Dárdai ilyen rövid idő alatt nem tudja a saját elképzeléseit átvinni a magyar válogatottra, egy új játékrendszer kialakításához kevés lesz az ideje, plusz ugye eleve három meccsre vállalta el a feladatot. Dárdai olyan futballkultúrából érkezik, ahol mentálisan már a kisgyerekek fel vannak készítve arra, amire egy magyar, vagy egy román kortársa nincs. Mások a gyerekek, más a nevelésük. Nem tudjuk Magyarországon és Romániában a futballt szerető gyerekeket úgy nevelni, hogy igazi futballistákká váljanak. Fiatalként vannak részeredményeik, részsikereik, de amint belépnek a felnőttek közé, ez a folyamat megtörik.”

A román válogatottról Jenei elmondta: megkezdődött egy fiatalítási hullám, amelyen az általa jól ismert szövetségi kapitánynak, Victor Piturcának tovább kell haladnia.

„Piturca már bebizonyította, hogy jó szövetségi kapitány, hiszen kétszer járt világversenyen a válogatottal. Minden edzőnek – és minden embernek –, vannak hiányosságai, hibái. Neki nem is elsősorban szakmailag, hanem pszichológiailag. Persze olykor a keret összeállításánál is találni hibát, viszont ő túlságosan büszke ember, aki nem igazán hallgat senkire. Amit gondol, azt megcsinálja.”

Jenei Imre elmondta: a magyar válogatottnak szakmai segítségét felajánló Miriuta Vasilét Romániában rengeteg támadás éri emiatt, ő ebben a kérdésben sokkal diplomatikusabb utat jár be: nem foglal hasonlóan nyilvánosan állást egyik oldal mellett sem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik