U19, U17: sorsoltak a 2015-ös Európa-bajnoki selejtezőkre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.28. 11:15
A svájci Nyonban elkészítették az U17-es bulgáriai, valamint az U19-es görögországi Európa-bajnokság első selejtezőkörének csoportbeosztását. Előbbi korosztályban a magyar válogatott a horvátokkal, a kazahokkal és az izraeliekkel került egy csoportba, míg utóbbiban a mieink útja a szlovákokon, az örményeken és az azerieken át vezethet az elitkörbe.

Az 1998-as születésű játékosokból álló U17-eseknél a 13 selejtezőcsoport első két helyezettje, valamint az öt legjobb csoportharmadik csatlakozik az erőnyerő németekhez az elitkörben, ahonnan 15 válogatott jut ki a 2015 nyarán rendezendő Európa-bajnokságra, amelyet Bulgáriában rendeznek.U17-eseknél a 13 selejtezőcsoport első két helyezettje, valamint az öt legjobb csoportharmadik csatlakozik az erőnyerő németekhez az elitkörben, ahonnan 15 válogatott jut ki a 2015 nyarán rendezendő Európa-bajnokságra, amelyet Bulgáriában rendeznek.

A Szepessy László vezette magyar nemzeti csapat a 7. számú kvartettbe kapott besorolást Horvátország, Kazahsztán és Izrael társaságában.

"Nehéz, kiegyensúlyozott csoportba kerültünk. A horvát utánpótlás mindig is erős volt, az izraeli pedig az utóbbi években ért el kiemelkedő eredményeket – mondta az mlsz.hu-nak a sorsolásról Szepessy László. – A kazah válogatott is okozhat meglepetést, hiszen rengeteg pénzt ölnek náluk a labdarúgásba, biztos vagyok benne, hogy ők is gyors, dinamikus focit játszanak majd. A hazai pálya előny számunkra, de az is fontos, hogy a lehető legerősebb ellenfelekkel szemben készülhessünk fel a selejtezőkre, mert csak így tudunk megfelelően felkészülni az előttünk álló feladatra. A cél nem lehet más, mint a továbbjutás, ezzel a korosztállyal ugyanis az Eb-döntő elérése a célunk.”

Az 1996-os születésű futballistákból álló U19-es korosztályban szintén 13 csoportban zajlanak az első selejtezőkör küzdelmei, és a csoportok első két helyezettje, tehát 26 csapat jut tovább az elitkörbe, ahol már a spanyolok is bekapcsolódnak a küzdelmekbe. Ebből a körből csak hét csapat jut tovább, ám ők már a görögországi rendezésű kontinensviadalra kvalifikálják magukat.

Pisont István tanítványai a négyes csoportba kerültek, akárcsak Szlovákia, Örményország és Azerbajdzsán.

„Örömteli, hogy mi rendezzük a tornát, a hazai pálya nagy előnyt jelent egy ilyen selejtezőben – mondta a sorsolás után Pisont István, a '96-os korosztály szövetségi edzője. – Riválisaink nem tartoznak az európai elitbe, de mindhárom válogatottat tiszteletben tartjuk, hiszen azt már korábban is megtapasztalhattuk, hogy ezen a szinten sincsenek könnyű ellenfelek. A célunk egyértelmű, tovább kell jutnunk az elitkörbe, és úgy gondolom, ha nem jön közbe semmi váratlan akadály, ezt teljesíteni is fogjuk. Ennek a korosztálynak fél éve egyetlen percen múlt az Európa-bajnoki szereplése, azóta is jelentős hiányérzetünk van emiatt, a következő sorozatban szeretnénk javítani és kiharcolni a részvételt az Eb-döntőben.”

Egyébként mindkét korosztályunk az erősebbik, A-kalapból várhatta a nyoni sorsolást, és egyaránt hazai pályán harcolhatja ki az elitkörbe jutást.

A U17-es Európa-bajnokságot 2014-ben Máltán, míg az U19-esekét Magyarországon rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik