Nemzetisport.hu 2012.02.18 16:46 Frissítve: 2015.03.30 01:37

Olimpiai helyszínek, London: Olimpiai Stadion

Létesítmény neve: Olimpiai StadionSportágak: atlétika, paralimpiai atlétika, nyitó és záró ünnepélyÁtadás éve: 2011Befogadóképesség: 80 000 főÉpítkezés költsége: 486 millió font

 

A 2012-es londoni játékok Olimpiai Stadionja az esemény szimbóluma és egyik fő helyszíne lesz: a sportok királynője, az atlétika kap itt kiemelt szerepet, természetesen a hivatalos nyitó ünnepség és a záró ceremónia mellett.

A nyolcvanezres stadion építése 2008 májusában kezdődött, és majdnem három évre volt szükség ahhoz, hogy az utolsó gyepdarab is a helyére kerüljön 2011 áprilisában. A stadion a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve készült, a hivatalos leírás szerint „a valaha épített leginkább fenntartható építmény.″ Az acélfelhasználás más stadionokhoz képest jóval kevesebb, a betontömböket ipari hulladékból készítették, a stadion felső gyűrűje pedig feleslegessé vált gázcsövekből készült.

Az előkészületek során harminc épületet romboltak le, hogy helyet biztosítanak a stadionnak.

Az Olimpiai Stadion az Olimpiai Park déli részén helyezkedik el félszigetszerűen, ugyanis három oldalról is víz veszi körül. A nézők a helyszínt öt hídon keresztül érhetik el, amelyek összeköttetést biztosítanak a környező területekkel.

A stadionnak a játékok alatt 80 000 férőhelyes a befogadóképessége: 25 000 állandó ülés van az alsó szinten, míg a felső szint 55 000 néző befogadására képes, ám ez ideiglenes elemekből épült, így az olimpia után elbontható. Korábban még nem épült ennyire könnyen visszabontható olimpiai stadion.

Összesen hétszáz szoba van a létesítményben, ebbe beletartozik a nyolc öltöző és a négy imaszoba is. Érdekesség – és a kilátogatóknak erre jó felkészülni –, hogy az arénán belül nincs ételárusítás, csak a stadionon kívüli szurkolói zónákban. A stadion gondozását felügyelő személyzetnek van egy különleges segítsége is: a helyszín körül egy Willow nevű idomított sólyom „járőrözik”, megakadályozva, hogy a galambok a létesítményre építsék fészküket.

Az olimpia után a stadiont elsősorban az atléták használják, bár felvetődött az is, hogy az egyik londoni labdarúgócsapat beköltözik – a Tottenhamről és a West Hamről esett szó, majd a Leyton Orient is érdeklődött, de komoly gond a futópálya, amelyet tilos lebontani. Az eddigi pályázatokat ráadásul hosszas jogi kötélhúzás kísérte.

A stadion meglehetősen vegyes fogadtatást kapott, az építészek dicsérték a fenntarthatóságra és újrahasznosításra törekvést, viszont erősen kritizálták az épület külsejét. A Times kritikusa nagyon erős kritikát fogalmazott meg, hozzátéve, hogy ha a 2008-as és 2012-es olimpia fő stadionját összehasonlítják, akkor a Kelet felemelkedésének és a Nyugat hanyatlásának példáját látják.

Szó ami szó, a gyönyörű (de kihasználatlan és nehezen fenntartható) pekingi Madárfészekhez képest a londoni stadion nem sok különlegeset tud felmutatni.

AZ ÖSSZES OLIMPIAI HELYSZÍN

Aquatics CentreBasketball ArenaBMX TrackBrands HatchCity of Coventry StadionCopper BoxEarls CourtEton DorneyEton ManorExCeLGreenwich ParkHadleigh FarmHampden ParkHampton Court PalaceHorse Guards ParadeHyde ParkIBC/MPCLee ValleyLord's Cricket GroundThe MallMillennium StadionNorth Greenwich ArenaOld TraffordOlimpiai faluOlimpiai StadionRiverbank Arena •  Royal Artillery BarracksSt. James' ParkVelodromeWater Polo ArenaWembley ArenaWembley StadionWeymouth & PortlandWimbledon

 

2013.01.09 10:56:24

London 2012

Londonban paralimpikonjaink is kitettek magukért. Ön kinek adná az Év sportolója címet?

2013.01.05 09:18:33

London 2012

Erős női nyolcas küzd, benne a víz és a tatami csillagaival az Év sportolója címért.

2013.01.02 11:06:27

London 2012

Nyolc egyéniség, akinek a versenyéért, küzdelméért, játékáért egy ország szorított a játékok alatt.

2012.12.21 19:21:51

London 2012 KARÁDI ZOLTÁN

A nyáron Gyurta, Berki, Kozák, Fazekas, Szabó és Kökény is begyűjtötte a világ- és Európa-bajnoki cím mellé az olimpiai aranyat.