Olimpiai helyszínek, London: Hampden Park (Glasgow, Skócia)

Vágólapra másolva!
2012.02.18. 17:00
Címkék
Létesítmény neve: Hampden ParkSportág: labdarúgásÁtadás éve: 1903Befogadóképesség: 52 063 főÉpítkezés költsége: N/A

 

 

A glasgow-i Hampden Park Skócia 1903-ban átadott nemzeti labdarúgó stadionja, egyben az örökös amatőrcsapat, a Queen's Park FC otthona, de koncertek és már sportesemények lebonyolítására is használják. A stadionon a közelmúltban 70 millió fontos felújítást végeztek, eredményeként az UEFA ötcsillagos helyszínnek (most: 4. kategóriás) minősítette.

A játékok alatt a stadion ad otthont nyolc labdarúgó-mérkőzésnek, a férfi és női tornán egyaránt rendeznek itt meccseket. A 2014-es brit Nemzetközösségi Játékokon is kulcsszerepet kap a Hampden, itt rendezik majd az atlétikaversenyeket, valamint a záró ünnepélyt.

A stadion az egyik legfélelmetesebb hangulatú futballaréna a világon, amelyet az is mutat, hogy a góloknál felhangzó örömüvöltést csak Hampden Roar néven emlegetik... A nézőrekord – természetesen még az átalakítások előttről – 149415 fő (Skócia–Anglia,1937, máig Európa-csúcsot jelentő nézőszám), majdnem a háromszorosa a jelenlegi befogadóképességnek!

A Hampden a skót labdarúgóélet szíve és adminisztratív központja, a szövetség és a ligák irodái is itt vannak. A stadion három BEK- és BL-döntőnek, két KEK-döntőnek és egy UEFA-kupa-döntőnek adott helyet – nem mellesleg Puskás Ferenc itt játszotta élete egyik legnagyobb meccsét, a Real Madrid–Eintracht Frankfurt BEK-fináléban (7:3, 1960).

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik