Osztrák úton a topfutball felé – David Nemeth; Szalai Attila; Szekér Botond?

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2022.03.10. 14:03
null
A kismartoni David Nemeth (balra) öt meccsen szerepelt már a Mainzban a német Bundesligában; Szalai Attila a Rapid Wien utánpótlásából kikerülve lett a Mezőkövesd játékosa, ma pedig már a Fenerbahce labdarúgója; a 14 éves Szekér Botond (jobbra) még az út elején jár, a Burgenland Akadémia játékosa (Fotó: AFP, Rapid Wien/ NSO-montázs)
Külföldi tapasztalatok sorozatunkban, Németország után ezúttal visszatérünk Ausztriába, fókuszban az osztrák preakadémiai képzés és a topfutballba való eljutás osztrák útja.

Az osztrák futball, a helyi képzés és kiválasztási rendszer vissza-visszatérő „vendégünk” a Nemzeti Sport Online-on különböző cikkeinkben, sorozatainkban, részben a magyar érintettség okán, részben mint jó példa. Elég csak a Red Bull Salzburgot említeni, amely ugyan elbukta a Bayern München elleni keddi BL-nyolcaddöntőt, de így is nagy bravúr, hogy a 22 éves átlagéletkorú csapat továbbjutott a csoportkörből, és a bajorok ellen öt olyan játékos szerepelt, aki az az osztrák akadémiai rendszerből került ki. Legutóbb a tavaszi szezonkezdet kapcsán foglalkoztunk az osztrák Bundesligával, akkor annak apropóján, hogy az élvonalban kettő, a másodosztályban hat magyar játékos várta az idei rajtot és Major Sámuel (Admira Wacker) azóta debütált is az első osztályban.

Külföldi tapasztalatok sorozatunkban most a profi futball mögötti hátországot vizsgáljuk meg. Elsősorban a nyolc éve Ausztriában, Kismartonban élő Szekér Bálint elmondása alapján, aki külkapcsolati tanácsadóként számos osztrák sportklubbal és szövetséggel került már munkakapcsolatba és fia, az U15-ös válogatott kerettag Szekér Botond példáján keresztül testközelből is betekintést nyerhetett a helyi kiválasztási folyamatokba, a preakadémiai képzésbe. Magyarországon sokan megfogalmazták már azt a problémát, hogy az akadémiákra is bekerülnek olyan gyerekek, akik 15 éves koruk előtt nem kapták meg azt az alapozó képzést, ami elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy később profi labdarúgókká válhassanak. Ausztriában a központosításban hisznek, abban, hogy már az akadémiai korosztályt megelőzően is összegyűjtik egy adott térség legjobbjait.

AKADÉMIA ELŐTT KLUBFÜGGETLEN LAZ-KÖZPONT

„A fiam még Magyarországon kezdett el futballozni. Ausztriába kerülve azt tapasztaltam nagy különbségként, hogy itt már tizenöt éves kor előtt tartományi szinten kialakítanak válogatottakat, úgynevezett LAZ-központokat, melyek a legkisebb településekről is összegyűjtik a tehetségeket, adott korosztályok legjobbjait, akiknek minden héten, akár több alkalommal is tartanak külön edzéseket – beszélt a Nemzeti Sportnak az osztrák utánpótlásrendszer egyik fontos, első lépcsőjéről Szekér Bálint. – Így a legtehetségesebb gyerekek a saját klubjaiknál sokszor csak a hétvégi meccseken vesznek részt, az érdemi munkát a tartományi csapatoknál végzik, melyek bizonyos időközönként egymással is megmérkőznek. Ez a rendszer lehetőséget ad arra, hogy már ezen a szinten szétválassza a tömegsport jelleggel futballozó gyerekeket azoktól, akik már ebben a korban kiemelkednek társaik közül, és ők jobban tudnak fejlődni, ha többet vannak együtt. Hetven százalékban ezekből a LAZ-központokból kerülnek aztán ki azok a kiválasztottak, akik a tizenhárom akadémiai csapatot alkotják az országban, ők játszhatnak majd a kiemelt U15-ös, U16-os és U18-as bajnokságban.”

Szekér Botond (labdával) a Burgenland Akadémia U15-ös együttesének a csapatkapitánya
Szekér Botond (labdával) a Burgenland Akadémia U15-ös együttesének a csapatkapitánya

Az édesapa kifejtette, a rendszer működésének van két alapfeltétele, amiben szintén jelentős az eltérés a magyarországi viszonyokhoz képest.

„Az LAZ-központok kluboktól független költségvetésből, a tartományi kormányok és labdarúgó-szövetségek finanszírozásával működnek. A kluboktól való függetlenedés pedig azt eredményezi, hogy tizenöt éves kor előtt abszolút nincs eredménycentrikusság az egyesületeknél. Amikor Botond még otthon játszott, mindig az volt az elsődleges a csapatánál, minél több meccset megnyerjenek. Itt a legfiatalabbakkal foglalkozó egyesületek fő célja a sportolási lehetőség biztosítása minél több gyerek számára, ez a klub működésének alapja, nem az, hogy ők nyerjék a legtöbb tornát, tőlük kerüljenek ki a legjobb játékosok.”

AZ AKADÉMIAI-SZINT – U15-TŐL U18-IG

A kluboktól való függetlenedés az akadémiai szinten is megmaradhat – bár ott már azért vannak kivételek, például a bécsi klubok vagy a Salzburg.

„Botond korábban játszott a Rapid Wien és az Admira Wacker utánpótlásában is, jelenleg a Burgenland Akadémia U15-ös csapatának a tagja. Ez teljesen tartományi finanszírozású, klubtól független akadémia. Ez azt jelenti, hogy az akadémiai játékosok több klubból jönnek össze, és gyakran ingáznak a klubjuk és az akadémia között, nincsenek röghöz kötve. A fiam, ha betölti a tizenhatodikéletévét, például pályára léphet majd az ötödosztályban szereplő Eisenstadt felnőttcsapatában is, amellett, hogy utánpótlásszinten a Burgenland Akadémián játszik. A három kiemelt akadémiai korosztály, amelyben a tizenhárom akadémia csapatai versenyeznek az U15, az U16 és az U18. Itt U19 nincs. A versenyrendszer úgy van kitalálva, hogy egy akadémiának mind a három korosztálya ugyanazzal az ellenféllel mérkőzik egy adott héten. Tehát a csapatok együtt utaznak, az edzők közösen dolgoznak, ez pedig jelentősen megkönnyíti a csapatok közötti átjárást. Mivel U19-es korosztály nincs, ezért U18 után már felnőttbajnokságba kerülnek a fiatalok. A legtehetségesebbek az élvonalba, a többiek alacsonyabb osztályba, többségében valamelyik élvonalbeli gárda fiókcsapatába. Mivel U17 sincs, a rendszer azt eredményezi, hogy az U18-as bajnokságban tulajdonképpen két korosztály játszik együtt, a 16 és a 17 évesek, így az U16 számít vízválasztónak, azt követően sokan lemorzsolódnak. Viszont akik akkor maradnak az akadémiai rendszerben, azokból lesznek a profi labdarúgók.”

Szekér Bálint úgy véli, a magyarországi gyerekek alapvetően technikásabbak, kreatívabbak, viszont Ausztriában sokkal több a párharc és gyorsabb a játék.

„Amikor a fiamék még U11-es korosztályban átjártak Magyarországra edzőmeccsekre, például Sopronba, rendre sok gólos vereségeket szenvedtek a nagyon eredményorientált, technikásabb és abban a korban csapatként jobban mozgó magyar együttesekkel szemben. Mára ez viszont már megfordult, legutóbb éppen az Illés Akadémia Haladás U15-os csapata ellen játszottak és hat egyre győztek. Sok a csapatban a bevándorló hátterű gyerek – de a vezetők és az edzők között is többen vannak –, akik kitörési lehetőségként tekintenek a futballra. Ebben a korosztályban már nagyon sok párharcot vállalnak, és ebből is adódóan gyorsabb a játék, a mérkőzéseket az első perctől kezdve nagy iramban kezdik, és végig ez a harcos mentalitás jellemzi őket, sok futással. Mivel a gyerekek nagyon eltérő kultúrákból, nyelvi környezetből érkeznek, korán rákényszerülnek arra, hogy megtanulják a nyelvet, megtanuljanak beilleszkedni. Attól is fejlődik a focitudásuk, hogy megismernek különböző kultúrákat és játékstílusokat az edzésen és a pályán. Szakmailag pedig az akadémiák rendszeresen profilokat készítenek a gyerekekről, felmérik a jellemzőiket és tudatosan azokat a képességeiket erősítik, melyekben elmaradásuk van. A fiam jobblábas belső védőként például azért szerepel most a bal oldalon, hogy a gyengébbik lábát is fejlessze.”

Szekér Botondot az akadémiai csapatában csapatkapitánynak is megválasztották, az édesapa szerint ez magyarként Burgenlandban nagy elismerés, mint ahogy az is, hogy az osztrák és a magyar U15-ös korosztályos válogatottnál is járt már keretedzésen.

Szekér Bálint (jobbra) szerint fia, Botond jó úton halad, hogy profi futballistává válhasson
Szekér Bálint (jobbra) szerint fia, Botond jó úton halad, hogy profi futballistává válhasson

KITÖRÉSI LEHETŐSÉG – ÚT A FELNŐTTFUTBALLBA

„Az nem kérdés, ha választani kell, akkor a fiam a magyar csapatban szeretne játszani. Ugyanakkor ebben a korban minden lehetőséget érdemes megragadni a tapasztalatszerzésre. Itt például rendszeresen előfordul, hogy német klubok – mondjuk a Mönchengladbach, a Nürnberg – több éven keresztül meghívnak Ausztriából próbaedzésekre egyes játékosokat, és a megfigyelőik révén folyamatosan nyomon is követik a fejlődésüket, akár már tizenöt éves kortól. U15-től ugyanis az osztrák szövetségtől kikérhető az összes korosztályos bajnoki mérkőzés, mert minden rögzítve van, és azért kerül rendre annyi játékos Ausztriából német klubokhoz (csaknem negyven labdarúgó játszik most a német első osztályban, aki Ausztriából indult, de vannak az angol és a spanyol ligában is), mert már korosztályos szinten kialakulnak a szakmai kapcsolatok, a játékosok pedig igyekeznek minden lehetőséget megragadni, hogy felhívják magukra a figyelmet. Említhetem konkrét példaként a felmenők révén magyar származású, de magyarul már nem beszélő, hozzánk hasonlóan kismartoni Nemeth családot. Az ő fiuk, David a fent vázolt utat végigjárva a burgenlandi akadémiáról, majd az akkor még működő SV Mattersburgból került Mainzba, ebben az idényben, húszévesen már be is mutatkozott a német élvonalban, egyébként osztrák U21-es válogatott. De Szoboszlai Dominik és a Rapid Wien korosztályos csapatait U15-től végigjáró Szalai Attila példája is azt mutatja, az osztrák képzésből kikerülve jó eséllyel el lehet jutni magasabb szintet képviselő bajnokságokba is.”

Azt persze most még nehéz lenne megjósolni, hogy a 15. életévét idén betöltő Szekér Botond léphet-e hasonló útra, mint az említett játékosok, a következő két év vízválasztó lehet ebből a szempontból. Mindenesetre édesapja szerint az osztrák akadémiai rendszerben minden adott ahhoz, hogy a legtehetségesebb játékosok hamar eljussanak, akár európai topligákba is.

AUSZTRIÁBAN JOBBAN FELKÉSZÍTIK A FIATALOKAT A PROFIVÁ VÁLÁSRA

Az osztrák utánpótlással kapcsolatban kíváncsiak voltunk az Ausztriában élő menedzser, Haisza Viktor véleményére is, aki több utánpótláskorú magyar játékost is képvisel Ausztriában.

„A magyar utánpótlás-nevelés nagyon sokat fejlődött az elmúlt években, körülményekben, infrastruktúrában már meg is előzi az osztrák viszonyokat, viszont Ausztriában jobban felkészítik a fiatalokat a profi labdarúgóvá válásra – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Haisza Viktor.Múlt héten volt szerencsém látni a Salzburg–Rapid U18-as rangadót, majd egy magyarországi akadémiai meccset is, és azt láttam, a magyar játékosok technikásabbak, jobban bánnak a labdával, viszont sokkal gyorsabb, dinamikusabb volt a játék az osztrák meccsen, jóval több volt az egy az egy elleni párharc a két csapatban futballozó sok délszláv és török származású játékos között. Az a színvonal már közelebb állt a felnőttfutballhoz.”

A menedzser néhány, Ausztriában edződő magyar tehetségről is beszélt.

„Korábban, az osztrák élvonalban is bemutatkozott magyarok közül mi képviseltük a kiemelkedően tehetséges, de sajnálatos sérülései miatt korán visszavonult Szántó Tamást és említhetem a két osztrák élvonalbeli csapatban is szerepelt, huszonegy éves Borsos Filipet (1. Wiener Neustädter) is. A jelenleg az osztrák utánpótlásban edződő magyarok közül kiemelném az a LASK U15-ös tehetségét, Fónai Bencét, akivel jártunk már ismerkedésen Németországban, a Hannovernél is. Olyan szabadrúgásokat lő, hogy hamar felfigyeltek rá, több német klub is nyomon követi a fejlődését. Szintén az U15-ös korosztály tehetsége Hős Zsombor az Admira Wackerből, a 17 éves kapus, Tóth Balázs pedig már a Red Bull Salzburg második csapatához, az osztrák felnőtt másodosztályban szereplő Liefering keretéhez tartozik. Én annak a híve vagyok, hogy amint lehet, akár már 17 éves korban, felnőttek között edződjenek a fiatalok, mert az szolgálja a fejlődésüket, és mivel Ausztriában az U18-as korosztály fölött már nincs következő lépcsőfok, így előbb megkapják a lehetőséget felnőttbajnokságban, még ha nem is rögtön a legmagasabb osztályban. Említhetem példaként a 2004-es születésű Szegletes Milánt is, aki otthon csak az U17-es bajnokságban szerepelt, nyáron szerződött Auszrtriába, és itt már felnőttek között játszik az FC Blau-Weiss Linz II-ben.”

Felsoroltakon kívül is több magyar fiatal játszik Ausztriában. A felnőtt élvonalban Bukta Csaba (Altach) és Major Sámuel (Admira Wacker), a másodosztályban Majnovics Martin (SV Horn), Mester Csaba (Austria Wien II) és Tiefenbach Dániel (Austria Lustenau). Az utánpótlásbanBerki Marcell (Red Bull Salzburg), Balabás Bence (Austria Wien), Bertalan Barnabás, Fönyedi Botond, Paizs Milán (– mind Admira), Koplárovics Olivér (Ried), Kovács Patrik (Red Bull Salzburg), Németh Kristóf Sándor (Hartberg), Lányi Ferenc, Vince Dominik és a korábbi szövetségi kapitány fia, Pintér Attila Filip (– mind Rapid Wien), de említhetjük a magyar nemzetiségű, osztrák U17-es válogatott Jánó Zétényt (Red Bull Salzburg) is.

FÓNAI BENCE


HA ÖNNEK IS VANNAK A LABDARÚGÁSSAL KAPCSOLATOS, KÜLFÖLDÖN SZERZETT TAPASZTALATAI, ELSŐSORBAN A HELYI UTÁNPÓTLÁSRENDSZERRŐL, AMATŐR FUTBALLRÓL, ÉS SZÍVESEN BESZÁMOLNA EZEKRŐL, VÁRJUK LEVELÉT AZ nsonline@nemzetisport.hu CÍMRE „KÜLFÖLDI TAPASZTALATOK” TÁRGYMEGJELÖLÉSSEL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik