A Red Bull Salzburgnál tolják előre a fiatalokat – így nevelnek a szomszédban

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2018.03.07. 07:16
null
Ha kell, a kaput cipeli, ha kell, gólokat lő és lépésről lépésre halad előre – Szoboszlai Dominik (középen) jó szereplése több magyar tehetségnek is utat nyithat Salzburgban (Fotó: facebook.com/FCRedBullSalzburg)
A télen a DVSC-től szerződtetett, U17-es válogatott Bukta Csabával együtt immár négy magyar fiatal pallérozódik a Red Bull labdarúgócsalád ausztriai bázisán az U16-os, korosztályos csapattól számolva. Közülük az úttörőnek számító Szoboszlai Dominik menedzserét, Esterházy Mátyást kértük meg, hogy mutassa be nekünk egy kicsit közelebbről az ottani utánpótlás rendszerét, azt a futballfelfogást és játékospolitikát, amit a salzburgiak képviselnek. A játékosügynök, aki saját bevallása szerint a fél életét Ausztriában tölti, így jól ismeri a helyi viszonyokat, arról is beszélt megkeresésünkre, minek köszönhető, hogy megélénkült a Red Bull érdeklődése a magyar fiatalok iránt, és vajon mire vihetik a mieink ebben a minden elemében nemzetközinek mondható „versenyistállóban”.   

 

„VAN, AKIT TÍZÉVES KORÁTÓL FIGYELNEK” – HOGYAN LEHET ELJUTNI A RED BULLBA?

A Red Bull Salzburg és a fiókcsapatának számító Liefering kötelékébe jelenleg négy magyar fiatal tartozik az U16-os csapattól számolva. Az U16-os korosztályos gárda tagja a 2002-es születésű, de még csak 15 éves, ebben a szezonban hét bajnokin hat gólt szerző csatár,Mester Csabaés a szintén 2002-es, ám a 16. életévét már betöltő középpályás,Major Sámuel. Az U16 után az U18-as korosztály következik, ehhez csatlakozott a télen a 2001-ben született támadó,Bukta Csaba. A 2000-es születésű Szoboszlai pedig ebben a szezonban ingázik az osztrák másodosztályú Liefering, a Red Bull ifi BL-ben szereplő korosztályos együttese, illetve az osztrák élvonalban játszó első csapat között – igaz, utóbbiban eddig csupán felkészülési mérkőzésen szerepelt, tétmeccsen még nem volt a keretben.

A magyar futball viszonyait ismerve nagy szó, hogy az ifjúsági BL-ben címvédő – bár ebben a szezonban a nyolcaddöntőben búcsúzó –, Európa legjobb utánpótlásműhelyei között számon tartott Red Bullnál ennyi honfitársunk edződhet.Esterházy Mátyásszerint ez nagyban köszönhető Szoboszlai Dominik jó teljesítményének.

„Először a már korábban is Ausztriában szereplő Mester Csabát szerződtették a salzburgiak, de ő fiatalabb, mint Dominik, még a korosztályos csapatban lövi a gólokat. Dominik rövid idő alatt olyan teljesítményt tudott nyújtani, ami az addiginál talán nagyobb bizalmat ébresztett a salzburgiakban a magyar fiatalok irányába, komolyabb figyelmet fordítanak rájuk. És nemcsak megfigyelik őket a világszínvonalú megfigyelőhálózatuk révén, hanem előszeretettel szerződtetik is őket, ha megfelelnek az elvárásaiknak"– mondta a Nemzeti Sport Online megkeresésére a menedzser.

Az egyik legérdekesebb kérdés persze az, mit is keres a Red Bull a fiatalokban, mit néznek meg a leginkább, és milyen folyamat vezet el addig, mire szerződtetnek valakit.

„Tudni kell, hogy Európában a legtöbb klub legkésőbb tizenöt éves korban elkezdi a játékosok megfigyelését, de vannak olyanok is, akiket már tízesztendős koruktól nyomon követnek"– fogalmazott Esterházy.

„Gyakran előfordul, hogy már a tizenhat éves játékos szerződtetését is megelőzi egy három-négy éves megfigyelői munka. Például Dominik már jóval a szerződtetése előtt többször járt Salzburgban, hosszabb ideig nyomon követték a fejlődését – vagyis átgondoltan igazolnak. A rendszer úgy működik, hogy U14 alatt csak helyi, térségbeli gyerekeket szerződtetnek, U14 és U16 között már Ausztria más régióiból is, az U16-os és U18-as korosztályokba pedig már az Európai Unió más országaiból is érkeznek fiatalok az akadémiára. A legkomolyabb verseny 18 éves korban kezdődik, hiszen ez az az életkor, amikor a világ bármely pontjáról igazolhatnak labdarúgókat. Salzburgban élnek is ezzel a lehetőséggel, hiszen Ázsiából és Afrikából is előszeretettel válogatnak. Huszonkét-huszonhárom évesnél idősebb játékosokat már nem nagyon visznek oda. Ennek az is az oka, hogy olyan játékosokat keresnek, akik még formálhatók, akiknek meg tudják tanítani azt a fajta, a »labda elleni« játékra nagy hangsúlyt fektető, a letámadásra, abból labdaszerzésekre és gyors támadásbefejezésekre építő futballt, amit már a korosztályos csapatoktól kezdődően képviselnek. Ennek eszköze pedig egy klasszikus, szélső nélküli négy-négy-kettes felállás, gyémántalakzatban. Viszont a teljes felfogásnak az elsajátítására időt hagynak a játékosoknak. Időt arra, hogy beilleszkedjenek, hogy a külföldiek megtanulják a nyelvet, hogy fokozatosan fejlődjenek, előbb az utánpótlásban, majd a felnőttekhez érve előbb a másodosztályú Lieferingben."

Salzburgi magyar tehetségek – Major Sámuel (balra) és Bukta Csaba
Salzburgi magyar tehetségek – Major Sámuel (balra) és Bukta Csaba

MIT NÉZNEK A RED BULLNÁL – SZAKMAI SZEMPONTOK

De mégis, mire van szükség ahhoz, hogy valakin megakadjon a megfigyelő szeme és bekerüljön ebbe a rendszerbe?

„EZT A HELYZETET IS MEG KELL TANULNI KEZELNI” – SZOBOSZLAI DOMINIKRÓL

Szoboszlai Dominik a télen kötött új szerződést a Red Bull Salzburggal és felkerült a Lieferingtől az első kerethez, de ettől függetlenül a másodosztályban is szerepelhet. A felkészülési időszakban három gólt is lőtt a Salzburgban, ám az osztrák élvonalba még nem nevezték be, ellenben a Lieferingben az idei első bajnokiján rögtön gólt szerzett, és az ifi BL-ben játszott két mérkőzése közül a Sporting CP ellen is a kapuba talált (a Porto elleni nyolcaddöntőben viszont búcsúzott a Red Bull a sorozattól). Esterházy Mátyás szerint természetes, hogy Dominiknak ki kell várnia az idejét, nem szabad türelmetlennek lennie amiatt, hogy még nem játszott az első osztályban.

„A Real Sociedad ellen februárban sikerrel megvívott Európa-liga-párharc is mutatja, hogy milyen játékerőt képviselő csapat a Red Bull Salzburg. Az, hogy Dominik 17 évesen ennél a csapatnál tagja a bő keretnek, már önmagában nagy szó, amit az eddigi teljesítményének köszönhet. A profi futballra való felkészítés része az is, hogy az ilyen helyzeteket is megtanulja kezelni, amikor együtt edz a csapattal, de hétvégente még nem kerül be a keretbe. Harcolnia kell a helyéért, semmit sem adnak ingyen, akkor sem, ha mindenki tisztában van a képességeivel. Mentálisan meg kell tanulnia kezelnie ezt az új szituációt, de nem féltem Dominikot, ennél nehezebb helyzetekkel is meg tud birkózni. A Salzburgnál hosszú távon terveznek vele, lehetőséget fog kapni a bizonyításra, viszont látni kell, az ifjúsági futballból kilépve azért nem lehet egyik napról a másikra beépíteni valakit egy olyan szintű profi csapatba, mint a Red Bull Salzburg, amely toronymagasan vezeti az osztrák Bundesligát és a legjobb tizenhat közé jutott az Európa-ligában.”

„Amikor Szoboszlait szerződtették, technikailag szinte már mindent tudott –kezdett bele annak ecsetelésébe Esterházy, hogy minek köszönhették a magyar fiatalok a salzburgi lehetőséget.– A Red Bullnál pedig tovább fejlesztették a labda elleni játékban, illetve megtanulta azokat a labda nélküli mozgásokat, melyek nélkül nincs európai topfutball. Bukta Csaba véleményem szerint tipikus Red Bull-játékos, a gyorsaságának köszönhetően erősségét jelentik az egy egy elleni szituációk, a gyors befejezések, viszont időre van szüksége, hogy például fizikailag megerősödjön. Amikor fizikailag készen áll a felnőttfutballra, meggyőződésem, hogy sokan rácsodálkoznak majd a játékára. Major Sámuelt a játékintelligenciája mellett a sebessége, futómennyisége és munkabírása emeli ki a társai közül. Ez utóbbi, illetve a labdarúgók regenerációs képessége, hogy készen állnak-e adott esetben két-három naponta ugyanazt a futómennyiséget produkálni, különösen fontos szempont a Red Bullnál a játékosok megítélésénél, szerződtetésénél."

Vagyis azokat keresik, akikben megvan a további fejlődés lehetősége. Nem az a döntő, hogy adott időben gyorsaságban és fizikai paraméterekben mennyire kiemelkedő valaki, mert ezek az előnyök a felnőttfutballhoz érve gyorsan eltűnhetnek, hanem az alapvető futballtudást, a hozzáállást, a fejlődésre való fogékonyságot nézik. Ezért is fordulhat elő, hogy már tizenéves korában hosszabb ideig nyomon követnek egy tehetséget a szerződtetése előtt, mert arra kíváncsiak, képes-e fejlődni. A salzburgiak elsősorban olyan tehetségeket keresnek, akikből egyéniségek válhatnak.

„A profi utánpótlás-nevelés egyetlen célja, hogy minőségi labdarúgót tudjanak produkálni a felnőttfutball számára. A Red Bullnál ennek szellemében dolgoznak, és ennek megfelelően évente két-három olyan játékos kerül az U18-as csapatból a már felnőtt Lieferinghez, aki ott rendszeresen játszik is, onnan pedig nagyjából ugyanennyien léphetnek feljebb az osztrák élvonalba" – folytatta a játékosügynök.

LIEFERING, SALZBURG, LIPCSE – ÍGY FEST EURÓPA EGYIK LEGJOBBAN FELÉPÍTETT FUTBALLCSALÁDJA

A Red Bull családnál maradva érdekes kérdés, hogyan is kell elképzelni a gyakorlatban az osztrák másodosztályú Liefering, az élvonalbeli Red Bull Salzburg és a bundesligás RB Leipzig közti szakmai kooperációt, játékosáramlást, túl azon, hogy mind a három klub ugyanazt a játékfelfogást képviseli.

MÁRIS ITT AZ ÚJ SZOBOSZLAI? – MAJOR SÁMUEL

Esterházy Mátyás szerint a Red Bull kötelékébe tartozó magyar fiatalok közül a leginkább talán a 16 éves, U16-os válogatott Major Sámuel hasonlítható Szoboszlai Dominikhoz. Ugyanazokon a posztokon szerepelnek és a menedzser szerint Majornak is megvan az esélye, hogy nagy lépésekben haladjon a felnőttfutball felé.

„Sámuel Dominikhoz hasonlóan végtelenül profin viselkedik azóta, hogy tavaly nyáron bekerült a Red Bull Akadémiára, miután a szüleivel Ausztriába költöztek. Kevesebb mint fél év alatt megtanult németül, könnyedén kommunikál, aminek köszönhetően gyorsan beilleszkedett. Korosztálya legjobbjai közé tartozik, de ő tipikusan az a kategória, aki ugyan már most is jó, ám a benne rejlő lehetőségek miatt érdemes rá figyelni. Azt persze egyelőre még nem lehet megmondani, hogy pontosan mire viheti, az azonban látszik, hogy jelenleg a korosztályában európai összevetésben is megállja a helyét. Jó a mentalitása, nagyon intelligens a pályán és azon kívül is. Jobbal, ballal egyformán bánik a labdával. Gyors és rengeteget is fut, másrészt nagyon kemény a párharcokban, lepattannak róla az ellenfelek, és ami még nagyon fontos, fogékony a fejlődésre, már fél év alatt is nagyon sokat lépett előre. A posztját tekintve ugyanúgy a pálya közepén, hatos és nyolcas pozícióban vethető be, mint Szoboszlai, amolyan irányító, szervező típus, rajta kell átfolynia a játéknak. Ő nem az a kimondott szabadrúgás-specialista, de így is lő azért gólokat és sok gólpasszt ad."

„Európa egyik legjobban felépített futballcsaládjáról beszélünk, amelyet három különálló klub alkot, de nagyon szoros a szakmai kapcsolat közöttük – magyarázta Esterházy. –A Red Bull Fussball Akademie valójában a Liefering égisze alatt működik, de együttműködési megállapodás köti össze a Red Bull Salzburggal (hasonlóképpen, mint mondjuk itthon a Vasas Kubala Akadémiát és a Vasas FC-t – a szerző). A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy az akadémiára szerződő labdarúgók alapvetően a Liefering játékosai lesznek, és ha jó teljesítményt nyújtanak, akkor új szerződést kötnek, immár a Salzburggal, hogy az osztrák élvonalban is szerepelhessenek. Viszont azok a futballisták, akiket rögtön a Salzburg szerződtet, automatikusan játszhatnak a Lieferingnél a két klub között meglévő kooperáció révén. Az osztrák szövetség ugyanis az élvonalból eddig egyedüliként a Salzburgnak engedélyezte, hogy másodosztályú fiókcsapata legyen, lehetővé téve ezzel azt, hogy a két legmagasabb osztályban egyszerre, egyazon szezonon belül pályára léphetnek a salzburgi futballisták, ahogy erre most Szoboszlainak is megvan az esélye. Ugyanakkor nemcsak a játékosoknak van lehetőségük előrelépésre. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Red Bull Salzburg első csapatának most az a Marco Rose a vezetőedzője, aki az előző idényben még az U18-as korosztályos csapatnál volt Dominik trénere. Ráadásul továbbra is, amikor csak teheti, ott van az utánpótlásmeccseken is. Az egész rendszert pedig egy kiváló utánpótlás-igazgató fogja össze a korábban Hoffenheimben is dolgozó Ernst Tanner személyében."

A csapatok közti váltásra az edzők közül jó példa lehet Lőw Zsolt is, aki előbb a Lieferingben, majd a Red Bull Salzburgnál is dolgozott másodedzőként, jelenleg pedig már az RB Leipzignél segítiRalph Hasenhüttl vezetőedző munkáját. Liefering amúgy egy városrésznek a neve Salzburgban, ott található az akadémia, és az akadémia területén játssza a bajnoki meccseit a másodosztályban szereplő FC Liefering. Esterházy elmondása szerint egyébként a Liefering és a Red Bull közötti kapcsolat sokban ahhoz hasonlít, ami nálunk egy NB I-es első csapat, és egy NB III-ban szereplő második csapat között fennáll, de vannak alapvető különbségek.

Az egyik éppen a folyamatos átjárás, és nemcsak a játékosok, hanem az edzők számára is. Ezt az is lehetővé teszi, hogy a két együttes között nem két, hanem csak egy osztály különbség van, a második liga pedig valóban alkalmas lehet arra, hogy felkészítse a fiatalokat a profi futballra, és onnan feljebb lépve nagyobb eséllyel helyt tudnak állni az első osztályban, mintha egy harmadosztályú meccs után a következő héten hirtelen már az élvonalban találnák magukat.

A Liefering 27-es keretében mindössze két 1997-es születésű mezőnyjátékost és egy 1996-os születésű kapust találunk. A többi 24 játékos ennél mind fiatalabb. A legfiatalabb éppen Szoboszlai, aki tavaly októberben töltötte be a 17. életévét. Ugyanakkor a Lieferingben a 27-ből 15-en külföldiek. Szoboszlai csapattársai között brazil kapust, francia és ghánai védőt ugyanúgy találni, mint német, dél-koreai vagy mali középpályást és zambiai, elefántcsontparti és brazil támadót. Igazi U20-as világválogatott, az osztrák másodosztály szintjén, és el lehet képzelni, egy ilyen közegben milyen nagy a versenyhelyzet már az edzéseken is, és hogyan húzzák egymást fölfelé a fiatalok.

„Az a szemlélet nagyon előremutató, hogy amint csak lehet, tolják előre a fiatalokat a felnőttfutball felé, a lehető legmagasabb szintre. Ezt segíti, hogy a magyarországi rendszerrel ellentétben nincs U17, hanem U16 után U18 jön, afölött pedig már a felnőtt Liefering van, nincs U19 sem. Akinek időre van szüksége, az végigjárhatja a különböző lépcsőfokokat, nem siettetik a fejlődést. Ám egy 19-20 éves játékos itt már nem számít tehetségnek, annyi idős korra felnőtt labdarúgóvá kell érni, és ez máshol is így van Európában. Az persze egy másik kérdés, hogy a felnőttszint az osztrák másodosztályt jelenti, vagy mondjuk egyből a Red Bull első csapatát, mint Naby Keita esetében, aki nem játszott a Lieferingben (19 évesen szerződtették, két szezont húzott le az osztrák élvonalban, utána ment Lipcsébe, ez a második idénye a német Bundesligában, nyártól pedig már Liverpoolban légióskodik majd – a szerző). A végcél az, hogy hozzá hasonló egyéniségeket neveljenek ki, Európában ma erről szól a játékosok profi módon történő felépítése.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik