SOMOGYI ZSOLT 2020.07.08 08:15 Frissítve: 2020.07.08 08:56

Esterházy Mátyás: Nincs olyan hely, ahol Szoboszlai esélytelen lenne a csapatba kerülésre

Szoboszlai Dominik nemcsak bajnok és kupagyőztes lett az RB Salzburg tagjaként, hanem megválasztották az idény legjobb játékosának is – a nyolcszoros válogatott középpályás menedzsere, Esterházy Mátyás a közeljövő terveiről, valamint játékosa felnőtté válásáról is beszélt.

Szoboszlai Dominik (balra) az ügynöke szerint bárhol esélyes a csapatba kerülésre

 

– Ami talán a leginkább foglalkoztatja a szurkolókat: merre vezet Szoboszlai Dominik útja?
– Amikor egyeztettük az interjút, ragaszkodtam ahhoz, amihez amúgy mindig: csak őszintén beszélgessünk – mondta Esterházy Mátyás, az RB Salzburg 19 éves magyar játékosának képviselője. – Szóval, elhiheti, mi sem tudjuk. Egyelőre. Szerencsére több lehetőség van, de a vírusszünet átírta az életet. Néhány bajnokság még zajlik, nem tudni, hol mikor kezdődik az új idény, mely klubok szerepelhetnek a nemzetközi kupákban – és azért ezek az információk mind nagyon fontosak.

– Vasárnap este érkezett a hír: az osztrák felsőház sportigazgatói, edzői és a csapatkapitányok szavazatai alapján az osztrák Bundesliga legjobb játékosa Szoboszlai Dominik. Mit érzett, amikor meghallotta?
– Boldogságot. És hatalmas motivációt, hogy haladjunk tovább a megkezdett úton.

– Mintha magát a játékost hallanám.
– Nézze, sokat beszélgetünk. Tizenhárom-tizennégy éves volt, amikor megismerkedtünk, azóta nagyon közel kerültünk egymáshoz. A szakmai fejlődése mellett boldoggá tesz, hogy láthatom felnőni, illetve nemzetközi klasszissá érni a pályán és azon kívül is. Azóta biztos vagyok a képességeiben, amióta először láttam futballozni. Rengeteg mindenen mentünk keresztül együtt, a külvilág folyamatos kételkedése pedig még erősebbé tette a hitünket, hogy Dominik messzire eljuthat. Nagyon tudatosan építkezünk, és egyvalamit megígérhetek: ez a munka folytatódik.

– Azt látni kívülről, hogy tudatosan igyekeznek felépíteni a középpályás pályáját. Mi az, amit a szurkoló esetleg nem láthat? Mi zajlik a kulisszák mögött?
– Szoboszlai Dominik tizenhat éves kora óta felnőttszinten futballozik, nagyon fiatalon lett tagja a magyar válogatott keretének, így óhatatlanul is nagy volt a felhajtás körülötte. Rengeteg munkánk van az édesapjával abban, hogy végtelenül tudatos és profi sportoló vált belőle. Ne feledje: ez az első teljes idénye az első csapatban, és rögtön húzóemberré tudott válni. Tizenkilenc éves korára több mint száz felnőtt klubmeccs van a lábában, és nyolcszor szerepelt a felnőttválogatottban. Elképesztő számok ezek ilyen fiatalon.

– Ha már említi: az újrakezdés óta mintha kicserélték volna Szoboszlai Dominikot.
– Szerintem is változott. Felnőtt, sokkal érettebb lett, és sokkal tudatosabban hoz meg döntéseket. Azt eddig is tudta, hogy ígéretes tehetség, tizennyolc évesen kezdő volt a magyar válogatottban, évek óta Salzburgban nevelkedik, még jó, hogy ezzel tisztában volt. De mintha mára megértette volna, mit kell tennie, hogy a lehető legjobban teljesítsen. Látja, hogy minden munkaóráért jutalmat kap a mérkőzéseken, hiszen mosollyal az arcán tud játszani – és neki ez mindennél többet jelent.

Esterházy Mátyás

– Miben segíthet ilyenkor az ügynöke?
– Edzeni nem tudok helyette, gyakorolni a szabadrúgásokat főleg nem, de azon vagyunk, hogy minél több szakember segítse a fejlődésben. Nem titok: már januárban felkértük – de ez az igény is Dominiktól jött – Shane Tusupot, hogy nézze meg, hogyan javítható Dominik erőnléte, táplálkozása, illetve javulhat-e a pihenés minősége. Különedzések, étkezési tanácsok, az alvás vizsgálata – mindenféle területen tudatossá tettük az életét. A különmunka pedig a vírus okozta leállás közben különösen nagy értelmet nyert.

– Milyen eredménnyel?
– Salzburgban minden edzés és mérkőzés után kifüggesztik a fizikai eredményeket. Amióta újraindult az osztrák bajnokság, Dominik minden alkalommal ott van a rangsor elején. Látja, hogy milyen visszacsatolás ez a munkájáról, az edzője mondta a napokban, milyen profi hozzáállású labdarúgóvá fejlődött. Jó és klasszis játékos között kicsi a különbség. Dominik megértette, minden adottsága megvan ahhoz, hogy Európa legjobbjai között tartsák számon. Mára azt gondolom, hogy a mentális érésének köszönhetően ez már csak karnyújtásnyira van tőle.

– Azt mondta: felnőtt. Mire értette?
– Egyre többet beszél arról, hogy érzi, a tizenévesek, sőt a még kisebbek mennyire figyelik, kedvelik őt, és vállalja, hogy példa legyen. Ez nekem megerősítés abban, hogy érzékeli a felelősséget. Annak a felelősségét, hogy milyen az, amikor valaki példát mutat. Nagy klubok csábítják, itt a bizonyíték, hogy mindez elérhető. Nyilván senkinek sem automatikusan jár. Hároméves korától edz az édesapja útmutatásai szerint, rengeteget gyakorolt, elmondhatatlan mennyiségű munkát végzett már eddig is – de ez a munka elvégezhető, ide bárki eljuthat. Tehetség, adottság nyilvánvalóan kell hozzá, de Dominikot az elvégzett munkája vitte el addig, ahol most tart. Ezt bárki utánacsinálhatja. Rengeteg példát tudnék említeni, de a fordulópont talán az volt, amikor a német Marco Rose edzősége alatt kevés lehetőséget kapott, és váltani szerettünk volna. Nagyon közel jártunk ahhoz, hogy egy másik országban folytassa, de Dominik úgy döntött, hogy nem fordít hátat a nehézségeknek. Leült a vezetőedzővel, és elmondta neki, hogy addig dolgozik, amíg bekerül a csapatba, nem adja föl, mert ebben a klubban akar futballozni. Azt hiszem, ezt nagyon nagyra becsülte benne Marco Rose. Be is került az együttesbe. Ezzel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy egy karrier rengeteg nehézséget rejt, rengeteg lemondással és munkával jár. Kizárólag az lehet igazán eredményes, aki kész feláldozni mindent a sikerért – és megfelelő döntéseket hoz. Dominik jó ideje kész erre, és ezért nagyon büszke vagyok rá.

– Dzsudzsák Balázs száznyolcszoros válogatott, mégis, a döntéseit a kritikusai szerint nem mindig a szakmai, hanem a pénzügyi lehetőségek is befolyásolták. Nem tart attól, hogy ilyesmi önökkel is megtörténik?
– Minden játékos karrierje más. Dzsudzsák Balázs pályafutása előtt minden magyar megemelheti a kalapját. Dominik karrierje olyan szakmai lehetőségeket rejt, amelyek magával hozzák majd az anyagi megbecsülést is. Tizenkilenc évesen anyagi biztonságban él, semmilyen szinten sem befolyásolja a döntését a pénz. De azért azt világosan kell látni, hogy egy szakmailag megfelelő lehetőség anyagilag is rendkívül kecsegtető.

– Napoli, Lipcse, Milan, Lazio – naponta hallani, mely csapatok szeretnék szerződtetni. Hogy áll ez az ügy?
– Épp most ért véget a bajnokság, Dominik eddig nem foglalkozott az esetleges átigazolásával. Most két hetet pihen, utána leülünk megbeszélni a jövőjét. Minden lehetőséget számba veszünk, és biztos vagyok benne, hogy jó döntést hoz. Természetesen a legfontosabb szempont az, hogy rendszeres játéklehetőséget kapjon. De jelenleg úgy érzem, nincs olyan hely, ahol esélytelen lenne a csapatba kerülésre. Olyan személyiség, akinek fontos, hogy nyomás alatt legyen, nem ijed meg a nagy feladatoktól, mi pedig hiszünk a képességeiben, és abban, hogy helyt tud állni.

– A reptérről érkezett az interjúra. Azzal kezdte, csak őszintén. Ezért nem hagyom ki a kérdést: honnan érkezett?
– Az utazási korlátozások feloldása óta folyamatosan úton vagyok. Most épp Spanyolországból jöttem haza.

2020.11.21 16:18:24

Légiósok K. T. I.

Divkovic második félidőben eleresztett átlövése döntött a dunaszerdahelyiek javára.

2020.11.20 23:29:44

Légiósok BABJÁK BENCE

„Bizonyára a tehetségnek is van némi szerepe ebben, ám elsősorban az elvégzett munkának köszönhetem, hogy eljutottam idáig.”

2020.11.20 23:27:59

Légiósok MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nem csupán megtanítottak a játék elsajátítható elemeire, hanem – nevelték is.