Ausztria: az NB II-ből igazolt a Sturm Graz – hivatalos

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2022.06.27. 10:25
null
Tóth Milánt (középen) menedzsere, Haisza Viktor (jobbra) társaságában mutatta be a Sturm Graz (Fotó: Perfootmance GMBH)
Ahogy azt a Nemzeti Sport Online-on előre jeleztük: a 20 éves csatár, Tóth Milán a Haladás NB II-es labdarúgócsapatától az előző idényben az osztrák élvonalban ezüstérmes Sturm Grazhoz szerződött.

 

Szombaton már jeleztük, hogy Tóth Milán átigazolásáról megszületett a megegyezés – a csatár a Haladástól az osztrák Bundesliga ezüstérmeséhez, a Sturm Grazhoz szerződik.

Tóth vasárnap utazott orvosi vizsgálatra a Sturmhoz, ami után alá is írta kettő plusz egy évre szóló szerződését Christian Ilzer vezetőedző csapatához – ezt hétfőn jelentette be az osztrák klub.


Tóth 20 évesen remek idényt produkált az NB II-ben, 34 meccsen 11 gólt és négy gólpasszt jegyzett. A másodosztályban 2019 őszén mutatkozott be, de tavaly vált fokozatosan alapemberré Szombathelyen, és az előző idényben már a vasiak legeredményesebb játékosának bizonyult. Öccse, a 18 éves Tóth Balázs már 2020 óta Ausztriában játszik, jelenleg a Red Bull Salzburg fiókcsapatának, a másodosztályú Lieferingnek a kapusa.

A Strum Graz a 2021–2022-es idényben a Salzburg mögött második helyen végzett az osztrák Bundesligában, így indulhat a Bajnokok Ligájában, s a selejtező harmadik körében, augusztusban kapcsolódhat be a sorozatba a nem bajnoki ágon.

A Nemzeti Sportnak a csatárt képviselő Perfootmance GMBH menedzseriroda többségi tulajdonosa, Haisza Viktor nyilatkozott az átigazolásról.

„Először is köszönjük a Haladás klubmenedzserének, Szántó Erzsébetnek és Homlok Zsolt elnöknek, hogy ez az átigazolás létrejöhetett – hangsúlyozta a játékosügynök. – Profi, üzleti szemléletet követve, de nagyon korrekten álltak Tóth Milán ügyéhez a hetekig tartó tárgyalássorozat alatt. Boldog vagyok, hogy sikerült minden érintettnek egyezségre jutnia, hatalmas erkölcsi, szakmai sikernek tartom hogy egy Bajnokok Ligája-induló egyesületben folytathatja a csatár a pályafutását. Már csak azért is, mert tudom, mekkora utat járt be – másfél éve még egy akadémiai játékos volt az U19-es csapatban –, milyen sokat dolgozott ezért a lehetőségért és milyen áldozatokat hozott a családjával együtt. Tizenhat éves volt, amikor vele és a testvérével, Balázzsal elkezdtünk közösen dolgozni, most pedig már mindketten Ausztriában profiskodhatnak, nemzetközileg is jegyzett klubokban. Példaértékű kitartásuknak, a sportág iránti alázatuknak is köszönhető, hogy ez lett a közös munka gyümölcse.”

Haisza Viktor elmondta, miután Tóth Milánt a Sturm figyelmébe ajánlották, az osztrák klub hónapokon keresztül megfigyelte a csatárt, minden apró részletre kiterjedően kielemezték a játékát, személyesen is többször megnézték őt a klub megfigyelői. Többoldalas átfogó jellemzést készítettek róla.

„Kiemelték ösztönösségét, kiszámíthatatlanságát a pályán, valamint egyéniségét, karizmatikus, karakteres szemelyiségét, akár pályán kívül is. Szakmailag a gyorsaságát emelték még ki (34 km/h fölött van a végsebessége), dinamikussága, atletikussága, technikai tudása mellett.“

A menedzser hozzátette, az NB I-ből, valamint Ciprusról, Lengyelországból és Svájcból is érdeklődtek Tóth iránt, volt a grazinál anyagilag kedvezőbb ajánlata is, de szakmai szempontból, a játékos további fejlődését nézve ezt tartották a legjobb lehetőségnek. Meggyőző volt az a tudatos stratégia, illetve karrierépítés, amit felvázolt az osztrák klub a tárgyalások során.

„Milánt az első csapathoz szerződtették, az első csapattal kezdi meg a felkészülést, de a klubbal egyetértve mi is úgy látjuk jónak, hogy kezdetben, az állandó játéklehetőség érdekében az osztrák másodosztályba most feljutó Sturm II-ben szerepel majd” – fogalmazott Haisza Viktor. Azt is hozzátette, hogy másik két ügyfelük, Borsos Filip és Tóth Balázs fejlődése is mutatja, hogy az osztrák másodosztály kiváló lépcsőfok lehet a magyar tehetségek számára, amely megalapozhatja azt, hogy később az osztrák élvonalban is helyt tudjanak állni. Bíznak abban, hogy Tóth Milán a Sturm Grazból az U21-es válogatottba is rendszeresen be tud majd kerülni a jövőben.

„Milánban hatalmas potenciál rejlik, tökéletesen beleillik a követelményrendszerünkbe – idézi a Sturm hivatalos honlapja Andreas Schicker sportigazgatót. – Sebességet hoz a csapatunkba, és remek statisztikái voltak a Haladásnál. Örülök, hogy hosszú távon a Sturm mellett döntött, sikeres kezdést kívánok neki a második csapatunkban.”

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL
Érkezők:Balogh Ferenc(Nagykanizsa – kölcsönből vissza),Bokor Bence(Mosonmagyaróvár – kölcsönből vissza),Bolla Gergő(NK Nafta Lendva – Szlovénia),Borvető Áron(III. Kerület),Csernik Kornél(Soroksár),Debreceni Zalán(Nyíregyháza – kölcsönből vissza),Hursán György(Pécs),Mursits Roland(Dorog),Nyíri Vince(Dorog),Sipos Zoltán(Szolnok),Vanja Zvekanov(szerb-magyar, FK Javor-Matis Ivanjica – Szerbia)
Távozók:Délczeg Gergely(?),Guzmics Richárd(?),Holdampf Gergő(DVTK),Kállai Kevin(?),Monori Norbert(?),Pataki Márk(?),Rózsa Dániel(?),Stieber András(?),Szekér Ádám(Tiszakécskei LC), Tóth Milán (Sturm Graz – Ausztria) Tóth-Gábor Kristóf(Bp. Honvéd – kölcsönből vissza)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik