PÓR KÁROLY
PÓR KÁROLY
2022.06.27 10:25 Frissítve: 2022.06.27 11:15

Ausztria: az NB II-ből igazolt a Sturm Graz – hivatalos

Ahogy azt a Nemzeti Sport Online-on előre jeleztük: a 20 éves csatár, Tóth Milán a Haladás NB II-es labdarúgócsapatától az előző idényben az osztrák élvonalban ezüstérmes Sturm Grazhoz szerződött.

Tóth Milánt (középen) menedzsere, Haisza Viktor (jobbra) társaságában mutatta be a Sturm Graz (Fotó: Perfootmance GMBH)

 

Szombaton már jeleztük, hogy Tóth Milán átigazolásáról megszületett a megegyezés – a csatár a Haladástól az osztrák Bundesliga ezüstérmeséhez, a Sturm Grazhoz szerződik.

Tóth vasárnap utazott orvosi vizsgálatra a Sturmhoz, ami után alá is írta kettő plusz egy évre szóló szerződését Christian Ilzer vezetőedző csapatához – ezt hétfőn jelentette be az osztrák klub.


Tóth 20 évesen remek idényt produkált az NB II-ben, 34 meccsen 11 gólt és négy gólpasszt jegyzett. A másodosztályban 2019 őszén mutatkozott be, de tavaly vált fokozatosan alapemberré Szombathelyen, és az előző idényben már a vasiak legeredményesebb játékosának bizonyult. Öccse, a 18 éves Tóth Balázs már 2020 óta Ausztriában játszik, jelenleg a Red Bull Salzburg fiókcsapatának, a másodosztályú Lieferingnek a kapusa.

A Strum Graz a 2021–2022-es idényben a Salzburg mögött második helyen végzett az osztrák Bundesligában, így indulhat a Bajnokok Ligájában, s a selejtező harmadik körében, augusztusban kapcsolódhat be a sorozatba a nem bajnoki ágon.

A Nemzeti Sportnak a csatárt képviselő Perfootmance GMBH menedzseriroda többségi tulajdonosa, Haisza Viktor nyilatkozott az átigazolásról.

„Először is köszönjük a Haladás klubmenedzserének, Szántó Erzsébetnek és Homlok Zsolt elnöknek, hogy ez az átigazolás létrejöhetett – hangsúlyozta a játékosügynök. – Profi, üzleti szemléletet követve, de nagyon korrekten álltak Tóth Milán ügyéhez a hetekig tartó tárgyalássorozat alatt. Boldog vagyok, hogy sikerült minden érintettnek egyezségre jutnia, hatalmas erkölcsi, szakmai sikernek tartom hogy egy Bajnokok Ligája-induló egyesületben folytathatja a csatár a pályafutását. Már csak azért is, mert tudom, mekkora utat járt be – másfél éve még egy akadémiai játékos volt az U19-es csapatban –, milyen sokat dolgozott ezért a lehetőségért és milyen áldozatokat hozott a családjával együtt. Tizenhat éves volt, amikor vele és a testvérével, Balázzsal elkezdtünk közösen dolgozni, most pedig már mindketten Ausztriában profiskodhatnak, nemzetközileg is jegyzett klubokban. Példaértékű kitartásuknak, a sportág iránti alázatuknak is köszönhető, hogy ez lett a közös munka gyümölcse.”

Haisza Viktor elmondta, miután Tóth Milánt a Sturm figyelmébe ajánlották, az osztrák klub hónapokon keresztül megfigyelte a csatárt, minden apró részletre kiterjedően kielemezték a játékát, személyesen is többször megnézték őt a klub megfigyelői. Többoldalas átfogó jellemzést készítettek róla.  

„Kiemelték ösztönösségét, kiszámíthatatlanságát a pályán, valamint egyéniségét, karizmatikus, karakteres szemelyiségét, akár pályán kívül is. Szakmailag a gyorsaságát emelték még ki (34 km/h fölött van a végsebessége), dinamikussága, atletikussága, technikai tudása mellett. “

A menedzser hozzátette, az NB I-ből, valamint Ciprusról, Lengyelországból és Svájcból is érdeklődtek Tóth iránt, volt a grazinál anyagilag kedvezőbb ajánlata is, de szakmai szempontból, a játékos további fejlődését nézve ezt tartották a legjobb lehetőségnek. Meggyőző volt az a tudatos stratégia, illetve karrierépítés, amit felvázolt az osztrák klub a tárgyalások során.

„Milánt az első csapathoz szerződtették, az első csapattal kezdi meg a felkészülést, de a klubbal egyetértve mi is úgy látjuk jónak, hogy kezdetben, az állandó játéklehetőség érdekében az osztrák másodosztályba most feljutó Sturm II-ben szerepel majd” – fogalmazott Haisza Viktor. Azt is hozzátette, hogy másik két ügyfelük, Borsos Filip és Tóth Balázs fejlődése is mutatja, hogy az osztrák másodosztály kiváló lépcsőfok lehet a magyar tehetségek számára, amely megalapozhatja azt, hogy később az osztrák élvonalban is helyt tudjanak állni. Bíznak abban, hogy Tóth Milán a Sturm Grazból az U21-es válogatottba is rendszeresen be tud majd kerülni a jövőben.

„Milánban hatalmas potenciál rejlik, tökéletesen beleillik a követelményrendszerünkbe – idézi a Sturm hivatalos honlapja Andreas Schicker sportigazgatót. – Sebességet hoz a csapatunkba, és remek statisztikái voltak a Haladásnál. Örülök, hogy hosszú távon a Sturm mellett döntött, sikeres kezdést kívánok neki a második csapatunkban.”

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL
Érkezők: Balogh Ferenc (Nagykanizsa – kölcsönből vissza), Bokor Bence (Mosonmagyaróvár – kölcsönből vissza), Bolla Gergő (NK Nafta Lendva – Szlovénia), Borvető Áron (III. Kerület), Csernik Kornél (Soroksár), Debreceni Zalán (Nyíregyháza – kölcsönből vissza), Hursán György (Pécs), Mursits Roland (Dorog), Nyíri Vince (Dorog), Sipos Zoltán (Szolnok), Vanja Zvekanov (szerb-magyar, FK Javor-Matis Ivanjica – Szerbia)
Távozók: Délczeg Gergely (?), Guzmics Richárd (?), Holdampf Gergő (DVTK), Kállai Kevin (?), Monori Norbert (?), Pataki Márk (?), Rózsa Dániel (?), Stieber András (?), Szekér Ádám (Tiszakécskei LC), Tóth Milán (Sturm Graz – Ausztria) Tóth-Gábor Kristóf (Bp. Honvéd – kölcsönből vissza)

2022.08.05 10:35:33

Légiósok nemzetisport.hu

A magyar válogatott labdarúgó először engedett betekintést az életébe. (x)

pr
2022.08.04 22:18:17

Légiósok SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. A magyar légiósok közül Schäfer András »robbanthat«.

2022.08.01 22:24:32

Légiósok DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A Barca jelmondata szerint „több mint egy klub” – épp, mint a DAC.

2022.06.29 12:34:04

Légiósok PÓR KÁROLY

Összegeztük a középpályás első lipcsei idényét – összevetve más, a posztján szereplő klasszisok debütálásával.

2022.06.13 14:28:44

Légiósok PÓR KÁROLY

A brit drukkereket a tengerparton is elcsendesítették Szoboszlaiék. Bodnár Gergő hamarosan profi szerződést köthet a PUFC-cal.