PÓR KÁROLY
PÓR KÁROLY
2022.02.08 11:06 Frissítve: 2022.02.08 11:29

A Mainz 16 éves magyarja, Mendi Ronaldo napi 200 km-t utazik az álmaiért

Külföldi tapasztalatok sorozatunkban, a januári, angliai epizód után ezúttal egy visszatérő vendég történetén keresztül a német utánpótlás-nevelésbe pillantunk be. A 2006-os születésű Mendi Ronaldót 2016-ban mutattuk be először, tehetségével már akkor kitűnt korosztályából, bár még itthon játszott, de már járt tesztelésekre külföldi klubokhoz. Ma már a német élvonalbeli 1. FSV Mainz 05 U16-os csapatának a tagja. 

Mendi Ronaldo a Mainz U16-ops csapatának a a tagja (Fotó: 1. FSV Mainz 05)

 

A 2006-ban született Mendi Ronaldo – bár hivatalosan Mendi Ronaldként anyakönyvezték, de mindenki Ronaldónak szólítja és az édesapa, Mendi Norbert elmondása szerint hamarosan hivatalos okmányokba is oda fog kerülni a Ronald után az az o betű – hat éve az internetre feltöltött videóival szerzett hírnevet magának. No meg azzal, hogy a Nemzeti Sport Online-on bemutattuk a zuglói fiút, akit már akkor vittek külföldi tesztelésekre, 2018 óta pedig már Németországban futballozik, és napi 200 kilométert utazik, hogy valóra válthassa szülei álmát, jelenleg a Mainz U16-os csapatának játékosa.

 
A 10 éves magyar Ronaldo Portugália után a Chelsea-hez készül
Külföldi tapasztalatok – a sorozat korábbi részei

„2018-ban költöztünk Németországba, és először a Hoffenheimben kezdett el játszani Roni – meséli a Nemzeti Sportnak a 16. életévét január 2-án betöltő  támadó édesapja, Mendi Norbert. – Ott is remek munka folyik az utánpótlásban. Amikor kijöttünk, 12 éves volt, és csak annyit tudott németül, hogy »danke schön«. Kellett neki egy év, amíg megtanulta a nyelvet, felvette a tempót, megszokta az itteni gondolkodást, a nagyon sok egy az egy elleni játékot, de már az U13-as korosztályban is bekerült a tartományi válogatottba. Tavaly aztán költöztünk Németországon belül, és úgy alakult, hogy a Mainzhoz igazolt a fiam. Nem könnyű így, mert mi Heidelbergben élünk, itt jár iskolába, és a suli után indul Mainzba, átszállással, oda-vissza négy vonattal, napi 200 kilométert tesz meg. Reggel hét órakor indul otthonról, és az edzés után este fél tizenegyre ér haza. A napjai jelentős részét a vonatokon tölti, ott eszik, tanul, haza szinte csak aludni jár, Mainzba pedig futballozni – heti ötször, ugyanis öt edzésük van, plusz a hétvégi meccsek.”

AZ NSO TV VIDEÓJA A 10 ÉVES MENDI RONALDÓRÓL – 2016-ból

Mendi Ronaldo kapcsán eszünkbe juthat a Liverpool sztárjának, Mohamed Szalahnak a története, aki gyerekként naponta nyolc órát zötykölődött, hogy eljusson edzésre. Hogy a magyar fiú meddig jut, azt most még nem lehet megjósolni, de édesapja szerint jó véleménnyel vannak róla a klubnál, és olyan körülmények között készülhet Mainzban, ami megéri az áldozatot.

 „Azt mondják a klubnál Roni játékára, hogy »Strassenfussball.« Ösztönös, mint a grundfocisták és ami a legfontosabb, hogy minden téren, fizikailag, mentálisan és technikailag is folyamatosan fejlődik. Nemrég három gólt szerzett egy helyi csapat ellen, majd a Köln elleni edzőmeccsen gólpasszig és két kapufáig jutott, de korábban betalált már a Frankfurt és a Bayern München korosztályos együttese ellen is. Az U16-os bajnokság még regionális szinten folyik, de szeptembertől már az U17-es, országos bajnokságban szerepelhet. Ugyan még nem dőlt el a folytatás, de már jelezte a klub, hogy számítanának rá ősszel is. Itt minden adott az előrelépéshez, nagyon profi stáb foglalkozik a gyerekekkel, akiknek a csapatedzések mellett minden héten van posztspecifikus tréningjük, és külön, egyénre szabva foglalkozik velük erőnléti edző, atlétikai edző és videóelemző is. Rendszeresen vannak atlétikai felméréseik, futásból, ugrásból, melyekben Roni a legjobbak közé tartozik. Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon nagy a verseny, hiszen U17-től fölfelé már több délszláv, dél-amerikai és nyugat-európai ország szülöttjei versenyeznek a helyekért. Az edző el is mondta, mindenki nagyon becsülje meg, ha csak két percet is játszik, mert sokan idáig sem jutnak el.”  

Mendi Ronaldo 176 centiméter magas, de a légi párbajokat is bátran vállalja (Fotó: 1. FSV Mainz 05)

 

Mendi Norbert, akinek négy gyereke közül még ketten futballoznak az SV Sandhausen utánpótlásában, ugyanakkor hozzáteszi, a nagy verseny nem megy a jó hangulat rovására, a csapattársak abszolút befogadták a fiát.

„Az edzéseken Roni már ugyanolyan profin teszi a dolgát, mint a németek, az öltözőben viszont már magyarként viselkedik, magyar dalokat tanít a társainak, legutóbb például L. L. Juniort énekelt. Korábban is elmondtam, és ez azóta sem változott: az az álmunk, hogy Roni egyszer majd magára ölthesse a magyar válogatott címeres mezét, mi pedig ott fogunk állni az édesanyjával a pálya szélén, és potyognak a könnyeink.” 

Minden téren sokat fejlődött, mióta Mainzban futballozik (Fotó: 1. FSV Mainz 05)


HA ÖNNEK IS VANNAK A LABDARÚGÁSSAL KAPCSOLATOS, KÜLFÖLDÖN SZERZETT TAPASZTALATAI, ELSŐSORBAN A HELYI UTÁNPÓTLÁSRENDSZERRŐL, AMATŐR FUTBALLRÓL, ÉS SZÍVESEN BESZÁMOLNA EZEKRŐL, VÁRJUK LEVELÉT AZ nsonline@nemzetisport.hu CÍMRE  „KÜLFÖLDI TAPASZTALATOK” TÁRGYMEGJELÖLÉSSEL!

2022.08.14 19:59:08

Légiósok DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

A DAC 3–0-ra legyőzte a Banská Bystricát, így továbbra is őrzi veretlenségét az új idényben.

2022.08.05 10:35:33

Légiósok nemzetisport.hu

A magyar válogatott labdarúgó először engedett betekintést az életébe. (x)

2022.08.04 22:18:17

Légiósok SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. A magyar légiósok közül Schäfer András »robbanthat«.

2022.08.01 22:24:32

Légiósok DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A Barca jelmondata szerint „több mint egy klub” – épp, mint a DAC.

2022.06.29 12:34:04

Légiósok PÓR KÁROLY

Összegeztük a középpályás első lipcsei idényét – összevetve más, a posztján szereplő klasszisok debütálásával.