A 10 éves magyar Ronaldo Portugália után a Chelsea-hez készül

PÓR KÁROLY, RITZ BALÁZSPÓR KÁROLY, RITZ BALÁZS
Vágólapra másolva!
2016.10.19. 14:39
Tízéves, Zuglóban él, Mendi Ronaldónak hívják, és futballozik. A legnagyobb videomegosztón csaknem hatszázezren látták már a róla készült felvételeket. Korosztályának nagy tehetsége. Megfordult már a Fradiban, az MTK Mészöly Focisuliban, míg jelenleg a Budapest Honvéd játékosa. Nemrég járt a portugál Guimaraesnél, amelyhez visszavárják, majd novemberben a Chelsea-hez utazik. Az NSO bemutatja a magyar Ronaldót! Kétrészes összeállításunkban először a cseleit, lövéseit láthatták, most a büszke szülők, Mendi Norbert és Bartucz Renáta mesélnek a fiukról.

Itt a magyar Ronaldo, 1. részItt a magyar Ronaldo, 1. rész

2. rész…

ÚGY KEZDŐDÖTT, HOGY LERÚGTA A CSILLÁRT

Mindenért megküzdünk nap mint nap, ezért értékelnünk kell az egyszerű dolgokat, de ezt elfelejtjük" – örök érvényű igazság, amit nemrég Király Gábor fogalmazott meg a Nemzeti Sport Online-nak adott exkluzív interjúban. Ez ugrott be, amikor a napokban megismerkedtünk Mendiékkel.

RIKARDÓ, RONALDO, CARLITO, GATTUSO
Nem Ronaldo a Mendi család egyetlen ifjú labdarúgója. Három testvére egyaránt futballozik. Bátyja, a 2003-ban született Rikardó a BVSC-ben, öccsei, a 2007-ben született Carlito és a 2009-es Gattuso a Ferencvárosban. Sőt, három unokatestvére közül kettő szintén focizik (a harmadik még csak hároméves, de jó eséllyel ő sem marad majd ki a jóból).

Mosolygós, rokonszenves család. A szülők, Norbert és felesége, Renáta egy héten a hét napból hetet dolgoznak, takarításból tartják el a négy fiúgyermeküket (Rikardót, Ronaldót, Carlitót és Gattusót), akik mind a négyen futballoznak. „Nem egyszerű az élet” – mondják, de nem panaszkodnak. Boldogok, mert látják maguk előtt a célt, hogy felneveljék a fiúkat, és lehetőségeikhez mérten mindent megadjanak nekik tehetségük kibontakoztatásához. És vannak álmaik is

Ám ne szaladjunk ennyire előre. Ismerkedjünk meg közelebbről is a 2006-os születésű, tízéves, Zuglóban élő Mendi Ronaldóval, akit edzői korosztálya kiemelkedő tehetségének tartanak.

„Nekem ez a sportág tetszik, főleg a gólrúgás” – indokolta egy sanda kacsintás kíséretében a kis Ronaldo (aki a nevét még a brazil világklasszisról kapta), hogy miért a futballt választotta, és miért nem mondjuk édesapja nyomdokaiba lépve az ökölvívást.

„ÖSZTÖNÖS TEHETSÉG”
„Azt felelőtlenség lenne kijelenteni bármely tízéves játékosról, így Mendi Ronaldóról is, hogy sztárjátékos lesz, de a hozzáállása tökéletes. Ösztönös tehetség, aki nagyon hamar elsajátítja, amit mutatok neki. Az a típus, aki nem véletlenül jár edzésre naponta, nemcsak azért, hogy jól érezze magát vagy mert a szülei beíratták, hanem az álmait hajszolja. Nem tudom, hogy mire viheti, ám az biztos, hogy sok van benne, szép karrier várhat rá, ha fokozatosan fejlődni tud, és egyszer talán majd boldoggá teheti a magyar szurkolókat. Persze ez egyelőre nagyon távlati, ehhez még sokat kell tanulnia” – nyilatkozta Ronaldóról egyéni edzője, Evanics Martin, aki elsősorban technikailag szeretné fejleszteni a tízéves játékost. A korábban a Ferencvárosban is dolgozó szakember jelenleg a Dalnoki Jenő Labdarúgó-akadémia U8-as és U10-es csapatának vezetőedzője, és emellett más klubok játékosainak is tart egyéni foglalkozásokat. Mint mondja, az a céljuk, hogy a magyar futballnak visszaadják azt, amit talán már elfelejtettünk, a tökéletes technikai szintre való törekvést.

Mindez mikor dőlt el? „Amikor lerúgta otthon a csillárt, majd az ablakot is kitörte egy lövéssel, aztán meg az öccsére fogta: »De hát Gattuso mondta, hogy focizzunk«” – mesélte nevetve az édesanya, Bartucz Renáta, aki azt is hozzátette, hogy Roninak (ahogy a családban hívják) még labda sem kell a játékhoz, megteszi egy kupak, egy zokni, szinte bármi, amivel dekázni lehet, amibe bele lehet rúgni. A cipője viszont féltett kincs, még azt sem szereti, ha ki akarják mosni, mert attól tart, hogy a szerencséjét is lemossák.

Mendi Ronaldo a zuglói Liszt Ferenc Általános Iskolában ismerkedett meg a labdarúgással, a Zugló-kupákon számtalanszor nyaggatta Tóth Péter edzőt, hogy mikor állhat be játszani. A bodros hajú kisfiú már ekkor is gyakran az idősebbek között focizott – nem is rosszul.

Első edzésein a Csakacsel Focisuliban vett részt, majd miután egy évvel fiatalabb öccse, Carlito edzője, Evanics Martin közreműködésével a Ferencvároshoz került, Roni is lehetőséget kapott ott, s a népligetieknél lett igazolt labdarúgó. A Fradi után az MTK Mészöly Focisuli következett, ahonnan egy évvel később a Honvédhoz igazolt, mert a kispestieknél a nála egy évvel idősebb, 2005-ös korosztállyal készülhet, és ezt előrelépésnek érezte a család.

Mendi Ronaldo edzés közben (Fotó: Pór Károly)
Mendi Ronaldo edzés közben (Fotó: Pór Károly)

„ELŐBB A GUIMARAESBEN KELL JÁTSZANOD, UTÁNA JÖHET A REAL MADRID”

„Azt szeretnénk, hogy minél több helyen kipróbálja magát, legyen összehasonlítási alapja, hogy aztán tudjon választani a lehetőségek közül, közösen meg tudjuk beszélni a tapasztalatokat” – mondja a klubváltások, illetve a külföldi lehetőségek kapcsán az édesanya.

Az ifjú tehetség ugyanis tanácsadója, Soós Kálmán közreműködésével idén már járt a portugál Guimaraesnél, amelynél a közeljövőben visszavárják, és amely klub az elmúlt években már két utánpótlás-válogatott labdarúgót is szerződtetett a Honvédtól, Bíró Bencét és Horváth Csanádot. Ronaldót korábban egy másik nyugat-európai lehetőséggel is ámították, ami tavaly végül nem jött össze, ezért nagyon csalódott volt, viszont most örül, hogy megmutathatta magát Portugáliában, és a tanácsadó révén már a Chelsea-nél is hallottak róla, november első hetében a londoniakhoz utazik ismerkedésre. A portugáliai tapasztalatokról az anyuka mesélt, aki fiával tartott a Guimaraeshez.

BALKEZES ÉS BALLÁBAS
Édesanyja szerint Ronaldo bizonyos értelemben különcnek számít, ami abból is adódhat, hogy a gyermek balkezes és ballábas, s ezért némileg másképp gondolkodik. Az iskolájában egy felmérésen azt kérdezték, ki, miért szeret suliba járni. A gyermekek többsége azt felelte, a barátok miatt, ám Ronaldo válasza az volt, hogy imád dolgozatokat írni.

„Egy hetet voltunk a portugál csapatnál, edzések szerepeltek a programban a saját korosztályában. Nagyon gyorsak voltak a tréningek, ott már nem tűnt ki Roni a többiek közül, hozzá hasonló képességű gyerekek alkották a csapatot. Huszonöten edzettek, hat edzővel! Igen, jól hallják, hat edzővel, és ebben a kapusedző még nincs is benne. A kapusokkal egy külön edző és egy segítő dolgozik, aki például összegyűjti a labdákat a foglalkozás közben, nem a gyerekeknek kell szaladgálniuk érte. Ők folyamatosan intenzív mozgásban, játékban vannak, nem volt pálya széli kocogás vagy hasonlók. A kétórás edzés úgy nézett ki, hogy kiszórtak ötven labdát, és folyamatosan labdás gyakorlatokat végeztek a fiúk, labdatartás, labdavezetések, cselezések, egy a három elleni játékhelyzetek, satöbbi. A gyakorlatok végére láthatóan mindenki elfáradt. Azért is van ennyi segítő, hogy folyamatosan fenntartsák az edzések ritmusát, közben meg egyfolytában jegyzeteltek, különböző statisztikákat készítettek. A gyerekek pedig annak ellenére nagyon segítőkészen, kedvesen álltak Ronihoz, hogy nem egy nyelvet beszéltek (Ronaldo eddig németül tanult az iskolában, ám most vált át angolra). David Luiznak nevezték a frizurája miatt.”

Jelzésértékű lehet, hogy a kint eltöltött egy hét alatt a klub vezetői is megnézték a fiút edzés közben, s külön is leültek beszélgetni vele és az édesanyjával.

A LEGJOBB BARÁT

Mendi Ronaldónak nem meglepő módon sok barátja van, de a legjobb cimborája egyértelműen Kádár Amir, az MTK-ban focizó kapuspalánta.

A Fradiban ismerkedtek meg, aztán ellenfélként is találkoztak. Volt, hogy Ronaldo gólt rúgott a kapusnak, de ünneplés helyett a barátját vigasztalta. Később újra csapattársak lettek, azóta ismét elváltak útjaik. Amíg Ronaldo Portugáliában volt, csak Amir érdeklődött iránta a barátai közül, s pajtásának előbb mutatott képeket, videókat a Guimaraes pályáiról, mint az édesapjának.

„Kérdezték, tetszik-e a város, meg azt is, hogy melyik Ronaldo kedvenc csapata. Majd amikor megérkezett a válasz, hogy a Real Madrid, akkor annyit mondtak viccesen, hogy rendben van, de előbb a Guimaraesben kell játszanod, aztán innen mehetsz a Realhoz – mesélte Renáta. – Az egyik nagy élmény egyébként az volt, amikor a portugál reptéren az egyik korábbi klubtárs anyukája felismerte és felkiáltott: »Ott a Ronaldo! – Cristiano? Az nem lehet – hitetlenkedett a férje. – Mire ő: dehogyis a portugál, hát a magyar!«”

Az ifjú tehetség és szülei tudják, hogy 16 éves kor alatt csak úgy szerződhet külföldre, ha a család is költözik, ám erre fel vannak készülve, csupán egy kikötésük van.

„Szeretnénk megmérettetni külföldön, de csak akkor költözünk, ha Ronaldo testvérei is lehetőséget kapnak, hogy futballozhassanak. Mi nem teszünk különbséget. Olyan nincs, hogy Roni focizik, a többiek pedig otthon ülnek. Egyformán mindenkinek a lehető legjobbat szeretnénk” – mondta az édesapa. Norbert szerint Ronaldo a különböző nemzetközi tornákon már szerzett annyi rutint – játszott többek között az Atlético Madrid, a Benfica, a Juventus, és a Sevilla ellen is –, hogy külföldön is megállná a helyét.

Mendi Ronaldo és a büszke szülők
Mendi Ronaldo és a büszke szülők

„HALLGATNÁNK A HIMNUSZT, POTYOGNÁNAK A KÖNNYEINK”

Persze azzal a szülők is tisztában vannak, most még nem lehet megjósolni, mire viszi majd a fiú, lesz-e belőle profi labdarúgó, ezért is tartják fontosnak, hogy az iskolában is minél jobban teljesítsen. A matematika a kedvenc tantárgya – természetesen csak a testnevelés után.

Ronaldo (középen, elöl) a testvéreivel
Ronaldo (középen, elöl) a testvéreivel

„Mozgalmasak a napjai, mert a suli után általában edzése van, a klubtréningek mellett Evanics Martinhoz még külön egyéni képzésre is jár – fogalmazott Mendi Norbert. – Utána az esték tanulással telnek, illetve átbeszéli a család közösen, hogy kinek hogyan telt a napja. A legkisebbnek, Gattusónak például már most ő a példaképe. Nem könnyű szülőként átlátni, hogy Ronaldo mire is viheti a futballpályán a jelenlegi képességeivel. Ezért is van tanácsadónk, Soós Kálmán személyében, aki segít egyengetni a pályafutását. A Honvédnál jó helyen van, megfelelő képzést kap, és a klub partner abban, hogy elengedik külföldi tesztekre, ha jön egy olyan lehetőség, mint a Guimaraes volt, vagy amilyen a Chelsea lesz – az angol klubnál már látták a videóit, kíváncsiak rá élőben is.”

Az is egy kihívást jelentő feladat persze, hogy Ronaldo ne szálljon el magától, és ne is élje bele magát olyanba, ami most még nagyon távoli a számára.

TORNAGYŐZELEM ÉS GÓLKIRÁLYI CÍM
Amikor meglátogattuk Ronaldót az egyéni edzésén, egy csepeli tornára készült, amelyen azóta a Honvéddal aranyérmes is lett, sőt öt meccsen szerzett nyolc találatával a gólkirályi címet is elhódította.

„Ezzel nincs probléma. Ez nevelés kérdése, ezért vagyunk mi, szülők – hangsúlyozza az édesapa. – Nem helyezünk rá nyomást. Ugyanolyan gyerek, mint bárki más. Soha nem mondom neki egy-egy torna előtt, hogy most gólkirálynak vagy a legjobbnak kell lenned. Persze az egészséges versenyszellem megvan benne, de én mindig azt mondom neki, játssz, ahogy érzed! Szeret futballozni, meccs közben is sokszor mosolyog, mindegy, hogy csatárként vagy védőként – mert hátvéd is volt már –, vagy edzésen például a kapuba is szívesen beáll. Az a típus, aki még a gólvonalon is lepasszolja a labdát. Nem úgy áll hozzá, hogy »helló, megjöttem, én vagyok a Mendi Ronaldo, csak én lőhetek gólt!« Számára mindig az a fontos, hogy a csapat győzzön. Ettől függetlenül sok egyéni címet nyert már, ám ezt éppen annak köszönheti, hogy önzetlen, sosem hibáztatja a csapattársait, ezért a társai is elfogadják, szívesen passzolnak neki.”

Gólkirály lett a csepeli tornán (Fotó: facebook.com)
Gólkirály lett a csepeli tornán (Fotó: facebook.com)

Mendiék úgy tekintenek fiuk pályafutására, mint egy maratoni távra, amelynek most még az elején járnak, de persze azért vannak álmaik.

„Nagyon örülnénk neki, ha egyszer felvehetné a válogatott címeres mezét. Ott állnánk a feleségemmel a pálya szélén, hallgatnánk a Himnuszt, és potyognának a könnyeink. Pisont István után újabb roma származású fiúként szerepelhetne a magyar nemzeti csapatban (és hozzá hasonlóan kispesti múlttal – a szerző). Példa lehetne nagyon sok roma gyerek számára, hogy ne csak álmodjanak, hanem éljék is meg az álmaikat, tegyenek azért, hogy valóra válthassák őket!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik