Vancsa Zalán: A mesterhármas után vitrinbe került a labda

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.03.05. 10:14
Vancsa Zalán nyáron szintet szeretne lépni (Fotó: LOMMEL SK)
A labdát eltette, a közös reggeli elkészítésébe besegített: a 19 esztendős Vancsa Zalán a hétvégén mesterhármast ért el az RFC Liege ellen 4–1-re megnyert belga másodosztályú bajnokin.

– Hogy sikerült a reggeli?
– Szerintem egészen finom lett… – felelte jókedvűen lapunknak Vancsa Zalán egyszeres válogatott támadó, a belga másodosztályú Lommel légiósa. – A séfekkel közösen az elsők között értem ki az edzőközpontba, rendre közös reggeli van a csapattal, és miután a múlt héten kétszer is késtem néhány percet a találkozóról, ilyenkor be kell segíteni a konyhán.

– Hétvégi három gólja sem hatotta meg a többieket?
– Ez a szokás, nincs kibúvó. Érdekes mérkőzést játszottunk egyébként a Liege ellen. Fél óra elteltével eszembe sem jutott, ez lehet az a mérkőzés, amelyen életemben először három gólt szerezhetek. Kevés helyzetünk volt, döcögött a játékunk, nem is igen kerültem ziccerbe. Ahhoz képest, hogy felnőttpályafutásom alatt egynél több gólt még sohasem szereztem egy mérkőzésen, egész jól sikerült a hátralévő hatvan perc.

– Eltette a mezét, a cipőjét vagy legalább a labdát?
– A labdát elkértem a szertárosunktól, és az összes csapattársammal aláírattam. Azóta már odahaza a vitrinben díszeleg, alighanem sok erőt ad majd a folytatáshoz.

– Immár tíz gólnál jár, és csupán eggyel marad el a góllövőlista vezetőjétől. Cél a gólkirályi cím?
– Maradtak még bennem gólok… Nem lehetek elégedetlen az eddigi idényemmel. Úgy vágtam neki, hogy a csapatban én szeretném a legtöbb gólt szerezni és a legtöbb gólpasszt adni, amire minden sanszom megvan. A gólok mellett négy gólpasszt is adtam, de ami ennél sokkal fontosabb, sokat fejlődtem az elmúlt hónapokban. Persze ennél is több van bennem, tisztában vagyok vele, hogy így vagy úgy, a nyártól szintet kell lépnem a karrieremben.

– Klubot, esetleg országot is vált?
– Bármi előfordulhat. Az is benne van a pakliban, hogy ez a szintlépés a Lommellel lesz, hiszen közel állunk a feljutáshoz, harmadik helyen állunk a tabellán. Ami biztos, a nyártól a fejlődésem érdekében tovább kell lépnem. Ha nem jön össze a feljutás, az osztályváltás, akkor mindenképpen új klub után kell néznem.

– Spanyolország, Anglia, Franciaország?
– Ennyire konkrétan még nem tudom. Az biztos, hogy nagy motiváció ez nekem, bár azt nem mondanám, hogy mindennap ezen pörög az agyam. Hat forduló hátravan még a bajnokságból, mind a hat meccsünk kiélezettnek ígérkezik, szeretnék ezeken minél jobb játékot nyújtani, és minél több gólt szerezni.

– Az Olaszország elleni Nemzetek Ligája-találkozón bemutatkozott már a válogatottban. Beszélt mostanában Marco Rossi szövetségi kapitánnyal?
– Az elmúlt időszakban nem, de amikor Telkiben vagyok az U21-es válogatottnál, váltunk néhány szót. Egyértelműen az a célom, hogy ismét bekerüljek a felnőttválogatottba.

– A Törökország és Koszovó elleni felkészülési mérkőzésre jövő kedden hirdet keretet a kapitány…
– Tudok róla. Egy mérkőzésünk hátravan még a kerethirdetésig, vasárnap a Francs Borains otthonába látogatunk, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy ismét meghívjon a kapitány. Nincs más választásom, fel kell hívnom magamra a figyelmét.

– Na, és az Európa-bajnokság? Álmodik vele? Elképzelhetőnek tartja, hogy beverekszi magát az utazó keretbe?
– Az álmom válna valóra! Szerintem a tűz közelében lévő összes játékos szeme előtt a nyári torna lebeg, ki ne szeretne ott lenni egy ilyen eseményen?! Egyelőre tényleg nincs más dolgom, mint felhívni magamra a figyelmet…

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik