VÖRÖS SÁNDOR 2020.08.02 18:50 Frissítve: 2020.08.03 07:20

Öt góllal tömte ki a Haladás a Siófokot

Csaknem nyolc év után nyert ismét bajnoki mérkőzést a BFC Siófok otthonában a Szombathelyi Haladás, amely a labdarúgó NB II 1. fordulójában négy góllal bizonyult jobbnak a házigazdáknál.

 
 
A Haladás kiütötte a Siófokot (Fotó: Németh András)LABDARÚGÓ NB II
1. FORDULÓ
BFC Siófok–Szombathelyi Haladás 1–5 (1–3)
Siófok, Városi Stadion, 1000 néző. Vezette: Zám Zsolt (Bede Tamás, Bertalan Dávid)
Siófok:
Hutvágner – Kiss B., Jagodics B., Polényi, Deutsch B. – Kecskés T. (Elek B., 60.), Tajthy T. – Hajnal G. (Balogh Benító, 55.), Cipf, Tömösvári – Horváth P.  Vezetőedző: Gál István
Haladás:
Verpecz – Csilus T., Mocsi, Devecseri, Bosnjak – Tóth D., Szekér Á., Holdampf, Kiss B. (Doktorics, 86.) – Medgyes Z. (Rácz F., 72.), Tóth B. (Jancsó, a szünetben). Vezetőedző: Mátyus János
Gólszerző: Horváth P. (45+1.), ill. Medgyes Z. (15., 22.), Tóth D. (20.), Jancsó (78.), Rácz F. (91.)

ÖSSZEFOGLALÓ

141 nap. Ennyi idő telt el azóta, hogy a két csapat legutóbb bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Ebből kifolyólag a felfokozott hangulat érthető volt, s azok után, hogy Siófokon már szombaton találkozhattunk zöld–fehér szurkolókkal, nem okozott meglepetést, hogy a számukra biztosított 350 darab belépőjegy viszonylag gyorsan elfogyott. Rögtön hozzá kell tenni, hogy a házigazdák szimpatizánsaira sem lehetett panasz, hiszen ők is szép számmal képviseltették magukat a lelátókon, így minden adva volt egy remek idénynyitóhoz.

A felek három és fél héttel ezelőtt egy 1x45 perces összecsapásokat hozó minitornán már összefutottak egymással, s akkor a vasiak hátrányból fordítva győztek 2–1-re. Az már rögtön a találkozó elején bebizonyosodott, hogy egy felkészülési és egy tétmérkőzést hiba lenne egy lapon említeni. A szóban forgó tesztmérkőzés első felében a balatoniak domináltak, a vasárnap esti bajnoki nyitányon viszont már a Szombathelyi Haladás akarata érvényesült.

A Mátyus János által irányított vendégek minden akciójában benne volt a veszély, s a 14. percben Medgyes Zoltán 18 méteres lövését követően a vezetést is megszerezték. Nem kellett sokat várni az újabb szombathelyi találatokra, hiszen előbb Tóth Dávid, majd újra Medgyes volt eredményes, ezzel roppant kényelmes helyzetbe hozva a látogatókat. A harmadik kapott gól után aktívabbá váltak a házigazdák, ugyanakkor veszélyes siófoki lehetőséget nem jegyezhettünk fel. A sárga-kékek szépítő gólja sem akcióból, hanem egy szabadrúgás után született, de kellettek ehhez a vendégek védői is, akik egymásra vártak, így a berobbanó Horváth Péter nagy erővel a léc alá lőtte a labdát.

A második felvonás az elsőhöz hasonlóan kezdődött, leginkább a két tizenhatos között zajlott a játék, ugyanakkor valamivel a siófokiak voltak kezdeményezőbbek. Ehhez képest mégis a vendégek szereztek gólt, ráadásul az utolsó negyedórán belül kettőt is. Érdekesség, hogy Jancsó András és Rácz Ferenc személyében mindkétszer csereként pályára küldött játékos volt eredményes, így a Szombathelyi Haladás csaknem nyolc év múltán, 2012. augusztus 10. után nyert ismét bajnoki mérkőzést a BFC Siófok otthonában.

AZ ÁLLÁS 
  1. Szombathelyi Haladás 1 1 5–1 +4  3
  2. Pécsi MFC 1 1 4–0 +4  3
  3. Gyirmót FC Győr 1 1 3–0 +3  3
  4. FC Ajka 1 1 2–1 +1  3
      Békéscsaba 1912 Előre 1 1 2–1 +1  3
  6. Szolnoki MÁV FC 1 1 1–0 +1  3
      Soroksár SC 1 1 1–0 +1  3
      Nyíregyháza Spartacus 1 1 1–0 +1  3
      Debreceni VSC 1 1 1–0 +1  3
10. Vasas FC 1 1 1–1 0 1
      Kazincbarcika SC 1 1 1–1 0 1
12. Szeged-Csanád Grosics Akadémia 1 1 1–2 –1  0
      ETO FC Győr 1 1 1–2 –1  0
14. Szentlőrinc 1 1 0–1 –1  0
      Kaposvári Rákóczi FC 1 1 0–1 –1  0
      Debreceni EAC 1 1 0–1 –1  0
      Budaörs 1 1 0–1 –1  0
18. FC Csákvár 1 1 0–3 –3  0
19. BFC Siófok 1 1 1–5 –4  0
20. Dorogi FC 1 1 0–4 –4  0

A FORDULÓ ÖSSZES EREDMÉNYE
Augusztus 1. (szombat)

Kaposvári Rákóczi FC–Nyíregyháza Spartacus 0–1
Augusztus 2. (vasárnap)

Soroksár–Debreceni EAC 1–0
Debreceni VSC–Budaörs 1–0
Pécsi MFC–Dorogi FC 4–0
FC Ajka–ETO FC Győr 2–1
Szeged-Csanád Grosics Akadémia–Békéscsaba 1912 Előre 1–2
Gyirmót FC Győr–Aqvital FC Csákvár 3–0
Szolnoki MÁV FC–Szentlőrinc 1–0
BFC Siófok–Szombathelyi Haladás 1–5
Vasas FC–Kazincbarcika SC 1–1

 

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: Véget ért a találkozó, melyen a Szombathelyi Haladás négy góllal bizonyult jobbnak a BFC Siófok együtesével szemben. Köszönjük megtisztelő figyelmüket! 

90+1. perc: MEGSZÜLETETT A MÉRKŐZÉS HATODIK GÓLJA! A vendégek a magabiztos előnyük tudatában is folyamatosan veszélyeztették a balatoniak kapuját. A hosszabbítás első percében a csereként beálló Rácz Ferenc 19–20 méterről a bal felső sarokba bombázta a labdát. 1–5!

A játékvezető négy percet hosszabbít.

86. perc: Mátyus János kihasználja utolsó cserelehetőségét: Kiss Bence helyett Doktorics Áron a pályán.

 87. perc: Tajthy Tamás és Devecseri Szilárd párharcát követően mindkét játékos sárga lapos figyelmeztetésben részesült.

Az utolsó tíz percben leginkább a szabálytalanságok jellemzik a mérkőzést, Zám Zsoltnak több esetben is rendre kellett utasítania a feleket.

78. perc: MEGSZEREZTE NEGYEDIK GÓLJÁT A SZOMBATHELYI HALADÁS! Tóth Dávid ment el a jobb oldalon, majd az alapvonalról középre adott, ahol Jancsó két védővel a nyakán érkezett, de ez sem zavarta abban, hogy a vert helyzetben lévő Hutvágner mellett 6 méterről a kapu közepébe továbbítsa a labdát. 1–4!

75. perc:  Negyedórával a vége előtt 2–5 a szögletek aránya. A vendégek ötödik sarokrúgása veszélyesen kanyarodott középre, Hutvágner azonban magabiztosan ütötte a mezőnybe a labdát.

72. perc: Itt a második szombathelyi csere: Medgyes Zoltán le  – Rácz Ferenc be.

70. perc: Jagodics késett el egy szereléssel, Zám Zsolt határozottan felmutatta a sárga lapot a balatoniak védőjének.

Elérkeztünk az újabb ivószünethez, melyet követően még huszonhárom perc lesz hátra a rendes játékidőből.

A második felvonás derekán megállapítható, hogy a szurkolótáborokon továbbra sem múlik semmi, mindkét együttes megkapja a kellő támogatást a lelátóról.

61. perc: A siófokiak szinte lemásolták azt a szituációt, melyből az első félidőben megduplázta előnyét a Haladás: Tömösvári mintegy 20 méteres lökete a felső lécről vágódott ki.

60. perc: Gaál István újabb változtatásra szánta el magát, Kecskés Tamás helyett Elek Bence a pályán.

55. perc: Cserélt a BFC Siófok: Hajnal Gergely helyére Balogh Bence Benitó érkezett.

A második felvonás az elsőhöz hasonlóan kezdődik, leginkább a két tizenhatos között zajlik a játék, ugyanakkor valamivel a siófokiak kezdeményezőbbek.

50. perc: Polényi buktatta sárga kártyát érően Jancsót a siófoki térfél közepén.

46. perc: A szünetben cseréltek a szombathelyiek: Tóth Barna helyett Jancsó András jött ki a folytatásra.

46. perc: Elkezdődött a második játékrész.

45+1. perc: Minimális hosszabbítást követően véget ért az első félidő.

45+1. perc: SZÉPÍTETT A BFC SIÓFOK! A büntetőlapot követő szabadrúgás után a szombathelyi védők egymásra vártak, így a berobbanó Horváth Péter nagy erővel a léc alá lőtte a labdát. 1–3!

45. perc: Mocsi kapta a mérkőzés első sárga lapját.

A harmadik bekapott gól után aktívabbá váltak a házigazdák.

39. perc: Devecseri buktatta a jobb oldali tizenhatos sarkánál meglóduló Hajnalt. A megítélt szabadrúgást Horváth Péter éles szögből kapura tekerte, Verpecz  bedobásra öklözte.

35. perc: Tömösvári bal oldali szabadrúgása kanyarodott középre, helyzet azonban nem lett belőle: Holdampf könnyedén fejelte a mezőnybe a labdát.

Beléptünk az első félidő hajrájába, az utóbbi percekben leginkább a két tizenhatos között zajlott a játék.

28. perc: Hajnal Gergely játszotta magát tisztára, majd 12 méteres, középre tartó lövését Verpecz magabiztosan védte. Ez volt a házigazdák első lehetősége.

A Szombathelyi Haladás legutóbb 2012. augusztus 10–én – akkor még az OTP Bank Ligában – nyert (0–3) bajnoki mérkőzést a BFC Siófok otthonában. A szóban forgó 2012/2013–as szezonra aligha gondolnak vissza kellemes emlékekkel a Balaton–parton, hiszen a somogyiak a szezon végén a 15. helyen zárva búcsúzni kényszerültek az első osztálytól.

23. perc: A harmadik gólt követően ivószünetet rendelt el a játékvezető.

22. PERC: MÁR HÁROMMAL VEZETNEK A ZÖLD–FEHÉREK! A minden tekintetben fölényben futballozó vasiak a sokadik támadásukat vezették: az öt és feles jobb sarkán Medgyeshez került a labda, aki a kifutó Hutvágner mellett a bal sarokba emelte. 0–3!

Ötször mattolta a Haladás Hutvágner Gergelyt (Fotó: Németh András)
 

20. PERC: MEGDUPLÁZTA ELŐNYÉT A VENDÉGCSAPAT! Újabb szépen kivitelezett akció végén Kiss Bence 20 méteres lövése a felső lécen csattant, majd a kipattanót Tóth Dávid szedte össze, s 7 méterről a bal alsó sarokba lőtt. 0–2!

15. PERC: MEGSZEREZTE A VEZETÉST A SZOMBATHELYI HALADÁS! Szépen felépített akció végén Medgyes kapott remek labdát, aki 18 méterről kilőtte a kapu jobb alsó sarkát. 0–1!

A siófoki klub a mérkőzést megelőző napon jelentette be Gaál Bálint szerződtetését, aki korábban a Haladás és a Vasas SC színeiben 127 NB I-es bajnokin kapott lehetőséget. A 29 éves támadó sérülés miatt ezen az estén még nem állhat a sárga–kékek rendelkezésére. Ellenben a túloldalon a kezdőcsapatban kapott helyet az a Csilus Tamás, aki a nyár folyamán éppen Siófokról tette át székhelyét Szombathelyre.

11. perc: Tóth Barna beadására Medgyes érkezett, aki 7 méterről, ollózva lőtt kapura: a jobb alsó sarokra tartó labdát Hutvágner hárította.

7. perc: Egy hosszan előrevágott labdát Devecseri mentett szögletre. Az első sarokrúgást követően Cipf elé került a játékszer, aki mintegy 15 méterről, nagy erővel kilőtte a stadionból...

5. perc: A találkozó eleje az ismerkedésről szól, az első öt percben egy  vendégszabálytalanságon, valamint egy hazai lesen kívül mást nem jegyezhettünk fel.

A mérkőzés játékvezetője Zám Zsolt, segítői Bede Tamás, Bertalan Dávid. A 27 esztendős sípmester pályafutása 9. másodosztályú bajnokiját vezeti, előző nyolc fellépésén 34 sárga lapot osztott ki, a piros kártya mindvégig a zsebében maradt. Érdekesség, hogy ugyanebben a párosításban, tavaly december 15–én lejátszott összecsapást is Zám vezette, akkor a siófokiak 2–0-s győzelmet arattak.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a BFC Siófok indította kilencvenperces útjára a labdát.

Érkeznek a csapatok. A házigazdák tiszta kékben szerepelnek a mai napon, míg a vendégek tiszta fehérben lépnek pályára. A hazaik hálóőre, Hutvágner Gergely citromsárga dresszben áll a gólvonal elé, míg a vendégek részéről Verpecz István piros felsőben véd.

A kezdőcsapatok ismertetése során kiderült, hogy a siófokiak Cipf Dominik személyében egy "titkos fegyverrel" is készültek az idénynyitóra. A 19 esztendős, korosztályos válogatott támadó a Budapest Honvéd FC-vel kötött megállapodás keretében került a tópartiakhoz.

Huszonöt perccel a kezdősípszó előtt a csapatok már javában melegítenek. A zöld–fehér klub szurkolói számára a házigazdák 350 belépőjegyet biztosítottak. A stadionhoz érkezők láttán könnyen meglehet, hogy a tikettek gyorsan gazdára találnak.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a siófoki Városi Stadionból! Ahogy az ország többi részére, úgy a Balaton partján is napok óta tombol a kánikula: a csapatokat közepesen felhős égbolt mellett 28–30 Celsius-fok fogadta.

2022.11.27 00:09:25

Labdarúgó NB II nemzetisport.hu

Második győzelmét aratta Klausz László irányításával az újonc, egyre nehezebb helyzetben a lila-fehérek.

2022.11.26 23:51:55

Labdarúgó NB II nemzetisport.hu

Az Ajka kapufát lőtt és büntetőt is hibázott, a Dorog azonban így is rászolgált volna az egy pontra.

2022.11.27 00:00:37

Labdarúgó NB II nemzetisport.hu

Úgy tűnt, akkor egyenlített a Szentlőrinc a megyei rivális Pécs ellen, amikor már nem lehet rá válaszolni, de a PMFC tudott.

2022.11.27 00:52:25

Labdarúgó NB II nemzetisport.hu

Már a félidőben 5–2 volt az állás, a hazaiaktól Derekas és Molnár Rajmund is duplázott.

2022.11.27 00:58:03

Labdarúgó NB II nemzetisport.hu

Sorozatban negyedszer győztek a miskolciak, és már kilenc forduló óta veretlenek.