Egy mesternégyes mellett hét tripla, otthon parádézó Loki – NB II-es őszi legek

FÜZESI BÁLINT, PÓSFAI GYULAFÜZESI BÁLINT, PÓSFAI GYULA
Vágólapra másolva!
2020.12.01. 16:49
null
Magabiztosan menetel az élvonal felé a Loki, amely mind a kilenc hazai meccsét megnyerte az ősszel (Fotó: Török Attila)
Túl vagyunk az első körön a labdarúgó NB II-ben, a csapatok tizenkilenc mérkőzést lejátszottak az idényből (elvileg mindegyik együttes megmérkőzött a 19 ellenfelével, de a koronavírus-járvány miatt néhány meccset nem rendeztek meg, ezeken játék nélkül kapta meg a három pontot a vétlen fél – a szerk.), így érdemes öszegzést készíteni. A Nemzeti Sport Online többek között megvizsgálta, hogy az ősszel melyik csapat szerezte, illetve kapta a legtöbb gólt, melyiknek van a leghosszabb veretlenségi és nyeretlenségi sorozata, melyik áll a hazai és az idegenbeli tabella élén, emellett megnéztük, hogy mely játékosok szerezték a legtöbb gólt, hány mesternégyes és mesterhármas született, ki a legfiatalabb és a legidősebb gólszerző, illetve kik azok, akiket a legtöbbször kellett sárga és piros lappal fegyelmezni.


A LEGJOBB ÉS A LEGGYENGÉBB HAZAI CSAPAT

Kétség sem fér hozzá, hogy a legjobb otthoni mérleggel a Debreceni VSC rendelkezik, hiszen a Loki mind a kilenc hazai bajnokiját megnyerte úgy, hogy 28 gólt szerzett és csak ötöt kapott. A debrecenieken kívül csak a Vasas FCveretlen hazai környezetben, de az angyalföldiek hat sikerük mellett négyszer ikszeltek.

A leggyatrább otthoni mérleggel a Kazincbarcika rendelkezik, a borsodiak – új stadionjukban – csupán egy találkozót nyertek meg és két döntetlen mellett hatszor kikaptak, azaz öt pontot gyűjtöttek. Nem lehet büszke otthoni mérlegére a Békéscsaba sem, amely szintúgy csak egyszer nyert és három döntetlen mellett ötször vereséget szenvedett, így hat pontot „zsebelt be”.

A LEGJOBB ÉS A LEGGYENGÉBB IDEGENBELI EGYÜTTES

Házon kívül a Budaörs szerepel a legjobban, a Pest megyeiek hét meccset megnyertek, négyszer kikaptak, így 21 pontot gyűjtöttek idegenben úgy, hogy 17 gólt szereztek és csak hetet kaptak. Idegenben egyébként nincs már veretlen csapat, a legkevesebb veresége házon kívül a DVSC-nek van (1).

A leggyengébben otthonától távol vitán felül a Debreceni EAC szerepel, amely mind a kilenc idegenbeli mérkőzését elveszítette, egyetlen pontot sem szerzett… A debreceniek mellett házon kívül a Szolnok is nyeretlen, de három vereség mellett hat iksszel már szerzett hat pontot.

A LEGHOSSZABB VERETLENSÉGI ÉS NYERETLENSÉGI SZÉRIA

Aligha meglepő, hogy a leghosszabb veretlenségi szériával a listavezető DVSC büszkélkedhet. Kondás Elemér együttese csak egyszer, augusztus 23-án, Gyirmóton kapott ki az őszi idényben, az azóta eltelt 14 fordulóban nem akadt csapat, amely meg tudta volna verni az előző kiírásban még NB I-es gárdát. Igaz, a 13. fordulóban a Nyíregyháza már csak másodpercekre volt ettől, ám a ráadásban jött Pintér Ádám és egyenlített…

Az előző kiírásban remekül rajtoló és a bajnokság tavaszi lezárásakor negyedik helyen álló Csákvár csapnivalóan kezdte ezt a bajnokságot, Visinka Ede tanítványai október 25-én, a 13. fordulóban aratták első győzelmüket – akkor idegenben verték meg az újonc, a meccs előtt is kieső helyen álló DEAC-ot. Előtte tehát 12 bajnokin keresztül nyeretlenek voltak.

A LEGTÖBB GÓLT SZERZŐ ÉS A LEGTÖBB GÓLT KAPÓ CSAPAT

A DVSC támadósora a legeredményesebb a bajnokságban, a piros-fehérek 18 bajnokin 39 gólt szereztek (ez 2.17-es gólátlag), valamint a Békéscsaba elleni elmaradt meccset 3–0-s gólkülönbséggel írták a javukra, így összesen 42 szerzett góljuk van. A legtöbb találatot a Csákvár szedte be, 42-t, amely 2.21-es átlagot jelent.

A LEGNAGYOBB KÜLÖNBSÉGŰ GYŐZELMEK

Ötgólos győzelmek számítanak a legnagyobb különbségű sikereknek. A 4. fordulóban a Csákvár otthon kapott egy sima ötöst (0–5) az Ajkától – a Fejér megyeiek mentségére szóljon, hogy a záró mintegy 20 percet emberhátrányban játszották le. A 8. fordulóban a Kazincbarcika az ETO ellen – ugyancsak vendéglátóként, már az új stadionjában – szaladt bele egy ötösbe. Szintén 5–0-ra győzte le a 14. fordulóban, november 1-jén a Haladás a Békéscsabát, amely akkor a pozitív koronavírustesztek miatt csak 13 játékossal érkezett Szombathelyre.

A GÓLOKBAN LEGGAZDAGABB MÉRKŐZÉSEK

A 8. fordulóban az őszi bajnok Loki 5–3-ra megverte az Ajkát úgy, hogy a 62. percben még 0–0 volt az állás. Ekkor tíz perc alatt hármat vágott a Debrecen, amelynek fiatal játékosa, Bárány Donát triplázott a találkozón. A Csákvár a 12. fordulóban hazai pályán ugyancsak 5–3-ra maradt alul a Békéscsabával szemben. A meccs érdekessége, hogy az első félidőben 1–0-ra, majd 2–1-re még a csákváriak vezettek, majd a második játékrészben, 2–2-es állásnál öt perc alatt három gólt rámolt be a lila-fehér gárda.

Nagy Mihály Krisztián vezeti a góllövőlistát, egyszer mesternégyest is szerzett (Fotó: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló)
Nagy Mihály Krisztián vezeti a góllövőlistát, egyszer mesternégyest is szerzett (Fotó: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló)


AJKAI TÁMADÓ A GÓLLISTA ÉLÉN

Tizenkilenc forduló után az NB II-ben az összesített góllövőlistát az ajkai Nagy Mihály Krisztián vezeti, aki 13 találatot szerzett. Őt az előző néhány fordulóban „beinduló” soroksári Lovrencsics Balázs és a győriPriskin Tamás követi, egyaránt 12 góllal. A korábbi másodosztályú gólkirály, Daru Bence is szépen termel, igaz, 11 találata egyelőre csak a góllövőlista negyedik helyére elég.

EGY MESTERNÉGYES, HÉT TRIPLA

A góllövőlistát vezető ajkai támadó, Nagy Mihály Krisztián a 4. fordulóban, a Csákvár ellen 5–0-ra megnyert idegenbeli bajnokin 70 perc leforgása alatt négyszer is a hálóba talált, a második és a harmadik találata között Soltész Dominik is gólt szerzett. Tripla annál több akadt. A gyirmóti Heffler Norberté volt az idény első mesterhármasa, a gyirmóti szélső az 1. fordulóban egymaga intézte el a Csákvárt (3–0). Őt az angyalföldi Balajti Ádám követte, aki a 4. fordulóban a Szentlőrinc ellen szerzett három gólt. Az ajkai Rétyi Róbert az 5. fordulóban szintén a Szentlőrincnek vágott hármat, majd a debreceni Bárány Donát a 8. körben az Ajka ellen 25 perc alatt triplázott. A csákvári Daru Bence a 14. fordulóban a Szentlőrinc ellen 13 perc leforgása alatt szerzett mesterhármast, majd a soroksári Lovrencsics Balázs és a győri Priskin Tamás is a 18. fordulóban szerzett három gólt, előbbi a Kaposvár, utóbbi a Szeged-Csanád GA ellen.

A LEGFIATALABB GÓLSZERZŐ

A gyirmóti Mayer Máté, akinek mesébe illő a története. A 2003. január 20-án született játékost a kispadon végigült két meccs után az első kör utolsó fordulójában, a Békéscsaba ellen 0–0-s állásnál, a 91. percben küldték pályára, és élete első NB II-es meccsén, egy perccel később az első labdaérintéséből győztes gólt szerzett. A 17 éves labdarúgónak ennél tökéletesebb bemutatkozása aligha lehetett volna…

A LEGIDŐSEBB GÓLSZERZŐ

Egy 36 éves „egyetemista”, Urbin Péter, aki a sereghajtó DEAC játékosaként a 13. fordulóban egyenlített hazai pályán a Csákvár ellen. Az 1984. szeptember 17-én született labdarúgó azonban hiába talált be, a meccset a vendégek nyerték meg 2–1-re.

Urbin Péter a legidősebb gólszerző (Fotó: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló)
Urbin Péter a legidősebb gólszerző (Fotó: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló)

GÓLTALANSÁGI SZÉRIÁK

Az újonc Pécsi MFCkét olyan sorozattal is büszkélkedhet, amikor hosszú ideig nem kapott gólt. Először a 3. és a 9. forduló között 549 percig, majd a 10. és 18. játéknap között 727 percig maradt érintetlen a hálója. Ez utóbbiból 637 percen keresztül a pályán, a fennmaradó 90 percen át pedig azért, mert a Kaposvár nem állt ki ellene, így az MLSZ 3–0-val igazolta a meccset a baranyaiaknak.

A leghosszabb ideig gólképtelen csapat a Békéscsaba, amely az október 18-án rendezett 12. fordulóban még ötöt vágott idegenben a Csákvárnak, azóta azonban nem tud betalálni az ellenfeleknek. Az azóta rendezett hét bajnokiból haton a pályán volt eredménytelen a vírus által erősen sújtott lila fehér gárda, a DVSC elleni debreceni bajnokira pedig el sem utazott, így azzal együtt immár 647 perce tart a gólínsége.

A LEGTÖBBSZÖR KIÁLLÍTOTT JÁTÉKOSOK

A szolnoki Kónya Márk az eltelt 19 fordulóban már háromszor mehetett idő előtt zuhanyozni, a Kaposvár és a Dorog ellen egyaránt a 93. percben kapott piros lapot, míg a Kazincbarcika ellen a 73. percben. A siófoki Polényi Gábor kétszer jutott a kiállítás sorsára, érdekes módon mindkétszer már az első félidőben, a Budaörs ellen a 30., míg a Nyíregyháza ellen a 28. percben.

A LEGTÖBB SÁRGA LAPOT KAPÓ FUTBALLISTÁK

Az ajkai Tar Zsolt gyűjtötte be eddig a legtöbb sárga lapot, szám szerint 9-et, így közel áll ahhoz, hogy sárga lapos eltiltás miatt – ha még egyet beszed – második bajnokiját is ki kelljen hagynia. Négyen, a soroksári Gengeliczki Gergő, a nyíregyházi Papucsek Barna, a szegedi Simon Ádám és a gyirmóti Varga Barnabás hét sárgát kapott eddig.

Az első körnek tehát vége, de decemberben még két fordulót (20., 21.) rendeznek az NB II-ben. Utána következik a téli szünet, majd január végén folytatódik a másodosztályú bajnokság.

A 20. FORDULÓ PROGRAMJA
DECEMBER 6., VASÁRNAP
13.00:
Debreceni EAC–Soroksár
13.00: Dorogi FC–Pécsi MFC
13.00: ETO FC Győr–FC Ajka
13.00: Békéscsaba 1912 Előre–Szeged-Csanád Grosics Akadémia
13.00: Szentlőrinc–Szolnoki MÁV FC
17.00: Nyíregyháza Spartacus–Kaposvári Rákóczi FC
17.00: Kazincbarcika SC–Vasas FC
17.00: Aqvital FC Csákvár–Gyirmót FC Győr
19.30: Budaörs–Debreceni VSC
DECEMBER 7., HÉTFŐ
20.00:
Szombathelyi Haladás–BFC Siófok (Tv: M4 Sport)

AZ ÁLLÁS
1. Debreceni VSC 19 12 6 1 42–12 +3042
2. Budaörs 19 13 6 35–19 +16 39
3. Pécsi MFC 19 10 6 3 24–11 +13 36
4. Vasas FC 19 10 6 3 31–19 +12 36
5. Gyirmót FC Győr 19 11 2 6 23–16 +7 35
6. Szombathelyi Haladás 19 8 6 5 28–18 +10 30
7. Soroksár SC 19 8 5 6 29–23 +6 29
8. Szolnoki MÁV FC 19 7 7 5 19–20 –1 28
9. Nyíregyháza Spartacus 19 8 3 8 18–19 –1 27
10. FC Ajka 19 8 2 9 33–29 +4 26
11. ETO FC Győr 19 7 5 7 29–22 +7 26
12. Szeged-Csanád Grosics Akadémia 19 7 3 9 18–28 –10 24
13. Békéscsaba 1912 Előre 19 6 6 7 19–26 –7 24
14. BFC Siófok 19 7 2 10 27–31 –4 23
15. Kaposvári Rákóczi FC 19 5 6 8 20–29 –9 21
16. Szentlőrinc 19 6 2 11 17–32 –15 20
17. Dorogi FC 19 5 5 9 18–28 –10 20
18. Kazincbarcika SC 19 5 4 10 15–28 –13 19
19. FC Csákvár 19 3 6 10 29–42 –13 15
20. Debreceni EAC 19 3 16 15–37 –22 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik