B. A. B. 2019.07.30 11:37 Frissítve: 2019.07.31 14:19

Újpest FC: „Nem oldódott meg a probléma” – az új idény előtt nem lesz címerváltozás

Egyelőre nem változik a lila-fehér mez, az UTE gesztusa önmagában nem oldotta meg az évek alatt felgyülemlett gondokat, az Újpest FC a bajnoki rajt előtt nem változtatja meg a címerét.

Az Újpest FC egyelőre nem tér vissza a régi címerhez (Fotó: Török Attila)

 

Elméletben közeledett egymáshoz az Újpest FC és az UTE álláspontja címerügyben, ám a gyakorlati megvalósítás még hátravan – ami biztos, hogy a bajnokságot a jelenlegi címerrel a mezen kezdik el a lila-fehér játékosok.

A felek július 12-én ültek le tárgyalni a régi címer esetleges visszaállításáról, az UTE pénteken közleményben jelezte, hogy öt évre ingyen lemond a logóval kapcsolatos használati, értékesítési és hasznosítási jogokról, amellyel eleget tesz az Újpest FC által megfogalmazott hét feltétel egyikének.

„Értékeljük az UTE gesztusát, a közleményt hivatalos úton is eljuttatta hozzánk, ám ezzel még nem oldódott meg a probléma – mondta lapunknak Berta Csaba, az Újpest FC ügyvezető igazgatója. – A két félnek közös érdeke, hogy a címerhasználatból és a klub márkanevéből származó bevételeket megvédje, ezen a téren szívesen együttműködünk az anyaegyesülettel, de a gyakorlati megvalósítás kidolgozása még hátravan. Egyelőre nincs olyan szervezet vagy szerződés, amely segítene abban, hogy a klub címerével ellátott mezek, sálak, pólók és ajándéktárgyak eladásából kizárólag az UTE vagy az Újpest FC részesedjen, és ne azok az árusok, akik illegálisan, engedély nélkül használják a logót. Erre megoldást kell találnunk, és amíg ez nem történik meg, addig nem mondhatjuk, hogy a hét pont egyikét máris rendeztük.”

A közleményben szerepel, hogy az UTE az említett jogok átadásáról szóló tárgyalások elkezdését a lehető legkorábbi időpontban javasolja.

„Ez ellen mi sem tiltakozunk, de bevallom, kicsit furcsállom a másik fél kommunikációját – folytatta Berta Csaba. – A júliusi megbeszélésen abban maradtunk, a felek hivatalos úton tájékoztatják egymást arról, hogyan folytatódjanak a tárgyalások. Ennek tükrében nem értjük, hogy az UTE miért nyilvános közleményekben, valamint a közösségi médiában megosztott levelekben kommunikál. Bízunk benne, hogy a jövőben ez változik, és mindkét fél tartja magát ahhoz, amit az első tárgyaláson megígértünk. Most ott tartunk, hogy a hét pont egyikénél pozitív fejlemény történt, ám megoldás még nem született, a további hat pontról pedig még semmilyen visszajelzést sem kaptunk. A változtatás jogilag is bonyolult folyamat lenne, ezért nem reális elvárás, hogy a pénteki levél után a következő hét szombatjára mindenben egyezségre jussunk.”

Ami a szakmai oldalt illeti, továbbra sem tudni, mi lesz a három próbajátékos sorsa. A múlt szombati, MTK elleni 1–0-ra elveszített felkészülési mérkőzésen a horvát Ivan Prtajin, a dél-afrikai Ryan Moon és a bosnyák Sudo Behram is pályára lépett, ám szerződést egyelőre egyikük sem kapott.

FRISSÍTÉS

Az UTE nem sokkal cikkünk megjelenése után újabb közleményt adott ki címerügyben, melyben azt nehezményezi az egyesület, hogy nem kaptak választ Berta Csabától, az Újpest FC ügyvezetőjétől, hogy a klub elfogadja-e az egyesület felajánlását, mely szerint öt évre ingyen lemond a logóval kapcsolatos használati, értékesítési és hasznosítási jogokról.

„Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy az Újpest FC nem nyilatkozott arról, hogy elfogadják-e a címerrel kapcsolatos felajánlásunkat, és arról sem, hogy esetlegesen nem fogadja el azt” – fogalmaz az UTE keddi közleménye, és az egyesület közzétette az Újpest FC ügyvezetőjének, Berta Csabának címzett levelét is. 

„Az újpesti szurkolói közösségek, valamint az Újpesti Torna Egylet tisztelettel várja a Labdarúgó Club mielőbbi pozitív válaszát a címerrel kapcsolatban, hogy a részletek kidolgozása megkezdhető legyen, és hogy a labdarúgócsapat a hagyományos címerrel futhasson ki a pályára az új szezonban” – fogalmaz az UTE a nyílt levélben.

Az UTE közleménye és nyílt levele itt olvasható:

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők:
Aron Bjarnason
(izlandi, Breidablik – Izland), Koszta Márk (Mezőkövesd), Mészáros Karol (szlovákiai, Haladás)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Katona Mátyás, Máté Zsolt
Kiszemeltek: Ivan Prtajin (horvát, Hajduk Split – Horvátország, próbajáték), Sudo Behram (bosnyák, Dinamo Zagreb – Horvátország, próbajáték), Ryan Moon (dél-afrikai, Kaizer Chiefs – Dél-Afrika, próbajáték)
Távozók: Mijusko Bojovics (montenegrói, Kesla FK – Azerbajdzsán, szabadon igazolhatóként), Alassane Diallo (mali, szabadon igazolható), Nagy Dániel (Mezőkövesd), Theophilus Solomon (nigériai, Partizani Tirana – Albánia), Tischler Patrik (kispesti kölcsön után Kisvárda)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Giorgi Beridze (grúz, KAA Gent – Belgium), Lukács Dániel (Bp. Honvéd)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Lacina Traoré (elefántcsontparti, CFR Cluj/Kolozsvári Vasutas – Románia)

2021.07.26 18:08:10

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

„A Ferencváros érettebb taktikai felkészültsége döntött. Sárosi egészen nagy, Lázár is kitűnő.”

2021.07.25 18:45:57

Labdarúgó NB I BACSKAI JÁNOS

Bátran kezdett a Loki Mourinho csapata ellen, de a védelmi hibák miatt vereség lett a vége a bajnoki főpróbának.

2021.07.23 22:35:17

Labdarúgó NB I L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. Újra kegyelmi állapotban vívta végig a férfi kard egyéni napját.

2021.07.24 17:56:09

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BALÁZS DÁVID (percről percre)

Hiába volt több helyzete a Honvédnak, gólt nem tudott szerezni a Bozsik Arénában.