Szolnok, Siófok: rutinos válogatottal a bennmaradásért

Vágólapra másolva!
2010.07.26. 16:35
Pénteken a Ferencváros–Paks mérkőzéssel kezdetét veszi a labdarúgó NB I 2010–2011-es idénye. A Nemzeti Sport Online – ahogy minden szezonkezdet előtt – ezúttal is négyrészes sorozatban mutatja be a 16 csapat felkészülését, a keretekben történt változásokat. Az első részben a rutinos válogatottat is soraiban tudó két újonccal, a Szolnokkal és a Siófokkal, a Tököli Attilát elveszítő Pakssal és a jelentősen megerősödő Vasassal foglalkozunk.

Thomas Sowunmi (elöl) az újonc Siófok vezére lehet az NB I-ben (Fotó: Mirkó István)
Thomas Sowunmi (elöl) az újonc Siófok vezére lehet az NB I-ben (Fotó: Mirkó István)
Thomas Sowunmi (elöl) az újonc Siófok vezére lehet az NB I-ben (Fotó: Mirkó István)
Thomas Sowunmi (elöl) az újonc Siófok vezére lehet az NB I-ben (Fotó: Mirkó István)
Thomas Sowunmi (elöl) az újonc Siófok vezére lehet az NB I-ben (Fotó: Mirkó István)

SZOLNOK – PETŐ ÉS MOLNÁR RUTINJA SOKAT ÉRHET

NB I ADATBANK – KATTINTSON A KÉPRE!
NB I ADATBANK – KATTINTSON A KÉPRE!

Felemás felkészülési időszakot tudhat maga mögött az NB II Keleti csoportjából bajnokként feljutó Szolnoki MÁV FC. Öt edzőmeccsen 14 gólt lőtt Vágó Attila csapata, de ebből tízet a megye I-es Túrkevének (a szolnokiak egyik kedvence ellenfele a Túrkeve, tavaly nyáron 7–0-ra nyertek ellene), ráadásul az öt mérkőzésből négyszer alacsonyabb osztályú ellenféllel találkoztak Balogh Pálék, de csak kétszer nyertek, két vereség és egy döntetlen mellett.

A Túrkeve mellett az NB III-as Eger ellen győztek, a Debrecentől kikaptak, csakúgy, mint a másodosztályú Békéscsabától. A szintén NB II-es Orosházával pedig gól nélküli meccset játszottak. Szombaton a Ligakupa 1. fordulójában a Szolnok 2–1-re nyert Kispesten a Honvéd ellen, ám az igazsághoz tartozik, hogy a fővárosiak meglehetősen tartalékos összeállításban léptek pályára.

A szolnokiaknak azonban még lesz idejük ráhangolódni a szezonra, ugyanis a Haladás elleni mérkőzésüket az 1. fordulóból szeptember 5-re halasztották (a hazai Szolnok a pályafelújítás, a vendég Haladás a Werder Bremen ellen tervezett gálameccs miatt kérte a halasztást), így bajnokin először jövő héten Pápán lépnek pályára.

A játékoskeretet illetően egyértelműen megállapítható: erősödött a csapat! A Ferencvárostól kölcsönkapott Igor Pisanjuk távozása ugyan érzékeny veszteség, de a felkészülési meccsek tanulsága alapján a háromgólos litván Eimantas Marozas és a kameruni Christian Tchami is jelentős erősítés lehet (igaz, előbbivel még nem kötöttek szerződést a vezetők, mert, a litván Atletas Kaunas jelezte, a csatárnak még három hónapig érvényes szerződése van, ügyében szerdán születhet döntés), miként a három, NB I-es rutinnal vértezett új fiú, a szintén kameruni Joseph Ngalle, Koós Gábor, és Búrány Zoltán is. A csapat klubigazgatója, Tóth Dénes a Nemzeti Sport Online-nak elmondta még három futballista szerződtetését tervezik. 

És ha már a rutin szóba jött, akkor mindenképpen szót kell ejtenünk a Szolnok korábbi válogatott játékosáról: a 35 éves, a nemzeti csapatban kilencszer pályára lépő Pető Zoltánról, akinek a tapasztalata nagyon sokat számíthat a bennmaradásért folytatott harcban, és ugyanezt elmondhatjuk az egy évvel idősebb, korábbi olimpiai válogatott (játszott is az atlantai játékokon) Molnár Zoltánról is.

 A SZOLNOKI MÁV FC FELKÉSZÜLÉSI MECCSEI
2010. július 7.

Túrkeve–Szolnoki MÁV FC 2–10

G:Alex (2), Balogh P. (2), Antal, Marozas, Kardos, Koós, Búrány, Bozian
 
2010. július 10.
DVSC-TEVA–Szolnoki MÁV FC 3–1
G: Marozas
 
2010. július 13.
Békéscsaba 1912 Frühwald Előre SE–Szolnoki MÁV FC 2–0
 
2010. július 17.
Eger–Szolnoki MÁV FC 1–3
G: Alex, Marozas, Tchami
 
2010. július 21.
Orosháza FC–Szolnoki MÁV FC 0–0
 
2010. július 24. − LIGAKUPA
Bp. Honvéd–Szolnoki MÁV FC 1–2
G: Koós, Pető Z.
A stadion felújítása miatt a Szolnok az összes mérkőzését idegenben játszotta.
JÁTÉKOSMOZGÁS SZOLNOKON

Érkezett: Joseph Ngalle (kameruni, Makó), Koós Gábor (Budaörs), Rézsó Péter (Cegléd, kölcsönből vissza), Búrány Zoltán (Diósgyőr), Hervé Christian Tchami (kameruni, MFK Karviná – Csehország), Tarczy Pál (BKV Előre)

 

Távozott: Igor Pisanjuk (Ferencváros, kölcsönből vissza), Nagy Zsolt (szabadlistára került), Csehi Tamás (Paks, kölcsönből vissza), Farkas Balázs (Akritasz Hlorakasz – Ciprus)

 

Akivel tárgyalnak:  Eimantas Marozas (litván, Atletas Kaunas – Litvánia)

 

SIÓFOK – A PÁPA ÚTJÁRA LÉPHETNEK

Az NB II Nyugati csoportból feljutó Siófok a Szolnokhoz hasonlóan öt edzőmeccsel melegített a szezonra, és a mérlege is ugyanolyan: két győzelem, két vereség, egy döntetlen. A Balaton-partiak két fiaskója nemzetközi meccsen született: a görög élvonalbeli Panioniosztól és az izraeli első osztályú Hapoel Haifától is 3–0-ra kaptak ki.

A papíron ifjabb Mihalecz István irányította csapat (a szakembernek van pro licence, ezért ő lesz a vezetőedző, de a szakmai munka első számú felelőse a csapatot az élvonalba juttató Horváth Károly marad) elsősorban a feljutást kivívó futballistákra épül majd, de az NB I-es gárdáktól érkező Piller József, Lukács Tihamér, Kecskés Tamás alkotta trióval erősödött is az együttes.

A siófokiak a 2009-ben szintén nyugatról feljutó Pápa útját járhatják be, hiszen Véber György gárdája is jobbára azokra a labdarúgókra támaszkodva harcolta ki a bennmaradást, akikkel az előző szezonban a feljutást.

A siófoki gépezet két legfontosabb láncszeme, a két csatár lehet: a 30 éves Roni, aki a felkészülési időszakban négyszer volt eredményes és a 32 esztendős, tízszeres magyar válogatott Sowunmi Thomas. Utóbbit a nyáron tesztelte egy angol harmadosztályú gárda, de úgy tűnik, marad Siófokon, és ott lesz a pályán vasárnap a Videoton ellen.

(A két újoncot a héten egy-egy külön írás keretében is bemutatjuk.)  

A SIÓFOK FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
2010. július 10.
Siófok–Panioniosz (görög) 0–3
 
2010. július 14.
Siófok–Szigetszentmiklós 1–1
G: Roni
 
2010. július 17.
Siófok–Vác-Újbuda 5–0
G: Roni (3), Kecskés, Délczeg
 
2010. július 21.
Siófok–Hapoel Haifa (izraeli) 0–3
 
2010. július 24.
Siófok–Sopron 1–0
G: Piller
JÁTÉKOSMOZGÁS SIÓFOKON

Érkezett: Molnár Péter (Győr, kölcsönbe), Kocsis Gábor (Videoton, kölcsönbe), Piller József (Vasas, kölcsönbe), Lukács Tihamér (Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Kecskés Tamás (MTK), Novák Alexisz (Budapest Honvéd II), Csermelyi Imre (Gyirmót)

 

Távozott: Nagy Lajos (szabadlistára került), Ribi Roland (szabadlistára került), Köntös Dániel (Tatabánya), Arany Zoltán (szabadlistára került), Sarus Balázs (szabadlistára került)

 

Akivel tárgyalnak: Breno Agrezzi (brazil)

 

PAKSI FC – ÉLET TÖKÖLI UTÁN

A paksi labdarúgást az elmúlt három évben alapvetően meghatározta két ember munkája: egyikük az elmúlt szezon közben lemondó Gellei Imre, másikuk a csapatot 2007 óta szolgáló, az idény végén Kecskemétre szerződő Tököli Attila.

Az ő távozásukkal új korszak kezdődik a tolnai klub életében, és ebben a korszakban jelentős szerephez juthat a Tököli helyére a KTE-től érkező Montvai Tibor. Rajta kívül Palásthy Norbert, Sifter Tamás, Miskolczi László és a kölcsönből visszatérő Csehi Tamás csatlakozott még Kis Károly együtteséhez, és valószínűleg Dudás Ádám is Pakson folytatja.

Az elmúlt idény alapemberei közül Völgyi Dániel visszatért Győrbe, míg a gyakran sérülésekkel bajlódó Urbán Gábor az MTK-hoz (utóbbi sorsa még nem dőlt el véglegesen, de valószínű, hogy nem Pakson folytatja).

A zöld-fehérek a Király-kupával együtt (ott 2x25 perces meccseket rendeztek) hét edzőmeccsel hangoltak, ebből háromszor győztek, háromszor kikaptak, egyszer ikszeltek, viszont csak négyszer játszottak élvonalbeli csapattal, és ezeken a találkozókon csak egy gólt lőttek (a lengyel Poloniától és az izraeli Netanyától 2–0-ra kaptak ki, a Haladástól 1–0-ra a Király-kupán, a román Astra Ploiestivel pedig 1–1-re végeztek).

Ha ehhez hozzátesszük, hogy az MTK elleni Ligakupa-meccsen sima vereséget szenvedtek (a fővárosiak már 4–0-ra is vezettek), talán nem túlzás kijelenteni, nem a legjobb formában várja a Ferencváros elleni pénteki idegenbeli rajtot a két újonchoz hasonlóan a bennmaradást megcélzó Paksi FC.

A PAKSI FC FELKÉSZÜLÉSI MECCSEI
2010. július 3.
Paksi FC–Rimavská Sobota (szlovákiai) 5–2
G: Montvai (2 – az elsőt 11-esből), Kiss T., Palásthy, Böde
 
2010. július 10.– KIRÁLY-KUPA
Paksi FC–Brazil ligaválogatott 2–0
G: Báló, Montvai
 
2010. július 10. – KIRÁLY-KUPA
Szombathelyi Haladás–Paksi FC 1–0
 
2010. július 13.
Paksi FC–Sopron 2–0
G: Heffler, Bartha
 
2010. július 15.

Paksi FC–Astra Ploiesti (román) 1–1

G: Csehi
 
2010. július 17.
Paksi FC–Polonia Warszawa (lengyel) 0–2
 
2010. július 21.
Paksi FC–Maccabi Netanya (izraeli) 0–2
 
2010. július 24. – LIGAKUPA
MTK–Paksi FC 4–2
G: Bartha, Lisztes

JÁTÉKOSMOZGÁS PAKSON

Érkezett: Csehi Tamás (Szolnok, k. v.), Palásthy Norbert (Bp. Honvéd), Sifter Tamás (Videoton), Montvai Tibor (Kecskemét), Miskolczi László (Nyíregyháza, kölcsönbe)

 

Távozott: Völgyi Dániel (Győri ETO, k. v.), Urbán Gábor (MTK, k. v.), Tököli Attila (Kecskemét)

 

Akivel tárgyalnak: Dudás Ádám (Győr) 

VASAS – FERENCZI ÉS LÁZOK JÖTT, BENUNESZ MARADT

Eddig azokkal a csapatokkal foglalkoztunk, akik várhatóan a bennmaradásért harcolnak majd az előttünk álló szezonban. Az elmúlt idényben a 13. helyen végző Vasast azonban aligha fenyegeti majd a kiesés réme a pénteken kezdődő pontvadászatban.

Visszatért Angyalföldre az MTK-nak kölcsönadott Lázok János, érkezett a Ferencvárostól Ferenczi István, szerződést hosszabbított a tavasszal remeklő Karim Benunesz, és jó esély van rá, hogy az MTK-tól a legutóbbi idényben kölcsönkapott Hrepka Ádám is marad.

Emellett – nem mellékesen – érkezett még három légiós is.

Ha az augusztus 31-ig tartó átigazolási időszakban már nem gyengül a Vasas kerete, akkor sok kellemes meglepetést szerezhet a csapat a szurkolóinak.   

A felkészülési találkozók arról árulkodnak, hogy az erősítések ellenére főleg a támadójáték hatékonyságán kell még javítania a Giovanni Dellacasa vezetőedző legénységnek, ugyanis a hét meccsből ötször nem szerzett gólt a Vasas, igaz, a szlovákiai Artmedia Petrzalkának háromszor is betalált (Ferenczi István mesterhármasával).

A felkészülési időszakban egyébként ez volt az egyetlen sikere az angyalföldieknek négy döntetlen (ebbe beleszámoltuk a Spartak Trnava ellen 11-esekkel elveszített meccset is) és három vereség mellett.

A Vasas szombaton otthon kezdi a szezont a Honvéd ellen.

A VASAS FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI

2010. június 29.

Vasas–Slovácko (cseh) 0–0

 
2010. július 3.

Vasas–Zlaté Moravce (szlovákiai) 0–2

 
2010. július 3.

Vasas–Spartak Trnava (szlovákiai) 0–0 – tizenegyesekkel 2–3

 
2010. július 6.

Vasas–FC Trenkwalder Admira (osztrák) 0–1

 
2010. július 10.

Vasas–Artmedia Petrzalka (szlovák) 3–0

G: Ferenczi (3)
 
2010. július 14.

Vasas–FK Skendija (macedón) 1–1

G: Stajic
 
2010. július 17.

Iráni válogatott–Vasas 1–0

 
2010. július 21.

Vasas–Hapoel Petah Tikva (izraeli) 1–1

G: Hrepka

 

JÁTKOSMOZGÁS A VASASNÁL 

Érkezett: Lázok János (MTK Budapest, k. v.), Balogh Bence (utánpótláscsapat), Matolcsi Marcell (utánpótláscsapat), Csoór Patrik (utánpótláscsapat), Helmi Loussaief (francia-tunéziai, US Monasztir – Tunézia), Ferenczi István (Ferencváros), Goran Arnaut (szerb, Inter Baki – Azerbajdzsán), Vahtang Panchava (grúz, Győri ETO)

 

Távozott: Bognár István (Újpest), Kincses Péter (Szigetszentmiklós), Remili Mohamed (Újpest, k. v.), Petar Divics (szerb, Pécsi MFC) Bartos Attila (?), Villám Balázs (?), Bruno Bosi (brazil, ?), Tandari Tamás (?), Mamadou Danfa (francia, ?), Pablo Caballero (uruguayi, FC Locarno – Svájc), Oscar Mendoza (paraguayi, ?), Antonio Arriola (paraguayi, ?), Piller József (Siófok, kölcsönbe)

 

Akivel tárgyalnak: Présinger Ádám (Videoton), Polényi Gábor (Diósgyőr), Artjoms Osipovs (lett, Blazma Rezanke – Lettország), Hrepka Ádám (MTK), Dusko Stajic (bosnyák, Rot Weiss Ahlen – Németország), Giorgi Bahtadze (grúz, Győri ETO)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik