Radó az „új Kovács Kálmán” - a Hali nem kegyelmez

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.03.29. 17:20
null
Radó Andrást (balra) nem könnyű szabályos keretek között megállítani (Fotó: NS-archív)
A büntetőterületen belül különösen vigyázniuk kell a paksi labdarúgóknak szombaton a Haladás támadóival. Két forduló ment le a tavaszi idényből, a Haladás a két mérkőzésén három gólt szerzett tizenegyesből, ráadásul mind a hármat – közvetlenül vagy közvetve – a csapat üdvöskéje, Radó András harcolta ki. A vasiak a 2012–2013-as szezonban már kilencnél tartanak a büntetőből lőtt gólok számát tekintve, ebben az összevetésben messze a legjobbak az NB I-ben. 

Már 2012 tavaszán is sok tizenegyest adtak meg a játékvezetők a Haladás javára, ám akkor a szombathelyiek a hat büntetőjükből hármat kihagytak – mind a háromszor Kenesei Krisztián rontott (a Kecskeméti TE ellen a kapufát találta el a rutinos csatár, a ferencvárosi Jova Levente és a pápai Szűcs Lajos pedig védte a lövését). A most folyó bajnokságban viszont még nem hibáztak tizenegyest a vasi játékosok, a Hali javára megítélt mind a kilenc büntetőből gól lett: Iszlai Bence öt, Halmosi Péter két, Andorka Péter és Kenesei Krisztián egy-egy 11-est értékesített. Vagyis úgy tűnik, ebben az idényben négy biztos lábú ítélet-végrehajtója is van a csapatnak.

Az előző idény tavaszi szezonjában a Haladás hat tizenegyeséből négyet Radó András harcolt ki, majd a fiatal támadó az őszi idényben „leállt” a „gyártással”, ám most ismét beindult, és mind a három tavaszi szombathelyi büntetőből aktívan kivette a részét. A Siófok ellen előbb őt rántotta le Takács Zoltán (bár a védőnek más a véleménye a lerántásról...), majd Tímár Krisztián kezezésénél volt akció közelben, míg Diósgyőrben szintén ő harcolta ki a tizenegyest, Ribánszki László húzta el a lábát.

A HALADÁS TAVASZI TIZENEGYESEI

Haladás–Siófok (a videón 1.50-től)

Diósgyőr–Haladás (a videón 1.30-tól)

Bajnoki mérkőzéseken egy év alatt hatszor szabálytalankodtak Radó Andrással szemben tizenegyest érően, nem véletlenül mondta róla egyik NS-es kollégánk, hogy „Radó zseniálisan csinálja, a tizenhatoson belül olyan tudatosan keresi az ütközéseket, a fizikai kontaktokat, mint Kovács Kálmán a fénykorában”.

Az előző bajnokság gólelemzésével foglalkozó anyagunkban mi is azt írtuk, „...ha csak a tavaszi szezont nézzük, akkor a szombathelyiek fiatal tehetsége, Radó András a leghatékonyabb, hiszen négyszer szabálytalankodtak vele tizenegyest érően a büntetőterületen belül. Lehet, hogy évtizedekkel később rá is úgy emlékszünk, mint a tizenegyes-specialista Kovács Kálmánra vagy Dombi Tiborra?...”

El lehet vitatkozni arról, hogy mindegyik büntető jogos volt-e, amelyet a Radó Andrással szemben elkövetett szabálytalanságok után a Haladás javára megítéltek – minden bizonnyal olvasóinknak is megvan erről a véleményük, hozzászólásként meg is írhatják –, az viszont biztos, hogy a szombathelyiek taktikát tudnak Radó képességeire építeni, s ha a fiatal támadó így folytatja, még sok-sok tizenegyest kiharcolhat és így meccseket nyerhet meg a Haladásnak. Cikkünk alapvetően a tizenegyesekkel foglalkozik, de azért szögezzük le, a 19 éves szombathelyi szélsőnek nemcsak a büntetők kiharcolása tartozik az erősségei közé – hét közben, az U21-es válogatott az ő két találatával nyert Finnország ellen.

A Haladásban Radón kívül egyébként Halmosi Péter és Ugrai Roland is kiharcolt két-két büntetőt.

A HALADÁS TIZENEGYESEI EBBEN A SZEZONBAN
Forduló Mérkőzés Játékvezető Gólszerző A 11-est kiharcoló Szabálytalanság
típusa
1. Haladás–Eger 4–2 Berger Iszlai Halmosi buktatás
1. Haladás–Eger 4–2 Berger Andorka Andorka kezezés
3. Siófok–Haladás 0–3 Berke Iszlai Halmosi rúgást kapott
8. Haladás–MTK 3–0 Solymosi Iszlai Nagy D. buktatás
12. Haladás–PMFC 1–1 Vad II Kenesei K. Ugrai buktatás
14. Haladás–Újpest 2–0 Andó-Szabó Iszlai Ugrai kezezés
18. Haladás–Siófok 2–1 Oláh G. Iszlai Radó lerántás
18. Haladás–Siófok 2–1 Oláh G. Halmosi Radó kezezés
19. DVTK–Haladás 1–1 Andó-Szabó Halmosi Radó buktatás
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik