Centenáriumi iksz: a ZTE jó játékkal kiharcolta a döntetlent az FTC ellen

BABJÁK BENCE (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)BABJÁK BENCE (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.03.07. 19:20
null
Nem bírt egymással a ZTE és a Ferencváros (Fotó: Meder István)
A Ferencváros 1–1-es döntetlent játszott a fennállása 100. évfordulóját épp a zöld-fehérek elleni bajnokit megelőzően megünneplő ZTE otthonában. A hazai együttes a második félidőben több óriási helyzetet is kialakított, Dibusz Dénes ezeknél még védeni tudott, ám a 80. percben az exferencvárosi Radó András büntetőjével szemben már ő is tehetetlen volt. 

 

LABDARÚGÓ NB I
24. FORDULÓ

Zalaegerszegi TE FC–Ferencvárosi TC 1–1 (Radó 80. – 11-esből, ill. Nguen 20.)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna, 8748 néző. Vezette: Karakó Ferenc

ÉLŐ SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS ITT!

ÖSSZEFOGLALÓ

Mennyire lehet vakmerő a Zalaegerszeg? A szombat esti meccs előtt alighanem a kiesés elől menekülő ZTE FC-t irányító Márton Gábor is ezen gondolkozott. A találkozót megelőző két bajnoki fordulóban ugyanis kiderült: agresszív letámadással zavarba hozható a listavezető Ferencváros. Mezőkövesden háromgólos vereségbe szaladt bele Szerhij Rebrov együttese, a Debrecen ellen pedig csak kínkeserves kilencven perc után gyűjtötte be a három pontot a Groupama Arénában (2–0). A zöld-fehér labdarúgóknak egyik alkalommal sem ízlett a vetélytárs stílusa, ám azzal vélhetően a hazaiak szakvezetője is tisztában volt, hogy minél feljebb tolja együttese védekezését, annál nagyobb területet ad a vetélytárs magyar szinten gyors támadóinak.

Végül nem küldte rá a Fradi-védők nyakára a támadóit, a hazai futballisták a saját térfelükön, szervezett védővonallal várták a vendégek akciót. Ám már a harmadik percben jelezték, hogy szó sincs kilencvenpercnyi védekezésről, Dibusz Dénesnek bravúrral kellett védenie Stieber Zoltán bal alsó sarokra tartó csavarása után. A zalaegerszegiek az idén magára találó, éppen a fővárosi csapattól kölcsönbe érkező Bőle Lukács nélkül is szervezetten játszottak (a szélső a keretbe sem került be), igaz, a címvédőtől sem kellett sokáig várni az első veszélyes lehetőségre. A mérkőzésre be sem nevezett Olekszandr Zubkov helyén lehetőséget kapó Varga Roland labdája már túljutott Demjén Patrikon, ám a gólvonalról mentett a hazai védelem, majd a szögletet követően Franck Boli kapura tartó közeli fejesét stukkolta a léc fölé Bedi Bence.

A hazaiak a labdaszerzés után gyakran Bobál Gergelyt keresték, az előretolt csatár feladata volt megtartani és lekészíteni a labdát a támadáshoz csatlakozó társaknak, míg a vendégeknél a keretből kimaradó Isael hiányában a télen szerződtetett Gastón Lódicóra hárult nagyobb teher. Az első félidőben nem igazán találta a helyét az argentin középpályás, Tokmac Nguen annál inkább. A dél-szudáni származású norvég támadó elsőre még eltévesztette a bal sarkot – a másik oldalon Bobál Gergely és Radó András szép összjátéka után utóbbi lőtt a bal sarok mellé –, a 20. percben viszont már nem hibázott. Az északi lelátón épp kirajzolódott az élőkép, amikor a szép akció végén bevette a hazaiak kapuját. Ezt követően a ZTE FC igyekezett feljebb tolni a védelmét, és nem is hiányzott sok, hogy egyenlítsen, ám a ziccerben kilépő Radó András a Fradi kapusa és a bal alsó sarok mellett is elpörgette a labdát.

Idővel a szerdai Magyar Kupa-meccs után megviselt talajra, a kiforduló gyeptéglákra is egyre gyakrabban mutogattak a játékosok, ám ez csak részben jelenthetett magyarázatot az elrontott passzokra, a pontatlan átadásokra. Merthogy hiába kombináltak olykor ügyesen a kapu előtt a hazaiak, hiába szereztek olykor a félpályánál labdát a zöld-fehér támadók, az i-re egyik oldalon sem tudták feltenni a pontot, így egygólos Fradi-előnnyel zárult a magyar szinten jó iramú első félidő.

A folytatásban a gyorsan magára találó Zalaegerszeg percei következtek: Stieber Zoltán közeli lövése Lovrencsics Gergő felkarjáról pattant oldalra, majd egy kis területen lejátszott szép összjáték után Barczi Dávid adott kiváló passzt Radó Andrásnak, ám a középre tartó lövést a vendégek ezúttal is remeklő kapusa védte. Nem sokkal később ismét a válogatott kerettag Dibusz Dénesnek köszönhetően őrizte meg előnyét az FTC, Barczi Dávid ugyanis csúnyán becsapta Marcel Heistert a jobb oldalon, a kötény után spiccel kapura szúrta a labdát, ám gól helyett ismét csak védés következett. A ZTE FC mindent megtett az egyenlítésért, ám az szabadrúgásból sem jött össze, Stieber Zoltán kísérlete a kapufán csattant, igaz, a fővárosi együttes sem tudott élni a hazai védelem mögött nyíló területtel, a szélről érkező beadások rendszerint a zalai kapus kezében landoltak.

Sigér Dávid átadása ellenben tökéletes volt Varga Rolandnak, a szélső el is pörgette a labdát a kiinduló kapuvédő mellett, ám a kapufa ezúttal a hazaiakat segítette ki. Így életben maradtak a ZTE FC pontszerzési reményei, amit Radó András ki is használt: az egykor a zöld-fehéreknél futballozó játékos ügyesen tolta meg a labdát a kényszerből középső védőként szereplő Eldar Civic mellett, aki ütemet tévesztett, a jogosan megítélt büntetőből pedig egyenlített a hazai együttes.

A két csapatnak tíz percre maradt eldönteni a meccset, ám a győztes gólt egyik félnek sem sikerült megszereznie, a tizenegyesnél hibázó védő ráadásul a hosszabbításban a második sárga lapját is megkapta. A döntetlen után a Mol Fehérvár közelebb került a Ferencvároshoz, míg a Zalaegerszeg a bennmaradás felé tett egy lépést – ezért a meccs elejéhez hasonlóan a vége is örömteli perceket hozott a hazai drukkereknek.

ÜNNEPLÉS

A szombat esti meccs nemcsak a Ferencváros vendégjátéka miatt volt fontos a zalaegerszegi szurkolóknak, hanem azért is, mert a találkozó a ZTE 100 jubileumi programsorozat első állomását jelentette. Az 1920-ban alapított Zalaegerszegi Torna Egylet idén fennállása kerek évfordulójához érkezett, s a városban igyekeznek méltó módon megünnepelni a jeles alkalmat, ezért az önkormányzat megbízásából egy külön munkacsoport – amelynek a klub korábbi játékosa és jelenlegi klubmenedzsere, Kocsárdi Gergely is tagja – is alakult.

A kezdő sípszó előtt húsz perccel az anyaegyesület tizenhét szakosztályának jelenlegi és korábbi sportolói vonultak fel a pálya mellett, miközben a fúvószenekar a hazai klub-, valamint a zöld-fehérek indulóját is eljátszotta – ezzel is megerősítve a két klub szurkolói között fennálló baráti viszonyt. Az ünnepélyes pillanatokat fokozva a hazai játékosok a jeles alkalomra készített pólóban vonultak a kezdőkörbe, az igazi attrakció pedig a mérkőzés 19. és 20. percében következett, amikor a két kapu közötti, északi lelátón helyet foglaló nézők a magasba tartották a székeikre helyezett kartonlapokat: az élőkép az egyesület alapításának évszámát mutatta.

„A századik évforduló mérföldkő a klub életében, a labdarúgó- és a többi szakosztálynak egyaránt – mondta a találkozó előtt lapunknak Végh Gábor, a ZTE FC többségi tulajdonosa. – Mondhatjuk, hogy Zalaegerszeg igazi sportvárosnak számít, többek között a kosárlabdázók, a tekések, az úszók, az atléták egyaránt sokat tesznek azért, hogy öregbítsék az egyesület hírnevét. A szombati mérkőzés a programsorozat első állomása volt, ebből a labdarúgó-szakosztály is igyekezett kivenni a részét. Ami a tavaszt illeti, bízom benne, hogy a pályán olyan eredményeket érünk el, amelyek méltók lesznek a klub hagyományaihoz. Hogy mi kell a bentmaradáshoz? Sok-sok pont. Ha a hátralévő fordulókban olyan szervezetten futballozunk, mint hét közben a Fehérvár ellen a Magyar Kupában, elérhetjük a célunkat.”

NB I, 2019–2020, 24. FORDULÓ
MÁRCIUS 7., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Paksi FC–Bp. Honvéd 0–0
Paks, Paksi FC StadionSolymosi Péter
1379
Kaposvár–Mezőkövesd 0–4Kaposvár, Rákóczi StadionCsonka Bence
1011
Diósgyőri VTK–Újpest FC 2–1
Miskolc, DVTK StadionErdős József
8376
Debreceni VSC–Kisvárda 1–0
Debrecen, Nagyerdei StadionBerke Balázs
2850
Puskás Akadémia–Mol Fehérvár FC 1–4
Felcsút, Pancho ArénaPintér Csaba
2015
ZTE FC–Ferencváros 1–1
Zalaegerszeg, ZTE Aréna Karakó Ferenc
8748
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 22 15 5 2 39–19 +20 50
2. Mol Fehérvár FC 24 15 4 5 46–22 +24 49
3. Mezőkövesd Zsóry FC 24 13 5 6 37–21 +16 44
4. Puskás Akadémia FC 24 10 8 6 39–31 +8 38
5. Diósgyőri VTK 24 11 3 10 34–32 +2 36
6. Budapest Honvéd 24 9 7 8 24–27 –3 34
7. Debreceni VSC 23 9 3 11 36–41 –5 30
8. Kisvárda 24 8 4 12 30–35 –5 28
9. Újpest FC 23 8 4 11 30–36 –6 28
10. Paksi FC 24 8 3 13 29–41 –12 27
11. Zalaegerszegi TE FC 24 6 7 11 31–37 –6 25
12. Kaposvári Rákóczi FC 24 3 1 20 19–52 –33 10
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik