NB I: veszélyesen támadó ellenfél vár a hétvégén a Ferencvárosra

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.03.11. 08:10
null
Ismét kiélezett meccset játszik egymással az FTC és a Puskás Akadémia? (Fotó: Árvai Károly)
A legtöbb gólhelyzetet kidolgozó két csapat, a Ferencváros és a Puskás Akadémia vasárnapi Üllői úti találkozója emelkedik ki a labdarúgó NB I 23. fordulójának kétnapos programjából. A harmadik kör nyitányaként szombaton Kisvárdán csap össze a tabella harmadik és negyedik helyezettje, és ha a Loki nyer, fellép a dobogóra! Ezt követően az edzőváltástól feljavult Paks a Fehérvárt, majd a Honvéd a Zalaegerszeget fogadja. Vasárnap Kecskeméten a már eltérő célokért küzdő két újonc, a KTE és a Vasas mérkőzik meg egymással, Újpestre pedig a tavasszal még veretlen Mezőkövesd látogat.

 


ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 23. FORDULÓJA ELÉ

SZOMBAT

KISVÁRDA MASTER GOOD–DEBRECENI VSC


♦ 2018 ősze óta 11-szer meccselt már az NB I-ben a tabella jelenlegi harmadik és negyedik helyezettje, eddig 6-szor nyert a Kisvárda, 3-szor a Loki, 2-szer ikszeltek.

♦ A DVSC öt találkozó óta nyeretlen a párharcban (2 döntetlen, 3 vereség), legutóbb három évvel ezelőtt, 2020 márciusában odahaza, Varga Kevin találatával sikerült 1–0-ra legyűrnie szabolcsi ellenfelét.

♦ Várdán ötször csaptak össze, és az előző találkozójukat leszámítva – amikor Bárány Donát a 93. percben egyenlített 2–2-re – rendre a hazai együttesé lett a három pont (3–0, 1–0, 2–1 és 1–0).

♦ Közös a két együttesben, hogy az előző két fordulóban csak egy pontot gyűjtöttek (1 iksz, 1 kudarc), a győzelmeik száma egyaránt nyolc.

♦ A Kisvárda a legutóbbi nyolc bajnokijából csak egyet, az Újpest ellenit tudta megnyerni (2–1), emellett négyszer ikszelt, háromszor kikapott.

♦ A Debrecen a tavaszi hat NB I-es találkozójából egyedül az FTC ellenit vesztette el (0–2), ezen kívül 3-szor diadalmaskodott, 2-szer remizett. Ha a Loki most nyer, először lép fel a dobogóra ebben az idényben.

♦ A Várda ugyanannyi pontot gyűjtött otthon, mint idegenben, hazai pályán eddig közepesen teljesített, 4–4–3 a mérlege. A Loki idegenben 2–4–5-ös mutatóval rendelkezik, házon kívül – a Vidivel egálban – a harmadik legtöbb gólt szedte be, 21-et, és egyedül a Vasasnál úszta meg kapott találat nélkül.

PAKSI FC–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ Ez lesz a 42. mérkőzésük az élvonalban, az örökmérleg jelentős fehérvári fölényt jelez. A Paks csupán 9-szer nyert, a Vidi 20-szor, 12-szer döntetlent játszottak.

♦ Az előző hat találkozójukon mindig legalább két gól esett, a legutóbbi négyen pedig egyszer sem kaptak ki a tolnaiak: felváltva nyertek, illetve ikszeltek.

♦ Az előző tíz mérkőzésükből csak egyet tudtak megnyerni a fehérváriak, 2021 októberében a Mol Aréna Sóstóban Kenan Kodro 84. percben lőtt góljával (2–1).

♦ A tolnai városban 22-szer csaptak össze és kiegyenlített a mérleg: 6 döntetlen mellett mindkét gárda 8-szor diadalmaskodott, a gólkülönbségben a vendég piros-kékek állnak jobban (27–22). A legutóbbi fehérvári siker több mint három évvel ezelőtt, 2019 augusztusában jött össze (0–2) a Duna partján.

♦ A Paks az egyetlen csapat a mezőnyben, amely hibátlan volt az előző két fordulóban, közben 7 gólt szerzett (4-et fejesből) és csak 2-t kapott. Öt hónapos szünet után tudott újra duplázni a tolnai gárda.

♦ Ötfordulós nyeretlenségének vetett véget legutóbb a Fehérvár a Vasas legyőzésével, Huszti Szabolcs irányításával viszont még mindig csak három győzelemnél jár (korábban a Honvédot és a Kisvárdát verte meg).

♦ 2006 óta játszanak a paksiak az NB I-ben, és az eddigi 522 meccsükön éppen annyi gólt szereztek, mint amennyit kaptak, 768-at. Az örökmérlegük azonban nem éri el az 50 százalékost (181 győzelem, 147 iksz, 194 vereség).

♦ A tolnaiak eddig hazai pályán – kivéve a Kisvárda ellen viharos szélben játszott 0–0-t – vagy nyertek, vagy veszítettek, az otthoni mutatójuk 5–1–5.

♦ A Fehérvár 1–1–9-es mérlegével utolsó a vendégtabellán, a legutóbb négy idegenbeli meccsét egyaránt 2–1-re bukta el. Csak Kispesten tudott győzni és a Puskás Akadémia otthonában ikszelt, egyébként kikapott.

BP. HONVÉD–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Ez lesz a 85. összecsapásuk az élvonalban, az örökmérleg 42 kispesti győzelem, 18 döntetlen, 24 zalai diadal.

♦ Az előző nyolc egymás elleni bajnokijukból az egerszegiek – 2 iksz és 4 vereség mellett – csak két tavalyit tudtak megnyerni: 3–1 otthon, majd a bajnokság nyitányán 1–0 Kispesten. Legutóbb a ZTE Arénában 2–0-ra a Honvéd győzött, rasszista megnyilvánulások miatt azon a meccsen hívta le a pályáról csapatát a zalaiak vezetőedzője, Ricardo Moniz, amiért egy hónapos eltiltást szabott ki rá a Magyar Labdarúgó-szövetség.

♦ Amikor a Bp. Honvéd volt a pályaválasztó, 41 meccsből 23-szor győztek a fővárosiak, 10-szer ikszeltek. A ZTE 1973 és 1986 között nem nyert bajnokit a kispestiek ellen, azóta összesen 8-at, legutóbb 13 éves szünetet követően tavaly júliusban. A párharcot egy 6–0-s zakóval kezdték a zalaegerszegiek, azóta egyszer sem futottak bele ekkora, vagy ennél nagyobb pofonba a XIX. kerületiek vendégeként.

♦ A kispestiek legutóbb 0–1-ről verték meg 3–1-re a Puskás Akadémiát, és ezzel megszakították a hatfordulós nyeretlenségüket. A Vasas elleni augusztusi sikerük után ez volt a második alkalom ebben a bajnokságban, hogy hátrányból fordítani tudtak, jelenlegi vezetőedzőjükkel, Dean Klafuriccsal pedig még csak az első.

♦ A Zalaegerszeg a legutóbbi nyolc bajnokijából csak egyet nyert meg – két körrel ezelőtt a Vidit verte meg 2–1-re – ráadásul eközben öt találkozón is gólképtelennek bizonyult.

♦ Bár a Honvéd hosszú idő elteltével már nem utolsó a hazai tabellán, viszont 2–5–4-es mutatójával még mindig egyedül a Vasast előzi meg. Pályaválasztóként holtversenyben a második legkevesebb találatot érte el, 13-at, a 14 kapott góljánál pedig csak két csapat szedett be többet.

♦ A ZTE az előző három idegenbeli bajnokiját elbukta, a legutóbbi ötből pedig négyet, ezalatt egyedül Kisvárdán szerzett pontot (3–0-ra nyert), amikor Moniz nem ülhetett le a kispadra.

VASÁRNAP

KECSKEMÉTI TE–VASAS FC

♦ A mezőny két újonca eddig 10-szer találkozott az élvonalban, és a KTE még mindig veretlen a piros-kék együttes ellen (7 győzelem, 3 döntetlen), és egy kivétellel rendre be is talált a kapujába. Legutóbb 2–1-re nyert az új Illovszky-stadionban.

♦ A kecskeméti gárda NB I-es időszaka két legnagyobb különbségű győzelméből az egyiket éppen az angyalföldiek ellen aratta: 2009. augusztus 15-én a Széktói-stadionban 5–1-re verte meg a fővárosi piros-kékeket.

♦ A Kecskeméten megrendezett öt NB I-es találkozójukból az első hármat a hazaiak nyerték meg, 2011 szeptemberében 1–1-et játszottak, majd tavaly júliusban 0–0-ra végeztek, pedig Sági Milán kiállítása miatt a fővárosiak 50 percet létszámfölényben játszottak.

♦ Az NB II előző kiírásában viszont a Vasas volt jobb a párharcban: hazai pályán úgy ért el 1–1-et, hogy Pátkai Máté a 94. percben egyenlített, majd tavaly február végén Hinora Kristóf góljával 1–0-ra nyert Kecskeméten. Tétmeccsen máig ez a lila-fehérek utolsó hazai veresége.

♦ Kisvárdai sikerével már nyolc találkozó óta tart a KTE veretlensége (2 győzelem, 6 iksz). Szabó István együttese tétmérkőzésen legutóbb november 5-én Mezőkövesden kapott ki (1–2).

♦ A Vasas az egyetlen csapat, amely 2023-ban még nem nyert az NB I-ben (4 döntetlen, 2 vereség). A piros-kékek aratták a mezőnyben a legkevesebb győzelmet (3) és hozták össze a legkevesebb gólt (17), ami mindössze 0.77-es meccsenkénti átlagot jelent.

♦ Már mindenkivel játszott egyszer otthon a KTE, de ebben a bajnokságban még senki sem tudta legyőzni a Széktói Stadionban: 5 győzelem, 6 döntetlen a mérlege, és figyelemre méltó, hogy az FTC után a második legtöbb gólt szerezte, 21-et (1.91-es átlag).

♦ A Vasas vendégként egyedül Pakson tudott nyerni és mindössze 5 gólt szerzett – egynél többet sosem –, a második félidőben pedig csak egyet, Felcsúton.

ÚJPEST FC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

♦ Eddig 22 meccsük volt az NB I-ben, az örökmérleg jelentős újpesti fölényt mutat: 11-szer nyertek a lila-fehérek, 4-szer a kövesdiek, 7 alkalommal döntetlenre végeztek.

♦ A matyóföldiek az első hat találkozójukon nem tudtak győzni (1 iksz, 5 vereség), 2018 óta azonban kiegyenlítettebb a párharc, sőt, ebben az idényben eddig a borsodiak az eredményesebbek (1–1 és 1–0).

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett 5 hazai győzelem, 4 döntetlen és 2 mezőkövesdi siker született. A borsodiak a legutóbbi öt bajnokijukon nyeretlenek maradtak a Szusza Ferenc Stadionban. Legutóbb 2019 októberében tudtak győzni vendégként (1–2), amikor a lila-fehérek az új Illovszky-stadionban fogadták őket.

♦ A lila-fehérek a DVSC elleni félórás emberelőnyüket nem tudták kihasználni (1–1), így már hármas nyeretlenségi sorozatban vannak (2 iksz, 1 vereség). Ha most összejön nekik a hetek óta várt győzelem, az kereken az 1600. NB I-es diadal lesz a klub életében. (Ennél több győzelme csak a Ferencvárosnak van, 1823.)

♦ Tavasszal a Mezőkövesd veretlen a bajnokságban (3 győzelem, 3 döntetlen), ezalatt a legkevesebb gólt kapta a mezőnyben, 2-t, a formatabellán pedig csak rosszabb gólkülönbséggel szorul az FTC mögé a második helyre.

♦ Az Újpest a pontjainak kétharmadát otthon kasszírozta be, 24-ből 16-ot, a 4–4–3-as mérlegével a középmezőny alján van a hazai táblázaton. A legutóbbi négy bajnoki találkozóján viszont nem kapott ki a Szusza Ferenc Stadionban (2 győzelem, 2 iksz).

♦ A Kövesd látogatóként még csak egyszer, Pakson volt képes nyerni, az előző fordulóban a listavezető Ferencvárosnál kiharcolt 1–1 viszont már a negyedik idegenbeli döntetlenje volt. Hat 2022-es vereségének következtében összességében így is kieső pozícióban van a vendégtabellán.

FERENCVÁROSI TC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ A 25. mérkőzésük következik a legfelső osztályban, az örökmérleg 10 ferencvárosi siker, 10 döntetlen, 4 felcsúti diadal. Ebben a bajnokságban mindkétszer a zöld-fehérek győztek (1–0 és 4–2). Ha a harmadik meccset is behúzzák, olyan diadalsorozatot állítanak be, amelyre csak egyszer, 2014 és 2015 között volt példa a párharc közel tízéves történetében.

♦ A Puskás Akadémia még sohasem tudott bajnokit nyerni a Ferencváros vendégeként, a mérleg 8 FTC-siker és 4 döntetlen. A felcsútiak látogatóként eddig valamennyi fellépésükön kaptak gólt (12 mérkőzésen 24-et), viszont ötször be sem találtak és mindössze 8-szor voltak eredményesek.

♦ Az FTC a Mezőkövesd elleni hazai 1–1-gyel már 13 bajnoki óta veretlen (8 győzelem, 5 iksz). Ennél hosszabb ilyen sorozata legutóbb 2021 tavaszán, még Szerhij Rebrovval volt, amikor egymás után 18 NB I-es találkozón nem kapott ki (11 győzelem, 7 döntetlen).

♦ Az előző három bajnokiján csak egy pontot gyűjtött a felcsúti csapat, amely az ötfordulós formatabellán egyedül a Vasast előzi meg (1 győzelem, 2 iksz, 2 vereség, 5–9-es gólkülönbség).

♦ A Ferencváros ősszel százszázalékosan teljesített hazai pályán, 2023-ban azonban a négy Üllői úti
bajnokijából – három döntetlen mellett – csak egyet tudott megnyerni, az Újpest ellenit. Hasonló négyes rossz szériája legutóbb 2021. december és tavaly február között volt, azzal a különbséggel, hogy akkor a négy otthoni meccsén 1 győzelem mellett 2 iksze és 1 veresége volt a zöld-fehér csapatnak.

♦ A PAFC eddig vendégként közepes teljesítményt produkált, 2–6–3-a mérlege, az előző öt idegenbeli találkozóján viszont nem tudott nyerni (2 iksz, 3 vereség).

♦ A hazai mezőnyben legtöbb gólhelyzetet kidolgozó csapatok találkoznak e párosításban. Az InStat Sport kimutatása szerint ebben a tekintetben is a Ferencváros áll a mezőny élén 184-gyel, a Puskás Akadémia pedig 128-cal – egálban a Lokival – a másodikon. Lehetőségeik 25 százalékát váltották eddig gólra a zöld-fehérek és csak 21-et a felcsútiak.

♦ A Puskás Akadémia eddig a legsportszerűtlenebb együttes az élvonalban: a begyűjtött 61 sárga
és 4 piros lap is a legtöbb az élvonalban, igaz, a kiállítások számát tekintve három másik csapattal egálban áll a Fejér vármegyei együttes.

NB I, 2022–2023, 23. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Március 11., szombat
14.30: Kisvárda–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)Kisvárda, Várkerti Stadion Káprály Mihály
17.00: Paks–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport)Paks,Fehérvári úti StadionBerke Balázs
19.30: Budapest Honvéd–Zalaegerszegi TE (Tv: M4 Sport)Budapest, Bozsik ArénaErdős József
Március 12., vasárnap
14.05: Kecskeméti TE–Vasas (Tv: M4 Sport+)Kecskemét,Széktói Stadion
16.00: Újpest–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)Budapest, Szusza Ferenc Stadion
18.15: Ferencváros–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)Budapest,Groupama Aréna

 

AZ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 22 15 5 2 46–17 +29 50
2. Kecskeméti TE 22 8 12 2 31–22 +9 36
3. Kisvárda 22 8 8 6 34–36 –2 32
4. Debreceni VSC 22 8 7 7 37–34 +3 31
5. Puskás Akadémia 22 7 9 6 27–28 –1 30
6. Paksi FC 22 8 5 9 38–37 +1 29
7. Mezőkövesd 22 7 7 8 24–28 –4 28
8. Zalaegerszegi TE 22 7 6 9 28–27 +1 27
9. Mol Fehérvár 22 6 6 10 27–32 –5 24
10. Újpest FC 22 6 6 10 27–38 –11 24
11. Budapest Honvéd 22 5 7 10 25–36 –11 22
12. Vasas FC 22 3 10 9 17–26 –9 19

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik