NB I: paksi futballerőmű csak magyar játékosokkal

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.04.28. 08:12
null
Ádám Martin parádésan futballozik az idényben (Fotó: Szabó Miklós)
Újfent csodás időszakot él a 2011-ben már nagyot alkotó Paksi FC, a fennállása során először a Magyar Kupa döntőjébe jutó labdarúgóklubnál joggal reménykednek, hogy 11 év elteltével ismét kilépnek Európába.

 

Aki úgy gondolja, Paks nyugal­mas, csendes kis­város, hamar rá­döbbenhet, hogy téved. Pláne akkor, ha ezekben a napokban a Fehérvári úti sporttelepen, a helyi futballcsapat bázisán jár. Az elmúlt hetek, hónapok sikerei nyomán (lásd még: a nemzetközi kupaszereplést érő negyedik hely elfoglalása négy körrel a zárás előtt, valamint döntőbe jutás a Magyar Kupában) felpörgött az élet.

Amikor megérkezünk, Éger László klubasszisztens nemcsak bennünket fogad a recepción, hanem a táplálékkiegészítő termékekkel betoppanó futárt is, a csomag átvételét követően viszont csak minket kísér fel az emeleti irodafolyosóra, amelynek végén Balog Judit ajtaján kopogtatunk. A mindig mosolygós ügyvezető éppen a számítógépen intézi teendőit, miközben a Paksi FC másik ügyvezetője, Haraszti Zsolt egyik megállapodást látja el a másik után a kézjegyével.

Kétségünk sincs afelől: az idénykezdet előtt azt is boldogan aláírta volna, hogy április végén itt tart a csapat.

Haraszti Zsolt, a Paksi FC ügyvezetője reméli, hogy a csapat ismét kilép az európai kupaporondra (Fotó: Török Attila)
Haraszti Zsolt, a Paksi FC ügyvezetője reméli, hogy a csapat ismét kilép az európai kupaporondra (Fotó: Török Attila)

(„Folyton csörög a telefon, a legtöbben azért hívnak, hogy gratuláljanak a bajnoki és a kupaszereplésünkhöz   – árulja el a papírmunkával végző Haraszti Zsolt. – Ebben az évadban átütő sikert értünk el, idén is bizonyítottuk, kizárólag magyar futballistákkal is lehet eredményesen teljesíteni. Érezzük, ez sokaknak szimpatikus, hogy ezzel sokaknak visszaadjuk a magyar labdarúgásba vetett hitüket. Bárhol jelenünk meg, azt halljuk, szorítanak nekünk. Örülök annak, hogy sokaknak van egy-egy jó szavuk hozzánk, az pedig különösen boldoggá tesz, ha szakmán belülről kapjuk az elismerést. Mindenesetre azt gondolom, megérdemelten vívtuk ki sokak tiszteletét.”)

Az iroda hű tükörképe a klubnak. Nélkülözi a pompát, mégis otthonos, barátságos. Milliókat érő festmények nem lógnak a falon, súlyos százezrekbe kerülő elektronikai eszközöket sem vélünk felfedezni, ellenben kiszúrunk valamit, ami a paksiaknak mindennél többet ér: az egyik polcot – a bajnoki ezüsttől kezdve a Ligakupa- és az NB II-es aranyon át az U17-es és U19-es csapat által szerzett érmekig – olyan relikviák díszítik, amelyekre méltán büszkék. A gyűjtemény hét darabot számlál, akárhogy is nézzük, a maga nemében páratlan. Főleg, ha azt vesszük, hogy húsz éve még a harmadik vonalban szerénykedett a csapat, amely, ugye, 2006-ban lett az élvonal tagja. Azt már Karszt József technikai vezető eleveníti fel: amikor feljutottak, úgy voltak vele, bár a körülmények nem első osztályúak, ha már a játékosok megtették a magukét, miért ne próbálnák meg, a legrosszabb, ami történhet, hogy egy év után visszaesnek a második ligába, de legalább elmondhatják magukról, hogy megjárták a csúcsot is. A folytatás ismert: sorozatban a 16. NB I-es idényüket tapossák.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

(„Az első NB I-es meccsünket kétezerhat júliusában játszottuk  – kanyarodik vissza a múltba az ügyvezető. – Minden évben megvívtuk a magunk harcát, az első és legfontosabb feladatunk az volt, hogy a klubot életben tartsuk. Ilyenkor egy vezető egyfolytában ügyeletben van, nem lankadhat a figyelme. Érzi a veszélyhelyzetet, ami legfeljebb napokra, de inkább csak pillanatokra múlik el. Az igazság az, hogy egy-két kivételtől eltekintve az élvonalbeli klubok minden évnek úgy vágnak neki, hogy csak éljék túl ezt is... Kétezertizenegyben a bajnokságban ezüstérmesek lettünk, a Ligakupát megnyertük, a habot a tortán az jelentette, hogy megmérettünk a nemzetközi porondon, sőt, miután két selejtezőkört is sikerrel vettünk az Európa-ligában, ott sem vallottunk szégyent. Ha innen nézem, az volt a legsikeresebb időszak a Paksi FC történetében. Az is igaz ugyanakkor, hogy ebben az idényben is történelmet írtunk. Először azzal, hogy fennállásunk során először a négy közé kerültünk a Magyar Kupában, majd azzal, hogy az elődöntőben legyőztük az Újpestet. Más kérdés, hogy még nem értünk el semmit. Ahhoz, hogy valamit fel tudjunk mutatni az évad végén, meg kell őriznünk a negyedik helyünket a tabellán, vagy meg kell nyernünk a döntőt!”)

Az edzésmunkára nem lehet panasz, Nagy Richárd és Haraszti Zsolt is nagyon készül a Fradi elleni meccsre – illetve meccsekre (Fotó: Török Attila)
Az edzésmunkára nem lehet panasz, Nagy Richárd és Haraszti Zsolt is nagyon készül a Fradi elleni meccsre – illetve meccsekre (Fotó: Török Attila)

Az emeletről visszatérünk a földszintre, az edzők és a futballisták „birodalmába”. Hétköznapi reggel: a még mindig kötelező PCR-teszt után a konditeremben lehet beizzítani az izmokat. A szakmai stáb tíz órakor lép be a játékosok öltözőjébe, hogy öt perc alatt felvázolja, mi várható az edzésen. Egy szemmel láthatóan – és persze érthetően – vidám brigád indul a hátsó edzőpályák egyikére, amíg ifjabb Bognár György gondosan kihelyezi a bójákat, gátakat és egyéb segédeszközöket, a másik pályaedző, Kiss Tamás felügyeletével zajlik a bemelegítés. A kezdeti jókedv gyorsan alábbhagy: a kacagást felváltja a kocogás, majd egyre fokozódik a tempó. Némelyek más sportágban is megállnák a helyüket: a gumiszalaggal végzett gyakorlatukra, ha nem is maximális, magas pontszámot érdemelnének. Félreértés ne essék, nem a támadósor tekintélyes tagjaira gondolunk. Ők amúgy is más téren jeleskednek, gondolunk itt elsősorban a 29 fordulóban szerzett 69 gólra. Nem mellesleg: ebben a kategóriában listavezető a negyedik helyezett.

(„Valaki a minap azt kérdezte tőlem, ha garantálná a kupaindulást érő negyedik helyet, kiegyeznék-e a kupaezüsttel, de töprengés után azt feleltem, hogy nem – mondja Haraszti Zsolt. – Most még úgy vagyok vele, a negyedik helyet ugyanúgy szeretném, mint a kupaaranyat. Az már biztos, hogy a Magyar Kupa-szereplésünk nyomán újabb éremmel bővül a kollekciónk – nem vitás, az ezüst is szépen csillog, no de az arany! A gond csak az, hogy a fináléban ellenfél is lesz a pályán, nem is akármilyen! A Ferencváros kilóg a magyar mezőnyből. Tiszteljük, becsüljük, de azzal a szándékkal indulunk el a Puskás Arénába, hogy legyőzzük! Szokták mondani, egy mérkőzésen bármi megtörténhet, mi mindenesetre hiszünk abban, hogy május tizenegyedikén lesz az az egy… Másfél héttel az Újpest elleni elődöntő előtt bajnoki mérkőzésen fogadtuk a lila-fehéreket, akkor három egyre kikaptunk tőlük, de a kupában mi nyertünk. A forgatókönyv ezúttal is hasonló, szűk két héttel a finálé előtt NB I-es meccsen látogat hozzánk az FTC. A zöld-fehérek kényelmes helyzetben vannak, a bajnokságot már megnyerték, innen nézve egy jelentős tétre menő találkozó vár még rájuk: a Magyar Kupa-döntő. Ennélfogva azt is megtehetik, hogy a bajnoki mérkőzésen azokat vetik be, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak. Tekintve, hogy szeretnénk odaérni a negyedik helyre, mi nem sakkozhatunk, legalábbis most még nem. Lehet, hogy a döntőt megelőző fordulóban már kell, mert amíg a Ferencváros szombaton lép pályára a szerdai finálé előtt, mi vasárnap.”)

Ádám Martin ruganyossága is kamatozik a Paksnál, hiszen jó néhány gólt fejelt már (Fotó: Török Attila)
Ádám Martin ruganyossága is kamatozik a Paksnál, hiszen jó néhány gólt fejelt már (Fotó: Török Attila)

 

Amikor véget ér a negyedórás felvezetés, négy csoportra oszlanak a játékosok, az addigra előkészített „akadálypályákon” vetésforgóban kell teljesíteniük az előírt penzumot. Böde Dániel éppenséggel előttünk száguld el, utólag meg is kérdezi: „Láttátok a zöld fényt?”  A szintén nagy sprintet lenyomó Kinyik Ákos már Sajbán Máténak szól oda: „Figyelted, Sajbikám, mint a villám!”  A régi motorosok persze a fotós és a helyi televíziós stáb jelenlétét sem hagyják szó nélkül: „Ha vesz a kamera, dolgozni kell…” A végszó és a pont Kiss Tamásé:  „Titeket nem vesz…”

Miközben a móka nem megy a munka rovására, az is bebizonyosodik, rend a lelke mindennek: Kinyik Ákos még arra is figyel, hogy a futás közben arrébb rúgott bóját visszaigazítsa a helyére. A nehezén lassan túl vannak Nagy Richárdék, a pályára cipelt kapuk arra engednek következtetni, elérkezett az egymás közötti futball ideje. Az addig szenvedésről árulkodó arcvonások kisimulnak – ennyit tesz a játék öröme.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

(„A hangulat jó és bizakodó a klubnál, bár én feszülten élem át ezeket a heteket –   vallja be Haraszti Zsolt. – A   játékoskeretünk van annyira erős, hogy reális elvárás legyen a nemzetközi kupaindulás kiharcolása. A kupadöntőbe kerüléssel már óriási sikert értünk el, csodás fejezettel bővítettük históriás könyvünket. De a kisördög ott bujkál bennem: tavaly negyedikek lettünk, ám az akkor nem volt elég az európai kuparészvételhez. Szeretnénk újra Magyarországot képviselni Európában!”)

„Két érintő, kell a fal” – adja ki az ukázt Bognár György. Az első gólra nem sokat kell várni, nyilván Ádám Martin a szerzője… Az egymás közti játékok során elmaradhatatlan vita ezúttal is lezajlik, gól után az alábbi párbeszéd hangzik el:
– Kint volt!
– Nem!
– De!
– Nem!

VAR hiányában minden tekintet Bognár Györgyre szegeződik, aki öt centivel beljebb tolja a bóját, majd közli: a bója volt rossz helyen, a labda nem volt kint, a gólt megadja. Ezzel vezetnek 5–4-re a pirosak, de a zöldek egyik vezére, Nagy Richárd higgadtságra inti övéit, és láss csodát, nem sokkal később már 6–5 a zöldeknek, az imént a jobb felső sarokból a pókot száműző „jövendőmondó” még bölcselkedik is egy sort: „Tudjátok, ugye, mikor számolják a tyúkokat...” Itt is, ott is esik még néhány gól, a végén fel is vetődik a kérdés: ki nyert? A válasz nem késik: „A Paks!”

És tényleg.

Böde Dániel (Fotó: Török Attila)
Böde Dániel (Fotó: Török Attila)
„A győztes gól a kupadöntőben sokat jelentene”
– Az FTC játékosaként háromszor emelhette magasba a Magyar Kupa serlegét. Mit gondol, május tizenegyedikén megteheti a Paks futballistájaként is?
– Gyönyörű pillanat lenne. De maradjunk a földön: nem mi vagyunk a döntő esélyesei – felelte diplomatikusan Böde Dániel, a Paksi FC 35 éves támadója. – Ez persze nem jelenti azt, hogy ne követnénk el mindent a siker érdekében. A Pakssal nyertem már bajnoki ezüstérmet és Ligakupa-aranyat, illetve -ezüstöt, egyedül a Magyar Kupa-érem hiányzik az itteni gyűjteményemből. Az már biztos, hogy két hét múlva teljessé válik, a kérdés csupán az, milyen lesz az érem színe.
– A bajnoki ezüstöt és a Ligakupa-aranyat kétezertizenegyben akasztották a nyakába. A mostani idényben átélt élmények vetekszenek az akkoriakkal?
– Ez az év sem rossz, de amiben tizenegy esztendeje részünk volt, nekem mindmáig a csúcsot jelenti – legalábbis Pakson. Akkor még fiatal voltam, többet bírtam, többet játszottam és tettem hozzá a csapat sikeréhez. Amit tudok, természetesen most is megteszem, de kissé zavar, hogy öregszem.
– Azért szép csendben lekörözte Éger Lászlót, négyszázhuszonöt NB I-es meccsével már kilenccel előzi meg jó barátját.
– Az évad előtt ez volt az egyik célom, örülök, hogy elértem, és abból ítélve, hogy amikor csak teheti, pályára lép szülőfalum, Madocsa csapatában, „Egér” sem haragudott meg rám. Komolyra fordítva a szót: ha nagy álmaim már nincsenek futballistaként, egy-két fontos góllal még hasznossá tenném magam. Mondjuk, egy győztes gól a kupadöntőben sokat jelentene! Aztán jöhetne még egy bajnoki cím, de már a Madocsa labdarúgójaként. Edzőként már van onnan aranyam, játékosként még nincs, remélem, egy-két év múlva lesz.
– Gyakran eszébe jut a május tizenegyedikei döntő?
– Nem. Előtte három bajnoki mérkőzés vár ránk, a Fradi,
a Gyirmót és a Kisvárda ellen sem engedhetjük meg magunknak, hogy lazábbra vegyük a figurát. Létfontosságú, hogy odaérjünk a negyedik helyre, mert ha netán elbukjuk a döntőt, akkor is indulhatunk az Európa-konferencia­ligában. Megvan a maga varázsa egy-egy nemzetközi mérkőzésnek, jó lenne újra átélni.
– Azok után, hogy elbúcsúztatták az Újpestet az elődöntőben, sok gratulációt kapott a főváros kilencedik kerületéből?
– Többen is hívtak, igaz, néhányan azt is elárulták, nem minket vártak a döntőbe. Volt olyan is, aki még azt is bevallotta, jobban örült volna, ha az Újpesttel csap össze a Ferencváros. Én azért nem kesergek amiatt, hogy a Pakssal találkozik… Mindenesetre bízom abban, hogy sokan kijönnek a Puskás Arénába, azt sem bánnám, ha húsz-huszonötezer fradista lenne a lelátón, a lényeg, hogy minél több néző jöjjön össze. Nálunk van olyan, akinek még nem adatott meg, hogy harminc-negyvenezer drukker előtt játsszon, nekem már igen. Jó lenne ezt megint tapasztalni, mert olyan élmény, amit nem lehet megunni.
Szabó János válogatott mezben (Fotó: Szabó Miklós)
Szabó János válogatott mezben (Fotó: Szabó Miklós)
Tudta-e, hogy...
…az első írásos emlék a paksi futballról 1912. augusztus negyedikéről maradt fenn, amikor a paksi diákcsapat játszott a bölcskei nebulókból álló brigád ellen?
a paksifc.hu oldalon fellelhető beszámoló szerint hivatalosan 1952. november 28-án alakult meg a klub – Paksi Sport­egyesületként jegyezték be, Paksi FC-ként 2014 óta szerepel?
a Paksi SE és az Atomerőmű SE vezetői 1993. július elsején írták alá a közös futballszakosztály működtetéséről szóló megállapodást?
a 2005–2006-os idényben a második helyezett Felcsút SE-t 13 ponttal megelőzve története során először jutott fel az NB I-be a Paks?
2006. július 28-án mutatkozott be az élvonalban Tolna megye első NB I-es gárdája, Vácon nyert 2–0-ra Buzás Attila és a manapság az első csapat másodedzőjeként dolgozó Kiss Tamás góljával?
a legtöbb élvonalbeli meccsét (39) a Honvéd és az Újpest ellen játszotta a Paks, a legkevesebbet (2) a Dunaújváros, a Vác, a Szolnok és az Eger ellen?
Simon Attila és Hahn János személyében már két NB I-es gólkirállyal büszkélkedhet a klub? (Borítékolható, hogy Ádám Martin révén heteken belül trióvá lesz a duó.)
Heffler Tibor, Fiola Attila, Szabó János és Hahn János után az idén márciusban Ádám Martin lett az ötödik futballista, aki a Paksban mutatott teljesítményével érdemelte ki a válogatottbeli meghívót? (A saját nevelésű Éger László a Debrecenből, Böde Dániel az FTC-ből került be.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik