NB I: Lehet, hogy kicsit önzőbbnek kellene lennem… – Szuhodovszki Soma

Vágólapra másolva!
2023.10.25. 10:52
null
Fejjel is jó, de lőni tud csak igazán: a nagy gólokra „specializálódott” Szuhodovszki Soma (Fotó: Balogh László)
Szuhodovszki Soma, a KTE futballistája látványos, emlékezetes gólt szerzett az Újpest ellen, és most lapunknak beszélt a lövőtechnikáról, a megmentett idényről és persze a válogatottság is szóba került.

– Nem tud „kis gólt” szerezni?
– Kétségtelen, az eddigi öt NB I-es gólom rendre szépre sikerült – mondta lapunknak Szuhodovszki Soma, a Kecskeméti TE 23 éves középpályása, aki legutóbb az Újpest ellen lőtt parádés gólt, 23 méterről kilőtte a jobb felső sarkot, a Nemzeti Sportnál a 10. forduló góljának választottuk. – És igen, a legutóbbi, Újpest elleni tetszett a legjobban, ez az eddigi kedvencem. Sok mindennek össze kell jönnie, hogy sikerüljön ilyen gólt lőni: elő kell készíteni, el kell vállalni, és jól kell eltalálni a labdát. Ez mind a helyén volt Újpesten… A góljaimtól függetlenül azt várják el tőlem, hogy még többet vállalkozzak az ellenfél kapuja előtt. Érdekes, de olykor úgy érzem, a lövés helyett jobb megoldás passzolni: lehet, kicsit önzőbbnek kellene lennem…

AZ ÚJPEST¬KECSKEMÉT MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA, SZUHODOVSZKI SOMA LÁTVÁNYOS GÓLJA 3:17-TŐL



– Tavaly augusztusban szerezte első élvonalbeli gólját, Felcsúton is a léc alá lőtte a labdát, de ugyancsak emlékezetes a Kisvárda ellen lőtt bombagólja: mi a titok?
– Sokat gyakorolom a lövéseket, edzésen is úgy dolgozunk, hogy néhány gyakorlat után, kicsit fáradtabban kell még jobban koncentrálni és jól, pontosan lőni. Minden gyakorlás és lövőtechnika kérdése.

– Amikor eredményes volt, eddig két-két győzelem és döntetlen született a Kecskemét mérkőzésein, viszont a szombati, Újpest elleni bajnokin kikaptak öt háromra. Ilyenkor kevésbé örül a góljának?
– Jó visszajelzés, hogy gólt szerzek, de persze ilyenkor nem lehet felhőtlen a boldogságom, kettős érzés kavarog bennem, a meccsnapi esték sem felhőtlenek. Amúgy a kis gólnak is örülnék, csak végre újra nyerjünk…

Szuhodovszki Soma (Fotó: Petőfi Népe/Bús Csaba)
Szuhodovszki Soma (Fotó: Petőfi Népe/Bús Csaba)

– A legutóbbi öt bajnokin egy pontot gyűjtöttek: várható volt, hogy előbb-utóbb elérkezik egy olyan periódus, amikor nem jönnek az eredmények?
– Az elmúlt két évünk álomszerűen sikerült, szebbet kívánni sem lehetett volna. Feljutottunk az NB II-ből, majd ezüstérmet szereztünk az NB I-ben. Ám legbelül sejtettük, valamikor elérkezik a nehezebb időszak. Érdekes, de ha az előző idény első tíz meccsén tíz pontot gyűjtünk, mint most, azt biztosan aláírta volna mindenki. A második helyen végeztünk, felejthetetlen idényt tudhattunk magunk mögött, magasra tettük magunknak a lécet. Mindenki csalódott, hogy most nem jönnek az eredmények, de biztos vagyok benne, hogy csapatként kilábalunk a gödörből. Semmi sincs veszve, az idényt még meg lehet menteni. Az a minimum, hogy a mellettünk mindig kitartó szurkolóink a következő idényben is NB I-es meccsekre járhassanak.

– Azért ne feledjük, fontos láncszemek estek ki: az előző idény házi gólkirálya, Katona Bálint visszatért a Ferencvárosba, míg Banó-Szabó Bence, Nagy Krisztián és Nikitscher Tamás kidőlt a sorból sérülés miatt.
– Nem szabad azzal takaróznunk, hogy kikre nem lehet számítani. Csak azzal kell foglalkoznunk, hogy elinduljunk felfelé a tabellán.

– Szombaton a ZTE FC-t fogadják, a győzelem a jó széria kezdetét jelentheti.
– Így gondoljuk mi is: a siker átlendítheti a nehézségeken a csapatot, önbizalmat adhat. Mert az elvégzett munkával nincs baj, a meccseken mindent megteszünk, de ami korábban befelé, az most kifelé pattan, s nem mindig mi, hanem az ellenfél is rúg nagy gólt. Az biztos, hogy sokkal több egyéni hibát követünk el, mint korábban, ezen változtatnunk kell. Az öltözői légkör, persze, kicsit más, mint a sikerek idején, de próbálunk pozitívak és nyugodtak maradni.

– A Mol Magyar Kupa jelenthet pluszlehetőséget arra, hogy még több önbizalmat szerezzenek? November elsején a Szegeddel mérkőznek idegenben.
– Igen, így is tekintünk a sorozatra. Az egyértelmű, hogy mivel a tét a legjobb tizenhat közé jutás, a Szeged nem adja majd olcsón a bőrét, meg kell szenvednünk a sikerért.

– És azért is meg kell, hogy valaki válogatott meghívót kapjon. A kerettagság mekkora motivációt jelent?
– Óriásit! Azért is küzdök, hogy újra hívjon meg a kapitány. Tisztában vagyok vele, hogy az utóbbi néhány meccsen nem játszottam igazán jól. Azért dolgozom, hogy jobb teljesítményt nyújtsak, a Kecskemét sikeresebb legyen és a novemberi válogatott mérkőzéseken már ott lehessek. Hiszen minden labdarúgó álma, hogy ilyen hangulatban, ennyi szurkoló előtt futballozhasson a hazájáért.

A visszatérésen dolgozik a sérültek triója

Továbbra is rehabilitációs munkát végez a Kecskeméti TE három sérült futballistája. Banó-Szabó Bence a tervek – és reményei szerint – még ebben az évben visszatér a pályára combműtétje után, Nagy Krisztiánra és Nikitscher Tamásra viszont csak jövőre számíthat a szakmai stáb. Nikitscher Tamás júliusban, míg Nagy Krisztián szeptemberben szenvedett térdsérülést, mindkettejük térdszalagja szakadt el. Hogy kulcsemberek estek ki a sorból, arra bizonyíték, hogy Banó-Szabó Bence az előző idényben 31 bajnokin (27-szer kezdőként), Nagy Krisztián mind a harminchármon (harmincszor kezdőként), míg a Kecskemétre 2022 decemberében érkező Nikitscher Tamás tizennégyszer (tízszer kezdőként) kapott lehetőséget.

NB I, 2023–2024, 10. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Október 21., szombat
Kisvárda–Mezőkövesd 2–1
Kisvárda,Várkerti StadionPillók Ádám2150
Zalaegerszeg–Paks 2–5Zalaegerszeg,ZTE ArénaErdős József3277
Újpest–Kecskemét 5–3Budapest,Szusza Ferenc StadionBognár Tamás5732
Október 22., vasárnap
MTK–Puskás Akadémia 0–5Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionAntal Péter
2625
DVSC–Fehérvár FC 3–1
Debrecen,Nagyerdei StadionBerke Balázs
5870
Diósgyőri VTK–Ferencváros 1–2Miskolc,DVTK ArénaBogár Gergő12 178
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 971130–12+1822
2. Paksi FC1063120–12 +821
3. Újpest FC1062220–17 +320
4. Puskás Akadémia1053219–14 +518
5. Diósgyőri VTK1051418–13 +516
6. Debreceni VSC1051418–15 +316
7. MTK Budapest1042411–19 –814
8. Fehérvár FC1032518–19 –111
9. Kecskeméti TE1031613–17 –410
10. Zalaegerszegi TE1022614–25–11 8
11. Kisvárda10217 9–18 –9 7
12. Mezőkövesd 911710–19 –9 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik