NB I: egy év után talált be a válogatott csatár! Kiemelkedő Fradi-mutatók

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.11.15. 08:16
A labdarúgó NB I 16., utolsó őszi fordulója utáni visszapillantónkban fókuszban a listavezető Ferencváros, az egy év után újra eredményes paksi csatár, Hahn János, a Kisvárda elleni duplájával válogatott meghívót is kiharcoló Schön Szabolcs (Mol Fehérvár) és a második hazai győzelmét megszerző Vasas.
Ferencvárosi öröm – tovább nőtt a zöld-fehérek előnye a tabellán (Fotó: Földi Imre) – A FORDULÓ GALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!
Ferencvárosi öröm – tovább nőtt a zöld-fehérek előnye a tabellán (Fotó: Földi Imre) – A FORDULÓ GALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ NYERTESE – FERENCVÁROS

Kihasználta a Kecskemét és a Kisvárda botlását a Honvédot legyőző Ferencváros, amely így növelni tudta előnyét a tabella élén. Ezáltal Imponáló fölénnyel, nyolcpontos vezetéssel zárta az NB I 2022–2023-as idényének őszi felét, és ha figyelembe vesszük, hogy két mérkőzéssel kevesebbet játszott, mint az „üldözőbolyhoz” tartozó Kecskemét, Kisvárda és Puskás Akadémia, jövő év elején, amikor pótolják az elhalasztott meccseket, tovább nőhet az Európa-ligában nyolcaddöntős zöld-fehérek előnye.

A csapat Sztanyiszlav Csercseszov irányításával kiválóan bírta a kettős terhelést, mintha meg sem látszott volna, hogy a nemzetközi színtéren tizennégy mérkőzést játszott. Hazai pályán mind a hét bajnoki mérkőzését megnyerte (18–4-es gólkülönbséggel), és az összképbe csak kicsit zavar bele a Mezőkövesdtől (1–2) és a Kecskeméttől (0–2) elszenvedett idegenbeli vereség, valamint a Mol Fehérvár (2–2) elleni döntetlen.

A címvédő helyzetét nagyban megkönnyíti, hogy a bajnokságban nincs más kiemelkedő csapat. Amíg az előző idényben 16 forduló után a Ferencváros csak harmadik volt a tabellán – a 33 pontos Kisvárda és Puskás Akadémia mögött 32 ponttal –, most a második Kecskemétnek 26 pontja van, és talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, az újoncnál a várakozáson felüli szereplés ellenére is elsősorban a bennmaradás biztosítása a cél, nem a bajnoki cím megszerzése. A mögötte lévő Kisvárda és Puskás Akadémia egyaránt nyolc ponttal szerzett kevesebbet a tavalyinál, és ha a Ferencváros az elmaradt mérkőzésein a Zalaegerszeget és a Paksot is legyőzi, már a bajnokság felénél tetemes előnyre tesz szert.

„Tudtuk, hogy a Honvéd – a tabellán elfoglalt helyétől függetlenül – szervezett csapat, örülök, hogy sikerült az évet pozitívan zárni – nyilatkozta Pászka Lóránd, a Ferencváros balhátvédje a Bp. Honvéd vasárnapi legyőzését (2–0) követően a klub honlapjának. – Eszembe jutott, hogy áprilisban szintén a kispestiek ellen játszottam az első NB I-es mérkőzésem, jó érzés, hogy most is nyertünk. Összességében pozitív őszt zártunk. Voltak hullámvölgyek, gondolok itt a Magyar Kupára, amelyből sajnálatos módon kiestünk, de azt hiszem, az Európa-liga-csoportelsőséggel kárpótoltuk szurkolóinkat. Persze nem elégszünk meg ennyivel, decemberben újrakezdjük a munkát, és készülünk az Európa-ligára. Az idényben kisebb sérüléssel küzdöttem, kellett kis idő, hogy felvegyem a ritmust, de a legutóbbi két hónapot jól bírta a lábam, azt hiszem, tudtam segíteni a csapatot. A jövőben is azon dolgozom, hogy minél több lehetőséget kapjak.”

A Ferencváros bajnoki egyeduralma az InStat adatelemző rendszer statisztikáiból is kiolvasható. Amellett, hogy a zöld-fehérek szerezték a legtöbb gólt (34) és kapták a legkevesebbet (12) az ősszel, a játékosok teljesítményét értékelő InStat-index átlaga náluk a legmagasabb. A Fradi alakította ki mérkőzésenként átlagban a legtöbb helyzetet (8), végezhette el a legtöbb szögletet (7),találta el lövéseivel/fejeseivel a kaput (7), emellett a legtöbb pontos passzt (473), sikeres cselt (20) és helyzetet eredményező kulcspasszt (5.5) is az FTC tudja felmutatni.

Persze találni olyan mutatókat is, amelyekben a vetélytársak állnak elöl a listán. A beadások pontosságánál például csak harmadik az FTC mérkőzésenként 3.9-es átlaggal, ennél a Debrecené (4) és a Puskás Akadémiáé (4.6) is jobb, a megnyert párharcok átlagos számában pedig nincs az első ötben a csapat – a listát a ZTE FC (99) vezeti a Paksi FC (90), a Puskás Akadémia (85), a Kisvárda (85) és a Kecskeméti TE (85) előtt.

Hogy a statisztikákból Hajnal Tamás sportigazgató milyen tanulságot von le, az a klub téli átigazolásain úgyis látható lesz, addig csak annyi biztos, amit Csercseszov a Bp. Honvéd legyőzése utáni sajtótájékoztatón elmondott: december 10-én edzőtáborba vonul a csapat, és újraindul a munka.

Hahn János (elöl) először volt eredményes mióta visszatért az NB I-be
Hahn János (elöl) először volt eredményes mióta visszatért az NB I-be

A FORDULÓ ÖRÖME – HAHN JÁNOS

A paksi Hahn Jánosnak bemelegíteni sem volt ideje az Újpest elleni bajnokin a becserélése előtt, ám összeszedetten játszott, s egyetlen helyzetét kihasználva megszerezte idénybeli első gólját, hozzájárulva csapata győzelméhez.

Ezzel megtört: csaknem egy év elteltével, 2021. december 4. után szerzett ismét gólt tétmérkőzésen Hahn János, a Paksi FC csatára, aki szombaton, az Újpest ellen megnyert meccsen talált a lila-fehérek kapujába. Egy támadó életében mindig nehéz időszak, amikor gólképtelen, a 27 éves játékos esetében ez hatványozottan nagy teher volt, hiszen a 2020–2021-es idényt követően gólkirályként búcsúzott el a paksiaktól és szerződött a DAC-hoz. Érthetően felfokozott várakozás övezte visszatérését a nem jól sikerült szlovákiai idény után.

„Frusztrált, hogy nem vagyok eredményes, ráadásul a játékommal sem voltam elégedett – nyilatkozott lapunknak a hétszeres válogatott Hahn János. – Az ezt megelőző fordulóban a Ferencváros ellen úgy éreztem, kezdek játékba lendülni, gólpasszt adtam, ám megint csak nem sikerült betalálnom, Dibusz Dénes kétszer is bravúrral védett a lövésemet követően. A szerdai kilencven perc után a cserék közé nevezett Waltner Róbert, de Szélpál Norbert sérülése miatt hirtelenjében be kellett állnom; nem volt időm bemelegíteni, lekaptam a felsőmet és már a gyepen találtam magam. Sikeréhesen léptem pályára, dolgozott bennem az adrenalin, a hajlítómban érzett minimális izomfáradtság nem mutatkozott meg a teljesítményemen, vitt előre a lendület. Próbáltam minél jobban össz­pontosítani, és kihasználtam az egyetlen helyzetemet. Megható volt, hogy a társaim úgy örültek a gólomnak, mintha ők szerezték volna, s az is sokat jelent, hogy a héten szinte mindenki egy-egy kedves szóval bátorított, ne görcsöljek, úgyis betalálok. Bár formán kívül voltam, Waltner Róbert vezetőedző mindvégig biztatott, ez pedig sokat segített, hogy kikecmeregjek a gödörből.”

A támadó nem bánkódik, hogy éppen idénybeli első gólja után ér véget a szezon.

„Jó érzésekkel mehetünk pihenőre, s bízom benne, hogy az alapozást követően ott folytatom, ahol abbahagytam. Örülünk, hogy a felsőházban zárjuk a szezont, és hogy az utolsó két meccsünkön meggyőző teljesítményt nyújtottunk. Szépen búcsúztattuk az évet, az utolsó fordulóban jobban játszottunk az Újpestnél. A meccs elején nem voltunk felszabadultak, de idővel javult a támadójátékunk, jók voltak a mélységi beindulásaink és a széleken sokszor kerültünk a lilák mögé. Ezen az úton kell továbbmennünk, s jó lenne, ha a jövőben elkerülne minket a ránk jellemző betegséghullám. Sűrű a mezőny, de bízom benne, nem kell hátrafelé néznünk a tavasszal, és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva sikeresek leszünk.” B. L.

A FORDULÓ DUPLÁJA – SCHÖN SZABOLCS

Augusztus 26-án a Mol Fehérvár FC bejelentette, az FC Dallastól megszerezte a nyolcszoros válogatott Schön Szabolcs játékjogát. A szélső öt nappal később, a Kecskeméti TE ellen 2–1-re megnyert mérkőzésen csereként beállva mutatkozott be, és bár szüksége volt egy kis időre, hogy az amerikai mellőzés után utolérje magát, az idény utolsó öt bajnokiján (amióta Huszti Szabolcs a vezetőedző) kivétel nélkül kezdett, egyre jobb formába lendült – ugyanakkor a gólszerzés vasárnapig nem jött össze neki. Aztán a Kisvárda elleni találkozó 25. percében Dárdai Pál átadása után átvette a labdát…

„...és eldöntöttem, hogy kapura rúgom – mondta az összecsapás után Schön Szabolcs. – Jó kontratámadást vezettünk, abban a játékhelyzetben adta magát a lövés elvállalása. Sokat vártam erre a pillanatra, a Honvéd ellen az üres kapuba sem tudtam betalálni, most átszakadt bennem a gát. Néhány perccel később jött az újabb lehetőség, és bár éles szögben voltam, a beadást is választhattam volna, bevillant, amit az edzésen gyakoroltunk, vagyis hogy ilyen helyzetben érdemes megcélozni a hosszú alsó sarkot. Az örömömet az sem vette el, hogy mindkét gólomnál megpattant a labda a blokkolni igyekvő védőn.”

Két gólt szerezni, főszerepet játszani a szezon utolsó bajnokijának megnyerésében felemelő érzés, igaz, amikor Erdős József játékvezető lefújta a meccset, Schön Szabolcs még nem tudhatta, milyen örömhírt tartogat még neki a nap. Az öltözőbe úgy ment be, hogy hétfőtől a szabadságát tölti, az otthonába viszont már úgy lépett be, hogy tudta, hétfőn a válogatott edzőtáborában kell jelentkeznie.

„A mérkőzés után elmondtam, szünet következik, de amikor útban voltam hazafelé, a válogatott csapatmenedzsere, Tömő Attila azzal hívott, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány számít rám. A nyáron váltani akartam, jó csapatba tudtam igazolni, de az elején kevés játéklehetőséget kaptam, nem voltam boldog. Huszti Szabolcstól bizalmat kaptam, újra élvezem a játékot, és ha a válogatottnál lehetőséget kapok, bizonyítani akarom, ott a helyem, szeretnék ugyanolyan stabil kerettag lenni ismét, mint korábban voltam.” Z. A.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ VÁRAKOZÁSA – VASAS

Végre győzelem! Végre vége... Nem csak az Illovszky Rudolf Stadion megfogyatkozó közönsége, hanem a Vasas kezdőcsapatába visszatérő Hinora Kristóf is ezt mondta a Mezőkövesd elleni 1–0-val záruló őszi szezonról. Az angyalföldiek a kilencedik hazai mérkőzésükön másodszor tudtak nyerni a bajnokságban, amióta a tavasszal visszajutottak az élvonalba.

„Nagyon fontos volt, hogy győzelemmel menjünk pihenőre, és boldog vagyok, hogy nekem is jól ment a játék. Jól zártuk le a területeket, egységesek voltunk, de most nagy szükségünk van a pihenőre, hogy kitisztuljon a fejünk” - mondta lapunknak a 24 éves támadó.

Az idény elején alapembernek számított a Vasasban, ám Kondás Elemér vezetőedző az utóbbi hetekben jóval kevesebb bizalmat szavazott neki. Kezdőcsapatba nevezése jó döntés volt, hiszen végig hasznosan futballozott, és Novothny Soma góljához elengedhetetlen volt az ő lövése is. Csak Riccardo Piscitellin, a kövesdiek kapusán múlt, hogy a második félidei szögletéből ne fejeljen gólt Radó András. A DVSC elleni előző heti vereség (0–3) után Berecz Zsombor négypontos célkitűzést fogalmazott meg a Honvéd és Mezőkövesd ellen, ám Nenad Lukics csütörtöki duplája (2–0 a Honvédnak) azt jelenti, hogy az utolsó helyen telel a Vasas.

„A Honvéd ellen is győzelmet érdemeltünk volna, hiszen nekünk is számos helyzetünk volt. A végén sajnos nem mi értékesítettük azokat, ami bosszantó. A Kövesd elleni meccsre már összeálltunk, főleg védekezésben, az ellenfélnek csak egy lehetősége volt a gólszerzésre. A gólunk mellett is több helyzetet alakítottunk ki, megérdemelten nyertünk. El kell raktároznunk azt a néhány pozitívumot, amink az ősszel volt, és a tavasszal minden találkozóra úgy kell kimennünk, hogy döntőt játszunk” - tette hozzá Hinora Kristóf. M. D.

NB I, 2022–2023, 16. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
2022. november 12., szombat
Puskás Akadémia–DVSC 2–1
Felcsút,Pancho ArénaCsonka Bence
1670
Paks–Újpest 3–1
Paks,Fehérvári úti StadionVad II István2312
ZTE–Kecskemét 0–0Zalaegerszeg,ZTE Aréna
Bognár Tamás2366
2022. november 13., vasárnap
Mol Fehérvár–Kisvárda 4–1Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóErdős József
2552
Budapest Honvéd–Ferencváros 0–2
Budapest, Bozsik ArénaFarkas Ádám4938
Vasas–Mezőkövesd 1–0
Budapest,Illovszky Rudolf StadionBerke Balázs1328
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC14111234–12+2234
2. Kecskeméti TE16 68223–16 +726
3. Kisvárda16 74527–29 –225
4. Puskás Akadémia16 67322–18 +425
5. Zalaegerszegi TE15 64524–17 +722
6. Paksi FC15 63627–26 +121
7. Debreceni VSC16 55627–27 0 20
8. Mol Fehérvár16 54720–23 –319
9. Mezőkövesd16 44818–26 –816
10. Újpest FC16 44819–29–1016
11. Budapest Honvéd16 44816–27–1116
12. Vasas FC16 36713–20 –715

A 2. fordulóból elhalasztott ZTE–FTC mérkőzést 2023. január 24-én, a 4. fordulóból elhalasztott Paks–FTC találkozót 2023. február 1-jén játsszák le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik